WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Retorische trucs: ad holocaustum

6 jun.2012

Eigenlijk is het misbruik van de holocaust natuurlijk van een dusdanige weerzinwekkendheid, dat degenen die het doen redelijkerwijs in aanmerking zouden komen voor een soortgelijke behandeling. Waarbij de term "redelijkheid' slaat op "het naast elkaar plaatsen en vergelijken van zaken", en niet op de uitkomst, want die is natuurlijk even weerzinwekkend - dit als een soort verlengstuk van de zegswijze bekend uit de ict-wereld: "Garbage in, garbage out". Oftewel: als je een ict-applicatie vult met gegevens die rotzooi zijn, komt er rotzooi uit als resultaat. In dit geval dus: "Weerzinwekkendheden in, weerzinwekkendheden uit". Waarbij de weerzinwekkendheden bestaan uit het koppelen van ordinaire politieke standpunten aan de holocaust.
    Al genoemd zijn de voorbeelden uit de multiculturele discussie, waarbij je tenminste nog een vage vorm van verband kan voostellen: veel joden hebben geprobeerd te migreren uit het vooroorlogse Duitsland, en de allochtonen die het middelpunt vormen van de multiculturele samenleving zijn ook migranten. De smerigheid van deze vergelijking zit hem erin dat op dit punt iedere verdere vergelijking ophoudt: de joden werden gedwongen door repressie, de allochtonen zijn volkomen vrijwillig hierheen gekomen en tegen de wil van de meerderheid van de bevolking. Er dreigt hier maar één holocaust: die van de autochtone Nederlandse cultuur.
    Maar ten tijde van het starten van deze verzameling is er een nieuwe kwestie die de urgente aandacht van de elite en de oligarchie opeist: de Europese eenwording  . Want die Europese eenwording is een prachtig stuk gereedschap om een neoliberale maatschappij in te voeren, waarin maximale inkomensverschillen bestaan en maximaal valt te graaien en vrijgesteld zijn - voor die oligarchie en elite, respectievelijk uitleg of detail .
    In het wiel van die Europese eenwording dreigt nu een harde stok te worden gestoken, doordat nu blijkt hoe die eenwording uitwerkt: de belastingbetaler, dat wil zeggen: degenen die de economische productie opbrengen, dat wil zeggen: de werkende onderste tweederde, moet gaan betalen voor het speculeren door het financiële deel van de oligarchie. Speculeren grotendeels met pensioen- en spaargelden want, zoals nu blijkt: ander geld is er niet. Het geld van de rijken, maar die hebben de zaken zo georganiseerd dat zij altijd hun geld terugkrijgen. Dat noemt men de "financiële wereld" of de "financiële markten"  . Als daarin iets mis dreigt te gaan, spring de staat met honderden miljarden bij. De staat hier dus zijnde een ander woord voor, ja inderdaad: de belastingbetaler - die onderste tweederde. een soort parasieten, dus uitleg of detail .
    Dat systeem dreigt dus nu in het honderd te geraken - doordat nu wat tipjes van de sluier worden opgelicht. Dat kan je natuurlijk niet op de enigerlei aan de werkelijkheid gerelateerde manier gaan uitleggen - dan trappen zelfs die onderste tweederde er niet meer in. Dus over de inhoud kan je verdediging van de Europese eenwording niet gaan. En je beelden moeten toch sterk, zijn, want het gaat om een zaak van het hoogste belang. Dus wat zet je in? Inderdaad:

Uit: De Volkskrant, 04-06-2012, dubbelcolumn door Thomas von der Dunk en Bert Brussen

Von der Dunk / Brussen

Bert Brussen

Dat Europa hét nieuwe verkiezingsitem is en tevens symbool staat voor de groeiende kloof tussen hoog- en laagopgeleiden (Marie-Carmen & Roderick vs. Henk & Ingrid) lijkt mij evident. Ik betwijfel alleen of de 'neoliberale markteconomie' daarin het leidende beginsel is. Veel meer lijkt het er op dat 'de onderbuik' de grootste gemene deler is. Het ligt aan de jarenlange, stelselmatige hautaine bejegening door Eurofielen die Henk & Ingrid zich hebben moeten laten welgevallen.
    Bij het referendum van 2005 werd hun zo goed als verplicht om 'ja' te stemmen voor een Europese grondwet. Er was alleen niemand van de Eurofielen die ze duidelijk kon maken waarom precies. Wel had gans pro-Europa de beschikking over een weerzinwekkend arsenaal van bangmaakterreur. Wie 'nee' zou stemmen was eigenlijk al medeschuldig aan een nieuwe holocaust (voor wie het niet meer weet of niet meer wil weten: er werden serieus propagandaspotjes vertoond met daarin naar het oosten rijdende veewagons). Een 'nee' zou bijna zeker Het Grote Einde betekenen. 'Dan gaat het licht uit', aldus Jan Peter Balkenende destijds, de premier van óók Henk & Ingrid. Het werd 'nee'. En dat mocht dus niet.
    Niet zo heel veel later werd er alsnog een soort Europese grondwet ingefietst. Dit keer zonder referendum. Henk & Ingrid leerden: wij mogen alleen deelnemen aan de democratie als het 'hunnie in de ivoren torens' uitkomt.    ...


Red.:   Dat hele Europa-project is altijd ten diepste elitair en anti-democratisch geweest uitleg of detail . Maar nu dreigt dus dat Grote Gevaar: een halt aan die eenwording. En daar is 'ie:

  Nu is het wederom vijf voor twaalf voor Europa en wederom is er geen Marie-Carmen of Roderick of een andere arrogante D66'er te vinden die Henk & Ingrid kan uitleggen waarom er miljarden moeten worden gestort in de eenheid van Europa. Integendeel: de holocaust is alweer van stal gehaald. Onlangs publiceerde de NRC een open brief van enkele vooraanstaande internationale filosofen en intellectuelen. De strekking: Europa moet, want Europa is gebouwd op de as van de holocaust en wie nu nog tegen Europa is, is eigenlijk een neo-nazi (en dat was dan allemaal de schuld van Wilders). Tsja.

Maar natuurlijk ...
    Welbespraakte gore intellectuele oplichters, zijn het ... Gehoorzamend aan de algemene regel: Hoe smeriger de retorische truc, hoe goorder de oplichterij ...
    Het smeermiddel werkt voor alle doelen. Ook dat van de parasiterij:


Uit: De Volkskrant, 26-11-2012, van verslaggever Peter de Graaf

Kampbewoners beschuldigen burgemeester Waalre van racisme

... beschuldigingen van de Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland (VSRWN) aan het adres van burgemeester Henri de Wijkerslooth. Volgens VSRWN-voorzitter Rocca Petalo heeft de VVD-burgemeester 'het racisme genetisch geërfd' van zijn vader, die in de oorlog lid was van de NSB en de Waffen-SS.    ...
    In het omstreden nieuwe bestemmingsplan is geen plaats meer voor 'bedrijvigheid' op het kamp. De kampers moeten daarom tien loodsen afbreken. In juli brandde het oude gemeentehuis af na een aanslag. De daders zijn nog niet gepakt.
    Op de website van de VSRWN wordt sinds vorige week onder de kop 'De appel valt niet ver van de stam' het oorlogsverleden van de vader van De Wijkerslooth beschreven, gekopieerd uit Wikipedia. De oud-burgemeester van Hilversum (1901-1975) was NSB-lid en vocht met de Waffen-SS aan het oostfront.
    'Zigeunerkoning' Petalo, zoon van de roemruchte en in 1996 overleden Koko Petalo, deed zijn omstreden uitspraken in Nieuwe Revu. Volgens hem wil de zoon De Wijkerslooth hetzelfde als de vader: woonwagenkampen afbreken. Hij nam zelfs het woord 'ausradieren' (uitroeien) in de mond. Twee zegslieden van de VSRWN hebben de uitlatingen desgevraagd bevestigd en herhaald tegenover de Volkskrant.    ...


Red.:   Deze parasieten hebben het gemeentehuis van Waalre afgebrand omdat dit plan ze niet beviel. Vermoedelijk, moet je daar om juridische redenen bij zeggen.
    Gunst, deze verzameling is niet goed bijgehouden ... Het is ook zo gewoon. Hier is er eentje die opviel:


Uit: Volkskrant.nl, 27-12-2014, door Ariejan Korteweg

'Hier werden journalisten behandeld als verdachten'

Politieke momenten 2015 is in zicht, Volkskrant.nl kijkt nog één keer achterom. De politieke verslaggevers van de Volkskrant doen verslag van memorabele momenten uit het politieke jaar 2014. Ariejan Korteweg was erbij, die avond in maart in dat Haagse Café, toen Geert Wilders zijn toespraak gaf.


...    Die avond in café De Tijd liet Wilders zo lang op zich wachten dat wij van de media er verkreukeld bij stonden. Van achter zijn plexiglas katheder met drie ballonnen kwam vervolgens die geruchtmakende reeks: Willen jullie meer of minder Europa? Meer of minder PvdA? Meer of minder Marokkanen? Minder, minder, minder, scandeerden de PVV'ers op aangeven van hun leider. 'Dan gaan we dat regelen,' zei hij met een grijns.
    Je wist het meteen: hier wordt historie geschreven. Geen mooie historie, en om te begrijpen hoe lelijk, hoefde je alleen Marokkaan door jood te vervangen. ...


Red.:   Je hoeft alleen "Arnon Grunberg, schrijver" uitleg of detail door "Arnon Grunberg, Jood" te vervangen, en je weet meteen: hier wordt historie geschreven. Geen mooie historie, maar eentje die leidt naar een nieuwe holocaust uitleg of detail .


Naar Retorica, trucs  , Alg. semantiek lijst  , Alg. semantiek overzicht  , of site home  .