WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Sociologische begrippen: inteelt, erkenning

Dat het verschijnsel van inteelt slechts is voor de lichamelijke weerbaarheid, de lichamelijke gezondheid, en ongetwijfeld ook de geestelijke gezondheid staat zo onomstotelijk vast als maar enig ander natuurverschijnsel zoals het rond-zijn van de aarde. Maar omdat de daders, wat Nederland betreft moslims en de kleinere groep van hindoestanen, die schadelijkheid natuurlijk ontkennen daarin gesteund door doorgedraaide politiek-correcten uitleg of detail , hier een enkel bewijsstuk (gepubliceerd in reguliere media omdat het over dieren gaat maar ter herinnering: mensen zijn dieren) (de Volkskrant, 26-03-2016, door Marlies ter Voorde):
  Inteelt inperken

Eén grote familie

Als een groep dieren te klein wordt, is inteelt onvermijdelijk, met alle gevaar op zeldzame aandoeningen en uiteindelijk uitsterven. Hoe natuurbeheerders en fokkers het probleem bestrijden - bij otters, heckrunderen, korhoenders en golden retrievers.

Tussentuk:
Waarom inteelt schadelijk is

Een dier krijgt bij zijn verwekking van elk gen twee kopieën (allelen) mee, één van zijn vader en één van zijn moeder. Soms vindt er een onbedoelde mutatie in zo'n allel plaats, waardoor het niet meer voor de gewenste eigenschappen codeert. Als het om een recessief allel gaat merkt het dier hier niks van, omdat hij immers nog een goede kopie heeft. Er gaan zich pas afwijkingen voordoen als een nakomeling zowel van zijn moeder als van zijn vader een mislukt exemplaar meekrijgt. Die kans wordt groter als de ouders familie van elkaar zijn. Zij kunnen elk hetzelfde kapotte allel van hun gemeenschappelijke voorouder hebben geërfd, en het vervolgens beide doorgeven aan hun kind.

Grappig hè...Al die verhalen dat het voor Marokkanen en Turken niet geldt.... Vooral die geschreven door Marokkanen en Turken ...
    Maar op basis van zeldzaamheid zijn er toch wat bronnen te vinden. Het eerstvolgende artikel is uit het medische vakblad met hoge reputatie The British Medical Journal: (bmj.com. uitleg of detail )
  Genetic disorders in the Arab world

BMJ 2006; 333 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.38982.704931.AE (Published 19 October 2006) Cite this as: BMJ 2006;333:831

Lihadh Al-Gazali (algazali@hotmail.com), professor in clinical genetics, Hanan Hamamy, professor in human genetics, Shaikha Al-Arrayad, consultant geneticist

Available evidence suggests that congenital and genetic disorders are responsible for a major proportion of infant mortality, morbidity, and handicap in Arab countries. The population of the region is characterised by large family size, high maternal and paternal age, and a high level of inbreeding with consanguinity rates in the range of 25-60%. Certain disorders are common throughout the Arab world, including haemoglobinopathies, glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency, different congenital malformations caused by recessive genes, and several metabolic disorders. Other recessive disorders cluster in certain groups and subpopulations. Genetic services vary in extent and coverage in different Arab countries, but mostly they remain patchy, selective, and inadequate.
    We present the magnitude of the problem and the currently available genetic services in Arab countries, together with recommendations for developing strategies for prevention. ...

Waarmee, tezamen met een continent aan soortgelijke informatie, de wetenschappelijke discussie gesloten is.

Maar ook gewoon gezond verstand is natuurlijk voldoende - auteur Fadoua Bouali is verpleegkundige van Marokkaanse afkomst opgeleid in Nederland (de Volkskrant, 01-09-2007, column door Fadoua Bouali):
  Een mond half-open, een vreemd loopje

...   We verbleven samen een weekje in Agadir en gingen een dagje naar een dorp vlak daarbuiten. Na een uurtje rondslenteren begon mijn vriendin erover. Toen ze een shirt wilde afrekenen op de markt, kostte het haar veel moeite contact te krijgen met de verkoper. Hij zat haar met grote ogen en een half-open mond aan te kijken.
    De meeste dorpelingen hadden die vreemde blik, hun mond half-open, of een raar loopje. Bij sommigen zag je dat de ene schouder lager hing dan de andere.
    Bij de ingang van de markt lagen zwaar gehandicapte mannen en vrouwen op de grond te bedelen. We begrepen dat veel bedelaars die rondliepen min of meer (geestelijk) gehandicapt waren, maar zichzelf wel konden redden.
    Een nicht van me vertelde dat ze, toen ze was afgestudeerd als lerares, door de overheid was uitgezonden naar een dorpje in het Rifgebergte, om daar les te geven op de lagere school. Het dorpje lag afgelegen, had geen stromend water en elektriciteit. Het hele dorp liep uit om mijn nicht te bekijken toen ze arriveerde. Meteen zag ze dat er iets niet klopte. Toen ze beter keek, zag ze hoeveel mensen geretardeerd of gehandicapt waren. Inteelt vierde hier hoogtij.
    In Marokko is het vrij normaal om binnen de familie te trouwen. De redenen zijn allerminst romantisch. Als iemand een zoon heeft met een goede baan, wil de familie het liefst dat hij met iemand trouwt binnen de familie, zodat een ander familielid door hem onderhouden wordt en niet een buitenstaander. ...
    Trouwen wordt niet gezien als iets dat twee individuen met elkaar doen, nee – trouwen is een groepsgebeuren en wordt ook gezien als ‘elkaar helpen’. Een huwelijk gebaseerd op romantische liefde is hier een grote luxe. In Agadir kwam mijn vriendin tot de conclusie dat het helemaal de verkeerde kant op gaat met de Marokkanen, zowel hier als in Europa, door het in stand houden van het binnen de familie trouwen. Volgens haar hebben we heel hard één ding nodig en dat is: vers bloed!
    Terug in Tanger vielen de vele gehandicapten op straat me extra op. ...

En die zichtbare handicaps zijn slechts het meest zichtbare aspect van de gevolgen.

Maar naast erkenning is er vaak ook weeerstand (de Volkskrant, 11-03-2008, van verslaggeefster Ellen de Visser):
  Het risico van het trouwen met een neef

...    Bekend is dat bloedverwantschap een groot effect heeft op het ontstaan van autosomaal recessieve aandoeningen, vrij zeldzame genetisch aangeboren afwijkingen, waarvan sommige dodelijk.
    Hoe sterk dat verband is, tonen de gegevens uit een databank waarin sinds 25 jaar alle aangeboren afwijkingen worden vastgelegd van kinderen uit Friesland, Groningen en Drenthe. Van de allochtone ouders met een kind met een aandoening is 6,7 procent familie van elkaar; bij autochtone ouders gaat het om 1,1 procent.
    Recent onderzoek wijst uit dat Marokkaanse en Turkse kinderen in de eerste twee levensjaren vijf tot acht keer vaker overlijden aan autosomaal recessieve aandoeningen dan autochtone kinderen.    ...

Maar ook dan vervalt de allochtone woordvoerder in ontkenningen:
  PvdA-Kamerlid Arib vindt dat bloedverwantschap bij allochtone ouders moet worden beschouwd als een gezondheidszorgprobleem en niet als migratievraagstuk. Een verbod op familiehuwelijken is onmogelijk. ‘En bovendien los je daarmee niets op, want dan gebeurt het stiekem.’

Wat natuurlijk veroorzaakt wordt door de automatisch verbinding die iedereen met enig gezond verstand legt tussen inteelt en culturele achterstanden.

En een pas in 2016 door strikt toeval gevonden geval van erkenning uit eigen kring (opzij.nl, 01-05-2008, door Cisca Dresselhuys uitleg of detail ):
  Ahmed Marcouch ‘Ik wil een vrouw die mijn gelijke is’

... Ahmed Marcouch (38), stadsdeelraadvoorzitter van Amsterdam-Slotervaart, langs de Feministische Meetlat.    ...

Op het moment van noteren, december 2016, is Marcouch lid van de Tweede Kamer voor de PvdA.
  ‘Op mijn 19de ben ik getrouwd met een 18-jarige vrouw, een nicht van mij, uit Marokko. Vanaf mijn 16de was daar al naartoe gewerkt door mijn en haar familie, zoals in onze cultuur gebruikelijk was – en nog steeds is.

Maar vraag er expliciet naar ...

De culturele eigenschap van inteelt is natuurlijk niet veroorzaakt door het proces van migratie, maar komt regelrecht uit de Arabische en islamitische wereld als geheel (de Volkskrant, 23-09-2009, ANP.
  Veel erfelijke ziekten bij Arabieren

Van alle bevolkingsgroepen in de wereld lijden Arabieren het meest onder erfelijke afwijkingen. Ruim 60 procent van de genetische afwijkingen onder Arabieren is een gevolg van huwelijken tussen neven en nichten
    Onder de Arabische bevolking zijn tot op heden ruim negenhonderd genetische ziekten vastgesteld. Dat berichtte dagblad The National in Dubai dinsdag op basis van een rapport van het centrum voor Arabische genstudies (CAGS). Circa tweehonderd daarvan komen alleen voor bij Arabieren in de Golfstaten. ...
    Sommige kwalen hebben epidemische vormen aangenomen: ze komen voor bij iets meer dan honderd op 100.000 personen voor. Hieronder vallen onder meer diabetes en borstkanker.
    In Dubai trouwt 40 procent van de inwoners met een neef of nicht. In Sudan en Mauritanië liggen die aantallen het hoogst: tweederde van de bevolking huwt een lid van de eigen familie.


De gevolgen waarvan in een enkel kennelijk onbewaakt moment ook in de politiek-correcte media te vinden zijn geweest.

Hier wat voorbeelden van hoe dit er in de praktijk uitziet - eerst voor mannen (de Volkskrant, 18-04-2009, door Sietske de Boer en Joost van den Broek (foto's)):
  Terug in de Rif

Ze kwamen vanaf 1969 als jongemannen uit het Noord-Marokkaanse Rif-gebergte naar Nederland en konden direct aan de slag met werk dat niemand anders wilde doen. Ze wilden snel geld verdienen en dan terug. Maar dat liep vaak anders. Veel gezinnen kwamen over en de kinderen werden langzamerhand Nederlanders. De meeste mannen keerden pas na tientallen jaren terug. Met weinig geld, en veel lichamelijke klachten.

Hier zijn de foto's:

We gaan er even van uit dat dit een redelijk representatieve steekproef is, ook wetende dat de multiculturalistische Volkskrant zeker geen negatief voorbeeld zal stellen.

En dan voor vrouwen (de Volkskrant, 25-11-2011, van correspondent  Steven Adolf
  Reportage | Marokkanen zijn nauwelijks te porren voor de vervroegde verkiezingen van vandaag

'Stem op een Ezel stelt nooit teleur'

Fotobijschrift: Aanhangers van de islamistische Parti de la Justice et du Développement (PJD) zijn in Casablanca bijeen om te luisteren naar hun partijleider Abdelilah Benkirane. ‘Wie de sfeer op de straat proeft weet dat we gaan winnen.’

Dit keer kunnen ze de overwinning niet meer mislopen. Dat is althans de verwachting van de 'gematigde' islamistische partij van Marokko, de Parti de la Justice et du Développement (PJD) voor de vandaag te houden parlementsverkiezingen in Marokko. ...

Met hier de bijbehorende foto:

Op de foto (vergeet de lach) ziet men de monocultuur en (culturele) inteelt. Ook zichtbaar hierachter is de huwelijkse inteelt.

En nog één om te laten zien dat het niet aan een land is gebonden (de Volkskrant, 03-06-2013, van verslaggever Rob Vreeken):
  Vrouwen Libië eisen gelijkheid

Sinds de val van het regime-Kadhafi spelen vrouwen een steeds belangrijker rol in de Libische maatschappij.

Waarbij het gaat om de illustratie:

Geen twijfel mogelijk: net Marokko. Deze verzamelingen rouwen zijn een perfect evenbeeld van de mannelijke versie. Het resultaat van generaties aan inteelt.

Het leidt geen enkele twijfel dat wat hier aan culturele eigenschappen aangaande partnerkeuze af te lezen is, ook geldt voor de automatisch al gemaakte associatie: hier is ook sprake van een enorme algemene culturele achterstand. Iets dat je met westerse ogen "culturele achterlijkheid" zou noemen. Die niet opvalt in de beperkingen van het oorspronkelijke land, maar onmiddellijk opvalt bij menging met gezondere culturen. En heel snel tot problemen leidt indien de daadwerkelijke oorzaak niet erkend wordt.
     Af te korten tot: de zichtbare en merkbare gevolgen van inteelt zijn dwerggroei en laag IQ. Zie ook het stuk van Bouali geeft ook daarvoor aanwijzingen.

Maar het is beslist niet beperkt tot Arabieren. Bij hindoes is het minstens even erg, en verankerd in het kastensysteem (de Volkskrant, 10-12-2012, tv-recensie, door Jean-Pierre Geelen):
  Kasten

... Jelle Brandt Corstius ... die serie die de verslaggever maakte voor de VPRO. De man las het met vergrootglas van het voorhoofd van Brandt Corstius, zo was vorige week te zien in de eerste aflevering van Van Bihar tot Bangalore.    ...
    ... de tweede gooide Jelle het over een heel andere boeg. Vanuit Chandigarh berichtte hij over gearrangeerde huwelijken, zoals negen van de tien in India - trouwen uit liefde kan de dood betekenen in het land waar kasten elkaar uitsluiten. Vrouwen uit arme streken worden nogal eens uitgehuwelijkt aan mannen die drinken en slaan en hun vrouw delen met hun broer.    ...

Voor de details moet men kijken naar de reportage de van reisverslaggever: Van Bihar tot Bangalore uitleg of detail (Nederland 2, 20h25), gaande met name over de huwelijksgewoontes, onder de titel De kostbare bruidschat. Met culturele "hoogstandjes" als het uithuwelijken (9 van de 10) volgens het kastensysteem en alle andere vormen van inteelt.
    Maar ook hier treedt dit verschijnsel natuurlijk niet in isolatie op. In India gaat het gepaard met de meest gruwelijke vormen van vrouwenonderdrukking:
  Tussentitel: Vrouwen die dochters baren, worden met kind en al op straat gezet


En habituele groepsverkrachting (natuurlijk alleen van vrouwen van lagere kaste), zonder politievervolging uitleg of detail .

Ook deze inteelt heeft de bekende gevolgen (de Volkskrant, 18-02-2013, van verslaggeefster Charlotte Huisman):

 

Gezondheid is oneerlijk verdeeld

Overal ter wereld is de levensverwachting van Hindoestanen lager dan gemiddeld. Dat is een kwestie van genen, maar zeker ook van levensstijl.

Tussentitel: In dit opzicht zijn we ongelukkig geboren - Bezoekster van het Hindoestaanse Gezondsheidscongres in Den Haag

Met één snelle prik wordt een drupje bloed uit de wijsvinger van Seela Bihariesingh getoverd. ...
    De 63-jarige vrouw, werkzaam in het onderwijs, is deze zaterdag met haar iets jongere zus Geeta op het Hindoestaans Gezondheidscongres in de Fokker Terminal in Den Haag. Ze heeft, zoals zoveel Hindoestanen, een hoog bloedsuikerniveau. 'Toen ik in het huis-aan-huisblad iets over dit evenement las, dacht ik: hier laat ik me even checken.'    ...
    Ook houden niet alle Hindoestanen er gezonde eetgewoonten op na. Een bezoeker grapt dat hij minder vaak de McDrive zou bezoeken, als in Nederland nu ook eindelijk eens een drive-in-restaurant met roti zou worden geopend, zoals in Paramaribo. Een 24-jarige studente brengt in: 'Groenten en fruit zijn te duur. Als je weinig geld hebt, is op het treinstation de keuze tussen een patatje van 2 euro en een salade van 6 euro snel gemaakt.'    ...


Een gore leugen: een broodje gezond op het station kost minder dan 2 euro. Maar dit is het werkelijke probleem:
  De kans dat Hindoestanen suikerziekte krijgen is bijna vijf keer hoger dan gemiddeld, hart- en vaatziekten krijgen zij drie keer zo vaak. Deels is dit genetisch bepaald, vertelt onderzoekster Nasra Karamali van de GGD Den Haag. Overal in de wereld waar veel Hindoestanen wonen, komen deze ziekten veel voor.

En zoiets komt in de genenpoel terecht, weet iedereen met enige kennis van biologie of enig gezond verstand, door inteelt.
    Overigens hoort hierbij als vanzelfsprekend ook culturele inteelt:
  ... huisarts Ravee Rambharose - een van de organisatoren - de zaal voor. ...
    ... 'Gebruik minder zout, ga meer bewegen. Als je niet wilt fietsen, ga zwemmen. Of zet je hometrainer in de woonkamer zodat je tegelijkertijd Zee TV (Hindoestaanse zender -red.) kunt kijken.'

Enzovoort.

En van hetzelfde subcontinent (de Volkskrant, 13-05-2013, van verslaggeefster Janny Groen):
  Politie hielp minderjarigen huwen

De politie Amsterdam-Zuidoost en Fier Fryslân, expertisecentrum op het terrein van 'relationeel geweld', hebben bemiddeld in de sluiting van een islamitisch huwelijk tussen minderjarigen. .
    Door dit huwelijk kon het meisje vrede sluiten met haar familie, waarmee ze op voet van oorlog leefde omdat die haar wilde uithuwelijken aan een neef in Pakistan. ...

En normaliter gaat dat gearrangeerde inteelt-huwelijk natuurlijk gewoon door, want ...
  Ellie van den Brom, die namens de Stichting Steunpunt Remigranten de workshop volgde, heeft begrip voor de handelwijze van de politie en Fier Fryslân. Bij eergerelateerd geweld zijn er volgens Van den Brom twee keuzen. 'Of van identiteit veranderen en een totale breuk met de familie forceren. Of bemiddelen. Breken met de familie is heel zwaar.

Alleen de allereigenwijsten zijn in staat hier weerstand aan te bieden.

Hetgeen het idee deed opkomen eens een internet-onderzoek te doen om te kijken of dit zichtbaar was:


Ja hoor: inteelt.

Nog een groep die al eerder genoemd is als dragende een erfelijke ziekte: de Asjkenazische (Europese) Joden: (de Volkskrant, 04-05-2013, door Ellen de Visser):
  De kinderwens en de donkere wolk

Vaak blijkt pas nadat een kind is geboren dat de ouders drager zijn van een erfelijke ziekte. We kunnen dat nu zien aankomen, maar wat doen we met die wetenschap?


Tussenstuk:
Volendamse en Joodse ziekten

...    In de Verenigde Staten wordt een bepaalde Joodse bevolkingsgroep (de Asjkenazische Joden) al sinds de jaren zeventig getest op mutaties in het gen voor tay-sachs, een dodelijke stofwisselingsziekte. Een op de 25 Asjkenazische Joden is drager; dat is ruim tien keer zo veel als in de gemiddelde bevolking.

Ook daarvan is de oorzaak volkomen helder. Het volgende citaat stamt uit een artikel (Volkskrant Magazine, 3 april 2004) over mensen met een joodse vader en niet-joodse moeder, volgens de officiële joodse regels daarom niet gezien als joods:
  ’Door deze niet-joodse ex werd ik als joodse vrouw gezien, maar toen ik tijdens mijn studie in Israël verliefd werd op een joodse man uit New-York en met hem naar Amerika vertrok …’ Ze hoeft haar verhaal niet af te maken. Relatiebemiddelings-consulent Evelien kent de afloop. ‘Hij mocht van zijn ouders niet met je trouwen omdat je niet joods genoeg bent.’

Er zijn heel veel bronnen met dezelfde soort redenatie, en over vele andere onderwerpen naast huwelijkskeuze - nog een voorbeeldje (de Volkskrant, 20-07-2007, Quotes), een uitspraak gedaan door opperrabijn Shlomo Amar:
  ‘Joden kunnen niet trouwen met niet-joden, dat is zo duidelijk als wat.

Of (de Volkskrant, 26-04-2013, door Sara Berkeljon):
  Toch vaders kindje

Jarenlang wilde Jessica Meijer er niets van weten dat ze de dochter is van de bekende journalist Ischa. Dat is veranderd. Wat heet: ze schreef een heel boek.


...    Haar middelbareschooltijd bracht Jessica Meijer door op het keurige Vossius Gymnasium in Amsterdam-Zuid. Ze beschrijft het als een meedogenloze omgeving, waar alleen uiterlijke schijn telt en volop met harddrugs wordt geëxperimenteerd. ...
    Tijdens het schrijven van Een blik Jodenkoeken ontmoette Jessica op een joods feest haar echtgenoot. 'Het is snel gegaan tussen ons. Het was vooral het joodse huwelijk dat me aansprak. Daarbij beloof je elkaar om samen een joods huis te bouwen; om je kinderen een joodse identiteit mee te geven. Voor ik Iron ontmoette, heb ik nooit over trouwen nagedacht, maar toen we er samen over spraken, kwamen we al snel tot de conclusie dat we het beiden graag wilden. Ik vind liefde in het jodendom, misschien is het wel zo simpel. Een joodse partner hebben en een joods gezin stichten horen daar wat mij betreft bij.'
    Ischa heeft ooit in een interview over de zwangerschap van je moeder gezegd: 'Ik wou nog wel een joods kind hebben, omdat ik vind dat de aarde weer bevolkt moet worden met joden.'    ...

 Iets dat natuurlijk al eeuwen zo is gebeurd, en de erfelijke ziekte(s) heeft geïntroduceerd.
    Nu is het Joodse geval vrij bespreekbaar, in de zin dat Joden zelf onderzoek georganiseerd hebben en een programma gestart om hun huwelijksmoraal te behouden, maar door genenonderzoek het voortplanten van de ziekte te voorkomen. Bij andere niet-westerse culturen is een dergelijke openheid niet mogelijk. Of zelfs: onmogelijk.
    De reden voor deze tweedeling: westerse en Joodse cultuur versus andere niet-westerse culturen, is volkomen helder als je het eenmaal zo expliciet als tweedeling hebt geconstateerd: de westerse en Joodse culturen zijn de geslaagdere culturen ten opzichte van de overige niet-westerse. En dat verschil is significant tot sterk. Je mag de inteelt als gezondheidfactor niet benoemen, omdat inteelt hoort bij niet-westerse culturen, bij immigranten, en immigranten zijn volkomen gelijkwaardig. Volgens de ideologie .
    En dat gaat dus zelfs zo ver dat men dit doet in de wetenschap dat dit schade berokkent aan die culturen, omdat ze daardoor aan hun culturele eigenschappen zullen vasthouden. Men weet het ongetwijfeld voor het overgrote deel best wel, maar in het hoofd worden redenaties geformuleerd om het goed te praten. Waarin termen als "sneu", "zielig", "kwetsbaar", "Geert Wilders" en "PVV" voorkomen. En natuurlijk migratiefundamentalisme, kosmopolitisme, en nomadisme. En dergelijke. Met als resultaat dat inteelt bij Volendammers wordt veroordeeld, en bij Turken en Marokkanen wordt goedgepraat.

Nog een gevalletje "Nederland" - beelden van wijkconsulenten in Den Haag, met de opwekkende mededeling van de gemeente dat deze vrouwen hun zwakkere wijkgenoten gaan helpen - hier tijdens een cursus (via GeenStijl uitleg of detail ):

En van dichterbij:

Vergelijk met de eerdere beelden uit Marokko en Libië: keiharde inteelt.

En eindelijk, van diep verborgen in de wetenschappelijke vakliteratuur (van hier uitleg of detail - download het plaatje voor betere leesbaarheid), de relatie die iedereen al vermoedde:

Het verschil in gemiddelde intelligentie: ongeveer 20 IQ-punten. Zie ook de kaarten hier uitleg of detail .


Naar Sociologische krachten , Sociologie lijst , Sociologie overzicht , of site home .

 

10 mei 2013; 4 jan.2015; 26 dec.2016