Portretten: Markies de Canteclaer

De markies de Canteclaer staat voor de oude macht(en), in eerste instantie van de vererfde soort. Het is in Nederland niet zo'n dominante figuur - dat is meer iets voor Engeland. Even goed richt hij ook hier heel veel schade aan, met name doordat hij door zijn positie voorkomt dat mensen die wel wat kunnen, doorstromen naar de positie die ze verdienen - de positie nu bekleed door de vererfde, verkalkte en decadente "aristocraat".

Hier wat levende voorbeelden:

Beatrix, Koningin der Nederlanden. Onvermijde-lijk als voorbeeld van overerfde en onge-controleerde macht en aanzien. Staat natuurlijk voor de hele adel, die nog steeds een sterke positie van macht bekleedt in Nederland.



Joan de Wijkerslooth, voormalig procureur-generaal. Onder zijn leiding ontstond het Openbaar Ministerie van de Puttense moordzaak, de Schiedamse parkmoord, Lucia de Berk, Ina Post, en andere voorbeelden van onkunde, tunnelvisie en onverbeterlijke eigenwaan. Heeft familie op diverse plaatsen.
 

Dato Steenhuis, voormalig procureur. Gaf zijn chauffeur opdracht tot verkeers-overtredingen en liet hem ervoor opdraaien. Andere wapenfeiten: onterechte vervolging van René Lancee en een zaakje van belangen-verstrenge-ling.

Joris Demmink, directeur-generaal van Justitie. Genoemd in zaken van pedofilie, en machts-misbruik om dit in de doofpot te stoppen.

Arthur Docters van Leeuwen, voormalig procureur, daarna voorzitten Autoriteit Financiële Markten. Valt op door schone handen.

Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken. Valt tijdens kredietcrisis op door commentaren vol onbenul - ook bijzonder arrogant .

Merk het grote aantal werkenden in de justitie-top op. De rechtenstudie is het beste vehikel om zonder talent toch een universitaire opleiding te krijgen, waarna de positie binnen het old boys netwerk voldoende is om razendsnel naar de top van de maatschappij te stijgen. De verrotheid van het Openbaar Ministerie is hiervan slechts één van de uiterlijke verschijningsvormen.

Dat de financiële wereld een goede tweede is, heeft dezelfde oorzaak. Uit de Engelse tv-komedieserie Yes, minister, fameus vanwege haar realistische beschrijvingen van de politieke en aanverwante werelden, de woorden van bankier Sir Desmond Glazebrook, voor wie een een passend baantje bij een overheidscommissie gezocht moet worden: "I'm a banker - I know nothing." (Wikipedia!).


Zie ook de Echte Steinhackers , Echte Steenbreeks , Echte Dickerdacks , Echte Supers (nieuw venster), Echte Bullebassen , Echte Goedbloeds , Echte Tijns , Echte Grootgruts , en de Echte Sickbocks .


Naar Toonder, karakters , of site home .

10 apr.2009