WERELD & DENKEN
 
 

Volkskrant-haatzaaiers: Asha ten Broeke

18 jun. 2016

Asha ten Broeke is één van de uitverkorenen die zich in de speciale belangstelling van GeenStijl mocht verheugen - gedurende een tijdje. Vanwege haar primaire hobby, die is de stelling dat man en vrouw onstaan bij het aantrekken van babytjes van verschillende kleuren sokjes: trekt het verheugde ouder de baby roze sokjes aan, dan wordt het een meisje en bij blauwe sokjes een jongetje. Wat daarna verder ontwikkeld wordt door het meisje poppen en het jongetje autotjes te geven.
    Dit en soortgelijke verhaaltjes maakte Asha tot mikpunt van GeenStijl-spot, inclusief herbenaming tot Asha Tuinbroeke. En van reaguurders met commentaar als: "Wat moeten jullie toch voortdurend met die jongen ..."
    Enfin, dat is al weer een paar jaar terug, maar dat wil niet zeggen dat Asha er verstandiger op is geworden. Want dit soort gedachtengoed heeft wel een eigen speelveld, maar behoort ook tot de kernen van de politieke-correctheid. En politieke-correctheid, weet iedereen die het niet is, is één groot complex van schier ongeneselijke dwaasheden. Waartoe ook behoort: "De zwarte is zielig en kwetsbaar door de onderdrukking door de witten".
    En dus zat Asha soppend voor de buis van Buitenhof toen Gloria Wekker, een van de zwarte heksen van het "Nederlanders zijn racisten"-sprookje haar verhaal kwam doen uitleg of detail , omdat dat racisme zojuist volkomen sluitend bewezen was door de aanhouding van de zwarte rapper Typhoon, en de vele lelijke reactie op de lieve schat Sylvana "Zwartjes" Simons. Allemaal al heel lang beweznme door Gloria en nu opgeschreven in een boek.
    Van welke lees- en kijkervaring Asha kond doet middels haar twee-wekelijkse column, reden dat haar bijdrage aan de haatzaaierij wat later in het proces komt:


Uit: De Volkskrant, 17-06-2016, column door Asha ten Broeke, wetenschapsjournalist

Nederlanders zijn supermegatolerantRed
.:
   Meteen geinig die kop. Die natuurlijk in feite precies het tegenovergestelde beweert: "Nederlanders zijn supermegaintolerant". En dat is geen foutje van de koppensneller van de krant:

  ... toch vinden de meeste Nederlanders zichzelf de onschuld zelve: ze zijn immers supermegatolerant, en patronen die op het tegendeel duiden, worden ontkend.

Q.E.D.
    Goed, en dat volgt dus allemaal mede uit het onderzoek van professor Wekker:
  Ze is trouwens antropoloog, om precies te zijn een gepensioneerd hoogleraar gender en etniciteit.

En dus is het waar wat ze zegt. Net zo als het waar is dat "Alle Culturen zijn Gelijk", omdat antropoloog professor Claude Lévi-Strauss uitleg of detail het zegt.
    Oh ja: en wat zegt Gloria:
  De boodschap van haar boek is eenvoudig te begrijpen, maar voor velen moeilijk te verteren. Wekker beschrijft een paradox: onze samenleving kent duidelijk racisme en een geschiedenis van kolonialisme

Dus zo is het: "Kolonialisme toen is gelijk aan racisme nu".
    En wat maakt dit waar:
  ... de ontkenning ervan maakt dat die denkbeelden onbesproken, onbekritiseerd, en dus onverminderd haarvaterig blijven.

De ontkenning ervan maakt het waar.
  Dat is niet zo'n gezellige boodschap, en professionele meninghebbers konden de verleiding niet weerstaan om Wekker verkeerd te begrijpen of te diskwalificeren.

De ontkenning ervan maakt het waar, deel twee.
    Zoals gezegd, je moet het niet te bont maken, qua stupiditeit, want dan gaat men sputteren:
  Zo betoogde Arnon Grunberg woensdag in zijn Voetnoot dat Wekkers vaststelling dat witte onschuld niet bestaat, betekent dat er dus sprake moet zijn van 'collectieve schuld'. En die notie maakt de weg vrij voor collectieve straffen, wat onrechtvaardig is.

Of in de woorden van Desil Yesilgöz bij Buitenhof (enigszins parafraserend):
  "Dat toerekenen aan een ras is racisme. Het doortrekken van incidenten naar systemen, bijvoorbeeld politie, is feitelijk onjuist en polariserend."

Vooral dat 'polariserend' hakte er in de hele studio zichtbaar in. De regie besloot tot een beeldwissel. De reactie van professor Wekker:
  Stotter de stotter - "Ik merk dat ik dit een moeilijk standpunt vindt". "Ik vind niet dat ik generaliseer".

Exit professor Wekker, die ook nog drie onaangename op de persoon gerichte retorische trucs hanteerde ("Wat moet ik hier nu op zeggen ...").
    Tja, en dan worden zelfs de geesten van de politiek-correct gestoorden weer enigszins wakker ...
    En voor degenen met de allergste platen voor of in de kop, zoals Asha, reden om een tandje bij te steken:
  Maar, zoals Trouw-redacteur Seada Nourhussen twitterde, heeft het woord 'onschuld' nóg een betekenis, namelijk een soort argeloosheid, zoals dat van een kind. 'Ik geloof niet dat Grunberg dat niet snapt.'

Riposte: proefessor Wekker heeft het niet over de witte onschuld, behalve in die ene opmerking, maar over de witte schuld. En daarvan bestaat geen verzachtende variant.
    Overigens, hier is de Trouw-redacteur:

Temidden van drie andere "Racisme"-brullers als auteurs van een inmiddels bericht artikel met de boodschap: "Witten moeten hun bek houden" (Nourhussen is derde van links).
    Grappig dat deze gore hetzer nu roept dat "... 'schuld' niet zo bedoeld is, hoor ... We bedoelden eigenlijk 'argeloos' ..."... Hypocrisie is in die kringen net zo natuurlijk als ademen.
    Overigens: die foto is natuurlijk een collage van mooigemaakte statie-portretten - de waarheid ligt veel dichter bij dit:

Het meest duidelijk zichtbaar in bewegende beelden, hier bijvoorbeeld mevrouw Nourhussen bij Pauw (04-11-2015 uitleg of detail ):

De arrogante neger, bij vrouwen de "Winnie Mandela", die zit achter de façade ... Iets dat ook zit in alle "Racisme!"-betoog. Wat ook het onderwerp was van dit Pauw-debat, natuurlijk. Er wordt op televisie eindeloos gedebatteerd over het feit dat over racisme en kolonialisme niet gedebatteerd wordt.
    Maar er waren nog meer critici van Wekker:
  Elma Drayer dichtte Wekker in haar column vorige week activistische boosheid toe, door te verwijzen naar het artikel in Vrij Nederland en te stellen dat de antropoloog interviewer Greta Riemersma 'op hoge toon de les leest'. Zowel de hoge toon als het leslezen blijkt Drayer er zelf bij te hebben verzonnen; navraag bij Riemersma leert dat Wekker op dit punt tijdens het interview een en al kalmte was. ...

Tjonge jonge ... De 'hoge toon' zat 'm, HET IS SCHRIFT, natuurlijk in de gebruikte woorden. Niet in de intonatie ...
    Wat een denkarmoede ...
  Drayer beticht Wekker van denkarmoede, en met een sneer en een misinterpretatie heeft ze een academicus die twintig jaar lang onderzoek heeft gedaan naar racisme weggezet als irrationeel.

En denk hierbij nogmaals aan dat "Ja, maar ik voel het zo ..."
    Wat een denkarmoede ...
  Wekker vindt zichzelf geen slachtoffer, zegt ze in het interview: 'Ik zie niet in waarom ik een slachtoffer zou zijn als ik een situatie analytisch blootleg.' Politiek correct vindt ze geen vieze woorden: 'Geef mij maar meer politieke correctheid. (...) Racisme was er altijd, maar steeds meer mensen vinden het normaal om grof te zijn.' En of ze naast academicus ook activist is? 'Ja, ik ben geen wetenschapper geworden voor het nageslacht of om een of andere ivorentorentheorie te lanceren. Het gaat mij om het hier en nu, en ik houd mij bezig met allerlei soorten ongelijkheid.'

Net Asha: "Ik besteed twintig jaar aan het bewijzen dat ik slachtoffer ben maar dat betekent niet ik vind dat ik een slachtoffer ben".
    Je reinste winti.
    En: "Ik vind alle Nederlanders racisten en als ze dat ontkennen zijn ze grof".
    Nog meer winti.
    En:  "Ze hebben me een academische positie gegeven dus als ik winti bedrijf, is dat wetenschap".
    En zo zijn zowel Asha als Gloria trouwe leden van het politiek-correcte breiclubje dat gezellig rond de kookpot zit waarin ze zojuist weer een portie nachtschade en berenklauw in hebben gesmeten ...
    En oh ja: Asha vindt ook nog dat ze dus allemaal slachtoffer van het witte racisme zijn, maar mensen die zichzelf geen racisten vinden mogen de slachtoffers beslist geen "slachtoffer" noemen:
  ... als commentatoren assorti hen een activist of slachtoffer noemen,

Heel fout als commentatoren assorti degenen die zich profileren als slachtoffer hen benoemen als "slachtoffer" ...
    Ja ja, Asha heeft bij alle brei- en kooksessies ook heel wat bijgeleerd over de winti ...
    Het is me een stelletje haatzaaiers bij elkaar ...

    Meer brei- en kookkunst hier uitleg of detail .


Naar Journalistieke regels , naar site home .