Bronnen bij Cultuur, integratie, islam: wetenschap & maatschappij

In Cultuur, islam, studiekeuze uitleg of detail is getoond dat moslims, als ze al zover zijn dat ze gaan studeren, heel weinig de natuurwetenschappen kiezen  . Terwijl de natuurwetenschappen het meest bepalend zijn voor maatschappelijke en economische vooruitgang. Dit is één van de belangrijkste redenen voor het achterlopen van de islamitische landen en culturen, en wel zodanig dat gerust van "achterlijk" kan worden gesproken. Hier wat voorbeelden hiervan.

De eerste bron noemt zowel oorzaak als gevolg (www.scidev.net, 03-11-2006, door Athar Osama):
  Muslim science must join the 21st century

A study of scientific research in the Muslim world shows that it lags far behind the rest of the world, but there are encouraging signs of improvement, says Athar Osama
.

For decades, Muslim countries have struggled to understand the value of scientific and technological research. But a recent study by the Organization of the Islamic Conference (OIC) on the status of scientific research in its 57 member states sheds some light on the nature of the 'science deficit' in these countries.
    The study is the first attempt by the OIC to try and quantify its members' scientific output and productivity.
     Although the results show that many Muslim countries have a poor scientific output, they also indicate a growing realisation among such countries that they must catch up with the rest of the world or lag behind economically, socially and politically.   ...
    The figures point to several shortfalls. First, the actual numbers of publications are very small. Muslim countries contribute just 2.5 per cent of more than 11.5 million papers published worldwide each year. This reflects the low value placed on scientific research in general, and publishing research findings in particular, within much of the Islamic world.
    It is also clear that the three largest Muslim countries by population — Indonesia, Pakistan and Bangladesh — are not the most scientifically and technologically productive. Indeed, when considering scientific publications per million of population, it is smaller countries like Kuwait that do well.
    This disparity between countries suggests that a vast number of Muslims around the world are virtually excluded from the worldwide scientific enterprise.   ...
    In addition, scientists in the Muslim world tend not to publish in some of the technological fields that have contributed to economic growth in the West — for example, semiconductors, information technology, genetics and nanotechnology. This absence represents a weakness in these countries' ability to translate scientific research into useful technologies that support economic development.   ...

Merk op dat hier de Engelse term science wordt gebruikt, hetgeen niet vertaald dient te worden door "wetenschap", maar door "natuurwetenschap" - menswetenschappen zijn de humanities.

Een tweede bron hiervan (de Volkskrant, 07-08-2009, column door Thomas L. Friedman (The New York Times)):
  Groene scheuten op de Westelijke Jordaanoever

In 2002 presenteerde het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) zijn allereerste Arab Human Development Report.
    Dit beschreef gedetailleerd de tekortkomingen in vrijheid, vrouwenemancipatie en kennisinnovatie die de ontwikkeling van de Arabische wereld belemmerden ...
    Nou, het goede nieuws is dat het UNDP en een nieuwe groep Arabische geleerden afgelopen week opnieuw met een Arab Human Development Report zijn gekomen. Het slechte nieuws is dat de situatie er slechter op is geworden ...
    Het honderdtal Arabische auteurs van het nieuwe rapport...
    ... Ondanks de aanwezigheid van oliegeld (of misschien juist daarom) is er een duidelijk gebrek aan investeringen in wetenschappelijk onderzoek, ontwikkeling, kennis van industrieën en innovatie.    ...

Tja ...

De basis van het probleem is dat de moslim geen wetenschappelijke of technische oplossing voor zijn problemen nodig heeft - de islam heeft al de oplossing voor alles, tenslotte. Ook in de techniek  (de Volkskrant, 25-03-2009, AP):
  Tien jaar cel voor biddende piloot

Een Tunesische gezagvoerder die de besturing van zijn vliegtuig aan de tweede piloot overliet en begon te bidden toen het toestel in problemen raakte, is in Italië tot 10 jaar cel veroordeeld.
    Ook de copiloot kreeg 10 jaar. Beiden werden schuldig bevonden aan de dood van zestien passagiers toen hun chartertoestel in augustus 2005 bij Sicilië in zee stortte.
    ... Doordat er een verkeerde brandstofmeter was gemonteerd, hadden de piloten niet in de gaten dat er te weinig brandstof was. Toen de motoren uitvielen probeerde de piloot te landen op de luchthaven van Palermo, maar hij haalde de landingsbaan niet meer.
    Op de cockpit-voice recorder was te horen dat piloot Chefik Gharbi de controle verloor en gebeden begon op te zeggen.
    De advocaat van de piloot zei dat hij in beroep gaat. Volgens hem deed Gharbi alles om de passagiers in veiligheid te brengen. 'Oog in oog met gevaar riep hij God aan, zoals iedereen zou doen.'

Natuurlijk is het zo dat het beste dat een piloot kan doen in een noodsituatie het bidden tot Allah is - dat weet toch iedereen ...?

Tweede voorbeeld (Volkskrant.nl, 29-10-2009, ANP/AFP.):
  Piloot vraagt passagiers te bidden

Een Iraanse piloot heeft donderdag zijn passagiers gevraagd om te bidden, nadat het vliegtuig waarin ze vlogen door een technisch defect rechtsomkeert moest maken. Dat melden Iraanse media.
    Het toestel, een Boeing van de Iraanse vliegmaatschappij Aseman Airlines, was in de nacht van woensdag op donderdag vertrokken uit Teheran. Na 45 minuten moest de piloot terugkeren. ‘Het vliegtuig heeft een technisch probleem en moet terugkeren. Dus bid alsjeblieft’, riep de piloot om.   ...

Tja ... (2x)

Het gaat zelfs zo ver, dat als men wel ziet dat de wetenschappelijke of technische aanpak beter werkt maar ergens in strijd lijkt te komen met de islam, men onmiddellijk kiest voor de islam (de Volkskrant, 11-12-2009, van verslaggeefster Sacha Kester):
  Turkije wil eigen zoekmachine

Er komt een Turkse zoekmachine die rekening houdt met Turkse gevoeligheden

Turkije werkt aan een eigen zoekmachine voor het internet die het Turkse alfabet ondersteunt en die rekening houdt met de gevoeligheden van de Turkse en de islamitische ziel.
    Dat meldt Tayfun Acarer, voorzitter van de Turkse Raad van Informatie en Technologie.
    Acarer is ervan overtuigd dat ook andere islamitische landen geïnteresseerd zullen zijn. Er zijn genoeg regimes die graag zien dat gevoelige informatie helemaal niet, of in elk geval gefilterd, zijn weg naar de burger vindt. ...
    Het is niet de eerste zoekmachine die rekening houdt met gevoeligheden. Zo lanceerde de Nederlandse Reza Sardeha onlangs de islamitische website I’m Halal, die de gebruiker waarschuwt als een zoekterm wordt gebruikt die niet rein, niet halal zou kunnen zijn.

Tja ... (3x)
   Overigens maakt men hiervoor meestal wel één uitzondering: wapens ...

Zelfs een directe inspanning om er iets aan te doen, blijkt niet te helpen (de Volkskrant, 20-01-2011, door David P. Goldman):
  Onderwijs heeft Tunesië net niet gered

David P. Goldman | David P. Goldman is hoofdredacteur van First Things en economisch commentator bij het Amerikaanse CNBC. Hij meent dat het onderwijs in Tunesië slechts heeft geleid tot een dramatische daling van het geboortecijfer.

Enkele jaren geleden zei een Midden-Oostendeskundige op een seminar in New York tegen een conservatief gehoor: 'Een Palestijnse staat zou dezelfde bescheiden welvaart en politieke stabiliteit als Tunesië kunnen hebben.' Tunesië was lange tijd synoniem voor een stabiele seculiere staat in de moslimwereld,  ...
    Het leek erop dat Tunesië alles goed deed. Het land geeft 7,3 procent van het bnp uit aan onderwijs, wat meer is dan in de VS, Finland en Israël. Natuurlijk is het bnp van Tunesië veel kleiner, dus in absolute zin wordt er minder uitgegeven aan onderwijs. Toch is de onderwijsinspanning van Tunesië groter dan van enig ander moslimland en gaat 2 procent van het bnp naar universitair onderwijs. Ongeveer 30 procent van de middelbare scholieren stroomt door naar de universiteit.
    Het probleem is alleen dat hun diploma's zo goed als waardeloos zijn. Net als in de meeste ontwikkelingslanden barst het in Tunesië van de diplomafabrieken die waardeloze diploma's uitreiken aan halfopgeleide studenten. Zelfs in India en China voldoen de meeste afgestudeerde technici niet aan internationale normen, hoewel de elite-universiteiten veel uitstekende ingenieurs afleveren. Geen enkel Arabisch land levert afgestudeerden die het kunnen opnemen tegen hun Aziatische tegenhangers. Het enige islamitische land waar afgestudeerden aan internationale normen voldoen is Turkije.   ...

De reden is natuurlijk dat het in feite gaat om een menselijke levenshouding: studeren gaat namelijk pas lukken, als je zelfstandig leert denken, en daarvoor moet je eerst zelfstandig zijn. Het islamitische geloof is gedefinieerd als onderwerping  , aan de almacht van Allah en alles dat daar onder komt, en dat staat haaks op zelfstandig denken  . De islamitische maatschappij reflecteert die houding, dus ook het onderwijs.

Zelfs als ze al in de wetenschap zitten, blijken de monotheïstische neigingen ononderdrukbaar (de Volkskrant, 30-11-2011, van verslaggever Peter van Ammelrooy):
  Egyptische 'Einstein' voert proces tegen Nature

Nature zit in de beklaagdenbank. Tegen het wetenschappelijke vakblad is in Londen een rechtszaak aangespannen door de theoretisch natuurkundige Mohamed El Naschie. De Egyptenaar beschuldigt de redactie ervan zijn reputatie te hebben beschadigd.
    De rechtszaak spitst zich toe op een artikel dat in november 2008 in Nature verscheen. Daarin worden vraagtekens gezet bij de wijze waarop El Naschie als hoofdredacteur het wetenschappelijke tijdschrift Chaos, Solitons and Fractals leidde. In één jaar verschenen in het blad 58 artikelen van zijn hand die niet door andere wetenschappers waren beoordeeld. ...

De volger van het ware geloof hoeft zijn ideeën natuurlijk niet te testen, en al zeker niet door gewone stervelingen.
  El Naschie zegt dat het niet ongebruikelijk is om artikelen zonder peer review te publiceren.

Het tweede kenmerk: het is de ware gelovige toegestaan te liegen ten bate van zijn ideeën (tussen twee haakjes: beoordeling door collega's, peer review, wordt beschouwd als een kern van de wetenschappelijke methode)..
  Een kosmoloog verklaarde dat El Naschie's artikelen soms niet zijn te volgen.

Het derde kenmerk van gelovigen: warhoofderij, allemaal te herleiden tot de uitspraak "De maan is van groene kaas".
  De Egyptenaar vergeleek zichzelf daarop met Nobelprijs-winnaar Albert Einstein. Dat zou volgens hem een sloddervos zijn geweest die ook fouten in zijn artikelen maakte.

Het vierde kenmerk: hovaardij en superioriteitsdenken. Oneindige hovaardij.

En hier een definitieve bevestiging, want uit politiek-correcte en elitaire bron (de Volkskrant, 13-02-2016, door Martin Sommer):
  Allemaal kleine sultans

Genadeloos zijn de observaties van Betsy Udink, die twee periodes in Turkije woonde. 'De opkomst van de islam is als een springvloed gegaan.'

...  Betsy Udink ziet eruit als een deftige, ietwat terughoudende dame. Maar haar hartstocht is niet anders dan op haar 23ste, toen ze voor het eerst naar Koerdistan trok. ...
    Twee periodes woonde Betsy Udink in Turkije. Haar man Marcel Kurpershoek, arabist en schrijver, was van 2001 tot 2005 ambassadeur in Ankara. Daarna was hij in 2013 en 2014 speciale gezant voor Syrië, standplaats Istanbul. ...

En hier de constatering, via de woorden van een ander, na het gedurende meerdere tientallen jaren waarnemen van de evolutie van de islam:
  'Ik had een Turkse vriendin die steeds heeft gewaarschuwd. Ze was correspondent in Athene geweest voor Hürryet, de grootste seculiere krant. Een prachtige vrouw, ze kon zo uit de Parijse beau monde komen. Je zult zien, als ze straks de macht hebben, verandert alles, zei ze. ...'
    Ze betwijfelt of islam en democratie kunnen samengaan. Of dat aan de islam ligt of wel aan het patriarchale systeem dat overheerst in de islamitische landen - dat is een kip-of-eivraag. 'Wat in elk geval nergens samengaat met de islam, is vrij onderzoek. Naar beweegredenen van mensen of het ontstaan van de aarde. Ze kunnen in de islamitische wereld alles goed nabouwen. De Turken hebben de beste Citroëns, de beste Renaults. Sterker dan de sterkste muilezel. Daarmee kom ik overal de bergen op. Maar dingen zelf ontwerpen of uitvinden, dat gebeurt nergens. Omdat die domper erop zit. Als je vrij onderzoek doet, kom je vanzelf op de vraag waar we vandaan komen. Dat is taboe, daar kun je niet verder mee.'

Juist ja ...

En hier de bevestiging dat het niet voor-, maar achteruit gaat. Weer uit het wijd en zijd bekend als het meest verlichte en meest op het westen lijkende islamitische land: Turkije (de Volkskrant, 19-07-2017, ANP/RTR ):
  Evolutietheorie uit leerplan Turkse scholen

De evolutietheorie van Darwin is uit het nieuwe leerplan voor Turkse scholen geschrapt. ...

Te vervangen door:
  Het nieuwe beleid schrijft ook voor dat alle scholen over een gebedsruimte beschikken.

En, uit de webversie uitleg of detail :
  Het nieuwe curriculum wil ook dat religieuze scholen, die in aantal toenemen, kinderen bijbrengen dat de 'jihad' vaderlandslievend van geest is.

Het zijn niet alleen barbaren, maar levensgevaarlijke barbaren.


Naar Cultuur, integratie, islam  , of site home  ·.

14 jun.2009