WERELD & DENKEN
 
 

Sociologische begrippen: dialoog

29 jun.2014

Als één ding duidelijk illustreert hoe belangrijk een essentieel dialoog is, is het de houding daar tegenover van degene die niet van nature met dialoog zijn opgegroeid: niet-westerse immigranten. Waarbij ook meteen de regel zichtbaat is: hoe religieuzer, hoe minder dialoog, en hoe slechter maatschappelijke presteren. Wat dus met name geldt voor moslims: ze vragen niet maar stellen eisen uitleg of detail , ze willen altijd hun zin krijgen uitleg of detail, tolereren geen andere meningen uitleg of detail , verdragen geen humor uitleg of detail , verdragen geen kritiek uitleg of detail , enzovoort; kortom: zijn totaal niet geschikt voor democratie uitleg of detail .
    Hoe gevoelig deze factor is, blijkt met name uit het voorbeeld dat de redactie op deze factor attent maakte. Dat voorbeeld komt niet de kring der moslims maar uit het wat betreft de genoemde factoren minder extreem lijkende hindoestaanse cultuur - middels de pen van Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing, die uit de hindoestaans-Surinaamse gemeenschap stamt.
    De aanleiding voor het artikel van Sitalsing was een ander artikel.
In de Volkskrant stond een twee pagina brede fotoreportage van de talloze verenigingen en hun bestuursvergaderingen. Al volkomen tegen iedere vorm van werkelijkheidszin is, betroffen drie van de dertien getoonde beelden clubjes van allochtone afkomst - de werkelijke verhouding moet onder 1 op 100 liggen, want allochtone, eigenlijk alleen moslims want creolen kennen dit fenomeen echt helemaal niet, hebben slecht twee soorten clubs: moskeeverengingen, en eis-verenigingen richting Nederland. Van de eerste zijn er iets van 500 (voor iets van 500 moskeeën), en van de tweede maximaal iets van 50. Het aantal Nederlandse verenigingen loopt in de tienduizenden.
    Dit is de reactie op de demonstratie van het verschijnsel van saamhorigheid door Sitalsing:


Uit: De Volkskrant, 27-06-2014, column door Sheila Sitalsing

Dialoog

De foto's waarop de fotograaf Taco Anema de Nederlandse overlegcultuur vastlegde en waar de Volkskrant afgelopen woensdag een selectie van afdrukte ......
    Taco Anema maakte geen foto van de vergaderaars van de Dialoogtafel in Groningen. Dat is jammer, want ik ben razend nieuwsgierig naar die Tafel geworden ...
    Aan de Dialoogtafel zitten vijftien partijen - de samenstellers hanteren een Poolse landdagachtige opvatting van het begrip dialoog ...
    De Dialoogtafel is, kortom, de ultieme Nederlandse manier om volkswoede te kanaliseren ...


Red
.:
   Oftewel: Nederlanders zijn smerige egoïsten gevuld met onderbuikgevoelens die alleen maar bij elkaar gaan zitten om elkaar verwijten te maken en woedend toe te spreken. Oftewel: in Nederland bestaat geen overlegcultuur. Geen dialoog.
    Nonsens, natuurlijk. Zoals ook Sitalsing wel weet, want dit is de aanhef van het artikel:

  De foto's waarop de fotograaf Taco Anema de Nederlandse overlegcultuur vastlegde en waar de Volkskrant afgelopen woensdag een selectie van afdrukte, zijn wonderschoon. ...

Waarna dus het afbreken volgt. de interpretatie hiervan is natuurlijk uiterst simpel, als je de situatie even in gedachten naar het persoonlijke verplaatst. Wanner reageren mensen op zo'n manier? Antwoord: Als er sprake is van het basale psychologische proces van jaloezie.
    In dit geval, door het gebruik van de smerige retorische truc van het "Ja maar,.  " in de vorm van het "Prijzen" , moet het jaloezie zijn. Jaloezie op het feit dat Nederland wel zo'n mooie overleg- en dialoogcultuur kent, en de niet-westerse culturen waar Sitalsing toe behoort, nauwelijks tot niet.
    Gifgroene jaloezie uitleg of detail .
 

Naar Sociologische krachten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .