WERELD & DENKEN
 
 

Landverraders: media, kliek

2 jan.2017

Misschien wel de meest overbodige bijdrage aan de lijst van Landverraders en ook die van Haatzaaiers is deze: degene die laat zien dat het allemaal één grote kliek is. Of wat chiquer uitgedrukt met de term waarmee het vermeld staat in de lijst van retorische trucs: claque - uit uitdrukking uit het Frans voor een groep toeschouwers die geïnstrueerd is om vooral luid te applaudiseren voor een voorstelling. Met de voor de hand ,iggende doelstelling om daarmee en houidng van de rest van het publiek geunsitg te beïnvloeden.

Het gedrag van de politek-correctheid als kliek dient volstrektt hetzelfde doel.

Na welke woorden iedereen het gedrag zou moeten herkennen. Maar voor de volledigheid twee illustraties. Eerst misschien de beste: de negatieve - maar daarvoor is wel nodig iemand die een politek-incorrecte mening verkondigt. Dus entreé mr. Theo Hiddema, enfant terrible onder de top-advocatuur (GeenStijl.nl, 24-11-2016, door Ronaldo uitleg of detail ):
  Mr. Hiddema sloopt klaagcultuur in 1 minuut


Zo. Wat hij zegt. ...

Tja ... Een harder stinkende scheet kan je natuurlijk niet laten ... Iets zeggen over de Wilders-klagers ... Dat is iedereen in elite en media. In dit soort programma (RTL Late Night met presentatie van Humberto Tan) vertegenwoordigd door "De Bekende Nederlander". Die op volkomen gepaste wijze reageert:

  .

Kijkt u zelf, maar hier het commentaar van GeenStijl:

  Zo kijkt de grachtengordel als iemand een scheet heeft gelaten.

Wie het specifiek zijn is weinig belangrijk - ze kunnen zo vervangen door iedereen van de elite (het zijn Daan Schuurmans en Bracha van Doesburgh).

En vanuit een andere camerahoek:

 

In die hoek is de wolk duidelijk ook aan komen waaien ... (Fedja van Huet en Karina Smulders).

Commentaar van GeenStijl:
  Ober. Twee kroketten alstublieft (pdf).

"Oef ... Wat zijn ze heet ...!" (voor de volledigheid: de derde is booslim Farid Azarkan uitleg of detail , waaraan GeenStijl wijselijk geen woord wijdt).

En de ontsteltenis is zo volledig, omdat dit een nog nooit geziene vertoning is. Althans, nooit meer sinds de broeders van Farid Theo van Gogh hebben vermoord.

En dat is al elf jaar geleden ...

Nou, is er nog meer bewijs nodig ...?

Maar het volgende was eigenlijk de aanleidng om dit item te maken (het voorgaande werd erna bedacht), dus ter ere van die moeite, een kleine scène met als middelpunt paardenmeisje Claudia de Breij uitleg of detail , de onmogelijk niet-leuke maar bij de  politiek-correctheid o zo succesvolle nepcabaretière die zo onmogelijk niet leuk en politiek-correct is dat ze van de VARA een oudejaarsshow mocht doen (Joop.nl, 01-01-2017. uitleg of detail ):
  Lof voor Claudia de BreijClaudia de Breij luidde op NPO1 2016 uit met een Oudejaarsconference die aan alle voorwaarden voldeed, constateert NRC in een lovende recensie:
  In een briljante vondst typeert ze Geert Wilders als een moeder die tegen haar kinderen schreeuwt: „Doet internet het niet? Dat is de schuld van de elite, al die buren met hun drie routers! Minder, minder, minder! Wat zeg je? De router aan en uit zetten? Nee hoor, op kalme en rationele oplossingen zitten we hier niet te wachten!”

Dat is dus al drie: VARA, Joop.nl en NRC, en hier is nummer vier, die andere "kwaliteitskrant", die het via haar brievenrubriek speelt (de Volkskrant, 02-01-2016, ingezonden brief van Jacqueline Koppelman, Assen):
  Oudejaarsconference

Een fantastische vakvrouw!
Een wervelende show!
Een prachtige boodschap!
Een diepe buiging voor Claudia de Breij!

En dan nu de waarheid omtrent de prestaties van paardenmeisje Claudia, komende van de reacties bij Joop.nl, en politiek-correcter komt het niet:
  Events, dear boy, events – 1 januari 2017 at 11:56
Ja, van Claudia de Breij heb ik altijd het idee dat ze policor om door een ringetje te halen is, en dat was ze gisteravond soms ook wel, maar eerlijk is eerlijk, ze was ook veel meer dan dat, en bovenal GEWELDIG goed: het wemelde van de goede grappen, er zat vaart in haar voorstelling, goede muziek, alles.

van der Pol – 1 januari 2017 at 14:09
Ik heb een vermakelijke avond gehad; deels door gebrek aan beter.
Er zaten leuke grappen tussen. Maar 2016 vond ik niet terug in het stuk. Het was inderdaad vrij vlak. En het tempo was enorm hoog.
Reflectie en vooruitkijken, waar het toch omgaat, daar was geen tijd voor.


Bram Emanuel – 1 januari 2017 at 13:03
Het is niet makkelijk een goede oudejaarsconference te maken, en dat bleek gisteren. Wij zijn na een kleine 20 minuten iets anders gaan kijken, die enkele goede grap maakte de vele tamelijk flauwe niet goed. Nog enkele keren teruggezapped maar dat hielp niet veel. De diepgang van een Freek de Jonge of Youp van het Hek werd node gemist, de voorstelling was vrij eendimensionaal.

timblanks – 1 januari 2017 at 14:19
Op Twitter las ik voornamelijk erg negatieve commentaren van mensen die blijkbaar dachten dat kijken naar deze ojc verplicht was. Zelf vond ik het wel aardig. In ieder geval beter dan Javier Guzman eerder op de avond.

Mark Gh – 1 januari 2017 at 14:29
Wij vonden er weinig aan, na een half uurtje hebben we maar weer muziek aangezet. Guzman was eerder op de avond wel leuk.
    Vergeleken met Finkers vorig jaar was De Breij echt dramatisch slecht.

Popiejopie – 1 januari 2017 at 14:43
Vond de Belgische conference van Michael van Peel veel beter. Keiharde aanval op de hypocrisie van de macht.
De Breij koos voor veiligheid. Mensen aanpakken die al impopulair zijn is makkelijk scoren.

JStokx – 1 januari 2017 at 14:48
Misschien twee keer geglimlacht. Het was naar mijn mening veel te politiek en veel te weinig terugblikkend (met humor) op 2016.

>>>Piet de Geus – 2 januari 2017 at 03:48
“Had wel wat scherper gekunt”
    Naar mijn smaak is ze ook veel te behaagziek. Het moet vooral gezellig blijven. Ik heb toch liever dat het schuurt dan wanneer de hele avond aan mijn ballen wordt gekriebeld, want dat kan ik zelf nog wel.

crumb – 1 januari 2017 at 15:04
Ik vond’t persoonlijk zeer matig. Beetje teveel “happy, happy, joy, joy” naar mijn smaak. Had wel wat scherper gekunt vonnik. Een paar keer kon eea een halve glimlach teweeg brengen. Goeie muzikanten maar waarom zo’n allejezus grote band ?
De beste wensen voor iedereen !

HTH Vandelden – 1 januari 2017 at 15:51
Veel erger nog..ik viel halverwege in slaap en werd pas wakker toen ze buiten begonnen te knallen.
Maar dat ligt aan mij…..;))

Gaitj – 1 januari 2017 at 15:14
zoals De Breij zelf ook al zei: de leukste grap was die van de snackbarhouder die een “Broodje Paaij” verkoopt: Alles erop behalve Curry.

truusbeek – 1 januari 2017 at 20:19
Zoals iemand al stelde de diepgang van een surfplank.

Reltiet – 1 januari 2017 at 15:20
Ik vond er niet zo heel veel aan – wat dat betreft was de uitstekende conference van Herman Finkers vorig jaar wellicht misschien onmogelijk te overtreffen. Voor mij was de Breij veel te geforceerd op zoek naar de volgende dijenkletser en was er te weinig tijd gestoken in duiding en diepgang.
    Het eerste halfuur had een hoog poep & pies-gehalte en de Breij, normaal toch goed voor zeer sterke originele liedjes, beperkte zich tot slappe en korte covers. Voor mijn gevoel kan ze zoveel beter.

JasDon – 1 januari 2017 at 15:56
Misschien heeft met mijn vooroordelen te maken, maar ik kan er ook niet om lachen. Erg monotoon, te politiek correct en gewoon niet grappig. Daarnaast gewoon vlakke een-dimensionale grappen die een beetje gezocht in haar verhaal waren ingepast.

Gerda rozendal – 1 januari 2017 at 17:41
Het had de breedte van een oceaan en de diepgang van een surfplank.

Drs. Clavan – 2 januari 2017 at 00:32
Smaken verschillen. Ik vond Finkers verleden jaar briljant. Claudia de Breij vond ik weinig verassend; eendimensionaal en oppervlakkig.

JanB – 2 januari 2017 at 01:10
Heb Michaël van Peel gekeken op Canvas. Scherp, tikkeltje bot, chocking voor de ware fatsoensrakker en daarmee bovenop de realiteit. De juiste toon om in te gaan op een zwaar jaar voor Brussel en de Belgen in het algemeen alsook op het internationale kader dat in 2016 is onstaan. Het staartje van het gezever* van Claudia de Breij kwam dan ook als een anticlimax. Als je merkt dat je na enige minuten al in gedachten af begint te dwalen en je niet meer hoort wat mevrouw de Breij “te melden” heeft dan heb je immers met een matige voorstelling van doen. En dat laatste was het geval: zeurderige “knuffelsatire” die perfect aansluit bij de angsthazerige benepen sfeer in Nederland. Iedereen een prettig 2017!
    * zo noemen ze dat in België

Zandd – 2 januari 2017 at 08:02
Zoals verwacht: ruim binnen de grenzen van het politiek correcte betamelijke.

Jos Ter Horst – 2 januari 2017 at 10:09
Leuke meid, leuke en vooral herkenbare liedjes, mooi gezongen, geroutineerd showvrouw, waardoor het even duurt voor je in de gaten hebt dat ze eigenlijk helemaal niks staat te vertellen en alleen maar wat krantenkoppen herkauwt. Dit was geen oudejaarsconference.

geen-mening – 2 januari 2017 at 12:03
Te veel liedjes/gezang, te veel moralisme en te weinig echte grappen… Vond het een beetje saai en hoog “kijk mij eens aan de “goede” kant staan” gehalte…

Brullen van de lach!!!
  
Claudia de Breij is een even grote en ven voorspelbare mislukking als oudejaars-conferencier als een paar jaar terig Jan Jaap van der Wal uitleg of detail . Om de hele simpele reden dat politike-ocrrectheid niet ballen niet smanegaat met humor, maar er hyte tegendeel van is.

Maar omdat de boodschap ervan zo GOED!!! is, doet de rest alsof het acterende voorpersoon zojuist de geur van viooltjes heeft verspreid.

De Volkskrant gooit er nog een ingezonden brief tegenaan (de Volkskrant, 03-01-2017, ingezonden brief van Jannie Paarlberg, Burgerbrug):
  Brief van de dag

Niets

Vijf regels met complimenten over de oudejaarsconference van Claudia de Breij van mevrouw Koppelman uit Assen in de krant van maandag 2 januari. Dat is wat de Volkskrant publiceert over een fantastische oudejaarsconference, die zijn weerga niet kent. Ik ging er maandag eens voor zitten om te lezen wat mijn krant ervan had gevonden. Na drie keer doorbladeren kwam ik tot de trieste conclusie: niets.

En doet net of ze aan passief lid van de claque is in plaats van een aantskoker (Volkskrant.nl, 03-01-2017, redactie. uitleg of detail):
  Claudia de Breij scherp, geestig en intelligent in oudejaarsconference

De oudejaarsconference van Claudia de Breij is een scherpe, geestige en overtuigende voorstelling geworden.

Lezeres Jannie Paarlberg vond het 'een fantastische oudejaarsconference, die zijn weerga niet kent'. 'Ik ging er maandag eens voor zitten om te lezen wat mijn krant ervan had gevonden', schrijft ze in een ingezonden brief. 'Na drie keer doorbladeren kwam ik tot de trieste conclusie: niets'.

Onze recensenten hadden de voorstelling echter al in een van de voorvertoningen gezien. Dit schreven zij erover op 23 december.

Thema
Mark Rutte heeft gelijk: Nederland is gewoon een waanzinnig gaaf land. ...

Vorm
... Het is een scherpe, geestige en overtuigende conference geworden, waarbij het op haar schouders een gevecht is tussen het cynische duiveltje Maurits Hendriks, de chef de mission die turner Yuri van Gelder uit Rio naar huis stuurde, en het positieve engeltje, de sprinter Churandy Martina.

2016 was een rotjaar, omdat...
...politici geen leiders meer zijn, maar volgers van 'onderbuiken met stemrecht.' Daardoor is het vluchtelingendebat zo gepolariseerd. 'Als je in gezelschap iets positiefs over vluchtelingen zegt heeft dat het effect van kotsen in een ventilator.'
...
Sterkste grap
'Een vloggertje? Dat was bij ons in dialect vroeger een snelle wip.'

Belangrijkste doelwit
Natuurlijk zal de Turkse president Erdogan ...

Eindoordeel

8,5

Lees goed ... Vooral dat 'Sterkste grap' ... Zelfs hierin is goed leesbaar dat het slappe politike-correcte meuk was. Dat eindoordeel is gebaseerd op slechts één aspect: de mate van politike-correcheid.

Met een dag later nog een bevestiging (de Volkskrant, 04-01-2017, ingezonden brief van Godfried Beumers, Nijmegen):
  Claudia de Breij

Op 3 januari - in de Brief van de Dag - klaagt Jannie Paarlberg over het ontbreken van een nabeschouwing over de conference van Claudia de Breij.
    Er bestaat ook nog zoiets als een voorbeschouwing. Al vóór de oudejaarsavonduitzending was er een uitgebreide recensie te lezen in diezelfde Volkskrant over een aantal conferences. Claudia kreeg de beste recensie én de hoogste waardering: 8,5!
    Ik wens iedereen een oplettend Nieuw Jaar!

En weer een dag later nóg eentje (de Volkskrant, 05-01-2017, ingezonden brief van Sjef Leermakers, Hillegom):
  Maak ruimte voor damesplasje

Helemaal eens met de ingezonden brieven waarin de loftrompet wordt gestoken over de oudejaarsconference van Claudia de Breij. Maar wat ik nou niet begrijp, is dat zo'n kritische, autonome en toch lichtelijk feministisch ingestelde vrouw ...

Brullen van de lach!!! Dat 'kritisch', en vooral dat 'autonoom'... Zonder de hondstrouwe patronage van de VARA zou ze bij de voedselbank lopen ...

Ook de Volkskrnt doet als de producten van Claudia de Breij de geur van viooltjes verspreiden.

Terwijl het de zuiverste geur van de beerput is.

De politieke-correctheid is één grote claque.

De politieke-correctheid is één grote kliek.


Addenda
Hier nog een bevestiging door één van de rabiaat politiek-correcte gifmengers van de Volkskrant (de Volkskrant, 23-01-2017, column door Sheila Sitalsing):
  Waarheid

Tussentitel: Soms wordt neutraliteit bangigheid

De worsteling werd dit weekend zichtbaar in de berichtgeving bij de NOS, een platform dat immer neutraliteit betracht ...

Meer over de leugens waarmee dit gepaard moet gaan en gaat  hier uitleg of detail .

Een bericht over het internationale bereik van de kliek (de Volkskrant, 28-01-2017):
  Protestpoes

Wie even genoeg heeft van het gezicht van Donald Trump op alle nieuwssites, heeft wellicht baat bij een extensie in Google Chrome. 'Make America Kittens Again' vervangt elke foto door een afbeelding van een aaibaar katje. Het programmaatje was aanvankelijk bedoeld als protest tegen de nieuwe Amerikaanse president, maar later werden ook vicepresident Mike Pence, Geert Wilders, Marine Le Pen en Nigel Farage toegevoegd. Deze staan echter niet standaard aangevinkt. De extensie werkt op de sites van The New York Times, The Washington Post, BBC, en de Volkskrant, maar is niet op Twitter en Facebook.

En voeg daar de rest van de mainstream media op het Europese continment maar aan toe. Allemaal één grote elite-kliek.


Naar Landverraad , of site home