WERELD & DENKEN
 
 

Portretten: Joris Goedbloed

Joris Goedbloed  staat voor de charmante oplichter. In zijn originele vorm zijn dat figuren als de een aantal jaren terug nog bekende heer Olivier, het soort dat welgestelde dames van hun spaarcentjes af helpt - in zijn ultieme vorm filmisch geportretteerd hier uitleg of detail .
    Als maatschappelijke model à la Toonder plegen de Goedbloeds geen wettelijke oplichting, maar worden ze op andere manier beter ten koste van hun medemens - maar met een plezierig gezicht en met de kenmerkende glimlach op hun lippen, in plaats van het grimmige en sinistere zoals te zien in de portretten van directeuren, waar geen glimlachen tegenop is .
    Gemeenschappelijk met directeuren hebben ze de aanwezigheid van psychopate trekjes, zoals ook te zien in het genoemde filmische voorbeeld. Bedenk dat door het beleid dat deze heren aanhangen ook (letterlijk) talloze slachtoffers vallen, slachtoffers waar ze in feite ook neerbuigend op neerkijken.
    Onder wat voorbeelden:

Alexander Rinnooy Kan, wie kent hem niet en wat heeft hij niet gedaan? Meermalen gekozen tot de meest invloedrijke man van Nederland.Jort Kelder, oprichter van rijkeluis zakenklad Quote. Presentator van rijkeluis tv-programma's. Nog bekender.

Jeroen Drost, bestuursvoorzitter van de bank NIBC.

Elco Brinkman, ex-minister, talloze bestuursfuncties, CDA-coryfee.

Gerrit Zalm, ex-minister van Economische Zaken en vice-premier, VVD-coryfee.

Joop Wijn, ex-minister van Economische Zaken, raad van bestuur ABN Amro, CDA-coryfee.


Dit zijn de de materialisten onder de Goedbloeds - de originele vorm. Je hebt echter ook ideologische Goedbloeds, mensen die stellen prachtige idealen voor te staan, maar wie het in feite in hoge mate om het eigenbelang te doen is - hieronder vallen multiculturalisten, kosmopolieten, en dergelijke. Die ideeën zijn aspecten van de strijd tussen de hoge en hogere- en intellectuele middenklasse tegen de lagere klasse. Kosmopolitisme is het ideaal van de nomaden en nomadisten die tussen megapolen zwerven , kunstenaars, bestuurders en dergelijke , en het migratiefundamentalisme dat daarbij hoort leidt automatisch tot multiculturalisme :

Thom de Graaf, ex-minister, ex-burgemeester van Nijmegen, D66-coryfee. Beschuldigde Pim Fortuyn van het verraad van Anne Frank. Cultuurverrader.

Atzo Nicolaï, ex-minister,  VVD'er. Hardnekkig EU-propagandist.

Kathalijne Buitenweg, GroenLinks EU-parlementslid. EU-fundamentalist.

Pieter Hilhorst, grachtengordel cultuurpaus, columnist, multiculti-fundamentalist.

Sophie in 't Veld, D66 EU-parlementslid, EU-fundamentalist. Haat Nederland.

Frans Jennekens, televisie-programmamaker, multiculti-fundamentalist. Overstroomt Nederlandse tv met programma's voor allochtone schotelkijkers die parasiteren op Nederland uitleg of detail .

Alexander Pechtold, leider D66, rabiate neoliberaal "met menselijk gezicht". Wil iedereen in productieve banen en in vaste dienst ontslaan en vervangen door importarbeiders.

Femke Halsema, (voormalig) leider GroenLinks, hartsvriendin van Pechtold. Wil iedereen in productieve banen en in vaste dienst ontslaan en vervangen door gekleurde immigranten.

Diederik Samsom, leider PvdA. Wil het neoliberalisme in vijf jaar invoeren in plaats van in twee.


Wat zien ze er allemaal Goedbloedig uit, hè? Bedenk echter dat ze in de meeste opzichten één groep vormen met de materialistische Goedbloeds, met welke ze gemeen hebben dat ze bijna universeel kosmopolieten en multiculturalisten zijn. Met hun steun aan deze zaken verraden ze de belangen van de meerderheid van de bevolking - degenen die thuisblijven en het werk doen op het land en in de fabriek . Waar de kosmopolieten en multiculturalisten zich zelfs, bij gelegenheid, in onbeschofte bewoordingen over uitlaten - met termen als "achter de dijken", "onderbuikgevoelens" en "xenofobie". Niets Goedbloedigs dan, aan deze mensen. Trouwens: er bestaat ook een tegengestelde van xenofobie: oikofobie - aversie of angst voor het eigen huis.

Wat betreft de eerste groep: daarvan is de morele positie nog iets minder. Ter illustratie is rechts nog een vertegenwoordiger van die groep geportretteerd. Europeanen en wat jongere mensen zal dit ongeveer net zo sympathieke gezicht als dat Kelder, Pechtold en consorten niet bekend voorkomen, maar Amerikanen des te meer. Dit is serie-moordenaar Ted Bundy . Psychopaat. De man die met zijn charmes doordrong tot in hogere politieke kringen. Die als hobby had om met gladde praatjes en een smoesje van een arm in een mitella jonge vrouwen zijn auto in te lokken en ze daarna misbruikte en de schedel insloeg.
    Dat "jonge vrouwen misbruiken en de schedel inslaan" doen de mensen boven niet. Wat ze wel doen is hun charme inzetten, een mitella dragen (vooral de tweede groep: "Ik ben ontzettend links en/of meelevend") en als ze de gewone burger eenmaal in de auto van hun politieke en sociale opvattingen gelokt hebben, hen van de zuurverdiende centjes beroven en de sociale schedel inslaan. Voor een geval van de tweede groep dat hier al sterk op begint te lijken, zie hier .
    Dus vergis u niet: deze mensen zijn geen criminele psychopaten zoals Bundy die de fysieke schedel inslaan, maar allemaal, in diverse mate, cognitieve psychopaten - psychopaten die anderen met behulp van regeltjes en beleid de sociale schedel inslaan. Net als Bundy van de gevaarlijkste soort, want met een charmant uiterlijk.
 

Zie ook de Echte Steinhackers , Echte Steenbreeks , Echte Canteclaers , Echte Dickerdacks , Echte Supers (nieuw venster), Echte Bullebassen , Echte Tijns , Echte Grootgruts , en de Echte Sickbocks .


Naar Toonder, karakters , Portretten lijst , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .

 

 

4 apr.2009