WERELD & DENKEN
 
 

Portretten: burgemeester Dickerdack

Burgemeester Dickerdack is de figuur van de "vaderlijke" conservatieve bestuurder die wel erg veel oog heeft voor het belang van de eigen klasse en die van hen die een nog doorluchtiger positie hebben, zoals de markies en ieder ander met een titel.
    In het werkelijke leven kent Dickerdack vele vertolkingen, meestal  in functies met wat minder risico. Onder enkele voorbeelden (functies ten tijde van publicatie artikel):

Bernard Wientjes, voorzitter van werkgevers-vereniging VNO-NCW ("Jullie harder werken, en ik een groter jacht."). Keiharde graaier.Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank ("Jullie minder pensioen, en ik een riante vertrekpremie."). Faalde hopeloos als toezichthouder op de Nederlandse banken. Details hier uitleg of detail .
 

Wim van der Donk, voorzitter van de Weetenschappelijken Raedt vor 't Regeringschbeleyt. Stelt dat wetenschappelijk objectiviteit niet bestaat. Ontkent ook bestaan Nederlandse identiteit. Zie hier uitleg of detail .

Harry Borghouts, commissaris der Koningin. Zette 100 miljoen in bij Icesave. Faalde als toezichthouder van IJsselmeer ziekenhuizen. Desondanks voorgedragen door weer andere corruptelingen en non-valeurs als voorzitter van het grootste pensioenfonds ABP.

AW Kist. Faalde als baas van toezichthouder Nederlandse Mededingings Autoriteit. Werd door vriend Tabaksblat geparachuteerd bij Universiteit Leiden. Werd daarna baas van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten. Werd daar ontslagen wegens corruptie. Details hier uitleg of detail .

Cor Herkströter, voormalig baas van Shell. Voerde een bonusbeleid in dat er voor zorgde dat ingenieurs vervangen werden door managers en die managers voor geld gingen in plaats van olie - waardoor Shell in grote problemen kwam.

Hans van Baalen, VVD coryfee - de "jonge Hans Wiegel".

Hans Wiegel, voormalig vice-premier, VVD-coryfee - de "oude Hans van Baalen".

Jan Maarten Slagter, voorzitter van de Vereniging van Effectenbezitters ("Jullie ontslagen, en ik meer dividend.") - de "jonge Hans van Baalen".


(Addendum 29-10-2009: Borghouts is recent ontslagen wegens veelvuldig disfunctioneren en aristocratenneigingen. Wellink ligt zwaar onder vuur om dezelfde redenen. Van der Donk is commissaris der Koningin in Noord-Brabant geworden).
 

Zie ook de Echte Steinhackers , Echte Steenbreeks , Echte Canteclaers , Echte Supers (nieuw venster), Echte Bullebassen , Echte Goedbloeds , Echte Tijns , Echte Grootgruts , en de Echte Sickbocks .


Naar Toonder, karakters , Portretten lijst , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .

 

 

27 mrt.2009