WERELD & DENKEN
 
 

Klassenstrijd, globalisering: de winnaars

18 jul.2008

Onderstaand artikel hoort bij een nog niet gepubliceerd artikel over de klassenstrijd.

In Klassenstrijd, globalisering: de pro-campagne   zijn we al een paar voorbeelden tegengekomen van de winnaars, de nieuwe elite, ge-highlight in de persoon van Eveline Herfkens. Voor de volledigheid onder een herhaling van dat artikel. Eveline Herfkens, die voor de PvdA minister van Ontwikkelingssamenwerking is geweest, heeft begin 2008 een baan heeft gekregen bij een VN-organisatie. Daarover ontstond ophef, toen bleek dat ze, naast haar zeer ruime VN-inkomen, ten onrechte enkele tonnen (huur)subsidie had ontvangen van Nederland, omdat, zo legde ze uit in een interview, "ze niet tegen een blinde muur wilde aankijken". Hoe dat "niet tegen een blinde muur willen aankijken" eruit ziet, ziet u nu:

HP/De Tijd, 13-06-2008.

Jaloersmakend

De foto stond in Weekend, en is te mooi om niet over te nemen. We zien PvdA-icoon Eveline Herfkens in een sneeuwwitte cabrio met het kenteken HRFKNS, bij haar villa in een natuurpark vlak bij Washington DC. Sigaretje losjes bungelend in de ex-ministeriële mond.
Kleinburgerlijk Nederlands geklaag over die twee ton ten onrechte ontvangen huursubsidie is heerlijk ver weg.


Red.:   Nou, is dit niet in één klap volkomen duidelijk? Globalisering is er voor de elite, om het klootjesvolk nog beter een poot te kunnen uitrukken!
    Hieronder worden andere bronnen over dit soort globaliseringswinnaars verzameld:


Uit: De Volkskrant, 30-07-2008, door Joop Hazenberg, voorzitter van stichting Prospect, een denktank van jonge academici die zich richt op grote maatschappelijke thema’s 

Benut het enorme succes van globalisering

Open grenzen zijn geen gevaar voor Nederland, noch ‘best belangrijk’, stelt Joop Hazenberg. Globalisering verrijkt ons leven. Laten we zorgen dat dat nog lang zo blijft
.
...

Red.:   Hier staan het neutrale woord 'academici', maar dat kan nader gespecificeerd worden, zoals lijkt uit wat volgt.


Uit: De Volkskrant, 19-07-2008, door Bart Dirks 

Als moeder heb ik ambities genoeg

Na tien jaar als Groenlinks-Europarlementariër uit de koffer te hebben geleefd, wil Kathalijne Buitenweg meer tijd voor haar gezin maken. En presentatrice worden van Goedemorgen Europa.


Laatst belde de crèche. Ielie was gevallen en moest naar de dokter omdat-ie misschien een hersenschudding had. Maar mama zat in Brussel. 'Tja, hoe organiseren we dit? Het heeft geen enkele zin halsoverkop naar huis te gaan. Dan ben je uren verder.' Kathalijne Buitenweg (38), Europarlementariër voor Groenlinks sinds 1999 en moeder sinds 2000, pelt een banaan in de ledenbar van het Europees Parlement in Straatsburg. Achter haar rug passeren op de roltrap groepen bezoekers richting het hemicycle, de futuristische plenaire zaal. Zojuist heeft de Franse president Sarkozy er zijn plannen ontvouwd als EU-voorzitter voor de tweede helft van 2008.


Red.:   Proeft u de tegenstelling tussen de kop en de eerste alinea? De volgende ingezonden-briefschrijfster in ieder geval wel:


De Volkskrant, 21-07-2008, ingezonden brief van Aike Zeewuster (8 jaar) (Pijnacker)

Koffertje

Mijn mama heeft een stukje over Kathalijne Buitenweg voorgelezen (Intermezzo, 19 juli). Dat ze niet eens tijd voor haar kindje heeft als hij een hersenschudding heeft gekregen. Als dat mijn papa en mama zouden zijn, dan pak ik mijn koffertje in, met een boterham en wat lekkers. En dan zoek ik een andere familie.


Red.:   Het is nog maar een kleine stap voor de verbeelding om hierbij de kinderoppas te denken, en wel een kinderoppas op permanente basis. Dat begrip zijn we in deze moderne tijd een beetje vergeten, maar als we wat verder in het geheugen graven, dan komt de juiste term weer boven: gouvernante, of het Engelse nanny. En dan zijn we weer helemaal terug in de prachtige kostuumdrama's als Pride and Prejudice. Heerlijk om naar te kijken, al die mensen die niets beter in het leven te doen hebben dan wat tuinieren en met koetsjes bij elkaar op bezoek gaan.
   Ongeveer dezelfde rol waar de moderne elite van de geglobaliseerde expats mee bezig houdt: zich uitleven in de totale nutteloosheid van het tuinieren in papierwerk, en het heen-en-weer reizen tussen verschillende villawijken. Allemaal tegen een vorstelijk salaris, natuurlijk.
    De avonturen van Kathalijne Buitenweg en Eveline Herfkens zijn geen individuele gevallen, maar staan voor een grote groep van internationale politici en ambtenaren. Een ontzettend grote groep.
    De volgende bron beschrijft een van de vele andere netwerken dat de globaliseringswinnaars, en laat zien wie er deel van uitmaken - het gaat hier even niet om de inhoud:


Uit: De Volkskrant, 10-06-2006 

Volgende week bezoeken veertig Europeanen tussen 25 en 35 jaar Amsterdam voor een conferentie over sociale diversiteit in steden. Organisatoren zijn de British Council Netherlands, Nederland Kennisland en de Britse denktank Demos. De conferentie is deel van The Network Effect, een internationaal project om netwerken te stimuleren tussen de aankomende Europese leiders. Het Betoog publiceert vandaag drie bijdragen van deelnemers. Zie ook www.britishcouncil.org/netherlands-networks-tne.htm

Hoe moeten de grote steden in Europa omgaan met sociale diversiteit ? Sinds de bomaanslagen in Londen en Madrid, de rellen in Parijs en de moord op Theo van Gogh beheerst deze vraag vele discussies. De jonge Europeanen Josie Appleton, Dainias Blynas en Tommi Laitio geven hun visie.


Door Dainias Blynas

Duw niemand in een hokje, svp

Dainius Blynas (30) studeert sociologie aan de universiteit van Vilnius. Hij is tevens partner bij de zelfstandige organisatie Towards digital communities. Hij onderzoekt daar hoe lokale gemeenschappen kunnen profiteren van het internet. Daarnaast is hij commentator en recenseert hij films voor een van de grootste portals van Litouwen.Door Tommi Laitio
 
Geef mij een buschauffeur met piercing

Tommy Laitio (28) is een freelance journalist en mediaprogrammeur uit Finland. Hij is verantwoordelijk voor het mediaprogramma van de European Cultural Foundation, een onafhankelijke organisatie die grensoverschrijdende culturele samenwerking stimuleert. Hij schrijft regelmatig in Finse weekbladen over politiek en documentaire film.
...

Door Josie Appleton

Red de stad van de regelneven en de apparatsjiks

Josie Appleton (29) is een Britse schrijfster en journaliste. Ze publiceerde ondermeer in the Spectator, The Times, The Guardian en TLS. Ook draagt ze geregeld bij aan het online magazine Spiked (www.spiked-online.com). In haar essay Museums for the people? bekritiseerde ze musea voor hun beleid inzake culturele diversiteit.

...

Red.:   Allemaal alfa's - geen grammetje echt werk verzet in hun leven,.en een kans van vrijwel nul dat dit ooit zal gebeuren.
    Nog meer helden uit het archief:


Uit: De Volkskrant, 16-12-2006, door correspondent Wim Bossema 

Over: Groeit in de steden een nieuw Europees elan? Door: Jonge opinie-leiders in spe. Waar: Conferentie Forum Amsterdam, Felix Meritis

‘In Helsinki willen we zó graag als Europeanen worden geaccepteerd!’

Als je ze zo op een rijtje ziet zitten, moet je wel geloven dat het nog goed komt met Europa. Jonge, energieke en intelligente opinieleiders van de toekomst zijn bijeengekomen in Amsterdam om van gedachten te wisselen over de rol van steden bij het vinden van een nieuwe identiteit voor de uitdijende EU. En dan vooral de creatieve elite in die steden, waartoe deze jongeren zelf ook behoren.
    Ze komen uit Spanje, Italië, Finland, Hongarije, Macedonië, Duitsland, Groot-Brittannië, en Oekraïne. Enkele van hen schreven in het Betoog van 2 december over hun ‘Europese dromen uit het oosten’. Zoals de Hongaarse Gabriella Gönczy: ‘De burgers van Londen, Praag, Berlijn, Madrid, Parijs, Boedapest, moeten gaan denken, voelen en doen als een gemeenschap.’
    Gabriella Gönczy woont in Berlijn, en ze is een Europa-fan. Haar project: signandsight.com. Wat ze bij de redactie van die site doen? ‘Vertalen, vertalen, vertalen.’   ...
    Nogal wat van de jongeren in het panel zijn expats, wonen in een ander land, ‘valt me op’, zegt discussieleider Dragan Klaic (zelf een, wat oudere, ex-Joegoslavische theaterwetenschapper die in Nederland woont).   ...
    In Engeland is er maar één stad met een internationale oriëntatie. ‘Londen is een eiland van kosmopolieten’, zegt Rachel Feuchtwang, een Britse (met een Duitse grootmoeder) die in Amsterdam werkt voor The British Council. Amsterdam  ...
    Waar liggen de grenzen van dat culturele Europa? Kyrylo Bulkin uit Oekraïne (hij werkt als journalist voor Radio Liberty) ...
    Europees en plaatselijk gevoel kunnen best samengaan. Elisabetta Carnevale in Italië, Leire Olabarria in Spanje en Helene Grenzebach in Duitsland zoeken plaatselijke geschiedenis met hun project Eustory. ...
    Inter-Europees contact helpt. ...
    Haar verhaal legt echter ook de tegenstelling bloot tussen deze jonge, slimme, goed opgeleide, Engels-sprekende jongeren, die de wegen naar de diverse EU-subsidiepotten weten te vinden en de goegemeente buiten de ‘creatieve steden’ in Europa die van Hongarije tot Nederland steeds meer euro-sceptische politici kiest.


Red.:   Van de overige genoemden zijn hun werk- of bezigheden niet vermeld, maar je kan je hand ervoor in het vuur steken: allemaal alfa-cultuur. En dat eet allemaal uit de EU-ruif, die gevuld is door wat hier even wordt neergezet als de 'goegemeente'.
    Europeanisering is natuurlijk een voorode voor gl;oalisering, en valt op precies dezelfde voet te analyseren. En het Europeaniseringsleger wordt dan ook bemand door precies hetzelfde mensen:


Uit: De Volkskrant, 16-11-2006,  door Yoeri Albrecht, Marc Bolland, Hafid Bouazza, Laurens Jan Brinkhorst, Ad Geelhoed, Ed Nijpels, Willem Sijthoff, Naema Tahir, Eddy Terstall en Herman Wijffels 

Europa is melaats geworden

In de aanloop naar de verkiezingen behandelt de politiek Europa als een melaatse. Dat is een riskante struisvogelpolitiek, vinden Yoeri Albrecht e.a..

...

Red.:   Auteurs: Yoeri Albrecht, Marc Bolland, Hafid Bouazza, Laurens Jan Brinkhorst, Ad Geelhoed, Ed Nijpels, Willem Sijthoff, Naema Tahir, Eddy Terstall en Herman Wijffels.  Op te splitsen in:
Oude machthebbers: Brinkhorst, Geelhoed, Nijpels, Wijffels, en
Jonge alfa intellectuelen: Albrecht (journalist), Bouazza (auteur), Tahir (auteur), Terstall (filmer), en Bolland (bedrijfstop)


Red.:   En dat geldt ook in Oost-Europa:


Uit: De Volkskrant, 02-12-2006 

Europese dromen uit het oosten

Na de roemloze ondergang van de EU-Grondwet zijn de Europese idealen in sluimertoestand geraakt, zo lijkt het, maar jongeren in nieuwe lidstaten als Hongarije, Polen, Litouwen en aanstaand lid Bulgarije koesteren toekomstvisioenen: de schitterende culturele diversiteit kan groeien en bloeien.


Komende generatie

NAAM: Gabriella Gönczy  LAND: Hongarije  GEBOREN: 18-9-1973 BEROEP: journalist, student literatuur, project manager culturele diplomatie
...

Niet ‘europeaniseren’

NAAM: Vaidas Jauniskis  LAND: Litouwen  GEBOREN: 4-8-1965   BEROEP: journalist, theatercriticus, cultureel manager
...

Ontdekkingsreis

NAAM: Yasen Iliev   LAND: Bulgarije   GEBOREN: 14-8-1982   BEROEP: consulent business administration
...

Vrolijke tv-zender

NAAM: Kornelia Konczal   LAND: Polen   GEBOREN: 6-12-1982  BEROEP: student-assistent culturele studies in Metz (Frankrijk)
...

Red.:   Saai, hè? Je gaat een consulent business administration bijna een interessant figuur vinden. Hoewel: die voor nog minder opbrengst nog veel meer kosten (consulents business administration slopen Europese bedrijven ten gunste van die in China en India).
    De kredietcrisis van 2008/2009 heeft al op veel zaken een nieuwe licht geworpen, en zo ook op deze:


Uit: Dagblad De Pers, 30-01-2009, door Jerry Huinder

Crisisvluchtelingen

Toptalent keert terug uit The City

Het financiële centrum in Londen loopt leeg. Nederlanders keren terug naar hun geboorteland en zijn populair.

Tussentitel: 'Goede mensen komen via de achterdeur wel weer binnen'

The City in Londen was tot voor kort het financiële walhalla voor toptalenten uit de hele wereld. Door de kredietcrisis en de massaontslagen verlaten ze nu massaal het fi nanciele centrum. De Nederlanders onder hen keren terug naar huis.
    Precieze cijfers zijn moeilijk te geven, maar Pieter van Geet, eigenaar en oprichter van interim-managementbureau Finance Ventures, schat het aantal teruggekeerde high potentials op enkele duizenden. Nu al. En hoewel ook in de Nederlandse financiële wereld de ene na de andere ontslaggolf wordt aangekondigd, hebben veel toptalenten in no time weer een nieuwe baan.   ...


Red.:   Die globaliseringswinnaars zijn nomaden die van de ene plaats trekken naar de andere andere. Als ze op de ene plaats de mensen die het echte werk doen niet langer kunnen uitbuiten uitleg of detail uitleg of detail , want dat doen die mensen in de financiële wereld, dan gaan ze naar de andere.
    In de volgende bron krijgen we ook nog een blik op hoe dit er allemaal uitziet:


Uit: Dagblad De Pers, 24-03-2009, door Jojanneke van den Berge

Wereldleiders in spe vullen hun Facebook

In Den Haag oefenen 2.500 internationale topstudenten voor hun toekomst als wereldleider.


De toekomstige leiders van de wereld zijn dol op dikke Vlaamse frieten. De puntzakken zijn niet aan te slepen in de lunchruimtes van het Haagse Worldforum, waar tot eind deze week Harvard World Model United Nations (WorldMUN) 2009 plaatsvindt. Ruud Lubbers en de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen openden zondag de jaarlijks door universiteit Harvard georganiseerde Verenigde Naties-simulatie waaraan 2.500 topstudenten uit 53 landen meedoen: de grootste WorldMUN ooit. ...
    Diplomaten van de nieuwe stempel zijn het, deze crème de la crème der internationale universitaire wereld: netwerken vinden zij een vies woord. ...
    Maar dat zijn triviale bijkomstigheden. Oekraïense Kateryna Bondar (23), die Business Studies studeert en later EU-voorzitter hoopt te worden, ... Toekomstige wereldleiders zoals ikzelf komen elkaar telkens weer tegen op dit soort internationale evenementen. Wij gaan overal heen.’ En het is handig om vast te mingelen met je toekomstig wereldleider-collegae, vindt Yu-Ting Liu (18) student Electrical Engineering aan de National Taiwan University. ...
    Gevraagd naar Nederland ... De architectuur wordt geroemd, de fietsen, de tulpen, zelfs de vriendelijkheid(?). Annalise Rietveld (22), student Engels en Bedrijfscommunicatie, ... Rechtenstudent Navaneeth Nair (19) uit India, die maandag voor het eerst Afrikanen zag, ...    
    ... Economiestudent Ahmad (24) van de Glasgow University: ‘Ik ben hier omdat ik ervan hou mensen te manipuleren, kan ik vast goed oefenen. ...’


Red.:   Opmerkelijk: een jong-kosmopoliet in een technisch vak - de rest is weer Business Studies, Engels en Bedrijfscommunicatie, rechten en economie.
   Ook opmerkelijk: er is een eerlijke bij:  ‘Ik ben hier omdat ik ervan hou mensen te manipuleren, ...’
    Maar het meest opmerkelijk, althans voor wie het wereldje niet kent: de foto toont het algemene soort mensen: de jasje-dasje types uit de netwerken van de hogere klassen, corpsstudenten en dergelijke, en uit die groep weer de knapperen en de ellebogenwerkers.
    Dat hier meer dan in een gemiddelde groep de knapperen voorkomen is volkomen in lijn met diverse onderzoeken dat de selectie op dit soort posities een proces is dat heel weinig inhoudelijk is, en zich sterk op richt op sociale achtergrond - en dat hierbij ook uiterlijk een rol gaat spelen is dan een stuk begrijpelijker - een feit dat ook uit diverse onderzoeken is gebleken.
    De Europese verkiezingen in 2009 brengt weer een nieuwe lijst aanhangers:


Uit: De Volkskrant, 03-06-2009, advertentie van Forum 2020

Kies Europa

Donderdag 4 juni mogen we onze stem uitbrengen voor het Europese parlement.
Dat is een groot voorrecht. Gebruik dat recht goed en weloverwogen.

...
Yoeri Albrecht, Ebel Kemeling, Frans Hoekman, Willem Sijthoff, Max Christern, Dorothee ter Kulve, Diederick Koopal, Floris van Woerkom, Marc Bolland, Désanne van Brederode, Huib Boissevain, Peter Mensing, Jeroen Smit, Willemijn Verloop, Michiel Borstlap, Peter ter Kulve, Arent Fock, Bas Verhart, Jan Petit, Henk Keilman, Arjen de Koning, Gerhard van den Top, Marry de Gaay Fortman, Kees Cools, Hein van Beuningen, Lousewies van der Laan, Koen Visser, Taco Dibbits, Bart Hartman, Engin Celikbas, Menno Antal, Armand Boogaarts, Arthur van Buitenen, Ronald van Dam, Mei Li Vos, Mirjam van Praag, René Steuer, Sigrid Sijthoff, Jan Pierre Kempeneers, Martijn van der Mandele.


Red.:   Ga de lijst na, en je zal zien dat deze vrijwel volledig bestaat uit alfa- en gamma intellectuelen. De globaliseringswinnaars.
 


Naar Klassenstrijd, globalisering, pro , Alfa wereld , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of naar site home .