WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Termen: media

2 jan.2015

"Geef nu eens een snelle indruk van wat de media alemaal zoals vinden en waar ze de burgers overdadig mee lastig vallen ..."
    Onbegonnen werk, zou je zeggen. Maar de Volkskrant schiet te hulp, met haar lijstje voorspellingen voor 2015, want, weet iedere psycholoog en iedereen met gezond verstand, dat betreft natuurlijk eigenlijk een wensenlijstje. En daar was ons gewenste overzicht:


Uit: De Volkskrant, 31-12-2014, door redactie

Samsom gaat, AC/DC komt

Eens in het jaar mag de krant een beetje gissen, en dat is rond de jaarwisseling. Wat zal dit jaar brengen? De Volkskrant waagt een kijkje in de kristallen bol voor 2015.


Poetin stuurt Medvedev weg

President Poetin stuurt premier Dmitri Medvedev de laan uit, want iemand moet de schuld krijgen van de economische problemen die Poetin deels zelf heeft veroorzaakt met de annexatie van de Krim en zijn steun voor de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne.    ...
    De 'Volksrepublieken' die in het oosten van Oekraïne zijn uitgeroepen, zullen in 2015 als een molensteen om de nek van Rusland hangen. Zonder flinke subsidies van Moskou zijn die ten dode opgeschreven.    ...


Red.:   Op nummer 1: de vrome wensen van Koude-Oorlogshetzers die liever vandaag dan morgen zouden willen optrekken tegen het commuisitische regime van Poetin ... Uh, pardon, gekozen president Poetin van Rusland ... zou optrekken ...
   Volgende (letterlijk:)
  2   Sifan Hassan en het nieuwe Nederland

Soms zou je willen dat sporters gewoon sporters konden blijven. Maar in haar geval weet je dat het moeilijk gaat worden. Meer nog dan dit jaar zal ze komend jaar worden gebruikt als uithangbord van het nieuwe Nederland. Als voorbeeld van hoe het ook kan.

Driewerf "Hoera!!!" voor de multiculturele samenleving die nu echt een succes gaat worden!
    Nummer 3:
  3  Lodewijk Asscher

Diederik Samsom , een zeer strategisch denker immers, heeft het noodscenario allang in zijn hoofd: als het misgaat met het kabinet snel een stap opzij doen en met een groots gebaar Lodewijk Asscher op het schild zetten.    ...
    En Samsom? Die vindt, als het scenario goed uitpakt, natuurlijk zijn bestemming als minister van Nieuwe Energie en Milieuzaken in het eerste kabinet-Pechtold.

Je zou bijna zegggen: de meest natte droom van de rabiate neoliberalen van de Volkskrant en de rest van de media: een kabinet Pechtold. De ploertigheid met een glimlach.
    Dan slaan we een item over, en komen we bij:
  5  Boris Johnson

Ondanks de populariteit van David Cameron, ... zullen de Britse Conservatieven de parlementsverkiezingen niet weten te winnen. ...
    Bij de Tories begint een strijd om de opvolging van Cameron. Dankzij druk van de achterban komt de Londense burgemeester Boris Johnson bovendrijven als winnaar. ...

Deel twee van die natte droom: de neoliberaal Johnson aan de macht in Engeland.
    Gevolgd door:
  6  Dekolonisatie

In 2015 is het 70 jaar geleden dat Soekarno de Republiek Indonesië onafhankelijkheid uitriep. Maar over de dekolonisatie blijkt Nederland nog lang niet uitgepraat.
    Ook komend jaar zijn er nieuwe onthullingen te verwachten over martelingen door militairen van het Nederlandse leger, over seksueel geweld. Er komen nieuwe schadeclaims, mede als gevolg van achterstallige betalingen door de Nederlandse staat.    ...

Dat is makkelijk voorspellen: die artiklen zijn al geschreven. Dit alles in het kader van een andere favoriete media-rubriek: Nederlandhaat.
    Wat deels ook slaat op:
  7  Fred Teeven

Bed, bad en brood. ...
    Het belangrijkste voor Teeven: niet vallen. ... Daar zal hij wel wat bedden, baden en broden voor overhebben.

De volgende hete wens: alle asielzoekers en vluchtelingenh toeleten en onderjhoduen en naturaliseren.
    Een paar items overslaan ...:
  10  Chinese hackers

Chinese hackers weten de VS in 2015 zwaar te raken door te infiltreren bij Apple. ...

... en daar is de nummer 1 weer: de Koude Ooorlog.
    En dan, pas op nummer 15:
  15  Geert Wilders en de eerste PVV-baby

Op woensdagavond 18 maart 2015, tegen middernacht, loopt Geert Wilders met lange passen een café binnen. Ze draaien er hard zijn clublied, Eye of the Tiger. Geert beklimt een klein podium en zegt: zie je wel. Ik ben terug. De PVV is, omgerekend, de tweede partij van Nederland geworden tijdens de provinciale verkiezingen: 25 zetels. ...
    En dan beginnen de problemen.    ...
    Als het kabinet valt, vlak voor het einde van het jaar, is van zijn 25 zetels nog maar de helft over.

Ach jee ...
  17  IS

Islamitische Staat (IS) krijgt het moeilijk in 2015. ...
   ... De beweging zakt even snel in als ze was opgekomen. Baghdadi kiest eieren voor zijn geld, ontvlucht het gebied en krijgt onder valse naam en met gladgeschoren kin toegang tot Nederland. Ergens in Den Haag begint hij een shoarmazaak.

Ach, ach, ach, wat zouden ze dat grag willen. Dat IS is de meest slechte reclame voor die o zo goede zaak die ze o zo hartelijk steunen: de islam, en het kalifaat en sharia dat ze Nederland zal brengen.
    Weer een encore:
  18  Sybrand Buma

Na woensdag 18 maart zullen de mondhoeken van Sybrand Buma dan eindelijk gaan krullen. Ga maar na: de regering plus gedoogoppositie raakt de meerderheid in de Eerste Kamer kwijt.    ...
    Buma hoeft niet zo nodig zaken te doen met deze regering. Maar als Rutte blijft aandringen ... heeft de CDA-leider toch een wens: 'Die sociale vlaktaks', zegt hij, 'die hebben jullie misschien iets te gemakkelijk weggelachen.' Buma grijnst.

De grootste wensdroom van de rabiate neoliberalen: een vlaktaks (hoewel: eigenlijk hebben ze nog liever dat iedereen hetzelfde in euros gaat betallen, maar dat heeft een klein bezwaar: dan krijgt iedereen onder modaal een negatief inkomen. Toch lastig, als je je consumentisitsche rotzooi wilt verkopen om er lekker van te gaan leven op de Kaaiman Eilanden).
    En de Volkskrant leverde nog een tweede gouden bron: haar lijst van personen van het afgelopen jaar: 2014. De informatie kwam in drie delen op opeenvolgende dagen, de eerste zijnde deze:


Uit: De Volkskrant, 29-12-2014, door Julien Althuisius, Gidi Heesakkers, Haro Kraak, Paul Onkenhout, Loes Reijmer

Overzicht | Meest besproken personen in de media

De Gouden Onno

Henk Krol, Ewald Engelen, Cécile Narinx, ze grepen naast de Gouden Onno, de prijs voor de meest besproken persoon van 2014. Vandaag, morgen en woensdag tellen we af naar nummer 1.


Red.:   De meeste van de betrokken perosnen hadden alleen waarde voor het veld van "de menselijke factor". Hier halen we alleen de gevallen met sociologisch belang eruit, in twee lijsten. Hier is de eerste:

  22. Sunny Bergman (en de blanke mannen)
Sunny Bergman legde Nederland stap voor stap het concept white privilege uit, in een documentaire die door Hans Beerekamp, tv-criticus van NRC, 'een sleutelfilm' werd genoemd. ... Haar vader was altijd tegen Sinterklaas omdat hij het een verderfelijk, kapitalistisch feest vond. Met Zwarte Piet had hij daarentegen nooit veel problemen. Door de strijd van zijn dochter raakte hij toch langzaam overtuigd van het tegendeel. Hoopgevend: wie het in beton gegoten wereldbeeld van verstokte socialisten aan het wankelen brengt, zou de rest van Nederland ook nog wel om kunnen krijgen.

19. Sander Dekker (en de bebloede paardenkop)
De staatssecretaris van Media mag dan een fel tegenstander van coffeeshops zijn, als twintiger had hij de looks van iemand die best het scherpzinnige 'Nederwiedewiedewiet, wiedewiedewiet, ja ja nederwiedewiedewiet' had kunnen zingen. ... Dekker heeft zijn wilde haren misschien ietwat verloren, maar hij hoeft zijn kruin nog lang niet met schoensmeer te bedekken.

13. Jeroen Pauw (en de gezelligheid)
Een fraaie dertiende plaats voor de overigens terechte winnaar van de Sonja Barend Award 2014. ... Ga zo door, Hendrik Jan Jeroen Pauw.

12. Peter R. de Vries (en het prepensioen)
Sinds hij met prepensioen is, is MZP'er (Misdaadverslaggever Zonder Programma) Peter Rudolf de Vries actiever dan ooit. ... Hij mengde zich zelfs in het bloederigste debat van het jaar, de Zwarte-Pietendiscussie. De doodsbedreigingen die hij vervolgens ontving, deelde hij trots op Twitter. De Vries is nog altijd bang voor niemand, ook niet voor volwassen mannen die zich boos maken over een kinderfeest.

5. Frans Timmermans (en het mondkapje)
Onderhandelen in alle talen die hij beheerst, een bejubelde speech in de VN-veiligheidsraad, een benoeming tot eurocommissaris ...
    De laatste hobbel, een afscheidsinterview als minister bij Pauw, zou slechts een formaliteit zijn. Tot er uit de krochten van het ijdele, impulsieve lijf iets omhoog kwam. Timmermans opende zijn mond en daar was het: het zuurstofmasker, ter verdediging van de beelden die hij tegenover de Veiligheidsraad had opgeroepen over de laatste seconden voor het neerstorten van vlucht MH17. De oprisping veroorzaakte flink wat pijn en verwarring bij de nabestaanden, evenals reputatieschade voor de afzwaaiende minister.
    Het Nederlandse publiek was vergevingsgezind en riep hem alsnog uit tot Politicus van het jaar. Bij Serious Request kon geboden worden op een dagje Pinkpop met de eurocommissaris. 'Je bent de hele dag zijn gast. Samen genieten jullie van een heerlijk zomerzonnetje en de beste livemuziek', aldus het immer goedgeluimde 3FM. Graag zien we het resultaat op Facebook, mét roze vissershoedje.

2. Quinsy Gario (en de vuile oorlog)
Zilver met een gouden randje voor de onvermoeibare activist die Nederland duidelijk maakte dat Zwarte Piet niet alleen maar zwart is. ...
     Hard oordelen en provoceren is zijn lust en zijn leven, in een vuile oorlog waarin het verstand een nipte zege boekte. Dat zou je tenminste denken, ervan uitgaande dat het neutrale Sinterklaasjournaal met zijn aangepaste Pieten en Opa Piet als hulpsint het scorebord was ...
...  De luisteraars van Radio 538 kozen hem tot 'klootzak van het jaar' - wat overigens meer zegt over de radiozender en zijn luisteraars dan over hem.

Dat was lijstje één. Nu lijstje twee - het zou onderweg al duidelijk moeten worden wat het onderscheid is:

  40. Jan Roos (en de aangifte)
In zijn laatste paar weken probeerde PowNews - dat sinds 4¿december is gestopt met de dagelijkse nieuwsuitzending (good riddance) - op allerlei manieren nog heel eventjes de schijnwerpers te halen. ...
    Maar de grootste schreeuw om aandacht kwam van professioneel pestkop Jan Roos, zo'n man die met veel plezier uitdeelt, maar bij het geringste tegenstootje onmiddellijk kermend naar de grond gaat. Quinsy Gario, de voorman van het anti-zwartepietenprotest, had Roos namelijk op ­Twitter 'racist' genoemd. Roos deed bij de politie aangifte wegens 'smaad en aantasting goede naam'. Natuurlijk. Snel verder naar nummer 39.

39. Ewald Engelen (en de schaduwelite)
Als één professor het vanuit de academie tot de Gouden Onno kon schoppen, was het Ewald Engelen (51). De afgelopen jaren viel de hoogleraar financiële geografie op door zijn vurige mediaoptredens over de economische crisis, in een debat dat gewoonlijk wordt gedomineerd door grijze lieden.    ...
    De publicatie van De Schaduwelite, een pamflet waarin hij betoogt dat de financiële elite niets heeft geleerd van de crisis, had het hoogtepunt van zijn jaar moeten worden. Het liep anders. De ledenlijst van de gewraakte schaduw­elite voorin het boek bleek op weinig gebaseerd. Het was een gimmick, gaf hij schuldbewust toe. Hoe luider de wind opstak rond de hoogleraar, hoe stiller hij werd. Inmiddels is Engelen weer terug: geknipt en geschoren, luid en duidelijk.

35. Henk Krol (en de comeback)
Het jaar begon met een ongewone, Henk-luwe periode. De mascotte van bejaard Nederland had zich teruggetrokken, met alle gevolgen van dien. Haagse kolommen in de krant werden niet meer gelezen, Youp van 't Hek vond geen onderwerpen voor zijn columns, zelfs PowNews ging uit pure malaise een andere homo pesten.
Maar opeens was hij er weer. Gewoon in de Tweede Kamer. En meteen was alles bij het oude. Héérlijk. Oplages verkeerd geteld, tonnetjes subsidie door elkaar gehaald - nee, cijfertjes zijn zeg maar niet zijn ding. ...
    Zak van het Jaar, de verkiezing van het Sinterklaasgala voor volwassenen, die prijzen won hij wel. Er is altijd een volgend jaar, de Gouden Henk zal hem ooit toekomen.

26. Bram Moszkowicz (en het sparerib-restaurant)
Recidivist in deze rubriek, ooit zelfs naamgever. Ten opzichte van vorig jaar weer één plekje gestegen: een vos verliest wel zijn geld, maar niet zijn streken. Verdachte heeft een ego dat groter is dan zijn lijst schuldeisers. ...
    Mediamaatje Moszkowicz woont dezer dagen boven een sparerib-restaurant in het centrum van Amsterdam. ... Tot volgend jaar dus Bram!

17. Thierry Baudet (en de sekspartners)
Nee is ja, probeerde Thierry Baudet aardige jongens in november de liefdesles te lezen. Op thepostonline.nl reageerde de publicist/journalist op teksten van de misogyne Amerikaanse versiergoeroe Julien Blanc. U weet wel, die gast die vrouwen versieren en vrouwen verkrachten nader tot elkaar probeert te brengen. ... De realiteit is gelukkig dat er helemaal niks moet. Dat scheelt een hoop seks met botte lullen die vooral zichzelf overweldigen met misplaatste scherpzinnigheid.

7. Perdiep Ramesar (en de eervolle vermeldingen)
Een notering in deze lijst is er niet zomaar. ...
    Ook de ambitieuze journalist Perdiep Ramesar volgde een meerjarenplan. In 2005 fabuleerde hij er al voorzichtig op los als verslaggever op de Haagse stadsredactie van het Algemeen Dagblad. ... Dat goede werk zette hij voort als journalist bij dagblad Trouw. Zijn levenswerk kreeg echt vorm met de uitvinding van de Shariadriehoek, een term die Ramesar eervolle vermeldingen in diverse media opleverde.
    Onlangs maakte een onderzoekscommissie bekend dat hij een van de omvangrijkste journalistieke fraudezaken in de Nederlandse geschiedenis op zijn naam mocht schrijven. Die verdienste levert hem plek 7 op deze lijst op, de hoogste notering voor een dagbladjournalist ooit.    ...

Nou, het kenmerkende verschil tussen de twee lijsten zal nu wel duidelijk zijn: de eerste is samengesteld uit positieve beoordelingen, de tweede uit negatieve. En laten we ze nog eens langslopen - de eerste:
  22. Sunny Bergman
19. Sander Dekker
13. Jeroen Pauw
12. Peter R. de Vries
5. Frans Timmermans
2. Quinsy Gario

En de tweede:
  40. Jan Roos
39. Ewald Engelen
35. Henk Krol
26. Bram Moszkowicz
17. Thierry Baudet
7. Perdiep Ramesar

Ook dit zal velen nu wel duidelijk zijn: de eerste lijst bereft allemaal personen van midden in de politieke-correctheid en de bestuurlijk-intellectuele elite of personen die die elite steunt (Peter R. de Vries sinds kort, maar wel heftig: hij heeft al diverse scheldpartijen op Geert Wilders achter de rug en vindt de aanslag op Charlie Hebdo "best wel begrijpelijk gezien de rnst  van de provocatie" (of woorden van gelijke strekking) - reden om hem om te dopen in Peter Rat de Vries).
    De tweede lijst bestaat exclusief uit personen die op één of andere manier de poltieke-correctheid uitgedaagd hebben. Jan Roos als verslaggever van PowNews spreekt voor zich, Ewald Engelen heeft als één van de weinige economen de neoliberale dominantie in zijn vak aan de kaak gesteld, Henk Krol steunt de lagere klassen in de vorm van de gepensioneerden, Bram Moszkowicz heeft Geert Wilders verdedigd, Thierry Baudet is die andere persoon die formeel deel uitmaakt van de elite die standpunten ten gunste van de lagere klassen steunt (anti-Europa en pro-nationalisme) en Perdiep Ramesar heeft het bestaan van een vijfde colonne in allochtone wijken aan de kaak gesteld, waarbij de aanleiding voor onderzoek naar hem was de uitvinding van de fraaie term "shariadriehoek".
    Het tweede lijstje beslaat bijna de hele oppositie tegen de politieke-correctheid die de media haalden voor zover het geen PVV'ers betreft (over Emile Roemer of andere SP-leden viel kennelijk niets te vinden).
    Conclusie uit deze personenlijst 2014: de Volkskrant is één van de grote krachten achter de politieke correctehid.
    Dan tenslotte nog een woord over het effect van hun acties, uit een artikel dat tezamen verscheen met één van de vorige drie. Hat gaat over operette-zanger Marco Bakker, wiens bekendheid nu (schrijvende 2014) van circa twintig jaar terug en verder stamt. Uit een tijd dat de elite-pedanterie nog veel erger was dan nu: alles aangaande populaire cultuur was volstrekt minderwaardig, inclusief dus "operette"-zanger Marco Bakker. Hier is wat hem overkwam:


Uit: De Volkskrant, 30-12-2014, door Haro Kraak

Verloren stem

Haar stiefvader, operazanger Marco Bakker, veroorzaakte een dodelijk ongeluk. Wat gebeurde er met zijn reputatie? Denise Janzée maakte er een film over die op 1 januari wordt uitgezonden.


Ze was 13 toen Marco Bakker bij haar thuis kwam wonen. Denise Janzée (48) vond het maar niets dat haar moeder, actrice Willeke van Ammelrooy, een relatie kreeg met de operazanger. ...
    Eigenlijk had Janzée helemaal geen zin om een film over Marco Bakker (76) te maken. Ze had al een documentaire over haar vader gemaakt, haar eindexamenwerk op de filmacademie. ... Maar het verhaal wat het ongeluk voor haar stiefvaders carrière betekende, moest wél verteld worden. Zeventien jaar geleden, op 31 oktober 1997, overleed een 38-jarige vrouw, nadat Marco Bakker haar had aangereden bij stadion Arena in Amsterdam.
    Twee weken na de dodelijke botsing zei hij in De Telegraaf dat hij zich niet schuldig voelde. Hij beweerde dat de cruisecontrol van zijn auto op hol was geslagen. Er werden sporen van alcohol in zijn bloed gevonden en hij werd veroordeeld tot een half jaar gevangenisstraf, die omgezet mocht worden in een taakstraf van 240 uur. De afspraak was dat hij in de media niet over het ongeluk zou praten.
    Het kostte hem zijn carrière: hij kon bijna geen werk meer krijgen. Een paria geworden. ...
    Ze begon aan de film die Marco, De weg terug zou gaan heten en die op 1 januari wordt uitgezonden door de AvroTros. 'Het greep me aan dat hij na het ongeluk niet meer werd gevraagd de Matthäus Passion te zingen. Zijn favoriete partij. Dat is een mooi uitgangspunt, dacht ik. Een man die ouder wordt, maar moeilijk aan werk komt, terwijl zijn stem mooi blijft. Hij is door de pers kapotgemaakt na het ongeluk. Dat mechanisme wilde ik laten zien. ...


Red.:   Juist ja: dat is wat de media proberen te doen: mensen die de politieke-correctheid op één of andere manier uitdagen, zelfs indien ongewild, uit te schakelen of kapot te maken. En meestal zijn ze daarin succesvol. In de gevallen van Krol, Moszkowicz en Ramesar (bijna) volledig.


Naar Termen, journalist  , Alg. semantiek lijst  , Alg. semantiek overzicht  , Algemeen, overzicht  , of site home  .