Bronnen bij Gedragsonderscheid en rasonderscheid: rasontkenning

Het ontkennen van rasonderscheid gaat ontzettend ver. Eigenlijk is het expliciete bespreken ervan taboe, en het heeft dan ook enige tijd geduurd voordat er een bron gevonden werd waarin de ontkenning van het bestaan van een verschil op een expliciete manier gedaan werd. Maar hier is 'ie dan - noot: in tegenstelling tot de gewoonte zijn hier niet de koptitels in de krant overgenomen maar van de versie op de website (de Volkskrant, 24-01-2009, column door Maarten Keulemans):
  'Ras' is écht geen biologisch feit

Met grote regelmaat waren er in die kwarteeuw mensen van ras veranderd


Hiep hoi, een zwarte president. Of nou ja. Het is een beetje vreemd, maar misschien zien we het verkeerd.
    Vorige maand leverde Amerikaans onderzoek daarvoor interessante aanwijzingen op. Twee sociologen hadden de gegevens doorgevlooid van zo’n 13 duizend burgers, die zich uit naam van de wetenschap 25 jaar lang hadden laten bevragen over hun werk en hun leven.
    Maar wat was dat? Met grote regelmaat waren er in die kwarteeuw mensen van ras veranderd. Zomaar, floep. Zowel de enquêteurs hadden het genoteerd als – en dat is toch sterk – de ondervraagden zelf. Er waren hier blanken zwart geworden en zwarten veranderd in blanken. ...
    ... het kleurtje wisselen hield verband met status. ‘Zwarten’ met wie het economisch goed ging, waren tot een op de vijf keer ‘blank’ geworden. En omgekeerd: wie zichzelf in 1979 nog omschreef als ‘blank’ maar in de bak was beland, was in 4 procent van de gevallen ‘zwart’ geworden.
    ... Sociologen roepen het al jaren, maar blijkbaar is ‘ras’ écht geen biologisch feit. Ras is eerder een kameleoneigenschap die alle kanten op glibbert als je de achterliggende sociale en economische knopjes op een andere zender draait.
    Verschillen zien tussen bevolkingsgroepen is aangeleerd. Van nature zien we ze niet automatisch, net zo min als je direct verschil ziet tussen mensen met groene of blauwe ogen. Eerst moet iemand de rassen aanwijzen, je uitleggen dat het hier een ander menssoort betreft. Een behulpzame Geert Wilders, of een alerte Rita Verdonk.    ...

Grappig. Populair gezegd is wat Keulemans hier beweert dat een Chinees "scheve" ogen heeft, omdat haar/zijn ouders hem/haar als kind in de wieg "scheve" oogjes hebben aangepraat. En het bewijs ervoor is wat sociologen uit hun onderzoeken naar statistische gegevens over ras halen.
    Het is te dom voor woorden. Natuurlijk zijn die statistische gegevens het gevolg van interviews of eigen opgave van mensen, en in zijn algemeenheid is allang bekend dat dit soort gegevens een hoge mate van onbetrouwbaarheid hebben - mensen antwoorden sociaal gewenst .
    Volgende bewijs: "Sociologen roepen al jaren dat ras geen biologisch feit is." Tja.
     Sociologen zijn volkomen ontrouwbaar, zijnde een groep die universeel behept is met het onderhouden van ideologie , en voor het over-, overgrote deel van de politiek-correcte en multiculturalistische soort uitleg of detail . Maarten Keulemans komt zelf uit die hoek, als voormalig cultureel antropoloog uitleg of detail .
    Het antwoord op de realiteit van het rasonderscheid is het volgende: maak foto's van tien mensen van het Chinese continent, en foto's van tien mensen van het Europese continent, en zit die in twee aparte groepen bij elkaar. Laat ergens in de beschaafde wereld aan honderd mensen die twee groepen foto's zien, en vraag welke van de groepen twee de Chinezen zijn. Volgens Keulemans krijg je dan ongeveer 50-50. De meest waarschijnlijke uitslag is 100-0.
    De laatste zin in het citaat laat ook zien dat er een taboe is op het bediscussiëren van rasonderscheid, en hoe dat taboe in stand wordt gehouden: als het onverhoopt een keer wel ter sprake komt, wordt meteen de Tweede Wereldoorlog en/of termen als xenofobie, racisme of rechts-extremisme naar buiten gereden (de Volkskrant, 05-04-2007, AP):
  Le Pen: verschil tussen mensenrassen

Volgens de extreemrechtse presidentskandidaat Jean-Marie Le Pen is er verschil tussen de menselijke rassen. Hij zei dit in een interview met het Franse dagblad Le Monde.
    ‘Een oud persoon is niet gelijk aan een jong persoon, een persoon met één been is geen sterdanser. Je kunt de ongelijkheid van rassen ook niet in twijfel trekken. Zo kunnen zwarten harder rennen dan blanken, maar blanken zijn weer beter in zwemmen’, aldus Le Pen, ...

Op zich volstrekt neutrale opmerkingen . Alle emotie die u er eventueel bij voelt, is het gevolg van het hersenspoelen met negatieve associaties.


Naar Gedrag en ras , of site home .

17 apr.2007