Grappig ... Die vraag over "... en is dat erg?". Een totaal gebrek aan voorstellingsermogen. En met ziet ook o zo graag de zonnige kant (CNN.com, 27-06-2008, door Alan Duke):
Dan kunnen we toch lekker makkelijk naar China varen ...? En deze mensen ...(VARA TV Magazine, nr. 38-2008, door Ellen Brans):
... hebben gewoon pech. Inmiddels is het eind 2009, en de berichten worden steeds duidelijker en urgenter (Dagblad De Pers, 18-02-2009):
En (CNN.com, 08-08-2009, door Shelby Lin Erdman):
En een geval met wat detail (Volkskrant weblog, 08-08-2009, door Hans Erren ):
Op de kaartjes moet men goed kijken, maar van dichtbij is het meer groot genoeg. En je mag rustig aannemen dat de gletsjer ook dunner is geworden. Nog een bericht uit de Andes, nu met duidelijkere plaatjes (de Volkskrant, 04-12-2009, van correspondent Cees Zoon):
De beelden spreken boekdelen. Een paar Engelse onderzoekers hebben temperatuurgegevens wat opgeleukt, en dat is naar buiten gekomen. Dus iedereen die liever de kop in het zand steekt, greep het buitenkansje met twee handen aan. Terwijl de gemeten temperaturen een relatief slechte graadmeter zijn voor de aardopwarming. Naast de smeltende gletsjers is er een nog betrouwbaardere: de verschuivende grenzen van het voorkomende van diersoorten, met name insecten. Maar het werkt ook bij trekvogels (de Volkskrant, 16-12-2009, van verslaggever Peter de Graaf):
Als eerste gehoord vanuit Engeland (door zijn noord-zuidligging): het opschuiven van de grenzen van het voorkomen van talloze soorten insecten. Minder zichtbaar maar significanter dan hetzelfde aangaande grotere dieren, want meer puur het gevolg van temperatuur (de Volkskrant, 18-05-2010, tv-recensie door Jean-Pierre Geelen):
En het wordt steeds duidelijker (de Volkskrant, 19-07-2010, van verslaggever Caspar Janssen):
Oftewel: discussies over de temperatuurstijging zijn pure onzin. Waar je nog wel over kan discussiëren, een beetje, is de oorzaak. Een van de kenmerken van een aankomende snelle en sterke verandering in de toestand van een evenwichtsysteem is een periode van afwisselende extremen, technisch "oscillaties" geheten - dit is zelfs wiskundig bewezen. Er zijn al vele van dit soort extremen geweest in de afgelopen jaren, zoals overstromingen op volstrekt nieuwe plekken, die moeilijk zijn te documenteren omdat het voortdurend incidenten lijken, en de tijdschaal voor wat betreft het weer in de orde van jaren ligt. Hieronder beginnen we met een eerste voorbeeld (de Volkskrant, 17-07-2010, van verslaggever Gerard Reijn):
En op een globaal niveau (de Volkskrant, 31-07-2010, door Maartje Bakker):
Een uitstekende graadmeter voor de temepatuurstijging, dus. Er is in 2008-2010 een dikke stroom berichten over alle initiatieven aangaande alternatieve energie. Hier een zeldzaam nuchterder verhaal (de Volkskrant, 10-11-2010, van verslaggeefster Elsbeth Stoker):
Kortom: optimistische schattingen. De eerste "slachtoffers" vallen, of beter: zinken (de Volkskrant, 26-11-2010, van verslaggever Lennaert Rooijakkers):
Maar "gelukkig" is dat een halve wereld ver weg, toch ... Dus voor de volgende waarschuwing maar weer naar eigen land (de Volkskrant, 07-02-2011, van verslaggever Caspar Janssen):
Eentje van de oltrekt onweerlegbare soort: het is de natuur zelf die de temperatuurstijging "meet". Nog maar weer eens berichtje van het extreme-weer front (de Volkskrant, 25-05-2011, van verslaggever John Wanders):
Deze mate van droogte is nog nooit gemeten. Natuurlijk doet men er redelijk nuchter onder. Zie hier (Knevel & Van den Brink, 24-05-2011, na 12:40 min.) de werkelijkheid, in de woorden van voormalig weerman John Bernard. Overigens: de zuidelijke Verenigde Staten wordt op hetzelfde moment geteisterd door de ergste combinatie van tornado's ooit. Allemaal voorspeld als gevolg van de stijgende temperatuur en de daardoor toenemende vochtigheid van de lucht in die streken - de energie van tornado's wordt gevoed door het vocht in de lucht. Hier een bericht erover, wat natuurlijk in de geruststellende sfeer is gesteld (de Volkskrant, 28-05-2011, door Peter van Ammelrooy):
Wie gedurende twintig jaar de berichten volgt, en rekening houdt met de veranderingen in berichtgeving door meer globale communicatie, voelt aan zijn theewater dat het erger is geworden. Ook twintig jaar terug concentreerde zich men op de meest opvallende dus meest ernstige tornado's en de verwoestingen die ze aanrichtten. Die verwoestingen zijn overduidelijk groter aan het worden - de kracht van de tornado's' neemt toe. Iets dat al twintig jaar terug voorspeld is, aan de hand van de al genoemde factoren, die Groenland ook zelf noemt:
Vooral de globale overeenkomst die hij ook noemt, doet je afvragen wat de man bezielt om zo'n verhaal op te hangen, als hij overduidelijk beter zou moeten weten. Want zo hij het nu vertelt, leidt het automatisch tot de kop die de bange journalist boven het artikel plaatst: "Het is zeker dat er niets aan de hand is". De aanhoudende droogte begint toch ietsje meer op te vallen (de Volkskrant, 01-06-2011, van verslaggever John Wanders):
In andere termen uitgedrukt: er is zo'n 14 dagen continue regen nodig om het tekort in te halen.
Alsof het te weinig in de tijdvak wordt gecompenseerd door het teveel in het andere. Pure onzin natuurlijk. En een paar maanden later: "Verrassing!" (de Volkskrant, 16-07-2011, ANP):
En niemand die een verband legt ... Hoera, hoera, hoera, na de kernramp in het Japanse Fukushima ten gevolge van de tsunami van 2011, gaat Duitsland zijn kerncentrales sluiten. Het blijde gevolg (de Volkskrant, 31-05-2011, van verslaggeefster Carlijne Vos):
En Nederland spant daar extra voor in:
Wat kan je anders verwachten in het land waar schrijverschap ontzettend veel hoger wordt gewaardeerd dan welke wetenschappelijke carrière dan ook. En de bèta-versies zijn al helemaal niks. Oké, die extreme droogte heeft echt niets te betekenen voor het klimaat. Het volgende bericht gaat dan ook nergens over (de Volkskrant, 07-06-2011, AP):
Echt helemaal nergens ... Ook in wetenschappelijke kring blijft men ver af van de clou van de bevindingen (de Volkskrant, 23-07-2011, door Maarten Keulemans):
Volstrekt onbelangrijk. Het gegeven is namelijk dat er mondiaal op het klimaat wordt ingegrepen door het loslaten van in geologische tijden opgeslagen kooldioxide in geologische hoeveelheden. Je kan niet voorspellen hoe een evenwichtssysteem daarop reageert . Maar één ding kan je wel voorspellen, tot op een zeer hoge mate van zekerheid: daar komen schoksgewijze veranderingen op geologische schaal aan te pas. In humane termen: klimaatrampen. En hoe in het voortraject dat evenwichtsproces in detail reageert, is moeilijk te voorspellen, gezien de hoeveelheid betrokken factoren:
En dan tenslotte de vraag naar de bekende weg:
Antwoord: kijk in de atlas der geologische klimaten. En het is beslist ook niet zo dat men zich op "Dat kon ik niet weten" kan beroepen. Want uit dezelfde krant, een keer een bladzijde omslaan verder (de Volkskrant, 23-07-2011, door Ben van Raaij):
En dat is dan nog maar één van de vele mogelijke scenario's. Dat direct op de huidige gang van zaken is te projecteren
Met de voor de hand liggende conclusie:
Enzovoort. En de trend van de grote schommelingen zet door (de Volkskrant, 01-09-2011, van verslaggever Martijn van Calmthout):
En door (de Volkskrant, 30-12-2011, van verslaggever Michael Persson):
Maar men leeft en consumeert rustig door. Weer eens een oprisping (de Volkskrant, 24-07-2012):
Geen reden om in te grijpen. Een nieuw signaaltje (de Volkskrant, 08-09-2012, door Martijn van Calmthout):
Tja ... Hoe kan dát nou ...? Het is toch alleen maar enkele tientallen miljoenen jaren aan fossiele brandstof die we er in honderd jaar doorheen gestookt hebben ... Hoe kan dat nou zo'n invloed hebben ...? De wetenschapsredactie van de Volkskrant heeft een nieuwe chef, cultureel-antropoloog Maarten Keulemans , en die heeft een heel "frisse" (alfa-)kijk op alles, dus ook de aardopwarming (de Volkskrant, 05-03-2013, van verslaggever Bard van de Weijer):
Niets dan voordelen, die aardopwarming. En, zal de cultureel-antropoloog redeneren, de mensheid heeft een eerdere zondvloed overleefd, dus zal het met deze ook zo'n vaart niet lopen. De Volkskrant had er dan ook nog een paar vrolijke illustraties voor over: Leuk hè ... De weersfluctuaties blijven in frequentie en ernst toenemen. Deze voorzomer: nog krachtiger tornado's in Amerika, en half Midden-Eurorpa voor de tweede keer binnen kort tijd volledig onder water (de Volkskrant, 05-06-2013, van de buitenlandredactie):
En (de Volkskrant, 06-06-2013, van correspondent Rolf Bos):
Wat beelden: En dit is meer dan wateroverlast (de Volkskrant, 05-06-2013, van correspondent Rolf Bos):
De schade is nu ook psychologisch: de mensen gaan hun omgeving en dus hun bestaan niet meer vertrouwen. Gelukkig heeft de aardopwarming volgens onze cultureel antropoloog ook gunstige kanten ... Tegengeluid (wel natuurlijk in een klein bericht) (de Volkskrant, 25-07-2013, van een verslaggeefster):
Ach, wie dan komt, wie dan maalt. Volgens de cultureel antropologen en de economen:
En dan hoef je dus ook niet verder te kijken dan je boor lang is. Wat die verdomde wetenschappers wel doen:
Heel fout, die wetenschappers:
Daar zal wel weer een hoop gedoe rond komen ... Iemand is kennelijk onder de invloed geraakt van de berichtgeving van instituten als het IMF, onder regie van types als Volkskrant-wetenschapschef Maarten Keulemans (de Volkskrant, 26-07-2013, ingezonden brief van Wim Everwijn, Capelle aan den IJssel):
Maar dan zijn wij mensen wel allemaal dood. Weten gelukkig ook nog anderen (de Volkskrant, 26-07-2013, ingezonden brief van Johan W. Elzenga, Koudekerk aan den Rijn
Ach ja, de toekomst ... Wie maalt daar nu om onder de alfa's van de Volkskrant ... Alfa's geloven sowieso niet in vooruitgang. Natuurlijk omdat ze er zelf niet aan doen en er niet aan bijdragen. En in het kader daarvan is er weer fantastisch nieuws, van het team van Maarten Keulemans (de Volkskrant, 06-09-2013, van verslaggever Ties Brock):
De polen smelten ...Hoera!!! Dus meteen het publiek maar warm gemaakt op de eerste nieuwspagina: Als opwarmertje voor nog meer zonnelicht op dit fantastische verschijnsel: Zijn we niet blij ... Dus vooral niet gezeurd over de oorzaak van deze gunstige ontwikkeling: Kunt u niets vinden over smeltende polen? Het staat er toch echt. Links boven. Daar staat het volgende (de Volkskrant, 06-09-2013, ANP):
Nee, dit is echt geen slecht nieuws. Ook nog meer zon, en wie maalt er om het klimaat als geheel ... Maar voor de zekerheid in verband met al die azijnpissers, er toch maar een postzegelberichtje in de marge van gemaakt .... Er zijn toch ook dingen die vooruit gaan (e Volkskrantt, 13-11-2013, van verslaggever Jeroen Trommelenn):
Het gaat prima met het gebruik van fossiele brandstof.. Het gaat ook prima met de gevolgen van het gebruik van fossiele brandstof. Uit het begin van de discussie over de klimaatproblemen stamt de voorspelling dat aardopwarming tot zwaardere orkanen zal leiden. De Amerikanen hebben hun portie al gehad. Nu slaat het elders toe (de Volkskrant, 13-11-2013, door Maarten Keulemans):
Chef-wetenschapsredactie Maarten Keulemans , aangesteld om de politieke-correcte ideologie te verdedigen (tegen racisme en dergelijke), en blijft ook maar doorgaan met het verdedigen van fossiele brandstof - anders krijgen we kernenergie, weet u wel... Dus het antwoord op de gestelde vraag weten we wel:
Gaat u rustig slapen. En heel de Volkskrant is kennelijk weer helemaal om (de Volkskrant, 15-11-2013, column door Michael Persson, redacteur van de Volkskrant):
Waarvan dus een voortreffelijke illustratie werd gegeven. Evenals dus de steeds sterker worden orkanen in en bij Amerika. Maar de houding bijWaarvan dus een voortreffelijke illustratie werd gegeven. Evenals dus de steeds sterker worden orkanen in en bij Amerika. Maar de houding bij de Volkskrant is als die van de spookrijder: "Goh, alweer een spookrijder ... En weer eentje ... En nog een ..." Persson schrijft het helemaal uit:
Er zijn nog ongeveer honderd keren pech nodig om deze botteriken te overtuigen ... En even nog een kleine correctie richting degenen die geen last hebben van onderbuikgevoelens (de Volkskrant, 22-11-2013, column door Michael Persson, redacteur van de Volkskrant):
Die mensen schrijf je dus toe waar je zelf last van hebt.
Enzovoort. Het kenmerkende van de gelovige, de ideoloog, en de angstige: gewoon je mening herhalen. De Volkskrant is, onder leiding van chef-wetenschap Maarten Keulemans , ook weer bijna helemaal terug bij af (de Volkskrant, 01-04-2014, door Martijn van Calmthout):
De Volkskrant vindt dat laatste al helemaal fout:
Natuurlijk is hierin geen letter onderbouwd, door de Volkskrant. Met precies hetzelfde recht kan men stellen dat het IPCC nog veel te optimistisch is. Deze interpretatie van de Volkskrant is niets dan "wishfull thinking". Zelfs een eenvoudig aardbevinkje is al even desastreuzer voor de mensheid als een atoombom. In een illustratie nog wat risico-inschattingen van het IPCC: Duidleijk, toch ...? Dus als tegengif nog maar eens inhoudsloos gedram ten einde de leugens te ondersteunen (de Volkskrant, 01-04-2014, van verslaggever Martijn van Calmthout):
Een econoom ... Tja ... Er blijft een overweldigende meerderheid van, maar in Amerika wonen niet alleen louter idioten (de Volkskrant, 07-05-2014, van correspondent Arie Elshout):
Toch is er nog steeds weinig hoop dat de superconservatieve Amerikaanse massa mee te krijgen is. Laat staan de rabiaat rechtse politiek. In Europa gaat het wat betreft extreem weer stukken beter ... (Volkskrant.nl, 21-05-2014, redactie, AP):
Stukken beter ... Nog even iets over de zeldzaamheid van het verschijnsel (de Volkskrant, 31-05-2014, van correspondent Jan Hunin):
Heel gewoon dus, allemaal, dit extreme weer wereldwijd ... Er is al weer zo vel gepasseerd waarvoor er hier geen tijd was - en onder het motto: het beeld is nu wel duidelijk. Hier toch nog weer eens eentje, omdat men het vaak overstromingen heeft (de Volkskrant, 01-04-2014, van verslaggeefster Lotje Boswinkel):
En waar tegen regen nog wat te doen is, is tegen droogte geen enkel kruid gewassen Dat wordt lijden met een hoofdletter. En nog eentje (de Volkskrant, 24-09-2014, van correspondente Marjoelein van de Water):
Niks aan het handje... We pompen gewoon het water van waar het te veel is, naar waar men tekort komt. Zeg: van Duitsland naar Brazilië ... Lokaal trendrapportje (de Volkskrant, 11-12-2014, van verslaggever Bard van de Weijer):
Hier het grafiekje: Gewoon doorlopen ... Maar weer eens een artikeltje uit de grote stroom, dit keer omdat er plaatjes bij zijn (de Volkskrant, 29-04-2015, van verslaggever Cor Speksnijder):
En hier zijn de plaatjes: Altijd helder, die plaatjes ... "Er is niet zo veel aan de hand als men beweert, want op Antarctic gebeurt er weinig", was een veelgehoorde lijn van verdediging ... (de Volkskrant, 22-05-2015, van verslaggever Cor Speksnijder):
Een verrasing, inderdaad ... Voor wie gips als hersenen heeft ... En weer artikel vanwege voornamelijk het plaatje (de Volkskrant, 25-07-2015, van verslaggever Martijn van Calmthout):
Pardon? Waarom zou een onderzoeker met zijn resultaat eerst naar collega's moeten stappen? Het publiceren van het onderzoek is hetzelfde als "naar de collega's stappen", wnt daarna kunnen ze erover zeggen wat ze willen. Maar die collega's zijn inmiddels door media en politiek gigantisch onder druk gezet om hun resultaten positief bij te stellen (klimaatbeheersing en neoliberalisme gaan niet samen):
En dat lukt dus met sommige individuen wat minder. Daarover maakt men zich zorgen. En dit soort waarheden:
Kijk, en dat wil men gewoon niet weten. Oh, hier is het plaatje: Helaas niet super-zichtbaar: het Andesmeer (Chili) boven is onder verdwenen. Alleen de illustratie (de Volkskrant, 27-07-2015): Ach ... En het blijkt nog meer "mee te vallen" (de Volkskrant, 07-08-2015, van verslaggever Cor Speksnijder):
Allemaal alarmistische overdrijving, natuurlijk. Weer een artikel voor de foto (de Volkskrant, 17-12-2015, van verslaggever Maarten Keulemans):
Spreekt voor zichzelf. 2017. Nog een updateje (de Volkskrant, 14-09-2017, door Marieke Mudde):
Wordt vervolgd. Naar Alfa denken, anti-bèta, klimaat , Alfa denken, anti-bèta , Klimaat & Milieu lijst , Wetenschap overzicht , of site home . |