WERELD & DENKEN
 
 

Cultuur, gelijkheid: Roma

15 sep.2010

De Roma zijn niet het archetypische voorbeeld van culturele achterstand - daarvoor komen volken als de Papoea's en de Nukak veel meer in aanmerking. De Roma zijn wel een kandidaat-archetype voor het gebrek aan wil tot integratie:


Uit: De Volkskrant, 14-09-2010, door R.B. Cramer, oud-beleidsmedewerker van de landelijke Raad voor de Kinderbescherming, en deed onderzoek naar het gedrag van de Roma

Het geheim van de Roma

Voor de beoordeling van het gedrag van de Roma (Opinie & Debat, 11 september) is het van groot belang hun cultuur te kennen. In die cultuur staat de Sokasja, het diep gefundeerde stelsel van normen en waarden, dat al millennialang hun leven beheerst, centraal. De Sokasja houdt onder meer in: volstrekte loyaliteit aan de (groot)familie, de clan en de stam. Geloof in een god, Del, ‘hij die geeft’, en in een boze geest, Beng. Geloof in lotsbestemming. Geloof in de wereld der geesten en magie. Geloof in de macht van de voorouders. Geloof in Roma-respect en -eer. Geloof in de superioriteit van het eigen rechtsysteem. Onderworpenheid aan de reinheidscode en strenge taboes die het dagelijks leven bepalen.
     Vergrijpen tegen de Sokasja kunnen de Roma onrein maken, dat wil zeggen sociaal dood verklaren en uit de gemeenschap stoten.
    Het universum van de Roma is fundamentalistisch en gesloten. Niet-zigeuners, gadje, kunnen en mogen er geen deel aan hebben. Zij worden door de Roma gezien als onrein en onaanraakbaar. Roma mogen niet met gadje omgaan, tenzij om economische redenen. Daardoor kunnen Roma nagenoeg niet integreren in de hen omringende cultuur. Zij willen dat ook niet. Tegelijk hebben zij maximale vrijheid jegens de normen en waarden en het recht van de niet-zigeuners, een van de oorzaken van hun hoge vermogenscriminaliteit. Geweld tegen gadje is echter taboe.
    Dit wordt ook wel ‘het geheim van de Roma’ genoemd.


Red.:    Een bevestiging:


Uit: De Volkskrant, 18-09-2010, ingezonden brief van M. Spasova Oldemans(Eindhoven)

De Roma hebben een oplossing nodig

Met belangstelling volg ik de laatste weken de discussie over de uitzetting van de Roma door Frankrijk. ...
   Het feit dat er op deze etnische groep wordt neergekeken en dat Roma zich nergens geaccepteerd en thuis voelen, vind ik verschrikkelijk. Ik geef R. B. Cramer gelijk (Opinie & Debat, 14 september). ‘Het universum van de Roma is fundamentalistisch en gesloten/’ Dit is de oorzaak van de sociale segregatie van deze etnische groep overal in Europa.
  In ieder Oost-Europees land waar Roma deel van de bevolking uitmaken, worden ze met bijna dezelfde problemen geconfronteerd: armoede, analfabetisme, werkloosheid. De situatie in Roemenië kan ik niet beoordelen, maar ik heb genoeg ervaring met de Bulgaarse Roma: ik heb namelijk jarenlang met Romakinderen en -ouders gewerkt.
     Zeer zelden maken ze gebruik van hun recht op opleiding, hoewel een goede opleiding de basis voor een beter leven vormt. Veel kinderen worden van school gehaald om te gaan bedelen, stelen of zich te prostitueren. Vaak worden ze zeer jong uitgehuwelijkt.
   De ouders zijn er moeilijk van te overtuigen dat hun kind met school moet doorgaan om later iets meer voor zichzelf en de familie te kunnen betekenen. Dit is terug te voeren op het kortetermijndenken dat diep in de Romacultuur is geworteld: leven vandaag zonder zorg voor morgen. Zonder opleiding kom je niet aan werk, en zonder werk kun je je kind niet naar school sturen. Roma zijn nomaden, het zit in hun bloed om voortdurend onderweg te zijn. Met uitzetting of wetten kun je de vijf eeuwen cultuur van deze stam niet veranderen.   ...


Red.:   De aanleiding voor deze artikelen was de ophef over de actie van Frankrijk om Roemeense Roma die naar Frankrijk getrokken waren, op het vliegtuig te zetten terug naar het land van herkomst.
    Het bovenstaande laat zien dat dit soort acties terecht zijn. Ze zijn geen reden om Roma te vervolgen, maar ze zijn voldoende reden om Roma uit de beschaafde maatschappij te weren, aangezien ze op die maatschappij parasiteren.
    Zoals ook in Nederland:
 

Uit: De Volkskrant, 04-12-2008, van verslaggeefster Charlotte Huisman

Integratiebeleid | Nieuwegein worstelt al dertig jaar met de inburgering en acceptatie van een groep van ongeveer 400 Roma-zigeuners

Aanpakken in plaats van pamperen

Lange tijd werd er niet over gesproken, maar nu dringt de Tweede Kamer toch aan op doelgericht integratiebeleid voor etnische groepen. Bijvoorbeeld voor de Roma-zigeuners in Nieuwegein.

...    De spanningen met de Roma zijn opgelopen in Nieuwegein. Vorig jaar escaleerde het op het Muntplein in een massale vechtpartij tussen cafébezoekers en Roma. Dit najaar sloeg een aantal horecabazen alarm over overlast van Roma; een discotheek sloot mede om die reden zijn deuren.
    In 1978 bood Nieuwegein zeventien Roma-gezinnen onderdak in huizen, verspreid over de stad. Duric (40) is één van de ongeveer vierhonderd Roma in de Utrechtse randgemeente. Het is er de meest problematische groep. Nauwelijks één Roma heeft een legale baan. Bijna 80 procent van de meerderjarigen heeft een strafblad. Veel Romakinderen gaan niet naar school; onder wie veel meisjes, die op hun 14de moeten trouwen.   ...


Red.:   Vaak gebruikt men in dit soort berichten ook de term "Roemenen", waar het veelal over Roma gaat:


Uit: De Volkskrant, 04-07-2009, van verslaggeefster Charlotte Huisman

Een zielig verhaal, en dan een dreigement

Roemeense criminelen maken langs de snelweg hulpvaardige passanten grote bedragen afhandig. ‘Het is een plaag.’

Speurend kijkt politieman Hennie van Vulpen over het parkeerterrein. ...
    Van Vulpen, ‘wijkagent snelwegen’ van de verkeerspolitie van het KLPD in Driebergen, kijkt speciaal uit naar criminele Roemenen, vaak groepjes mannen met vrouwen en kinderen, die rondom de tankstations en parkeerplaatsen nepgouden ringen proberen te slijten. ‘Voorheen wist je dat je uit moest kijken naar Roemeense nummerborden met LV in het kenteken. Maar ze gebruiken nu ook Duitse, Engelse of Franse nummerplaten.’
    Het is een plaag, vindt de politie, met name in de regio Midden- en Zuid-Nederland. In de periode tussen 1 januari 2009 en 1 juni 2009 zijn landelijk 292 meldingen geregistreerd, waarvan de meeste in Limburg. Van Vulpen: ‘Het gaat er behoorlijk bedreigend aan toe. Twee of meer van hen gaan dicht tegen het beoogde slachtoffer aan staan. Doel is voor minimaal 50 euro een ijzeren ring met een goudkleurig laagje te slijten.’
   De Roemeense oplichters, die volgens de politie al een jaar of zes actief zijn, worden steeds talrijker. Mogelijk zijn er enkele honderden. En ze worden steeds gewiekster en gewelddadiger.   ...


Red.:   En als het ene verhaal niet meer werkt, gaan ze over op het volgende:
 

Uit: De Volkskrant, 20-08-2011, van verslaggeefster Sarah Venema

Gefrunnik, gegoochel en weg is die gouden ketting

'Wat een mooie ring', zegt een voorbijganger en frunnikt aan je vinger. Een ander opent ongemerkt de sluiting van het kettinkje om je nek. Weg ketting. Of gewoon, met een stevige ruk gaat het ook. Kettingdiefstal is populair deze zomer.
    Zo ook in Roswinkel, Drenthe. Maandag werd een 78-jarige man daar benaderd door een vrouw. In gebrekkig Nederlands vroeg ze hem de weg naar Emmen. Hij hielp haar, als dank deed de vrouw een ketting om zijn nek. Ze stapte in haar auto en reed weg. De ketting met hanger die de man eerder om zijn hals had, was weg.
    Andere regio's kennen vergelijkbare incidenten. ... een politiewoordvoerder. 'De overvallers vragen iets in gebrekkig Nederlands. Ze zwaaien met een ketting. Je wilt graag helpen, maar er is een taalbarrière. Je raakt in de war. Er wordt gefrunnikt en gegoocheld en mensen zitten aan je.'    ...
    In steden als Den Haag en Rotterdam zijn kettingrovers al langer actief. ...


Red.:   De modus operandi die een bepaald daderprofiel doet vermoeden. Dit daderprofiel:
  In Twente zijn zes kettingrovers aangehouden uit Roemenië. Ook bij de andere diefstallen worden de overvallers omschreven als 'Oost-Europees', 'getint' of 'met een zigeunerachtig uiterlijk.'

En het is weer wachten op het volgende.
    De Engelse elite is nog multiculturalistischer dan de Nederlandse, hetgeen tot nog grotere wantoestanden leidt:


Uit: De Volkskrant, 27-08-2011, van correspondent Patrick van IJzendoorn

Kraken huizen vakantiegangers populair

Het huis van de Engelsman is zijn kasteel. Maar Julia High had wel een gracht met ophaalbrug kunnen gebruiken voor haar woning in Leytonstone, Oost-Londen. Na een weekend te hebben doorgebracht bij haar ouders trof de 55-jarige alleenstaande vrouw onlangs een familie van vijf volwassenen en drie kinderen aan in haar woning.
    Sommigen van de nieuwe bewoners droegen zelfs haar kleren en ze kreeg een glas van haar eigen wijn aangeboden. High is een van de slachtoffers van een bende Roemeense zigeuners die het heeft gemunt op woningen van vakantievierders.
    Meteen na aankomst hadden de Roemenen een deel van High’s spullen in vuilniszakken voor de deur gezet. De rest gooiden ze in de achtertuin en bedekten dat met het van de vloer getrokken tapijt. Een computer en fotocamera’s waren spoorloos verdwenen. In de keuken en badkamer van het koophuis, waar High al dertig jaar woont, veroorzaakten ze waterschade. Tegen de buren hadden de nieuwkomers verteld dat High was overleden en ze het huis van haar zoon huurden. High is kinderloos. ...


Red.:   Zulke brutaliteiten kunnen alleen het gevolg zijn van een lang traject van het tolereren van wantoestanden van dit soort lieden. Waar je niets aan mocht doen, "omdat het immigranten zijn". Of "Omdat het zigeuners zijn". Straf je een blanken is er niets aan de hand, straf je een zigeuner, discrimineer je, of, als je pech hebt, ben je Adolf Hitler. De gevolgen:
  De politie zei niets te kunnen doen en verwees de vrouw naar de rechter. Daar bemachtigde ze een dag later een ontruimingsbevel.
    De familie kraakte vervolgens twee straten verderop een huis dat enkele maanden geleden was gekocht door een arts. Vanwege renovatiewerkzaamheden verblijft hij elders. Een andere groep Roemeense zigeuners betrok in New Southgate een woning van twee bejaarde Filippijnse zussen die in hun vaderland met vakantie waren. Ook hier werden alle bezittingen op straat gegooid, terwijl het koper uit de woning werd verkocht. Omwonenden hebben de twee vrouwen tevergeefs proberen te bereiken en de politie doet niets totdat er een aangifte ligt.

De correspondent doet ook nog eens of het heel gewoon is, en noemt het "kraken':
  Kraken komt vrij veel voor in Londen. Meestal gaat het om studenten of kunstenaars die mikken op leegstaande speculatiepanden in een dure wijk als Mayfair, maar het binnendringen van bewoonde huizen lijkt een nieuwe trend te zijn.

Dit soort tolerantie heeft dus tot volledig uit de hand gelopen gedrag. Waarvoor er nog maar één enkele correctie bestaat: de strengst mogelijke passende straffen. Straffen voor zowel individuen als de gemeenschap die dit soort gedrag vertoont. En de tentoongestelde minachting en verachting voor andermans bezittingen kan maar op één manier passend gecorrigeerd worden: het openbaar en voor de ogen van die lieden verbanden van al hun bezittingen - gevolgd door het uitzetten naar Roemenië om ervoor te zorgen dat deze les onder de rest verspreid wordt.
    Nog een "Roemeen":


Uit: De Volkskrant, 28-09-2011, van verslaggeefster Marjolein van de Water

Vijf jaar geëist bedwelmen truckers

Tegen een Roemeense vrouw is vijf jaar cel geëist wegens het bedwelmen en bestelen van vrachtwagenchauffeurs. Julietta R. (30) ontkent in alle toonaarden. ...
    Als de avond valt, parkeert de chauffeur zijn vrachtwagen op een parkeerplaats langs de A1 in de buurt van Barneveld. Hij kijkt een dvd als op de cabinedeur wordt geklopt. Een jonge vrouw vraagt om een kopje koffie, ze heeft het koud. Na het drinken van zijn koffie valt de chauffeur in slaap en bij het ontwaken is hij beroofd van telefoons, geld, dvd-speler en laptop.
    Tussen mei 2010 en februari 2011 deden veertien vrachtwagenchauffeurs melding van een dergelijke beroving. Een van hen verklaart seks met de vrouw te hebben gehad
    De verdachte, een kleine Roemeense vrouw met lange zwarte haren, praat zacht tegen haar tolk. ...
    Voor de officier van justitie is er geen twijfel mogelijk. Uit de telefoon van de verdachte blijkt dat ze in de buurt van de parkeerplaatsen was op momenten dat er een chauffeur bedwelmd werd. In haar huis in Bilthoven vond de politie gestolen spullen en hetzelfde kalmeringsmiddel als in het bloed van twee van de slachtoffers is aangetroffen.   ...


Red.:    Ontkenningen... waar kennen we dat ook al weer van...? Oh ja, de Roma van de Rif.
    Een bericht uit één van de "bronlanden" van de Roma:


Uit: De Volkskrant, 28-09-2011, van correspondent Jan Hunin

Escalatie van etnisch geweld in Bulgarije na aanrijding

Een aanrijding met dodelijke afloop heeft in Bulgarije voor een escalatie van etnisch geweld gezorgd. In Sofia en andere grote steden probeerden woedende betogers maandagavond de plaatselijke Roma-wijk binnen te dringen. ...
    De rellen braken uit nadat op vrijdagavond in het dorp Katunitsa een lokale Rom een etnische Bulgaar doodreed. Naar alle waarschijnlijkheid ging het niet om een gewoon ongeluk. Twee dagen voor hij werd doodgereden had Angel Petrov, het 19-jarige slachtoffer, bij de politie een klacht ingediend wegens bedreigingen aan zijn adres.
    De 55-jarige dader wordt beschuldigd van doodslag. Hij riskeert tien tot twintig jaar cel. Tegen de rechtbank zei hij dat hij doorreed omdat hij dacht dat hij een hond had aangereden.
    Uit wraak vielen honderden etnische Bulgaren zaterdag in Katunitsa de eigendommen van zigeunerleider Kiril Rashkov aan. Twee van zijn huizen werden in brand gestoken. ...
    Rashkov, beter bekend onder de naam Tsaar Kiro, wordt ervan verdacht de opdracht te hebben gegeven tot de moord. Een dag voor het ongeluk waren op de Facebook-pagina van een van zijn kleinkinderen doodsbedreigingen geuit: 'Wie mijn vijand is, moet sterven in een verkeersongeluk.' De chauffeur van het busje waarmee Petrov werd doodgereden zou een van zijn handlangers geweest zijn. Bovendien wordt Rashkov beschuldigd van maffiapraktijken. Dinsdag kondigde het Bulgaarse gerecht alvast een onderzoek tegen hem aan wegens belastingsontduiking.    ...


Red.:   Lieve knuffelbeertjes, die Roma.
    En ook met zulk respect voor andermans eigendom:
 

Uit: De Volkskrant, 10-08-2013, door Charlotte Huisman en Elsbeth Stoker

Roemeense migranten in Nederland

'Vroeger waren het de Polen, nu de Roemenen'

Ze staan nu te boek als zakkenrollers, tot grote ergernis van de Roemenen in Rotterdam-Zuid. 'Werkgevers zeggen: O, ben je Roemeen? Laat dan maar.'


Tussentitel: Al die nationaliteiten uit het Oostblok houden we niet uit elkaar, hoor - Een sigarenboer in Charlois - doet goede zaken met alle Oost-Europeanen


Red.:
   Enzovoort. Maar in de ijver om het goed te praten voor Roemenen in het algemeen, wordt er een foutje begaan:

  Tussenstuk:
'Papa is aan het werk in het Westen', heet het

De 'criminele' Roemeen bevindt zich onder de naar schatting 10 duizend tot 15 duizend Roemenen die niet ingeschreven zijn en die meestal tijdelijk in Nederland verblijven. Zo ook de zakkenrollersbendes over wie deze week ophef ontstond. Volgens justitie is het een oprukkend probleem tijdens evenementen. Een groot deel van deze criminaliteit komt voor rekening van de Roma, aldus deskundigen. ...

En wat doen ze allemaal? Dit:
  Wat de Belgische hoogleraar Brice de Ruyver betreft komt de discussie over Roemeense criminelen in Nederland traag op gang. Al in 2002 stond dit onderwerp hoog op de agenda in België, aldus de criminoloog van de Universiteit van Gent. Aanleiding waren toen de oprukkende Oost-Europese mobiele bendes. 'Ook bij dit type criminaliteit zijn Roemenen prominent aanwezig. De bendes zijn goed voor 25 tot 30 procent van de vermogenscriminaliteit in België', aldus De Ruyver.
    De goedgeorganiseerde bendes - die overigens ook in Nederland opereren - houden zich bezig met onder meer ramkraken, zakkenrollen, autodiefstal en koperdiefstal. 'In hun thuisland is een grote illegale economie, ze stelen op bestelling.'
    Uit zijn onderzoek blijkt dat het voor deze criminelen geen probleem is als ze in een Belgische cel belanden. 'In het land van herkomst wordt dan gezegd: papa is aan het werk in het Westen. De criminele organisatie zorgt dat de familie geld krijgt. Als de veroordeelden vrijkomen, moeten ze de schuld aan de bende terugbetalen.' Gevangenschap vinden de criminelen pas erg als ze hun straf moeten uitzitten in Roemenië, zegt De Ruyver. 'Dan valt het plaatje in duigen. Daarom werken we samen met de Roemeense justitie, zodat ze daar hun straf uitzitten.'    ...

Land uitzetten, en bij opnieuw aantreffen zweepslagen geven. Dit zijn Middeleeuwers.
    Zet Middeleeuwers tussen de moderne mensen, en je krijgt dit:


Uit: De Volkskrant, 05-09-2013, van verslaggever Jaap Stam

Reportage | Risicogezin vertrekt

'Treitergezin' Dimitrov de wijk uit gezet

Amsterdam is klaar met terreur en getreiter. Op last van burgemeester Van der Laan kan de Roma-familie Dimitrov uit Noord vertrekken.

...    De oudste zoon van de familie Dimitrov, strak gekapt, zwart gekleed, zonnebril, goed gebekt, lijkt zo uit de Soprano's te zijn weggelopen. 'Ze' tegen wie hij met luide stem tekeergaat, zijn de 'misdadigers' van William Schrikker, een instelling voor jeugdbescherming, jeugdreclassering en pleegzorg, en burgemeester Van der Laan.
    De negen kinderen tellende Romafamilie is de eerste die volgens het nieuwe beleid van Amsterdam wordt aangepakt. Niet de getreiterde buren moeten verhuizen, de treiteraars moeten voortaan hun biezen pakken. Enkele kinderen en kleinkinderen zijn al uit huis geplaatst.
    De 'treiteraanpak' is ontwikkeld nadat Van der Laan lucht had gekregen van een gezin dat jarenlang was geterroriseerd omdat de vader aangifte had gedaan tegen een buurjongen en, murw gebeukt, was verhuisd.    ...
    Tientallen hulpverleners hebben zich sinds 1999 beziggehouden met het gezin. Buurtregisseurs, gezinscoaches, therapeuten, ambulante begeleiders, de coördinator risicogezinnen, de leerplichtambtenaar - een heel leger heeft zich met hen bemoeid. Vijftien doelen zijn de afgelopen veertien jaar gesteld, niet een is er gehaald.
    Vuistdikke dossiers reppen van intimidatie, geluidsoverlast, gas en elektriciteit aftappen bij de buren, bedreiging, diefstal en andere criminele zaken. Buurtbewoners durven geen aangifte te doen uit angst voor represailles.
    Nadat Van der Laan had besloten het gezin uit te zetten, heeft hij camera's laten plaatsen om de buurt te beschermen tegen wraakneming door de familie. Het zou zeker twee maanden duren eer er toestemming zou zijn van de rechter.
    'Omwonenden durven niet op vakantie te gaan wegens de problemen die ze verwachten. We hebben hier te maken met een extreem geval', zei Van der Laan eerder daarover.    ...


Red.:   Dit soort lui betitelen als "Middeleeuwers" is een grove belediging voor de Middeleeuwen.
    Een bericht uit Engeland:


Uit: De Volkskrant, 14-11-2013, van correspondent Patrick van IJzendoorn

'Goedbedoeld beleid is een zootje geworden'


De Britten hebben tien jaar geleden een 'spectaculaire fout' gemaakt door Oosteuropese immigranten zonder beperkingen toe te laten. Dat heeft de oud-minister van Binnenlandse Zaken Jack Straw gezegd. Dat mea culpa kwam een dag nadat zijn Labour-collega David Blunkett had gewaarschuwd voor sociale onrust bij de voorspelde instroom van Roemenen en Bulgaren in 2014.    ...
    Eerder deze week had Blunkett zijn zorgen geuit over een multicultureel laissez-fairebeleid. Hij wees daarbij op Slowaakse Roma in de buurt van zijn kiesdistrict Sheffield, wier levenswijze meer zou passen bij dat van 'een vervallen dorp of in het woud'. 'We moeten het gedrag en de cultuur van nieuwkomers veranderen, meer in het bijzonder dat van de Roma-gemeenschap, want anders komen er onlusten. Dat weten we allemaal', sprak de ex-minister van Binnenlandse Zaken.   ...


Red.:   Tja ...
    Blanken mogen niets zeggen over Roma, dus dan maar te rade bij niet-blanken:


Uit: De Volkskrant, 19-12-2013, van correspondente Sarah Venema

Reportage | Afrikaanse vluchtelingen

Rome biedt immigranten slechts narigheid

Na het asielzoekerscentrum wacht ze slechts de straat. In Rome trachten duizenden Afrikanen te overleven onder erbarmelijke omstandigheden. Ze hebben een verblijfsvergunning, maar verder worden ze vergeten en moeten ze het maar uitzoeken.


...    Maar weggaan heeft weinig zin. Gezai Belai (40) deed het. Hij kwam in 2005 aan in Italië en reisde zodra hij de kans kreeg naar Engeland. ...
    'Wij vluchtelingen in Italië leven in een soort getto', zegt Belai. Hij drinkt een kop thee in de kantine van het bezette gebouw, waar waterpijpen de lucht vullen met de geur van appel-tabak en mannen in trainingsbroeken onderuitgezakt op plastic stoelen naar een voetbalwedstrijd kijken. Anderen zitten te kaarten. Een jongen van een jaar of elf loopt op Belai af en laat zijn heuptasje vol telefoons zien. 'Wegwezen', zegt een barman, door de bewoners uitgekozen als lid van de commissie die het huishouden regelt. 'Zigeuners', moppert de barman. 'Ze proberen ons gestolen spullen te verkopen.'    ...


Red.:   Wat een dilemma voor de politiek-correctheid: Welke niet-blanke is hier nu de racist?
    Een ding moet je de Roma nageven: ze zijn wel inventief:


Uit: Telegraaf.nl, 02-01-2014. uitleg of detail

Kinderwagen populair gereedschap van dief
 
Winkeldieven gebruiken steeds vaker een kinderwagen om hun buit de winkel uit te smokkelen. Buggy's of andere kinderwagens worden geprepareerd met speciale folie, waardoor de alarmpoortjes bij de uitgang niet afgaan. Detailhandel Nederland wil actie.


„Helaas is de kinderwagen in deze vorm aan een opmars bezig”, zegt directeur Sander van Golberdinge. Volgens hem worden winkeldieven steeds professioneler en inventiever. „We zien de kinderwagens, maar ook geprepareerde jurken en jassen veel bij Roma-families", zegt Van Golberdinge in Metro. „Die stelen in familieverband, waarbij ook de kinderen worden gebruikt."    ...
    ... Het gaat om georganiseerde bendes die de buit vervolgens helen. En de dieven zoeken oplossingen voor de preventieve maatregelen die winkeliers nemen.”    ...


Red.:   Inventief op het vlak van het parasiteren.
    Bericht alleen in De Telegraaf en bij GeenStijl, natuurlijk.
    Vooruitgang. Ook de Volkskrant heeft haar censuur (deels) op:


Uit: De Volkskrant, 23-06-2016, door Tjerk Gualthérie van Weezel

Roma-diefjes in greep van criminele bendes

Roma-kinderen worden op grote schaal ingezet voor diefstal in Europese steden, blijkt uit politieonderzoek. Er zouden ook kinderen uit het centrum in Ter Apel bij zijn.

In het voorjaar van 2015 stapt een Amsterdamse spoorwegrechercheur met een pakketje foto's onder zijn arm naar de mensenhandel-afdeling van het Openbaar Ministerie. Het is de politieman opgevallen dat hij rondom het Centraal Station wel heel vaak dezelfde Roma-kinderen oppakt voor zakkenrollen. De kinderen geven steeds een andere naam op, maar de foto's liegen niet: het zijn dezelfde koppies. Hij ziet ook regelmatig volwassenen die de kinderen lijken aan te zetten tot stelen.
    De achterdocht van de rechercheur blijkt terecht. ...
Volgens het OM gaat het om het 'topje van de ijsberg' en zwerven er onder leiding van 'criminele bendes' ongeveer driehonderd kinderen uit 'voormalig Joegoslavië' door Europa. Zij worden aangezet tot zakkenrollen en winkeldiefstal. De buit zou tienduizenden euro's per kind per maand bedragen. ...
    ... achter de mensenhandelaren die de kinderen begeleiden, gaan vermoedelijk de grote organisatoren schuil. Zij verdienen waarschijnlijk het meeste geld aan deze verschrikkelijke praktijken.'


Red.:   Hier staat doodgewoon wat iedereen die niet politiek-correct is allang wist: nomadisme leidt tot parasitisme.


Naar Allochtonen, haat, oorzaak  , Cultuur, eenheid  , of site home  .