Bronnen bij Economische krachten: inkomensverdelingDe cijfers rond de inkomensverdeling zijn qua algemene trend wel bekend: hoogst in de niet-westerse landen, gevolgd door de neoliberale westerse landen, en relatief laag in Europa en het laagst in de Noordwest-Europees landen. De niet-westerse landen neemt men meestal niet mee in dit soort beschouwingen, omdat ze stiekem als "onbeschaafd" of "barbaars" worden gezien - wat natuurlijk nooit wordt toegegeven maar wel zo is.De preciezere cijfer zijn echter wat minder bekend, omdat de media terughoudend ermee zijn. Omdat die cijfers duidelijk de waanzin van het neoliberalisme laten zien - ofwel dat ook net neoliberalisme eigenlijk doodgewoon een vorm van barbarij is. Maar als het nodig is om wat spectaculairs te presenteren, wil men er wel eens mee komen. Hier wat van zulke bronnen (Volkskrant.nl, 20-01-2014, redactie):
meermalen gehanteerde aanleiding voor dit soort publicaties - een ander is G20-conferenties. Er gebeurt nooit iets mee, met die cijfers. En deze webpublicatie haalde ook niet de krant. Waarvoor toch meer dan een beetje aanleiding zou zijn. Nog wat cijfers over het verschijnsel:
Dit gaat dus voornamelijk over de verschillen tussen de westerse en niet-westerse wereld. Over de verschillen binnen de westerse wereld is men nog spaarzamer. Althans, deze redactie die toch redelijk zorgvuldig dagelijks door de Volkskrant gaat en ook nog controleert wat er in diverse andere publicaties staat, er geen in het archief had zitten toen de de verzameling Economisch krachten werd gestart, halverwege 2013, en sinds die tijd, er expliciet op gelet te hebben. Maar goed, dit zijn weer nieuwere cijfers, dus die aandacht zal er nu wel toch komen. Met een groot stuk in de krant, want dit was dus van de website ... Nou, nee. Dit was het eerste en enige vervolg (de Volkskrant, 23-01-2014, column door Bert Wagendorp):
Gunst, wat een nare cijfers. En ook even nare conclusies:
Dat laatste is natuurlijk wee een elite-popularistische opmerking van de immigranten-nakomeling ("oma in Israël") Wagendorp. Voor zover het Nederland en Europa en de rest van het westen betreft want daar gaat het hier over wat betreft die inkomensverschillen. De terreur en de conflicten in het westen afkomstig van religieuze fanaten hebben niets met armoede maar met culturele nederlaag van de religieuzen, de moslims, te maken. Er zijn wel tekenen van onrust, maar dat is de opkomst van partijen als de SP en de PVV. Goed, dat was tot nu toe dus het enige vervolgcommentaar. Een column. Van een vaste columnist. Op een bericht van de soort dit, buiten deze context, redelijk bekend is als de oorzaak van revoluties. En dit soort zaken zijn bekend als een oorzaak van revoluties, omdat op berichten van de voortekenen ervan weinig tot niet gereageerd wordt. Degenen die het beseffen durven het niet te zeggen uit diverse motieven - angst, vermeend eigenbelang enzovoort. Dit wat betreft de cijfers. De volgende vraag is natuurlijk naar de effecten ervan. Oftewel: Wat is het effect van grotere inkomensverschillen? Is dit goed voor de economie? En: is dit goed voor de maatschappij? De standaardantwoorden zijn dat hogere inkomens leiden tot (meer) economische groei, en omdat economische groei goed is voor de maatschappij, grotere inkomensverschillen ook goed zijn voor de maatschappij (de Volkskrant, 28-02-2014, rubriek De kwestie, door Peter de Waard):
Die koppen zijn dus de standaardopvattingen over de inkomensverdeling (dat vraagteken weglaten, natuurlijk).
Uitsluitend en alleen vanwege die krankzinnige cijfers, natuurlijk.
Een ernstige fout. De ongelijkheid groeit niet omdat men er te weinig aan kan doet of kan doen, maar omdat de ongelijkheid altijd groet. Exponentieel. Dat wil zeggen: zonder beperking in de loop van de tijd. Het kan korter of langer duren, maar de ongelijkheid neemt altijd tot tot oneindig grote waarden. Het bewijs staat hier . Hoe is het zo ver gekomen:
Oftewel: het begon in de jaren 1980. En wat begin er in Nederland in de jaren 1980? De was tijd van de opkomst Margerat Thatcher en Ronald Reagan begon. En in Nederland was het de tijd van de opkomst van het neoliberalisme.
En Nederland ging het dus nog betrekkelijk langzaam.
Inderdaad. maar gaat dat gebeuren? Nee natuurlijk, want dit denkt men bij de term "herverdeling":
Allemaal pogingen uit het verleden die men niet wil. Dus is de toestand nu zoals die is. Maar is die toestand nu goed?
Nou, dat is dus nog maar de vraag. Zo meteen meer daarover
Regelrecht ingaand tegen de standaardopvattingen, dus. En Peter de Waard voert zelf het ondersteunende argument aan.
Precies . Dan nu die beloofde sociale en politieke implicaties. Ook die heeft de redactie al een jaar of zo in de gewone pers gezocht, maar niet tegengekomen. Dus zo bekend zijn ze niet. Hier de bron die wel langs kwam (KIJK, nr. 7-2013, door Tim van Ham):
In een populair-wetenschappelijk blad dus. Bijna een jaar geleden. En de reden voor die spaarzaamheid van die informatie wordt snel duidelijk:
Maar natuurlijk niet. Iets dat allang bekend is, eigenlijk:
Het ís dus allang bekend - bij iedereen die het wil weten. Maar waarom er niet neer gehandeld? Dat is om dat het in principe misschien wel bekend is, in het onderbewuste, maar uit het collectieve maatschappelijke bewustzijn wordt gedrukt en gehouden door de dominantie van de neoliberalen in de politiek en met name de media. Het artikel legt nog een detail uit, namelijk dat dit voornamelijk geldt als er een zeker minimum aan algemene welvaart is overschreden - hierover praten in Bangladesh heeft minder zin. Maar boven die grens geldt:
Nou, er zijn genoeg mensen die meer willen. Dat worden dus de rijken - of: dat zijn ook de huidige rijken. Goed, wat gebeurt er dus als je de neigingen van die mensen die meer willen volgt:
Even die uitzondering vergetende, is dit dus: landen met meer economische ongelijkheid oftewel met grotere inkomensverschillen scoren op alle vlakken slechter dan die met mindere inkomensverschillen. En dat geldt eigenlijk voor iedereen en niet alleen voor de lagere inkomens:
De vraag luidt dus weer: waarom gebeurt het niet? Dat lijkt een ingewikkelde zaak als je het sociologische beziet. Maar verleg je je terrein naar de psychologie, dan is het ineens heel simpel: waarom willen die rijken toch liever die verschillen in rijkdom? De aanpak is bekend genoeg "If you do it, there must be something in it for you", zegt de psycholoog Dr. Phil. En wat zit erin voor de rijken? Antwoord: Omdat ze zich door die grotere rijkdom "meer" en "beter" voelen. Hier is het bewijs, natuurlijk niet uit ditzelfde veld want dat kan nog veel minder dan de al sterk gecensureerde feiten rond de inkomensverdeling zelf (de Volkskrant, 19-02-2014, door Fleur de Bruijn):
Natuurlijk is datgene dat geldt voor de inkomensverschillen tussen man en vrouw in ruime mate ook van toepassing tussen mannen en vrouwen onderling. En natuurlijk hoort bij de negatieve gevolgen aan de ene kant ook positieve gevolgen aan de andere, want dit zijn allemaal relatieve verschijnselen. Conclusie: waar het minder-verdienen leidt tot depressieve gevoelens, leidt het meer-verdienen tot superieure gevoelens. En met dit simpel psychologische antwoord, dat voor ieder individu apart geldt maar sociologisch wordt omdat er veel van die individuen zijn die zo denken, worden alle verschijnselen begrijpelijk: want voor het gevoel "meer" te zijn zoals de religie dat geeft, moorden mensen dat het een lieve lust is. Laat staan dat ze zullen zitten met een favela onder het balkon van hun luxe appartement (foto: favela Morumbi, Sao Paolo, Brazilië): Het enige dat deze neiging kan compenseren is de neiging tot sociaal denken. Wat zichtbaar wordt als je een groep neemt bij wie het sociaal denken institutioneel zwak is: Amerikanen. Amerika is een continent van (im)migranten is, en migranten, nomaden , zijn als groep veel asocialer dan residenten . Dus zie je in Amerika, onder de ontwikkelde landen, het sterkst de neiging om inkomensverschillen te laten groeien:
Vanuit het standpunt van de mensheid als sociaal wezen, is deze mate van asociaal gedrag een vorm van afwijking - in ernst uiteenlopende van, individuele termen, gaande om van redelijk nare tot geesteszieke mensen - het soort dat als Dagobert Duck tevreden grijnzend een duik neemt in een zwembad gevuld met munten. Wat ook bewezen kan worden, door het oorzaak-gevolg verband om te keren (Z24.nl, 13-02-2014, door Ewout Lamé ):
Dus van rijkdom worden mensen die minder de neiging hebben om rijkdom te verzamelen, wat ze zijn niet rijk, asociaal. Dus is het zo dat mensen die rijk zijn, dus sowieso al veel sterker de neiging hebben om rijkdom te verzamelen, nog ontzettend veel meer asociaal zijn. Het is ook in de mensenmaatschappij, zoals bijna altijd, dus allemaal hele simpel, als je maar uitgaat van de juiste vooronderstellingen - oftewel: als je maar bereid bent om je vooronderstellingen aan te passen aan de waargenomen werkelijkheid. Dus dat hele ingewikkelde vraagstuk van de inkomensverdeling die het meest effectief is bij grotere gelijkheid maar wat maar niet gebeurt, is heel simpel als je één ding aanneemt: degenen die rijk zijn en bepalen hoe de wereld in elkaar zit, willen het niet veranderen omdat ze zich er lekker bij voelen - superieur bij voelen. En dat dit een vorm van geestesziekte is, kan alleen naar buiten komen als het systeem eenmaal ingestort is. En dan ziet natuurlijk iedereen het. Oh ja, voortdurend hier onderweg is impliciet de stelling gebruikt dat de rijken bepalen hoe de wereld in elkaar steekt, oftewel dat ze de macht hebben. Hopelijk hoeft dat niet apart bewezen te worden. Het spreekt totaal voor zich. Draai het maar om: de armeren hebben in iedere geval niet de macht. En de marsmannetjes ook niet. Iemand heeft het in een boek opgeschreven, en de rest is verbaasd (de Volkskrant, 19-04-2014, door Peter Giesen):
Sprookjes waar alleen neoliberale types als auteur Peter Giesen in geloven - de ideologie van Ayn Rand: de zakenman-profeet . Ongetwijfeld zijn er een paar van dit soort figuren. Maar de overgrote meerderheid behoort tot de groep "financiële ploerten":
Met die werkelijkheid samengevat in wat grafieken: Zoals gezegd: financiële parasieten en ploerten. En "de wereld" is dus verbaasd:
En de auteur van het artikel draait zijn hele neoliberale riedeltje af:
Je kan zo de geschriften van Ayn Rand, de kwaadaardigheid van de neoliberale Joodse cultuur , erin teruglezen ... Overigens is kennelijk niemand opgevallen wat opzichtig duidelijk is alledrie de grafieken en het meest in de eerste: de periode van de dip in de inkomensverschillen valt exact samen met de periode van de invloed van het communisme. En wie daarvan nog uitleg nodig heeft ... (dus: de dreiging van een communistisch-achtige revolutie is het enige dat de kapitalistische ploerten nog enigszins eerlijk houdt ...). Nog een klein stukje waarheid in de Volkskrant ("Selten!") (deVolkskrant, 23-06-2014, van verslaggever Wilco Dekker):
En dit terwijl ze minstens 51 keer zo onnuttig zijn ... . De Volkskrant zelf is nog steeds rabiaat neoliberaal. Maar één van haar twee columnisten die af en toe gezond verstand vertonen, lijkt nu ook om te zijn op dit veld (de Volkskrant, 17-12-2014, column door Rens van Tilburg, econoom):
Een van de basale leugens van economen, dus. Want alle energie op aarde is voor niets. Die komt namelijk van de zon - direct of indirect (fossiele brandstof was ooit vegetatie dus is opgeslagen zonnenergie). En de rest van de grondstoffen is op een andere manier als cadeautje in de Aarde gestopt. Het is wetenschap en technologie die het er uit halen. Niet economie.
Een tweede, ervan afgeleide, leugen. Wetenschap en technologie gaat niet ten koste van iets. En dit alles dient (mede) ter voorbereiding van deze:
De gore leugen om parasitisme en plundering door de rijken en de rest van de elite te rechtvaardigen. Omdat ze zelf leven van de snippers die uit die ruif vallen.
De gebruikelijke terminologie voor deze leugen. Afgekort: "Gelijkheid kost welvaart".
Omdat bijna overal op Aarde het neoliberalisme van Goldman Sachs de wereld domineert.
Net zulk onderzoek als van sociologen die constateren dat terrassen in de zomer meer bezocht worden dan in de winter (schijnt er echt te bestaan ...)
En, weet iedereen (behalve neoliberalen): opleiding leidt tot welvaart. Die wetenschap en technologie, hè ...
Conclusie:
Wedden dat dat inderdaad zo is ... Nog een mooi stuk van Rens van Tilburg (de Volkskrant, 22-04-2015, column door Rens van Tilburg, econoom):
Het is allemaal bijzonder evident. En wordt nog eens international bevestigd (de Volkskrant, 18-06-2015, van verslaggever Jonathan Witteman):
Het is aan alle kanten fout. En dus is het neoliberalisme aan alle kanten fout. Maar ook dat is inmiddels evident. Ze komen ook met een verklaring, maar die lijkt wat vergezocht:
Uit ander onderzoek blijkt bovendien dat hogere inkomensongelijkheid resulteert in een lagere vraag naar goederen en diensten. Hier is een dergelijk onderzoek (de Volkskrant, 01-08-2015, door Yvonne Hofs):
Maar dat iedereen met een beetje gezond verstand allang kunnen weten. Nog een manier waarop de ongelijkheid van vermogen gestimuleerd wordt door manipulatie van het inkomen via de belasting (de Volkskrant, 25-02-2016, rubriek De kwestie, door Peter de Waard):
Juist ja ... Gedaan door:
Ja, maar nu, door de lage rentestand, is het toch onvoordelig geworden? Ook al een leugen:
Ook in 2016 viert het neoliberalisme nog steeds hoogtij. En in 2018 ... (de Volkskrant, 14-07-2018, door Wilco Dekker):
... is het nog steeds hetzelfde. Begin 2019 (de Volkskrant, 21-01-2019, door Koen Haegens):
Ploertigheid. Naar Economische krachten , of site home ·.
|