WERELD & DENKEN
 
 

Portretten: Professor Sickbock

Het 'De wetenschap in haar demonische triomf' van Jan Hein Donner over professor Sickbock is onovertrefbaar, maar in het Engels bestaat er ook de adequate uitdrukking van de mad scientist.
    Dit lijkt echter een geval waarbij het fictionele optreden een stuk frequenter is dan dat in de realiteit, zie de opsomming in Wikipedia voor het eerste. Tamelijk onbekend maar een favoriet van de redactie is een antagonist in de Engelse jeugdserie Freewheelers , een ex-nazi-wetenschapper, heel toepasselijk Von Gelb geheten, die na de oorlog wraak wil nemen middels allerlei snode uitvindingen en plannetjes, waarbij hij verwachtingsvol roept (en denk hier een zwaar Duits accent bij): "Tonite London, toomorro zee worrrld!" (foto hier ).
    In het echt lijkt dit probleem echter een beperkte omvang te hebben, vanwege de door de alfa's en gamma's ingebouwde beperking tot bèta's. In de praktijk blijken de alfa/gamma exemplaren oneindig veel meer schade aan te richten (zie "religie"):

Edward Teller, natuurkundige.
Vader van de Amerikaanse waterstofbomHerman Kahn, natuurkundige.
Vader van het Amerikaanse "Gooi de bom erop"-denken. Was het voorbeeld voor de fictieve "mad scientist met atoombom" Dr. Strangelove .


John von Neumann, wiskundige. Rekende voor, ten tijde van de Koude Oorlog, dat het het beste was om maar meteen atoombommen op de Sovjet-Unie te gooien.

Sam Cohen, natuurkundige.
Vader van de neutronenbom - voordeel boven gewone atoombommen: "Doodt alleen mensen en laat gebouwen staan."Martin van Creveld, oorlogswetenschapper.
Vindt oorlog een vorm van spel dat er gewoon bij hoort. Dreigt bij een verloren oorlog van Israël atoombommen op Europa te gooien.


Claude Levi-Strauss, cultureel antropoloog.
Inspirator in de moderne tijd van de ideologie van "De Gelijkheid der Culturen", de antithese van evolutie.


Ayn Rand, filosoof.
Oermoeder van de ideologie van het neoliberalisme oftewel het Absolute Individualisme, door afstammeling Margaret Thatcher afgekort tot "There is no such thing as society".
Navolgers hier .

Milton Friedman, econoom.
Oervader van de ideologie van de Absoluut Vrije Financiële Markt, in de praktijk zijnde: "Al het geld naar de rijken".
Navolgers hier .


Tussen twee haakjes: de discrepantie tussen het fictionele en het reële voorkomen van de mad scientist is, zoals men wel zegt (zie ook de Wikipedia bron), een weerslag van de angst van de mens voor de wetenschap. Dat is deels juist - 'de mens' waar men het hier over heeft, zijn de alfa's, de literatoren, die hun macht zien afnemen door de toenemende macht van de wetenschap.
    Er zit wel een werkelijk gevaar in de wetenschap: de overconsumptie door de technologie. Maar dat is juist weer een gevaar waar niemand vanaf wil, behalve de wetenschappers. Grappig hè, die tegenstellingen ...
 

Zie ook de Echte Steinhackers , Echte Steenbreeks , Echte Canteclaers , Echte Dickerdacks , Echte Supers (nieuw venster), Echte Bullebassen , Echte Goedbloeds , Echte Tijns , en de Echte Grootgruts .


Naar Toonder, karakters , Portretten lijst , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

 

11 apr.2009