Sociologische begrippen: etnie en niveauverschillen

17 apr.2013

Het idee om de niveauverschillen tussen de etnieën in beelden te vangen, ontstond door een toeval dat verderop wordt toegelicht. Eenmaal op het idee gekomen bleek het zeer makkelijk uit te voeren, en het is ook voor een ieder die dat wenst reproduceerbaar.
   
En voor wie meteen wil tegenwerpen dat het maken van een dergelijk onderscheid een vorm van racisme: deze wordt vriendelijk verzocht eerst deze verzameling uitleg of detail te raadplegen, waarin uitgebreid wordt aangetoond dat bijvoorbeeld in de wereld van de creolen het maken van dit soort etnisch onderscheid een volkomen vanzelfsprekende aanpak is.
   
De in dit artikel gevolgde methode is in feite gebaseerd op data-mining, de vorm van sociologisch onderzoek die gebaseerd is op voor niet-onderzoeksdoeleinden verzamelde gegevens uitleg of detail . Gegevens die, zeg maar, als ruwe grondstof in de ondergrondse aarde van de maatschappij zitten.
   
De specifieke ondergrond die hier gebruikt wordt is het internet, en nog meer specifiek google, of een soortgelijke zoekmachine - en wel de rubriek "Afbeeldingen". Op die zoekmachines worden zorgvuldig geselecteerde zoektermen losgelaten - voortdurend in tweetallen, zodat eventuele systematische vervormingen zo veel mogelijk geëlimineerd worden. En hier dus gaande over etnieën.
   
Het eerst bedachte tweetal begint met "NBA players". "NBA" staat voor de professionele Amerikaanse basketbalcompetitie: de lange mannen. Hier zijn ze:

Dit is de schermweergave ("print screen") van hoe de internet browser er uitziet, als google opent, en de zoekterm "NBA players" invoert.
   
Even tussendoor: in de Amerikaanse professionele sport telt één en slechts één ding: winnen (op twee, drie, vier, vijf en zes staat ook "winnen"). Ze kennen zelfs geen "gelijk spel". Als ze de duivel of mongolen kunnen inzetten zullen ze het doen, als het maar leidt tot winst. En dat "mongool" kan je bijna letterlijk nemen, want er loopt of liep een tijd lang een Aziatische reus rond, en Aziaten zijn biologisch gezien "Mongolen", dat wil zeggen: van het mongoloïde type.
   
Die sport is dus strikt neutraal, qua zaken als ras, en google is strikt neutraal, qua zaken als ras. En wat je dus ziet is een getrouwe weergave van de relatieve prestaties van de verschillende etnieën, "rassen", op het terrein van deze sport. Conclusie: de creolen blinken er in uit. Gezien hun 1 op 7 in de totale numerieke vertegenwoordiging van de Amerikaanse bevolking.
   
Ter vergelijking in dit tweetal een andere sport - eentje die model staat voor de rationeel denkende mens ( en waarvan de keuze voorspelbaar is voor degenen die de gedachtengang van de redactie volgen):

Inderdaad: schaakspelers. Woorden zijn overbodig. Overigens hebben de creolen wel een keer een goede damspeler voorgebracht, een nog abstractere sport - een Senegalees genaamd Baba Sy uitleg of detail (1935-1978; Wikipedia). Het kán dus wél - het gebeurt alleen niet.
   
Waarop het vervolg van dit onderzoek door iedereen zelf bedacht kan worden. Hier de voorbeelden die de redactie uitkoos. Om te beginnen weer een Amerikaanse sport: American Football. Een sterk atletisch sport:

De "linebacker" waarop gezocht is, is een verdediger waarvoor kracht belangrijk is.

De "wide receiver" is een aanvaller die de hoge bal moet vangen en scoren op snelheid.
   
Maar American football heeft ook een positie waarop tactisch en strategisch inzicht essentieel is. De man die de bal verdeelt aan de rest van het team. Een man ook die lijnen uitzet. Oog heeft voor wat er gebeurd is zodat hij zijn tactiek kan aanpassen. De positie heet quarterback:

Commentaar weer overbodig. Let alleen nog even op het zoekvenster. Er staat niet "white quarterback".
   
Er is dus volkomen objectief vastgesteld dat er meetbare schillen zijn tussen de etnieën, op het sportieve vlak.
   
Het is natuurlijk volkomen naïef om te denken dat deze verschillen beperkt zijn tot de sportieve omgeving - je vindt ze in één of andere vorm terug in talloze andere aspecten van de maatschappij. Kijk in Nederland naar zingende artiesten: de creolen zijn zwaar oververtegenwoordigd. Kijk naar bestuurders: de creolen zijn ondervertegenwoordigd - men probeert het met enige regelmaat, maar dat leidt tot vele teleurstellingen: Hennah Buyne in Amsterdam: moeten aftreden (wegens anti-blank racisme) uitleg of detail (Wikipedia). John Leerdam in de Tweede Kamer: moeten aftreden (wegens snoeverij) uitleg of detail (Wikipedia) . De door creolen bestuurde stadsdelen van Amsterdam zijn broeinesten van slecht bestuur uitleg of detail .
   
Dit zijn slechts twee van de maatschappelijke punten waarop de verschillen duidelijk en van belang zijn. Maar eigenlijk was dat al volkomen voorspelbaar. Het is natuurlijk geen toeval dat de blanken goed scoren op het tactische en strategische spel genaamd "schaak", en goed scoren op het strategisch en tactische vlak van het spel genaamd "American football". Dit is de reden dat blanke maatschappijen rijk zijn, en creoolse maatschappijen arm. Hoe creoolser, hoe armer, met als illustratief voorbeeld dat van Haïti: het eerste zelfstandige creoolse land, en het armste en slechtst georganiseerde op sommige delen van Afrika na uitleg of detail .
   
En dat graaft helaas nog dieper. Want één van de redenen dat het met Haïti zo slecht gaat, is de overdaad aan criminaliteit en andere vormen van anti-sociaal gedrag uitleg of detail . Dat was namelijk de manier waarop het idee voor deze aanpak ontstond. Via het volgende artikel (Telegraaf.nl, 24-03-2013.):
  Vrijwilligers ruimen stranden op

Fotobijschrift : Inwoners van Londen staan klaar om te helpen met het opruimen van de puinhoop na de rellen  (AP)

Vrijwilligers kunnen zondag op 11 stranden in Nederland hun steentje bijdragen aan schonere stranden. Langs de kust worden dan zogenoemde Beach Clean-up-evenementen georganiseerd om mensen bewust te maken van het afval dat op de stranden en in de zee rondzwerft. ...

Oh ja, dacht de redactie, daar had ik over gehoord, in BBC-nieuwsuitzendingen. Zwaar gecensureerde uitzendingen, want die Londense rellen werden, volgens de BBC, voornamelijk bemand door blanken. Interviews met daders of betrokkenen waren met blanken. Engeland is namelijk nog veel zwaarder multiculturalistisch dan Nederland, en iets slechts zeggen of suggereren over gekleurden is absoluut taboe. Tenzij het dus echt niet anders kan, zoals bij de Londense terreuraanslagen - door moslims. En over het opruimen zullen wel zwarten geïnterviewd zijn (althans, zoiets zit in de herinnering van de redactie). Hier is de werkelijkheid, eerst die van de rellen zelf, ter ijking (zoekterm: "london riots"):

Veel gebouwen en vlammen, waardoor de personen wat minder zichtbaar zijn. Maar herhaal de zoekactie maar zelf, of kijk hier naar de beelden opgenomen door Aziaten uitleg of detail - die hadden geen multiculturalistische remmingen. Die mensjes zijn voor minstens tweederde creolen. Overigens een verhouding die verliep met de dagen. Het begon met vrijwel 100 procent (de aanleiding was de dood van een creoolse gangster bij zijn arrestatie door politiemannen die door de zwarten werd omschreven als "blank").
   
En nu de schoonmakers na afloop (zoekterm "cleanup london riots") -  de start van de zoekacties:

Vrijwel geen zwarte te bekennen (één stelletje dat los loopt van de menigte, tweede regel rechts).
   
Sta hier even bij stil. Er was geen schoolopleiding of diploma vereist. Er was beslist geen poortje waar de deelnemers tussendoor moesten lopen en de zwarten werden uitgeselecteerd.
   
Wat hier vermoedelijk gebeurt is, is dat de zwarten voelden dat dit "niet hun ding" was. Schoonmaken en vrijwillige arbeid zijn "witte dingen" uitleg of detail . En omdat het niet hun ding is, zouden ze er ook onmiddellijk opvallen - en ook binnen hun eigen gemeenschap, als "bounty" - bruin van buiten, wit van binnen.
   
Dit soort dingen staat zelden alleen uitleg of detail . En dat is ook nu niet het geval. De bovenstaande beelden horen bij een complex van culturele eigenschappen van creolen, die beschreven zijn hier uitleg of detail . De beelden zijn slechts het aan de buitenkant zichtbare aspect van dit complex.
   
Er is nog een grappige manier waarop de werkelijkheid van deze observaties wordt bewezen. Dat wordt namelijk gedaan door de multiculturalisten.
   
Ook dit bewijs van de ongelijkheid der culturen wordt aangepakt wordt door middel van de methode van vergelijking. Beide kanten beginnen met twee vragen.

Het eerste stel onderzoeksvragen: "Laatst een Aziatische immigrant op televisie gezien?" en "Ooit een Aziatische immigrant als nieuwslezer mogen aanschouwen?"
   
Het antwoord op de eerste: vraag: "Daarvoor moet je vrij diep graven in het geheugen", en de tweede: "Nee".
   
Het tweede stel onderzoeksvragen: "Laatst een creoolse immigrant op televisie gezien?" en "Ooit een creoolse immigrant als nieuwslezer mogen aanschouwen?"
   
Het antwoord op de eerste vraag: "Je wordt er mee doodgegooid".
   
En even voor de volledigheid: het aantal creoolse immigranten is niet zo bekend, maar naar waarnemingen en schatting van de redactie iets van 300 tot 400 duizend - het precieze getal doet er niet. Voor Aziaten zijn de aantallen ook niet bekend, maar ook dat is niet belangrijk. Het enige waar het om gaat is dat de twee groepen elkaar niet ernstig ontlopen qua omvang, zoals door iedereen op straat zelf is waar te nemen. Je mag dus bij evenredige vertegenwoordiging overal ongeveer evenveel creolen als Aziaten verwachten althans, het ontloopt elkaar niet meer dan een factor twee.
    
Terwijl er geen noemenswaardig aantal Aziaten op televisie te zien is. En je met creolen wordt doodgegooid.
    
Zelfs in reclames vindt je een ernstige overdaad aan creolen. Die allemaal zo gewoon doen als blanken doen. Volkomen duidelijk bedoeld te promotie van "Zie nu eens hoe gewoon en als ons die creolen zijn".  Uitgevoerd dus door reclamemakers, die vast niet allemaal opdrachten hebben gekregen om creolen in hun werk te stoppen. Overigens: in Amerika en Engeland is dat wel zo. Zoek een tv-programma met enige impact, en er is minstens 1 op de vijf en gemiddeld 1 op de 3 tot 4 creolen. Een nieuwe detectiveserie uit Engeland of Amerika: er zit een creool in. En ook daar is hun numerieke vertegenwoordiging in de hele bevolking op zijn best 1 op 10 - en dat is zonder rekening te houden met het enorme verschil in opleiding, dus het potentieel waaruit je kan kiezen voor dit soort hogere baantjes. En ook het volgende is het gevolg van expliciet uitgesproken beleid (De Volkskrant, 30-03-2013, column door Melle Runderkamp en Simon Hendriksen):
  Herrijzenis

Natuurlijk, we lieten ons een beetje meeslepen. Het had waarschijnlijk te maken met alle Passies die wij de afgelopen week hebben verslonden. De Matthäus (partituur mee!), De Johannes (misschien nog wel mooier), en De Jörgen Raymann (Jörgen Raymann?)

Een neger bij de Mattheus Passie - zelfs de politiek-correcte columnisten van de Volkskrant zetten daar een vraagteken achter! Op een hoofdrol als Jezus is het alleen wachten. Dit beleid bracht de enige niet politiek-correcte omroep, Powned, tot een innovatief programmavoorstel: "Een neger omdat het moet" ... uitleg of detail
   
Dit wat betreft de eerste koppel uit de vragenreeks. De tweede "Ooit een ... immigrant als nieuwslezer mogen aanschouwen?" is wat Aziaten betreft ook al beantwoord: "Geen". Wat betreft creolen luidt het antwoord: "Al twee decennia en langer", zie hier de eerste:

Wat toelichting: ze had niet eens zo'n sterk creools uiterlijk, maar Noraly Beyer uitleg of detail was/is een echte Surinaamse, wat ook onmiddellijk duidelijk werd zodra ze haar mond open deed, en die na haar vertrek zich ook meteen voor de Surinaamse zaak ging beijveren. Maar het meest opvallende aan haar verschijning was haar totale ongeschiktheid. Want wat zijn de vereisten voor een Journaal-presentator: een redelijk uiterlijk en, vooral, een goede uitspraak. Dat laatste faalde Beyer hopeloos op. Ze had en heeft een hese stem en miste een aantal medeklinkers, waaronder de "Z". Ze kon het niet. Voor haar honderdduizenden anderen die het beter deden. Een oordeel gesteund door één van de erkende experts op dit gebied (door velen beschouwd als de beste) (van: soundscapes.info, vol. 1, maart 1999, door Jelle Boonstra uitleg of detail):
  "Pas op voor Philip Bloemendal!"

Op maandag 22 februari 1999 overleed Philip Bloemendal. Hij was tachtig jaar oud en een bekende Nederlander, al was zijn gezicht minder bekend dan zijn stem. Maar, vrijwel iedere Nederlander die vóór 1986 de Nederlandse bioscopen bezocht zal zijn stem direct herkennen als die van het Polygoon-journaal. Jelle Boonstra legde ooit een bezoek af bij Bloemendal en haalt die herinnering hier voor ons boven.

...    En zo ging het door, met Bloemendal, moeiteloos werkte hij een rijtje van omroepmedewerkers af, die zijns inziens geen knip voor de neus waard waren. "Maar," zei hij opeens, "weet je wie ik wel heel goed vind?" Collega Sander en ik keken elkaar verrast aan. Wat — Philip Bloemendal, die iemand goed vindt? "Noraly Beijers," zei hij. Nu was onze verrassing helemaal groot. Als er nou op iémand kritiek kon zijn. "Ja," herhaalde hij nog eens, "Noraly Beijers — maar dan op Radio Curaçao."


Dodelijk.

Maar toch kon Noraly Beyer daar bijna 25 jaar lang zitten. Niet omdat ze een goede Journaal-lezeres was. Maar omdat ze creoolse was. Er moest getoond worden dat ze meededen.

Wat nog eens bevestigd werd toen ze wegging. Binnen een jaar was er een vervanger. Als creoolse:

Dit keer met een volledige stem, maar met een volkomen falen op het andere noodzakelijke vlak: een redelijk normaal uiterlijk. Zet bij de nieuwe creoolse het geluid uit, en je ziet een onsympathiek hoofd horende bij het type dat door deze redactie het "Winnie Mandela syndroom" is gedoopt - omdat het hoort bij een creools type vrouw dat gedomineerd wordt door de term "arrogantie" uitleg of detail .   
   
Waarom dit o zo opvallende verschil in de behandeling van Aziatische en creoolse immigranten? Misschien weet men (deels) het zelfs zelf niet, maar de reden is volkomen helder en duidelijk en voor de hand liggend indien eenmaal uitgesproken: "men" weet, denkt, of voelt aan dat creolen die steun nodig hebben. "men' natuurlijk zijnde de politiek-correcten en multiculturalisten die in de top van de maatschappij zitten en het beleid aangaande dit soort zaken bepalen en de baantjes uitdelen.
   
Waarom geen Aziaten? Omdat die die steun niet nodig hebben.
   
Zij presteren maatschappelijk goed en komen niet negatief in het nieuws
   
Bij de creolen ligt het precies andersom.
   
Daarom moeten creolen zo vaak voorgevoerd worden in situaties waar het overduidelijk gaat om te laten zien "Kijk eens hoe goed ze mee kunnen komen ..."
   
En in andere landen in ongeveer dezelfde situatie, met name Engeland en Amerika, is precies hetzelfde verschijnsel waar te nemen. In nog ergere mate.
   
Oftewel: men beseft uitstekend dat creolen maatschappelijk onderpresteren.
   
En de onbedwingbare neiging om ze toch naar voren te schuiven, is een gevaar voor de maatschappij. Het leidt op zijn minst tot verzwakking van de maatschappelijk structuur. Zoals in Amsterdam: corrupt bestuur. Zoals in Amerika in het zuiden, met name New Orleans (en de staat Louisiana): zwak en corrupt bestuur.
   
En het is racisme . Het is ongelijke behandeling. En dat zal op zijn minst bij één maar hoogstwaarschijnlijk bij alle betrokken partijen tot reacties leiden, waaronder aan het einde afkeer en weerzin. En dus ook geweld. De Londense rellen zijn natuurlijk niets anders dan een gevolg van die afkeer en weerzin.
   
Culturen zijn niet gelijk, en etnieën zijn niet gelijk. En vul hier gelijkwaardig in naar behoefte. Dat is slechts een kwestie van semantiek.  

Addendum:

En om het te benadrukken, hier als addendum (d.d. 28-09-2014) de definitieve bevestiging van wat iedereen met enig gezond verstand al komn weten aangaande de bloeiende carrière van Noraly Beyer (de Volkskrant, 17-09-2014, door Robert Vuijsje):
  Land van afkomst | Interview | Noraly Beyer

Op zwart

Welke rol speelt afkomst in een leven in Nederland? Robert Vuijsje onderzoekt het in een reeks interviews. Noraly Beyer was presentatrice van het NOS Journaal en vindt het spijtig dat er geen gekleurde opvolger is gekomen.
...
Wat trof u verder aan?

...    'De hoofdredacteur van het NOS Journaal, Peter Brusse, had lange tijd in Engeland gewoond. Daar waren en zijn ze verder dan in Nederland. Toen er een plek vrij kwam doordat Fred Emmer stopte, vond de hoofdredacteur dat zijn opvolger zwart moest zijn. Ik had dit werk eerder gedaan, ze kwamen bij mij terecht.

Beyer had dit werk eerder gedaan ...  Op het niveau van een ontwikkelingsland: hopeloos amateuristisch. En waarom wordt dit amateurisme toegelaten:
  Wat trof u verder aan?
'Ik viel in een discussie onder Surinamers en Antillianen die zichzelf niet herkenden in de media. Ze riepen: waar is de zwarte Emmer? Fred Emmer was een nieuwslezer bij het NOS Journaal. Mensen namen mij mee naar bijeenkomsten waar werd geroepen dat het zo niet verder kon. In koor riep ik het mee: waar is de zwarte Emmer? Op de televisie was niets terug te zien van de verkleuring in de maatschappij. ...

Vanwege het totaal losgeslagen racisme onder gekleurden.

En vanwege het bij de elite totaal losgeslagen toegeven aan de eisen aan de cultuurbarbaren gaat in Nederland het niveau ras achteruit. En inderdaad: in Engeland zijn ze daar veel verder mee en hebben ze ook het bijpassende resultaat geoogst: de massale plunderingen en brandstichtingen van 2011.


Naar Sociologische krachten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .