Huisneoliberalisme

Frits Bolkestein had een zwakker moment, en beschuldigde de Volkskrant in haar eigen kolommen van te veel linksheid. Hoofdredacteur Philippe Remarque was er als de kippen bij om dat recht te zetten (de Volkskrant, 14-04-2012, door Philippe Remarque uitleg of detail ):

 

Is de Volkskrant te links?

Geachte heer Bolkestein,

...    Ten eerste doet u het voorkomen alsof Nederlandse journalisten tegenstanders van het kapitalisme zijn. Ik kan u verzekeren dat op de hele redactie van de Volkskrant niet een journalist te vinden is die het kapitalisme verwerpt of ontkent dat de markteconomie ons grote voorspoed heeft gebracht.

Inderdaad. We willen het zelfs wat sterker, of beter: nauwkeuriger, stellen: op de hele redactie van de Volkskrant niet een journalist te vinden is die het neoliberalisme verwerpt.

Hoewel, dat staat hier omdat het retorisch zo leuk overkomt. Misschien is er inderdaad wel iemand op de redactie te vinden die over het neoliberalisme toch wel een enigszins bezwaard gemoed heeft. Maar iets te zeggen heeft hij kennelijk niet. En Philippe Remarque, hoofdredacteur, heeft deze persoon duidelijk over het hoofd gezien. Want het onderscheid tussen kapitalisme en neoliberalisme is zo miniem, dat je een microscoop nodig hebt om het waar te nemen.

Welke overwegingen in ons opkwamen naar aanleiding van een ander artikel uit diezelfde krant. Dat gaat namelijk over plan van het rechtse kabinet om de huren te verhogen. Van de zogenaamde scheefhuurders.

De rechter heeft voor de directe uitvoering een stokje gestoken, omdat de rechtse roofridders in hun kippendrift om zich te verrijken zichzelf wijs hadden gemaakt dat ze daarvoor wel zonder bezwaar particuliere belastinggegevens openbaar konden maken. Over welk vonnis de Volkskrant alarm sloeg op de voorpagina (de Volkskrant, 14-04-2012, van verslaggever Tjerk Gualthérie van Weezel)

 

Extra huurverhoging niet per 1 juli

Honderdduizenden scheefhuurders ontsnappen hoogstwaarschijnlijk aan een forse huurverhoging per 1 juli. Dit is het gevolg van een uitspraak van de Haagse rechtbank. Het kabinet heeft bij de voorbereiding onbevoegd gehandeld en inbreuk gemaakt op de privacy van huurders, aldus de rechter.

Het is natuurlijk ook een ernstige zaak dat die scheefhuurders voorlopig lijken te ontsnappen. Want het is echt schandalig! Die scheefhuurders betalen weinig huur. Dat moet echt verboden worden. Niet dat het op onze kosten is , maar toch is het schandalig. Dat ze zomaar 'ontsnappen'. Vindt de Volkskrant. Die even vergeet dat degenen die scheefhuren niets van de overheid krijgen. Hun huur is even scheef als het inkomen van een journalist, die niets produceert (anders zou het schrijven van dit stukje ook productie zijn) en daarvoor een ruim inkomen krijgt.

Waarna deze redactie een epileptische denkaanval kreeg, met als gevolg dat er hele rare dingen in haar opkwam.

Hoe zit het eigenlijk met de scheefkopers?

Want stel nu dat je een huis koopt, een hypotheek afsluit bij de bank, en een deel van die hypotheek van de staat krijgt. Zo iemand koopt te goedkoop. Zo iemand is een scheefkoper.

En van dat soort mensen zijn er zo veel, dat het de staat jaarlijks 12 miljard kost, een bedrag dat snel stijgende is.

Daarvan verwacht je enigerlei vermelding door de Volkskrant. En van het feit dat scheefhuren niets kost.

Maar niets van dit alles.

Vreemd, voor een kwaliteitskrant

Of toch niet. Want dat heeft dezelfde reden als het geconstateerde en erkende feit dat de Volkskrant zo voor het neoliberalisme is:

Men is er zelf beter bij af! uitleg of detail


P.S.
Natuurlijk weet ook deze redactie wel dat je niet een deel van de hypotheeksom maar een deel van de rente terugkrijgt, maar als je uitgaat van een vaste draagkracht van de potentiële koper, komt dat natuurlijk op precies hetzelfde neer.

P.P.S.S.
Wie zich definitief wil verzekeren van de niet-linksheid van de Volkskrant, staande voor de rest van de kwaliteitsmedia, kan zijn hart ophalen aan de volgende verzamelingen berichten, over de vakbonden
uitleg of detail , de pensioenen uitleg of detail , en de lagerbetaalden in het algemeen uitleg of detail .

   Rijnlandmodel - 15 april 2012