Landsneoliberalisme

Nou, dat was weer ruim lachen ...

Hebben we net een discussie achter de rug over het neoliberalisme, excuses: links-zijn, in de media uitleg of detail , spatten de onderhandelingen over de nieuwe bezuinigingen binnen het kabinet-Rutte uit elkaar. Waardoor die plannen naar buiten komen. Hier zijn ze (Volkskrant.nl, 21-04-2012, uitleg of detail ):

 

Dit waren de plannen in het Catshuis (twv 14,2 miljard)

VVD, CDA en PVV waren het voordat PVV-leider Geert Wilders de finale onderhandelingen staakte, in principe eens over een bezuinigingspakket van 14,2 miljard euro. ...
    Er was besloten om het lage btw-tarief van 6 naar 7 procent te brengen en het hoge tarief van 19 naar 21 procent. Dat had 4,7 miljard euro opgeleverd ...

Maatregel nummer 1, belastingverhoging. Maar niet belastingverhoging die eerlijk verdeeld is, dat wil zeggen: die op de inkomstenbelasting, maar de belastingverhoging die de lagere inkomens benadeelt en dus de hoger inkomens bevoordeelt uitleg of detail .

Maatregel 2:

  Dat had 4,7 miljard euro opgeleverd ... maar zou later weer zijn teruggeven via een verlaging van de inkomstenbelasting.

De hogere inkomens worden nog eens extra bevoordeeld.

Maatregel 3: 

  Ook waren de partijen het vorige week eens over een snellere verhoging van de AOW-leeftijd. Die zou al in 2015 naar 66 zijn gegaan.

Ook dit is een onevenredige belasting op de lagere inkomensgroepen, omdat die gemiddeld ongeveer zeven jaar korter leven dan hogere inkomensgroepen. Die twee jaar extra werken gaan bij de lagere inkomensgroepen dus af van een veel kortere tijd van genieten van pensioen. Een extra belasting die dus eigenlijk neerkomt op het roven van levensjaren. Een halsmisdaad.

Maatregel 4 (we slaan er eentje over)

  Bezuinigingen in de zorg zouden 1,8 miljard euro opbrengen, onder meer door per recept een eigen bijdrage van 9 euro te vragen.

Alweer een zware extra benadeling van de lagere inkomens: voor wie honderd euro vrij te besteden heeft, is een tientje tien keer zo veel als voor wie duizend euro vrij te besteden heeft

En natuurlijk, gezien de vorige bijdrage in Actueel uitleg of detail :

Maatregel 5:

  De huren zouden marktconform worden.

Dat wil zeggen: massale huurverhogingen voor vrijwel alle bestaande huurders. Voornamelijk slaande op de lagere inkomens Terwijl voor de bestaande kopers: 

  De hypotheekrenteaftrek zou voor nieuwe aflossingsvrije hypotheken niet meer gelden.

Oftewel:

Maatregel 6:

  De koopsubsidie voor de bestaande kopers blijft ongewijzigd.

Dus alweer een bevoordeling van de hogere inkomens

Zijn dan �lle maatregelen van de omgekeerde Robin Hood-soort?  Van de in het artikel genoemde geldt dat voor twee ervan niet: 

Maatregelen 7 en 8: 

  Verder zou een bevriezing van de ambtenarensalarissen 4 miljard euro opbrengen. (...)
    Op ontwikkelingssamenwerking zou 750 miljoen euro worden bespaard.

Conclusie: voor zover representatief, zijn dus twee van de acht, een kwart, van de voorgestelde bezuinigingsmaatregelen inkomensneutraal, terwijl zes van de acht, driekwart, extra nadelig is voor de lagere inkomensgroepen.

Wat had u anders verwacht van de rechtse politiek ... ?

Ze beweren wel dat ze voor allerlei doelen strijden, maar in feite het gaat het om één en slechts één ding: het aloude recht van de sterkste uitleg of detail uitleg of detail .

Dat wil zeggen: het recht van de machtige en de rijke om de machteloze en de arme te beroven uitleg of detail .

Inclusief dat van het beroven van extra levensjaren.

Oftewel: politiek en maatschappelijk rechts is gajes en gribus van het zuiverste water, aan wie elk gruwelijk lot rechtvaardig toebedeeld is.

We wensen het ze van ganser harte toe.


P.S.
VVD-onderhandelaar Stef Blok noemt het boven geschetste in Nieuwsuur (21-04-2012): "Wij zitten als VVD wat ontspannener in de politiek".
    Nogal wiedes. Als je niet verder hoeft te "denken" dan bot eigenbelang ... Waarbij dat "denken" tussen aanhalingstekens staat omdat hier natuurlijk niet sprake is van "denken" in de redelijke zin, maar van je reinste onderbuikgevoelens.

P.P.S.S.
Stef Blok mag de volgende dag bij Buitenhof een half uur lang uitleggen wat ze zoal bereikt hebben als kabinet: verhoging van de huren ("markthuren") en verlaging van de koopbelasting (overdrachtsbelasting).
    Overigens en nogmaals: dit draagt op geen enkele manier bij aan verkleining van het begrotingstekort.

P.P.P.S.S.S.
Ook de volgende dag, mag bij het NOS Journaal van acht uur een neoliberaal uitleggen wat er in ieder geval nog wel moet gebeuren: Afbouw van de hypotheekrenteaftrek met compensatie door belastingverlaging voor de hogere inkomens, en huurverhoging zonder compensatie voor de lage inkomens.
    En ook deze kerel weet donders goed wat hij zegt, want hij probeert "huurverhoging" te maskeren door gebruik van de terminologie "meer marktwerking".
    Ja ja, bijna de hele Nederlandse elite bestaat uit ploerten die je met graagte zou zien hangen. Na een eerlijk proces natuurlijk. Aanklacht: het toebrengen van zwaar collectief leed met als motief uitsluitend materialistisch eigenbelang.
    Merk overigens op dat het NOS Journaal zeker ook tot deze elite behoort, aangezien dit zeker geen incident is, maar een trend ...

P4.S4.
Nog dezelfde avond, een volledige uitzending hieraan gewijd van Brandpunt. Gasten: cultuur-  en landverraders zoals Maarten van Rossem en Paul Schnabel, en rabiate neoliberalen als Elsevier-econome Marike Stellinga. Dit alles onder leiding van de neoliberaal Sven Kockelman: "Meneer Samsom, waarom handelt u tegen het belang van het land door nieuwe verkiezingen te willen?" Enig juiste antwoord (natuurlijk gemist door Samsom): "Nieuwe verkiezingen zíjn het beste voor het land'. Kockelman: "Waarom treedt u niet in overleg met het kabinet?" Antwoord: "U vraagt mij onder één hoedje te spelen met dieven". Waarna het verder ging met een lange reeks onbeschoftheden waarvan Van Rossem, Schnabel en Stellinga gespaard bleven.
    Nee, die publieke omroep is links in slechts één opzicht: multiculturalisme. Voor de rest is het keihard neoliberalisme.

   Rijnlandmodel - 21 april 2012