Sociologische krachten en begrippen: man-vrouw, ongelijkheid

Inleiding

Wie gelooft in "De Gelijkheid van Man en Vrouw" is gestoord, net zoals iedere gelovige in ideologie gestoord is .

Deze vorm van gestoordheid heeft toch een ietwat speciale plaats, omdat iedereen met zijn eigen ogen kan zien en waarnemen dat het niet waar is.

Hieronder zijn de bewijzen zo hoog opgestapeld dat het geheel dreigt in te storten vanwege lengte, daarom vooraf een paar heldere gevallen die de noodzaak van verder lezen op zijn minst bijna overbodig maken. Alle voorbeelden zijn van de soort "data-mining" uitleg of detail , dat wil zeggen: de gegevens zijn verzameld zonder het doel onderzoek te doen naar de gelijkheid of het verschil tussen man en vrouw. De volgorde was een lastige keuze.

Nummer één (de Volkskrant, 28-11-2013, door Peter van Ammelrooy):
  Wikipedia weet nu alles van sokpopperij

...   
Een 'sockpuppet' is iemand die zich op internet een valse identiteit aanmeet om de boel te bedotten. ...
    's Werelds grootste internet-encyclopedie vulde het lemma 'sockpuppet' onlangs aan met nieuwe informatie. ...

Tussenstuk:
Nog een tegenvaller
'Sokkenpopperij' is niet de enige kwaal waar Wikipedia aan lijdt. Vorige week ontstond er ophef over een studie door de University of Minnesota. Daaruit blijkt dat het aantal vrijwilligers dat artikelen bewerkt sinds 2007 met eenderde is gedaald, van 51 duizend tot 31 duizend. ... Niet alleen het aantal schrijvers loopt terug: slechts 10 procent is vrouw.

Vrouwen zijn zeer veel minder geïnteresseerd in weetjes en weten die in de buurt komen van wetenschap.

Nummer twee (GeenStijl.nl, 23-03-2021, door Spartacus uitleg of detail ):
  Modeltreintjes niet aan te slepen, verkoper neemt klanten "tegen zichzelf in bescherming"

... Je vrouw kunnen ontlopen mag namelijk wat kosten deze lockdown. "(...) Het was een vergrijzende business, maar het afgelopen jaar is daar verandering in gekomen. Veel nieuwe klanten die de wereld van de treintjes ontdekken en thuis een eigen wereld creëren (...)" zegt JanKees Verheij (60), eigenaar van modelspoorbanenwinkel Het Winkeltje in Dordrecht ...
    En natuurlijk zijn wij de mannen ook hier beter in, want "Slechts drie procent van mijn klandizie bestaat uit vrouwen en kinderen." ...

Deze redactie kijkt wel eens filmpjes over modelvliegen, waar, tegenstelling tot de treinenfilmpjes, wel eens vrouwen in voorkomen wat makkelijker kan want dat vliegen speelt in de vrije ruimte. In hele getallen afgerond zit 100 procent van die vrouwen aan tafeltjes in het paviljoen, terwijl de mannen met zendertjes in hun hand op het veld staan.
    Vrouwen zijn niet, totaal NIET, geïnteresseerd in techniek.
    En dat speelt vanaf de geboorte (de Volkskrant, 23-07-2022, door Ranne Hovius):
  Alfavrouwen op de apenrots

Frans de Waal toont in zijn nieuwe boek ...


Geef aan een groep jonge chimpansees een berg speelgoedauto's en poppen, en de boel is snel verdeeld: de jongensapen stappen over de poppen heen en storten zich op de autootjes, de meisjesapen kiezen voor de poppen (al zijn ze ook best nieuwsgierig naar de door de jongens ingepikte auto's). ...

Correctie: vanaf de conceptie.
    Noot: natuurlijk wordt dit cruciale bewijs van de dominantie van de factor sekse keihard doodgezwegen, en indien per ongeluk langskomend, veranderd in haar tegendeel:
  Frans de Waal toont in zijn nieuwe boek overtuigend aan dat het onderscheid tussen sekse en gender ook opgaat voor onze naaste verwanten in het dierenrijk.

Ideologie gaat altijd voor.

Nummer drie. Het artikel is een column van Max Pam, fervent schaker, en centraal figuur is Jan Hein Donner, schaker maar bekender vanwege de discussie over mannen en vrouwen in het schaken, die daarover heerlijk ironisch kon schrijven. Maar het gaat alleen maar om dit cijfer (de kop is van de webversie) (de Volkskrant, 08-07-2015, column door Max Pam):
  Waarom vrouwen niet kunnen schaken

... Toch vind je onder de honderd beste schakers ter wereld tot op de dag van vandaag maar één vrouw. Je kunt moeilijk volhouden dat zoiets komt, omdat vrouwen niet genoeg mogelijkheden krijgen om in het spel uit te blinken. Er zijn aparte competities en er is een apart wereldkampioenschap voor vrouwen, enzovoort.

Vrouwen zijn NIET geïnteresseerd in zaken als logisch nadenken (of ze het al dan niet kúnnen en in welke mate zullen we de eerst komende centennia niet achter komen, maar alle gegevens tot nu toe wijzen op een redelijk ernstige beperking ...).
    Noot: luister ook even naar dit filmpje uitleg of detail , waarin populair YouTube-schaakcommentator Agadmator vertelt hoe zijn publiek is samengesteld: meer dan 25 procent van de kijkers komt uit de VS, de meeste zijn tussen 25 en 35 jaar oud, en de man-vrouw verhouding is 97,1 procent versus 2,9 procent. "Maar dat laatste is een toename vanaf 2,5 procent een paar maanden terug".

En tenslotte: op onbewaakte momenten geven ze het zelf gewoon toe (Volkskrant.nl, 03-08-2022, de Volkskrant, 04-08-2022, column door Mirjam Janssen):
  Soms moet een kind gewoon door een lastige fase heen – en daarna plooit het leven zich vanzelf

Eind 19de eeuw telde Nederland steeds meer zenuwlijders. Dat was toen nog geen scheldwoord, maar een term voor patiënten met neurasthenie of zenuwzwakte. ...
...    Voor kinderen bleef die nog een paar decennia bestaan. Vooral voor drukke kinderen ...
    Sindsdien zijn er talloze nieuwe etiketten opgedoken. Die leerde ik vooral kennen in de jaren dat ik op het schoolplein op mijn kinderen stond te wachten. Als gesprekken met andere ouders vertrouwelijker werden, volgden meestal bekentenissen over de strijd die opvoeden is.
    We bleken allemaal hopeloze zoons te hebben. Ze hadden geen belangstelling voor taal, ze hadden geen zin in rekenen, als je ze een stuk klei gaf probeerden ze dat met hun voorhoofd plat te slaan, ze voetbalden met ieder rondslingerend voorwerp, ze tekenden nooit eens een stemmig landschap, maar uitsluitend monsters en piemels, en ze wilden voortdurend zo wild mogelijk met elkaar stoeien, waardoor ze zich steeds pijn deden of het huisraad beschadigden. En gehoorzamen deden ze al helemaal niet.    ...

Of gewoon deze (YouTube.com, opgeslagen 16-02-2024, door Usagi Electric, uitleg of detail ):

Een bijeenkomst van antieke-computer-fans.
    Geen vrouw.
    Geen allochtoon (in Amerika: zwarte, latino).
    Geen.
    Null, nada, zero.

Verder bewijs (bijna) overbodig, maar toch in overdaad gegeven onderstaand.

Bronnen

De zelf-positionering van de media binnen de politieke-correctheid betekent dat er slechts zelden daar berichten te vinden zijn die uitgaan van de ongelijkheid van man en vrouw. Hier zijn wat uitzonderingen - het eerste uit de politiek (de Volkskrant, 11-10-2012, rubriek Stekel, door Raoul de Pré):
  Mannen, red GroenLinks!

Kinderen van de jaren '70 horen het hun net vrijgevochten moeders nog zeggen: 'Met vrouwen aan de macht zou er minder oorlog zijn.' Aristophanes beschreef immers al hoe Lysistrata de vrouwen van Athene opriep hun mannen te dwingen tot het stoppen van de oorlog met de Spartanen, door een eenvoudige seksstaking.
    De stelling wankelde natuurlijk toen Margaret Thatcher in 1982 wel erg enthousiast haar vloot op de Argentijnen afstuurde. Dertig jaar later lijkt GroenLinks er alles aan te doen het droombeeld verder af te breken. Geen partij waar de afgelopen jaren meer vrouwen aan de touwtjes trokken. Maar Sap, Weening, Van Es, Peters en de andere vechtende dames hebben GroenLinks aan de rand van de afgrond gebracht. ...

Dit als een punt van tegenbewijs voor de stelling dat vrouwen beter overleggen en besturen dan mannen. Het is misschien waar voor deelaspecten ervan, zoals een verminderde gevoeligheid voor hanigheid, maar daar staan dus kennelijk andere zaken tegenover, die de uitkomst van de gehele som op zijn minst onzeker maakt.

De volgende bron is de eerste die deze redactie heeft gelezen die expliciet het kernpunt durft aan te roeren (de Volkskrant, 25-10-2012, door Ans Knape-Vosmer, global director human resources bij Koninklijke Vopak nv., en Rochus van der Weg, voormalig headhunter):
  Voor topfuncties is de vrouw te veelzijdig

Vrouwen met ambities worden niet tegengewerkt. Vaak zijn ze niet monomaan genoeg voor een topfunctie.


'Sprong vrouwen naar toppositie bij overheid weer veel lastiger', kopte de Volkskrant op 15 oktober. Vervolgens werd cijfermatig aangetoond dat naarmate de salarisschaal bij de overheid hoger wordt, de verantwoordelijkheden van de functie toenemen en het percentage vrouwen afneemt.
    In de topschalen is slechts 20 procent vrouw. De foto, in dezelfde krant, van de ministers van Financiën op de IMF-vergadering in Tokio laat zien dat slechts 10 procent van de financiële kopstukken vrouw is. Wat is de reden van deze sterke afname? Zijn het externe factoren, zoals beleidsmatige weerstand binnen ondernemingen? Of wordt de vrouw belemmerd door haar eigen volgorde van prioriteiten?
    Op basis van onze gezamenlijke werkervaring in het personeelsmanagement en in de werving en selectie stellen we vast dat in het aanname- en promotiebeleid van directieleden de voorkeur - everything being equal - uitgaat naar vrouwen. Ondernemingen en organisaties streven op alle werkniveaus naar diversiteit als stimulans voor een goede werkomgeving en voor een evenwichtige en genuanceerde besluitvorming. In de werkomgeving is het, in de westerse cultuur, niet mogelijk beleidsmatige omstandigheden aan te wijzen die vrouwen tegenwerken in hun opmars naar de top. Wat is dan wel de reden voor de stagnatie in de opmars van vrouwen naar topposities?    ...

Tot dan toe is universeel de ondervertegenwoordiging van vrouwen op topfuncties gekoppeld aan op geslacht gericht uitselectie", discriminatie, door mannen. En, in tegenstelling tot wat de auteur beweerd, zal dit wel degelijk nog voorkomen, in bepaalde kringen. Maar het is vermoedelijk niet meer de bepalende factor:
  De Volkskrant van 15 oktober geeft een uitgebreid verslag van de recordsprong van 39 kilometer hoogte door de Oostenrijker Felix Baumgartner. Waarom werd dit record niet door een vrouw gebroken? Waarom is de eerste mens op de maan een man en geen vrouw? Het antwoord is dat de vrouw geen behoefte heeft aan deze extreme risico's. Zij hecht aan haar 'comfortzone', wil die desnoods wel uitbreiden, maar toch minder dan mannen. Een toppositie vereist een ruime 'comfortzone'.

Dat Baumgartner, en zijn eindeloze reeks voorgangers, een man is en niet een vrouw, komt omdat vrouwen beheerst worden door oestrogeen, en mannen door testosteron. Het testosteron maakt dat mannen meer geneigd zijn tot riskante ondernemingen. En door ook echt voor gaan:
  Innoverende topmanagers zijn - in de geest van wijlen Steve Jobs - monomaan, bezeten van hun idealen en denkbeelden. Voor topvoetballers en topartiesten, zoals Johan Cruijff en Mick Jagger, geldt hetzelfde: hun hele leven van jongs af aan bezig geweest met hun talent.

En dat allemaal omdat het voor de natuur voordelig is gebleken, een overlevingswaarde heeft gehad, om tot een taakverdeling te komen - tot diversiteit binnen de soort die het mogelijk maakt om de groep snel aan te passen bij veranderende omstandigheden. Zijn meer mannelijk eigenschappen vereist, hoeft de natuur niet de hele mens aan te passen, maar verschuift hij gewoon het aantal. En omgekeerd.
    En dat geldt dus ook voor deze eigenschap:
  Geniale mensen zijn vaker man dan vrouw. Zo behoort tot de achttien Nederlanders die sinds het begin van de vorige eeuw een Nobelprijs ontvingen geen enkele vrouw. De belangrijkste reden is dat succesvolle mannen neigen naar monomanie, het bezeten najagen van een beperkte doelstelling. Vrouwen spreiden hun interesse veel meer dan mannen.

Wat, tezamen met die monomanie, ook een keerzijde heeft - anders had ieder mens het wel. Die keerzijde zijnde zichtbaar in de frequentie van het voorkomen van geestesziekten: ook daar vindt je veel meer mannen dan vrouwen. Met als pregnant voorbeeld dat van autisme.
    Kortom: het streven naar evenredigheid van vrouwen op alle functies, en met name topfuncties, is geen nobel streven , maar volstrekt het tegenovergestelde: het is een kwaadaardige combinatie van domheid en onbekwaamheid. een kwaadaardige neiging die sterk gepropageerd wordt in de media, zoals blijk in bovenstaande bron, waarin vermeld wordt dat de Volkskrant het constateren van de afgenomen groei in vertegenwoordiging van vrouwen als kopartikel van de krant voerde, met nog een groot achtergrondartikel erop volgend. Met allemaal dezelfde boodschap: "Dit is hartstikke fout". In werkelijkheid is de boodschap en de berichtgeving hartstikke fout.
    Maar dat is een bekende gevolg van ideologie: het bereikt meer wel dan niet precies het tegenovergestelde van wat men voor ogen heeft.
    Overigens geeft ditzelfde artikel ook nog een aardig voorbeeld, zonder het te beseffen, van waar het bij vrouwen met name vaak specifiek misgaat:
  De enige Nederlandse partijleider die zich na de verkiezingen heeft moeten terugtrekken, is een vrouw: Jolande Sap. Ze is intelligent, moedig en innemend, maar ook emotioneel en te weinig opportunistisch om partijleider te blijven. Een man op deze positie zou rationeler en minder moedig zijn geweest - de Kunduzmissie niet hebben gesteund - maar waarschijnlijk nog steeds partijleider zijn. Emotie en moed dragen niet altijd bij aan het bereiken van de top.

Deze analyse is onvolledig en de conclusie daarom onjuist. Jolande Sap heeft moeten vertrekken, omdat haar keuze voor de Kunduz-missie haar partij heeft verruïneerd. Wat ze had kunnen weten omdat op zijn minst een flink deel van de partij, dat deel dat stamt van de PSP, de Pacifistich Socialistische Partij, tegen oorlog is. En dat er dus onmin zou volgen. En dat er dus slechte verkiezingen zouden volgen (kiezers houden bewezen niet van onmin in partijen).
   De essentiële vraag is dus: wat heeft Jolande Sap bewogen om zo sterk in te gaan tegen zulke sterke belangen van haar partij? Het antwoord luidt op het methodologisch vlak: even sterke of nog sterkere tegenkrachten.
    En een vraag die Sap in het specifieke zelf beantwoord heeft, zoals blijkt als je al haar uitspraken over de missie achter elkaar zou zetten: "We moeten de Afghanen helpen".
    Dus welke sterke tegenkracht heeft Jolande Sap gedreven tot het verruïneren van haar partij: de verzorgingsemotie? De vrouwelijk emotie. Het oestrogeen.
    Een uitstekend voorbeeld waarom vrouwen minder geschikt zijn voor leidende posities, waar het vrijwel altijd gaat om groepen mensen, die je moet behandelen zonder te kijken naar de individuele gevolgen die er ook zijn. Het niet-toelaten van immigranten met grote sociale achterstanden heeft pijnlijke consequenties voor de individuen die voor de grens staan, of al als asielzoeker binnen zijn, maar het wel toelaten van de groep van achterstandige immigranten heeft veel pijnlijkere gevolgen voor de Nederlandse bejaarden die daardoor minder zorg krijgen omdat het geld maar één keer uitgegeven kan worden.
    Voor de volledigheid: had Jolande Sap die sterke emotie niet gehad, was ze er misschien toe gekomen om de reportages uit Afghanistan te lezen, die, zelfs degene verschenen in de Volkskrant, duidelijk hebben laten zien dat geweld van welke kant dan ook met met welke bedoeling dan ook, de toestand alleen maar zou verslechteren. Nu geen missie sturen benadeelt mensen, maar nu wél een missie sturen benadeelt nog veel meer mensen.

Waarna, strikt toeval, onmiddellijk het volledige bewijs werd geleverd voor voorstaande (de Volkskrant, 26-10-2012, van verslaggever Victor de Kok):
  Tweetal, onder wie een vrouw, bekent brandstichtingen

Tussentitel: Ze is de bekende witte raaf, ongelofelijk interessant onderzoeksmateriaal voor psychologen - Ernst Ameling - Forensisch psycholoog

Psychologen zijn verbaasd: een vrouw blijkt medeverantwoordelijk voor de brandstichtingen in Winschoten. Pyromanie komt bij vrouwen zelden voor, er zijn maar enkele gevallen bekend. De vrouw uit Winschoten zette samen met een mannelijke plaatsgenoot vooral leegstaande panden in brand.
    De Groningse stad Winschoten werd vanaf april dit jaar geteisterd door tientallen brandstichtingen, vooral bij leegstaande panden in het centrum. Begin deze maand kondigde de burgemeester Pieter Smit van Oldambt, waar de gemeente Winschoten onder valt, een noodverordening af. Er werden camera's opgehangen in de binnenstad en agenten mochten preventief fouilleren.
    De twee verdachten werden niet veel later opgepakt. Volgens de politie bekenden de vrouw (25) en de man (26) verantwoordelijk te zijn voor zeventien branden, deels individueel en deels samen. ...

Hier wordt dus expliciet toegegeven dat de man-vrouwverdeling voor het geval van pyromanie vrijwel strikt zwart-wit ligt - de term "witte raaf" wordt gebruikt, dus we hebben het over in de buurt van 99 versus 1 procent.
    Het idee dat een dergelijke verdeling niet, in variabele mate, doorstraalt naar álle aspecten van handelen is al ongeloofwaardig, en dat het niet doorstraalt naar de meeste aspecten is volstrekt absurd.

En hier is zo'n aspect (de Volkskrant, 30-10-2012, door Nanda Troost):
  Vrouw gidst reuzenschip de haven in

Rotterdam wil meer vrouwen in de haven. Loods Jenny Hulsegge vindt haar werk fantastisch en maakt er als Port Angel graag reclame voor. 'Als ik aan boord kom, kijken ze achter me of er nog iemand komt.'

...
Tussenstuk:
Meisjes kiezen te weinig voor techniek
Bij de profielkeuze vanaf havo 4 en vwo 5 (in procenten) vallen de verschillen tussen jongens en meisjes nog mee: Maar op de universiteit en in het hbo kiezen veel minder meisjes voor een bèta- of technische studie: vanuit NG is dat circa de helft minder, vanuit NT een kwart.

Waarna je zou kunnen concluderen: discussie gesloten. Een essentiëler verschil is niet denkbaar - opleiding bepaald tegenwoordig bijna alles in de maatschappelijke carrière.

Wat interessant blijft zijn de manieren waarop de ideologie werd voortgeplant. Hier is er eentje, die pas ontdekt werd als zodanig toen men er zelf achter kwam dat hij niet deugde (de Volkskrant, 05-02-2013, van verslaggeefster Asha ten Broeke
  Studie weerlegt klassiek idee dat negatieve houding docent de resultaten drukt

Ontmoedigde meisjes even goed in wiskunde


En weer wankelt een van de hoekstenen van de psychologie, nu blijkt dat een aloude verklaring voor het verschijnsel dat meisjes lagere cijfers halen voor wiskunde dan jongens, niet kan worden bewezen.    ...

Dat was geen verklaring - dat was ideologie.
  Dat idee, stereotype threat, is een goed onderzocht fenomeen en staat in elk inleidend psychologieboek. Het komt er kortweg op neer dat je de prestatie van mensen kunt beïnvloeden door ze op (minder) subtiele wijze aan een stereotype te herinneren. Volgens dat principe zullen meisjes een wiskundetoets slechter maken als zij voorafgaand aan de toets worden herinnerd aan het stereotype 'jullie zijn beroerd in wiskunde'.

Het is geen fenomeen want het bestaat niet, en onderzocht is het helemaal niet - men heeft gezocht naar bevestigingen van een ideologie - zoals gebruikelijk in de sociologie en de sociale psychologie. Zoals men nu naar buiten durft te brengen:
  Onderwijspsycholoog Colleen Ganley van de Universiteit van Illinois concludeert in een artikel dat binnenkort verschijnt in het tijdschrift Developmental Psychology dat de negatieve beïnvloeding door docenten de cijfers niet verklaart.
    Gangley en haar collega's deden drie experimenten waarin ze de stereotype threat op de wetenschappelijke pijnbank legden. Zo namen ze een grote groep kinderen en pubers onder de loep: in totaal meer dan 750. Ze waren ook niet erg subtiel in het oproepen van het stereotype: de kinderen kregen te horen dat een vrouwenbrein toch echt veel minder geschikt is voor wiskunde en daarmee uit. Bovendien nodigde Gangley alleen echte wiskunde-uitblinkers uit, want uit eerder studies bleek dat alleen hier nog een echt wiskundeverschil (j/m) te vinden is. Als er een effect als stereotype threat bestaat, dan zouden we het bij deze bollebozen zeker moeten kunnen meten, was de redenering.
    Maar hoe het team van Gangley ook zijn best deed, in geen van de experimenten konden ze het effect vinden. Meisjes die het stereotiepe hersenfilmpje keken, deden het bijvoorbeeld helemaal niet slechter in de wiskundetest dan meiden die een neutraal filmpje hadden gezien.

Maar zelfs deze onderzoekers willen niet aan de waarheid:
  De onderzoekers komen met twee verklaringen. Het zou kunnen dat het effect altijd optreedt, of meisjes nu aan het stereotype herinnerd worden of niet. De andere mogelijkheid is dat het effect veel minder belangrijk is dan de studieboeken nu beweren.

Omdat de de echte verklaring natuurlijk nog steeds helemaal niet kan: vrouwen zijn minder goed in wiskunde.
    Maar, tot hun grote eer, komen ze wel met een verklaring van de uitslag van die eerdere onderzoeken:
  Toen ze voorafgaand aan hun experimenten de vakliteratuur bekeken, merkten ze op dat er al eerder onderzoeken waren gedaan waaruit geen effect was gebleken. Die waren echter met enige regelmaat in een bureaula verdwenen, terwijl studies die wel een effect vonden allemaal waren gepubliceerd. Een duidelijke aanwijzing dat stereotype threat een grilliger verschijnsel is dan tot nu toe werd aangenomen.

Vertaald: ideologische censuur.
    En aan het einde komt nog een bevestiging:
  psycholoog Casper Hulshof van de Universiteit Utrecht. 'Stereotype threat bestaat wel, maar we weten niet precies wanneer het optreedt.'

Gewoon ijzerenheinig doorgaan. Afraken van je geloof is heel moeilijk.
  psycholoog Casper Hulshof van de Universiteit Utrecht. ... Hij is blij met de experimenten van Gangley omdat ze zo goed zijn uitgevoerd. 'Nu kunnen we op zoek naar andere oorzaken van het verschil in wiskundeprestaties tussen jongens en meisjes.'
    Wat zouden die kunnen zijn? Gangley en co grijpen nadrukkelijk niet terug op de wat ouderwetse verklaring dat vrouwenhersenen van nature niet zo goed kunnen rekenen. ...

Nee, nog steeds die ideologische dictatuur, hè ...

Een vrouw ergens in het bestuur van de publieke omroep heeft gezegd dat er te weinig vrouwen in opiniërende rollen op tv zijn. Men gaat onmiddellijk aan de slag om de juistheid van die beperking te bewijzen (de Volkskrant, 18-02-2013, hoofdredactioneel commentaar, door Laura de Jong
  Vrouwen in media

Het geringe aantal vrouwen op televisie toont aan dat er nog steeds te weinig vrouwen aan de top zijn.

Nee, dat toont het niet aan. Daarvan is slechts sprak bij bewezen gelijke geschiktheid. tot nu toe zijn er slechts bewijzen van het tegendeel. Waarvan deze uitspraak dus de eerste aanvulling is.
  De Publieke Omroep wil meer vrouwen in prominente nieuws- en praatprogramma's.

Nee, wat betreft deze discussie alleen die ene mevrouw wil meer vrouwen in prominente nieuws- en praatprogramma's.
  Nu is eenderde van de personen die op beeld aan het woord komt vrouw. Dat is inderdaad niet zo veel.

Nee, dat is meer dan genoeg - bij de gebleken mindere geschiktheid van vrouwen in het algemeen.
  Zeker gezien het feit dat de Publieke Omroep volgens een prestatieovereenkomst met de overheid een afspiegeling moet zijn van de samenleving en een voorbeeldfunctie heeft.

Als dat de basis is voor gelijke numeriek representatie van vrouwen, deugt dit principe niet.
  Strikt genomen zou op de drie publieke netten de helft dus vrouw moeten zijn, maar dat is niet per se het streven van de NPO.

De reactie van de redactie op de website: '... omdat strikt genomen de helft van de bevolking man is en de helft vrouw. Zodat strikt genomen ook de helft van de kinderen gebaard zal worden door een man en de helft door een vrouw. Conclusie: wie zulke onzin uitkraamt, is strikt genomen ongeschikt voor welke discussie dan ook.'
    Waaraan toegevoegd kan worden dat als numerieke representativiteit het principe is, onmiddellijk driekwart of meer van de homo's van de buis moeten, en 90 procent of meer van de joden. En voor de protesteerders: vrouw of man zijn ligt nog meer vast dan joods-zijn, dus stop onmiddellijk enig eventueel gebrul over discriminatie.

Ook de verschillen in psychologisch profiel worden onder handen genomen ... Door een vrouw (de Volkskrant, 19-02-2013 door Lisette Thooft, publiciste):
  De vrouw komt al die lof echt niet toe

Vrouwen zouden maatschappelijk verder komen als ze niet zo zouden zwelgen in hun voortreffelijkheid, maar ook oog zouden hebben voor hun talrijke ondeugden.


Jarenlang heb ik geloofd dat vrouwen betere wezens waren dan mannen. Als ik dit zeg in een lezing gaan er altijd een paar vrouwen lachen, die herkennen dat. Er zijn ook altijd vrouwen die serieus vragen: 'Is dat niet zo, dan?' Die geloven het nog steeds, oprecht. Ook heel veel mannen roepen het tegenwoordig. Het wordt de eeuw van de vrouw, schrijven ze, en dus komt alles goed.    ...

Het meest recent door de ideologisch gestoorde Rutger Bregman uitleg of detail .
  ... Van mannen weten we dat ze egotrippers kunnen zijn, roekeloos, onverantwoordelijk en/of gewelddadig. De archetypische mannelijke held is moedig, altruïstisch en volledig beheerst.
    Maar in de praktijk werpt dat ideaal naar twee kanten een schaduw: aan de ene kant staat de gevoelloze graaier, aan de andere kant de laveloze hooligan. Het wordt mannen ingepeperd door de statistieken en het nieuws hoe slecht ze zijn.

Enzovoort. Allemaal natuurlijk, volgens de natuur, verklaarbaar.
  Intussen doen we net of we meisjes en vrouwen, of onszelf, vooral moeten overtuigen van al die fantastische kwaliteiten en krachten die we hebben. Alsof vrouwen massaal naar hogere posities zouden doorstromen als we maar écht beseften hoe goed we waren. Maar vrouwen hebben eerder een te goede pers.

Omdat, even natuurlijk als de slechte kant, mannen ook een goede kant hebben, ten opzichte waarvan de vrouwen minder scoren. Dit wordt in dit stuk niet aangeroerd, want nog te zeer een taboe. Dat is natuurlijk de ondernemende, het risico-nemende en ontdekkingen makende, en het bijbehorende verkennende en rationele. Het wetenschappelijke en filosoferende. Maar daar ging het hier dus niet over. Maar over het psychologische profiel dat daar bij hoort:
  Aha, ik ben niet alleen geweldig, ik ben óók een jaloers kreng. Een controlfreak. Ik manipuleer en ik speel vals. Gewoon omdat ik een vrouw ben, geneigd tot alle typisch vrouwelijk kwaad. Dan kun je het relativeren en er rekening mee houden. Dat soort zelfkennis geeft veel meer zelfvertrouwen dan als je jezelf voortdurend aanpraat dat je fantastisch bent.
    Vrouwen plegen hun wandaden minder in het openbaar en meer in de privésfeer, binnenshuis en op het emotionele vlak. ...

In de criminologie bekend als: "Mannen schieten, en vrouwen plegen gifmoord". Iets dat zelfs in discussies zo werkt. mannen maken elkaar voor rotte vis uit, vrouwen beginnen met zoiets als: "Ik weet wel dat dit wat moeilijker voor je is ...".
  ... De klassiek vrouwelijke heldin is zorgzaam en consciëntieus, op harmonie gericht, intuïtief en gevoelig. Maar in de praktijk doemt aan de ene kant de schaduw van de controlfreak op, aan de andere kant die van het manipulerende slachtoffer. Ik ken ze goed, vooral van mezelf maar ook van de meeste andere vrouwen in mijn leven. Verder uit boeken, films en cabaret, en niet te vergeten uit mythen en sprookjes - door vrouwen overgeleverd - die wemelen van de feeksen en boze stiefzusters en waarin slechts zelden een goede fee optreedt.
    De meeste vrouwen zijn niet alleen zorgzaam - wij zijn vooral ook heel bazig en bedillerig. Dick Swaab vertelt in zijn boek Wij zijn ons brein dat hij al vijftien jaar lang aan al zijn eerstejaarsstudenten vraagt: wie van jullie heeft géén dominante moeder? En nog nooit heeft een student een vinger opgestoken. In veel liefdesrelaties is de vrouw de baas en sluipt de man min of meer omzichtig om haar heen, bang om haar boos te maken.
    Dan is er het krabbenmandeffect; gevangen krabben schijnen soortgenoten die proberen te ontsnappen, terug te trekken. Typisch vrouwelijk. Als mannen concurreren, wordt de winnaar op een schild geheven. Onderlinge vrouwelijke competitie daarentegen is onsportief. Durven wij misschien niet te winnen omdat een winnares verstoten wordt? De gerichtheid op harmonie in een groep vrouwen is een stilzwijgende afspraak dat je niet mooier, slanker, rijker of succesvoller mag zijn dan de anderen. Ben je dat wel, dan word je niet bewonderd maar beroddeld. Daarom vertellen we elkaar ook liever over onze problemen dan over onze successen.

Genoeg bewijs. En een groot deel hiervan is terug te voeren naar een natuurlijke drift complementair aan de verkennende van de man: zorgen voor een zo goed mogelijke verzorging voor het kind.

Ach jee, daar is weer een reeks nare feiten (de Volkskrant, 26-03-2013, door Simone Olsthoorn):
  Gezocht: vrouwelijke starters met risicogedrag

Vrouwen die een bedrijf beginnen zijn veelal behoudender dan mannen. Dat is nergens voor nodig.


Vrouwen die een bedrijf beginnen, hebben ambitie te over, maar nemen over het algemeen niet graag risico's. Ook hebben ze vaak moeite met delegeren. Mede hierdoor maken door mannen gestarte ondernemingen vaker een groei door. Wel is het aantal vrouwen met een eigen bedrijf tussen 2008 en 2012 met bijna de helft toegenomen.
    Dat blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel. In 2009 en 2010 leken vrouwelijke starters een inhaalslag op de mannen te maken. Het aantal vrouwen dat een eigen bedrijf opzette, nam sterk toe. Maar in 2012 groeide het verschil tussen het aantal mannen en vrouwen dat een onderneming begon weer. Voor het eerst in jaren daalde in 2012 het aantal starters over de gehele linie, bij vrouwen zette die afname echter harder door dan bij mannen.
    De meeste vrouwelijke ondernemers hebben een bedrijf in de persoonlijke verzorging, ze runnen een kapsalon of zijn schoonheidsspecialiste. Verder werken vrouwen vooral in de algemene dienstverlening,bijvoorbeeld als financieel adviseur of communicatieadviseur. Ook hebben ze vaak een winkel en/of webshop. Mannen hebben vooral ondernemingen in de bouwsector.
    Door vrouwen gestarte ondernemingen groeien veelal minder hard dan die van mannen. Dit komt doordat vrouwelijke ondernemers over het algemeen minder risico durven nemen. ...

En dat zit doodgewoon in de natuur. De hormonen. Testosteron en oestrogeen. Wat weer ontstaan is omdat mannen meer verspilbaar zijn dan vrouwen. In verband met de voortplanting, weet u wel.

Over dit soort dingen is het als regel beter om de man in de straat te raadplegen dan de man in de universiteit. Hier is een goed substituut voor de man in de straat (de Volkskrant, 12-04-2013, door Hein Janssen):
  De lange Mars

Zondag oreert Huub Stapel voor de 438ste en allerlaatste keer over de verschillen tussen man en vrouw. Waarover windt iemand die het zo goed voor elkaar heeft als hij, zich nog op?


...    Huub Stapel zelf heeft weinig te klagen gehad, tenminste niet over zichzelf. Hij is als acteur breed inzetbaar en heeft voor zichzelf altijd maximale vrijheid gecreëerd. Goed verdiend in Duitsland, waar hij jarenlang werkte, reclamespotjes, films. 'Nee, rijk worden doe je niet van toneel, maar met Mars en Venus verdien ik wel bovenmatig goed, dat zal ik niet ontkennen. ...
    Intussen windt hij zich wel op over misstanden die hij overal om zich heen ziet. Dat varieert van het onrecht dat zijn schoonmoeder wordt aangedaan door een malafide Amsterdamse taxichauffeur, de ING-top die vindt dat ze te weinig verdient ('rot op, ga naar het buitenland, verzuip van de pier!') tot misstanden in de berenopvang op Borneo. Of hij is woedend op minister Asscher, die de uitkeringen van artiesten wil aanpakken.    ...
    Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus begon drie jaar geleden bescheiden in kleine theaters. Het zou negentig keer gespeeld worden. Toen Stapel erover vertelde in talkshow Pauw & Witteman ging het ineens helemaal los. Binnen vijf dagen werden 40 duizend kaarten verkocht. De voorstelling werd doorgespeeld, van de kleine zalen ging het opwaarts naar de grote schouwburgen, tot het Circustheater en Carré aan toe.    ...
    'Laatst kocht een psychotherapeut na afloop van de show vijf dvd's. Om aan zijn patiënten uit te delen. 'Ga eerst maar eens kijken, dan praten we verder' - dat zei hij tegen ze. Het schijnt dat door Mars en Venus relatieproblemen worden opgelost. Maar ik heb ook begrepen dat er echtscheidingen door zijn ontstaan.'
     Zondag wordt Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus voor de 438ste en laatste keer gespeeld. De teller van het aantal bezoekers staat dan ruim boven de 300 duizend. Stapel zou rustig nog een heel seizoen door kunnen gaan, maar hij besloot te stoppen nu het nog leuk is en voordat de sleet erin komt. 'Er komen mensen naar deze voorstelling die daarvoor nog nooit in een theater zijn geweest. Mensen die 's middags opbellen om te vragen of er in het theater ook een wc is en of ze ergens hun jas kunnen ophangen. Mensen die in hun bermuda's naar de show komen.'    ...

Ergens onderweg tijdens het lezen vroeg deze redactie zich al af: "Wat zou de Volkskrant er van gevonden hebben, toe het uitkwam? Ongetwijfeld één of ander zuur verhaal over dat het niet vernieuwend was, of creatief, of zo ..." Hier is het in hun eigen woorden:
  Over Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus schreef de Volkskrant destijds dat het een verzameling clichés is, maar dat het zo prettig is dat je ze nu eens achter elkaar hoort.
 
Juist ja. Precies wat je kon verwachten (waarschijnlijk is dit de gunstigste versie). Het is geen pot pindakaas uitgewreven over een vierkante meter vloer (dit is geen ding dat deze redactie kan verzinnen uitleg of detail ).

Iemand anders heeft zich vrolijk gemaakt (de Volkskrant, 28-09-2013, ingezonden brief van Hans Tap, Geldermalsen):
  Zwangere mannen

Je gelooft het niet, maar het staat er echt in het stuk over seksisme in de Tweede Kamer van Ariejan Korteweg (Ten eerste, 25 september). Korteweg schrijft dat Renske Leijten van de SP het verschil tussen mannen en vrouwen als cultureel bepaald ziet.
    En in de volgende alinea over haar: 'Maar verschil is er wel, moet ze toegeven. Ze vertelt dat ze zwanger is. En dat collega's dan meteen vragen! kun je dat wel combineren met het Kamerlidmaatschap? 'Wel irritant ja. Ik vraag me af of mannen die vraag ook krijgen'.'
    Nee, mevrouw Leijten, mannen krijgen die vraag niet. Want mannen praten er niet over als ze zwanger zijn!
    Ja, mevrouw Leijten, dat mannen niet over hun zwangerschap praten is inderdaad cultuurbepaald.

Om je krom te lachen ...

Twee ook in Sociologische krachten gepubliceerde onderzoeken die aan alle twijfel een einde maken. Het eerste betreft een vorm van data mining uitleg of detail , omdat het resultaten betreft gehaald uit informatie die voor een geheel ander doel is verzameld. Als je het als onderzoek zou zijn, is dat naar "Hoe ligt de belangstelling voor mannen en vrouwen aangaande betrokken zijn bij een kennisgerichte instelling, als daar enkel persoonlijke voorkeuren een rol spelen". Volgens de gender-theorie is de uitslag 50-50. Hier is de echte uitslag (de Volkskrant, 28-11-2013, door Peter van Ammelrooy):
  Wikipedia weet nu alles van sokpopperij

...   
Een 'sockpuppet' is iemand die zich op internet een valse identiteit aanmeet om de boel te bedotten. ...
    's Werelds grootste internet-encyclopedie vulde het lemma 'sockpuppet' onlangs aan met nieuwe informatie. ...

Tussenstuk:
Nog een tegenvaller
'Sokkenpopperij' is niet de enige kwaal waar Wikipedia aan lijdt. Vorige week ontstond er ophef over een studie door de University of Minnesota. Daaruit blijkt dat het aantal vrijwilligers dat artikelen bewerkt sinds 2007 met eenderde is gedaald, van 51 duizend tot 31 duizend. ... Niet alleen het aantal schrijvers loopt terug: slechts 10 procent is vrouw.

Een soortgelijke andere volkomen betrouwbare aanwijzing is te vinden in de verdeling van mannen en vrouwen op het vlak van hobby's , met name de meer technische - hier ligt de verdeling tussen 95-5 en 100-0. De onvermijdelijke conclusie uit de waarneembare feiten is dus: er is absoluut geen gelijkheid van man en vrouw, en voor alles dat in de buurt komt van kennisverwerving, -verspreiding en toepassing, ligt de ongelijkheid ergens in de buurt van 90-10.
    Dit eerste onderzoek is gedaan door deze website, en komt dus niet in het nieuws. Het tweede wel (Volkskrant.nl, 03-12-2013, door Sache Kester uitleg of detail ):
  'Hersenonderzoek bevestigt vooroordelen over mannen en vrouwen'

Het 'netwerk' van onze hersenen is bij mannen totaal anders opgebouwd dan bij vrouwen, zo blijkt uit hersenscans. Onderzoekers aan de Universiteit van Pennsylvania hebben het brein van bijna duizend jongeren onderzocht, en ontdekten grote verschillen in de 'bedrading'. Dit zou kunnen verklaren waarom mannen en vrouwen elk in andere taken uitblinken.


Illustratiebijschriften: Een 'plattegrond' van de verbindingen in het vrouwelijke brein - © National Academy of Science.
Een 'plattegrond' van de verbindingen in het mannelijke brein. © National Academy of Science.

Simpel gezegd wordt er bij mannen beter binnen de hersenhelften gecommuniceerd: de 'bedrading' loopt van voren naar achteren. Dat betekent dat de gebieden voor perceptie en voor actie goed met elkaar zijn verbonden.
 
    De 'bedrading' bij vrouwen is juist sterker van links naar rechts (en weer terug) ontwikkeld. Bij hen is de communicatie tussen de twee verschillende hersenhelften dus beter. Hierdoor is er een goede verbinding tussen intuïtieve en emotionele gebieden, en het deel van de hersens dat in verband wordt gebracht met ratio en planning.
    Het onderzoek is gepubliceerd door The Proceedings of the National Academy of Sciences. De proefpersonen waren tussen de 8 en de 22 jaar oud, en voordat ze gingen puberen, waren er slechts kleine verschillen zichtbaar. Die verschillen namen toe zodra ze 12 of 13 jaar oud werden.    ...

Waarop de wetenschappelijk ingestelde persoon of degene met genoeg gezond verstand reageert met: "Is dat nu sensationeel ... Zoiets had toch iedereen kunnen verwachten?" Inderdaad. Maar binnen de kringen van linkse "intelligentia" en media- en meningssmaakmakers zou het sensationeel moeten zijn. Want een directe tegenspraak met een een directe ontkenning van één van hun diepgekoesterde denkbeelden: de gelijkheid van man en vrouw.
    Maar de werkelijkheid is dat die sensatie voor hen ook bijzonder sterk was. Zo sterk, dat men nog niet heeft gereageerd. Dit bericht komt van het internet waar het op vele plaatsen verscheen, hier dus in de versie van de website van de Volkskrant, op een dinsdag. Het is nu op het moment van schrijven 7 december, de opvolgende zaterdag, en het wetenschapskatern van de Volkskrant lag in de bus. Niets hierover. En ook geen enkele reactie elders in de krant, in de tussentijd (ook opvallend: de auteur van dit artikel behoort niet tot de wetenschapsredactie - die redactie waar de chef  is Maarten Keulemans uitleg of detail , een diep getover in alle politiek-correcte ideologieën). En ook heel weinig in de rest van de media.
     Conclusie: het bericht is aangeslagen als een bom. Formaat atoombom.
     Hier valt op geen enkel manier tegenop te lullen, hoewel men het vermoedelijk wel gaat proberen. Maar dit vergt een dusdanige mate van creativiteit in de omgang met de werkelijkheid, dat het vermoedelijk nog wel even zal duren.
    Alhier kan deze discussie dus als volledig beslist worden gezien. Het zoveelste geval waarin de ideologieën van de politieke-correctheid het onderspit delven.
    Nog wat zout in de wonde:
  De verschillen zouden ook kunnen verklaren waarom mannen over het algemeen beter zijn in de uitvoering van één taak, terwijl vrouwen beter verschillende taken tegelijk kunnen uitvoeren. Testen die bij de proefpersonen werden afgenomen, leken dit te bevestigen,

En tenslotte nog een "grapje" van de onderzoekers:
  De senior auteur van de studie, Ragini Verma, ... In de krant The Guardian zegt ze verrast te zijn, dat de resultaten zoveel overeenkomen met de stereotypes.

Tja, die "stereotypes" zijn gewoon samenvattingen van miljoenen jaren aan ervaring. Trouwens, die kop bij het Volkskrant-artikel is dus een leugen: het onderzoek bevestigt niet maar ontkracht de vooroordelen over man en vrouw ... De ideologische vooroordelen dat man en vrouw gelijk zouden zijn.

En de gelijkheidsfetisjisten krijgen klap op klap (de Volkskrant, 18-12-2013, door Ellen de Visser):
  Organen, hersenen en immuunsysteem functioneren anders dan bij man

Vrouw zit echt anders in elkaar


Vrouwen verschillen van mannen en dan niet alleen op het gebied van geslachtsorganen. Ook hart, spijsvertering, hersenen en immuunsysteem functioneren anders. Ziekten openbaren zich anders bij vrouwen, het beloop verschilt, de risicofactoren wijken af en de frequentie van aandoeningen loopt uiteen. .
    Vrouwen hebben twee keer zo vaak last van botontkalking, urineweginfecties, bloedarmoede en migraine. Terwijl oogletsel, liesbreuk, aandoeningen aan de luchtwegen en hart- en vaatziekten typische mannenziekten zijn.
    Veel artsen zijn zich niet bewust van die verschillen, aldus Bart Fauser, hoogleraar gynaecologie aan het UMC Utrecht. ... Het Handboek vrouwspecifieke geneeskunde, dat vorige week verscheen, moet aandacht vragen voor sekseverschillen in de gezondheid. ...
    Aan het boek werkten veertig specialisten mee, van psychiaters en oncologen tot cardiologen. Zij noteerden wat bekend is over de sekseverschillen op hun vakgebied. ...

Tussenstuk:
Vrouwenziekten

Hoofd
Bij meisjes komt minder vaak autisme en adhd voor. vrouwen hebben niet zo vaak een antisociale persoonlijkheidsstoornis en zijn minder verslaafd aan alcohol en drugs. Ze hebben wel vaker eetstoornissen en angststoornissen en zijn vaker depressief. Bij dezelfde hoeveelheid alcohol worden vrouwen eerder dronken dan mannen.
Medicijnen
Vrouwen zijn gevoeliger voor veel medicijnen omdat middelen sneller in hun lichaam worden opgenomen. Antidepressiva bijvoorbeeld. die gedijen in en licht basisch milieu. hebben meer effect bij vrouwen omdat ze minder maagzuur aanmaken en omdat hun maag zich minder snel leegt.
Immuunsysteem
Het immuunsysteem van vrouwen reageert effectiever en sneller op infecties. De werking van immuuncellen wordt beïnvloed door vrouwelijke geslachtshormonen. Vrouwen hebben daardoor ook veel vaker een auto-immuunziekte. Bij vrouwen die een donornier van een man krijgen, is het risico op afstoting veel groter dan andersom.
Hart en vaten

Hart- en vaatziekten dienen zich bij vrouwen 7 tot 10 jaar later aan. Ze overlijden er vaker aan dan mannen. Klachten als moeheid. opvliegers en nachtzweten die worden toegeschreven aan de overgang, komen heel erg overeen met de symptomen van een hoge bloeddruk. Daardoor wordt bij vrouwen de diagnose nogal eens gemist.
Luchtwegen
Vrouwen hebben vaker ernstige COPD (ontstoken luchtwegen). doordat ze gevoeliger zijn voor de effecten van roken en van luchtverontreiniging. Oorzaak: smallere luchtwegen in verhouding tot hun longvolume waardoor geïnhaleerde deeltjes dieper in de longen komen. Vrouwen die roken hebben veel meer kans op een dodelijke hartaanval of een beroerte.
Soa's
Vrouwen hebben een groter risico op een seksueel overdraagbare aandoening doordat de overdracht van man naar vrouw groter is dan andersom. Voor gonorroe is de kans op overdracht van man naar vrouw 90 procent. van vrouw naar man 50 procent, voor chlamydia is dat 45 versus 28 procent.

En wie denkt dat dit geen invloed heeft op of een weerslag is van karakterologische verschillen, is niet goed wijs.
     En over "niet goed wijs" gesproken: het is nu twee weken na het "Pennsylvania"-hersenonderzoek, en noch in de redactiekolommen noch bij de columnisten is er een woord over gezegd. De schok is totaal verdovend.

Tijdens het opruimen van het archief kwam het volgende artikel boven water, uit het Leidse universiteitsblad. Geschreven door een vrouwelijke studente (Leids universiteitsblad Mare, 14-11-2013, rubriek Geen commentaar, door Marleen van Wesel):
  Hersengekronkel

‘Stel, je hebt een slot dat je met heel veel verschillende sleutels kunt openen. Dat is dan geen goed slot’, legde een bevriende Leidse student Nederlands me vorige week geduldig uit. ‘Maar wanneer je een sleutel hebt, waarmee je heel veel sloten kunt openen, dan is dat wel een goede sleutel.’
    Haast geen speld tussen te krijgen. We hadden het over promiscuïteit en of mannen daar beter mee weg­kwamen. En we hadden al een paar biertjes op, dat ook. Maar helaas zijn daarmee niet alle genderverschillen uit de wereld te helpen, of juist te verklaren.    ...

Alarm: de term "gender". Bij normale mensen heet dit "geslacht".
  In oudpapiercontainers botsten intussen de volgende ronkende krantenkoppen tegen elkaar: ‘Onderzoek wijst uit: mannen zijn beter in alles’, van vorige maand, en ‘Meisjes leveren leeuwedeel van groeiend aantal studenten’ van afgelopen week. ...
    In 1950 studeerde er per tien mannen één vrouw af, in 1980 waren daar slechts drie mannen voor nodig. Tegenwoordig halen per vijf vrouwen nog maar vier mannen een universitair diploma.
    Hoe goed mannen ook zijn - in alles - dat zij moeilijkere studies zouden kiezen ligt niet ten grondslag aan dat verschil. Dat staat in het deze week verschenen adviesrapport van de Onderwijsraad, waarin de stand van educatief Nederland wordt vastgesteld. In de sociale wetenschappen heeft 76 procent van de vrouwen tegenover 67 procent van de mannen na acht jaar studeren een diploma; in de natuurwetenschappen en informatica is dat 82 tegenover 69.
    Het is overigens wel degelijk waar dat minder vrouwen kiezen voor een studie in de richting van wiskunde, natuurkunde, techniek of ICT. Véél minder. Althans, in Nederland dan. In België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en de Verenigde Staten zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen voor elk van die studierichtingen een stuk minder groot. In Duitsland is zelfs meer dan de helft van de wiskunde- en statistiek­studenten vrouw, evenals bijna de helft van de natuurkundestudenten. Ik geloof er niks van dat het de hersenen zijn, die aan de andere kant van de grens net even anders kronkelen.

Grappig is dat nu - dat 'anders kronkelen'  is dus zojuist door keihard onderzoek bewezen. Maar er staat nog een tijds-echo in het artikel:
  Ook te lezen in het rapport: al in groep vier zijn meisjes minder goed in rekenen. Hebben jongens echt zoveel vaker een wiskundeknobbel, of slaat die roze stofzuiger in de Bart Smit-folder uiteindelijk een wiskundedeuk in het zelf­vertrouwen van meisjes van zeven?

Want elders hadden we ook al gestoeid over dit onderwerp met de politiek-correcte gender-columniste-met-lesbische-kleuter Asha ten Broeke - die mede dit had afgescheiden:

Over? Precies: de Bart Smit-folder.
    Ach, wat sneu allemaal. Je zou er bijna nostalgische gevoelens van krijgen. Waarom moesten de wetenschappers ook dit weer verpesten ...?
    Overigens: vrouwen hebben ook talenten, hoor - kijk maar:
  ... ‘Meisjes leveren leeuwedeel van groeiend aantal studenten’ van afgelopen week. (Ja, daar moet een extra ‘n’ tussen, maar de auteurs in kwestie waren nu eenmaal geen mannen.)

Zoals ook Asha laat zien: ze hebben wél gevoel voor taal.
    Overigens nummer 2: het artikel had ook een verrassing in petto, in de vorm van de illustratie (van silas.nl):

Verrassing 1: Het is dit keer eens niet het obligate E = mc2 .
    Verrassing 2: De weergave klopt.
    Verrassing 3: En het is nog een belangrijke vergelijking ook, want dit is de Dirac-vergelijking, de fundamentele vergelijking voor het elektron in relativistische omstandigheden, geschreven in haar relativistisch invariante vorm uitleg of detail .
    De seksistische verklaring: die illustrator is een vrouw die getrouwd is met een theoretisch natuukundige die graag en pakkend over zijn werk praat, en zij slim genoeg om er wat van te begrijpen.

Hé, ineens een vorm van ongelijkheid die zonder problemen of omwegen wordt toegegeven (de Volkskrant, 06-03-2014, van verslaggever Hidde Boersma):
  Vrouwenbrein weerstaat dna-foutjes

Vrouwen verdragen genetische fouten beter dan mannen en hebben daardoor minder vaak last van ontwikkelingsstoornissen van de hersenen. Dat kan verklaren waarom autisme bijvoorbeeld vier keer zo vaak voorkomt bij mannen als bij vrouwen. .
    Dat veel mentale aandoeningen oneerlijk zijn verdeeld over de seksen was al bekend. Zo treffen zwakzinnigheid of verstandelijke handicaps ongeveer dubbel zoveel mannen als vrouwen. Om de reden daarvoor te achterhalen, analyseerden wetenschappers van de Universiteit van Lausanne in Zwitserland het dna van 16 duizend vrouwen en mannen die gediagnosticeerd waren met een mentale aandoening. Ze zochten naar 'losse' mutaties en naar kleine en grote verdubbelingen in het dna, waarvan ooit is vastgesteld dat ze betrokken zijn bij het ontstaan van mentale aandoeningen.
    Van alle soorten foutjes bleken vrouwen er meer te dragen dan mannen, schrijven de onderzoekers in The American Journal of Human Genetics. Gemiddeld hebben vrouwen 1,3 tot liefst drie keer zo veel schadelijke mutaties als mannen met dezelfde diagnose. Dat moet betekenen dat vrouwen met minder mutaties blijkbaar prima functioneren, terwijl mannen met dezelfde genetische foutjes wel symptomen hebben die tot een diagnose leiden, redeneren de wetenschappers.
    De Zwitsers ontdekten bovendien dat vooral moeders de genetische fouten doorgeven aan hun kinderen. Ook dat is een aanwijzing dat vrouwen minder snel klachten krijgen.    ...

Om te brullen van de lach: want dit is natuurlijk de ene kant van de grotere instabiliteit van het mannenbrein. En er moet een andere kant zijn, anders was de vrouw de betere soort, wat ze overduidelijk niet is. De andere kant van de instabiliteit is haar grotere neiging tot rationaliteit, creativiteit en genialiteit. Betere schakers, enzo.

En nog meer slecht nieuws voor de troepen van Cordelia Fine en Asha ten Broeke (de Volkskrant, 29-04-2014, van verslaggeefster Ellen de Visser):
  Muis heeft voorkeur voor vrouwelijke onderzoeker

Zet twee muizen in een kooi, laat de een door een man onderzoeken en de ander door een vrouw en de uitkomsten van het onderzoek zijn totaal verschillend. Proefdieren die in het laboratorium met een mannelijke onderzoeker te maken krijgen, raken zo gestresst dat zich in hun lichaam andere processen voordoen, dan wanneer zij een vrouwelijke wetenschapper aan hun kooi krijgen.
    Zweedse en Canadese wetenschappers schrijven in het vakblad Nature Methods dat het geslacht van de onderzoekers zoveel uitmaakt voor de studieresultaten dat laboratoria dat in hun studieverslag moeten rapporteren. Het verklaart volgens hen waarom beloftevol onderzoek bij proefdieren zo vaak een afwijkend resultaat oplevert als het door een tweede onderzoeksgroep wordt herhaald.
    De wetenschappers deden onderzoek naar de pijnbeleving van muizen en ratten. Zij ontdekten dat de dieren die met een mannelijke onderzoeker werden geconfronteerd ruim twee keer zoveel stresshormonen in hun bloed hadden dan de dieren die door een vrouw werden geobserveerd. Dat maakte nogal wat uit voor de pijnmetingen bij de dieren want stresshormonen kunnen (tijdelijk) de pijn dempen.
    Het effect van de mannelijke onderzoekers heeft te maken met hun lichaamsgeur. Bepaalde chemische stoffen worden door mannen in een hogere concentratie uitgescheiden. Toen de onderzoekers T-shirts in de kooien legden die de nacht ervoor door de mannelijke en vrouwelijke onderzoekers waren gedragen, zagen zij bij de dieren hetzelfde effect op het stress-niveau.    ...

We zijn toch zo benieuwd hoe ze dit nu weer weg wensen te kneden ... Maar meestal doen ze dat dus niet, en huldigen de tactiek van "Het grote stilzwijgen". Om vervolgens gewoon weer door te drammen met de blauwe en roze sokjes ...

Nou, het moet niet gekker worden ... Willen ze ongelijkheid tussen man en vrouw ook al in de wet gaan zetten (de Volkskrant, 15-05-2014, van verslaggeefster Rineke Voogt):
  In de VS moeten ook proefdieren van beiderlei kunne zijn

Sekseverschil speelt al in het lab


Tussentitel: Vrouwelijke stamcellen in lab actiever dan mannelijke

Amerikaanse wetenschappers moeten voortaan bij al hun door de overheid gefinancierde medisch onderzoek zowel mannen als vrouwen betrekken. Dat kondigt de NIH, de grootste Amerikaanse onderzoeksfinancier, vandaag aan in Nature. .
    Te vaak onderzoeken wetenschappers enkel mannelijke proefdieren of cellen. De resultaten van een studie zijn daardoor mogelijk niet van toepassing op vrouwen.
    In Nederland ontbreekt zulk beleid, zegt biomedisch wetenschapper Ineke Klinge van de Universiteit van Maastricht. 'Hier zijn ze lang zo streng nog niet.'    ...
    'De biologische verschillen tussen man en vrouw zijn belangrijk en daarom een groeiend aandachtsgebied', zegt Klinge. Juist ook in dieronderzoek of onderzoek op weefsels kan het van belang zijn of het onderzoeksobject een man of vrouw is: cellen van de verschillende seksen zijn anders geprogrammeerd. Zo zijn vrouwelijke stamcellen in het lab actiever dan mannelijke en laten vrouwtjesratten een sterkere reactie zien bij stress.
    Dat heeft bijvoorbeeld consequenties voor de werking van geneesmiddelen. Klinge: 'Levercellen van een mannetjesmuis kunnen andere enzymen aanmaken dan die van een vrouwtje. Hierdoor zullen stoffen sneller of juist langzamer worden afgebroken, of reageert het ene geslacht niet op een stof terwijl het andere dat wel doet.'

Nou, nog niet in de wet, maar het scheelt niet veel ... En de Schone Schrijfsters van de grote Gelijkheid zijn nog steeds muisstil ...

Een sportseksist (de Volkskrant, 06-06-2014, van verslaggever Mark van Driel):
  Tennis | Roland Garros

Groeneveld staat met Sjarapova in de finale


Ze zijn vaak de laatste Nederlanders die een grandslamtoernooi verlaten: Sven Groeneveld en Eric van Harpen. Tennissen kunnen ze niet. Coachen des te beter. ...
    Van Harpen ziet Sjarapova vooral als de titelfavoriet vanwege haar koelbloedigheid bij beslissende punten. 'Weet je wat het verschil is tussen mannen- en vrouwentennis? Een vrouw is blij als de bal weg is. Een man is blij als de bal eraan komt, want dan kan hij er wat mee doen. Sjarapova ziet de bal ook graag komen. Ze beweegt naar de bal toe. Ze durft.'

Dat 'ie überhaupt nog met vrouwen wil werken ... En andersom, natuurlijk.

Weer zo'n hoogst illustratief voorbeeld (de Volkskrant, 28-11-2014, van verslaggever Rik Kuiper):
  Gamen met zelf ontworpen 'dude'

Reportage Makersonderwijs is het nieuwe toverwoord: leerlingen die met computers en 3D-printers leren ontwerpen. Docenten, scholieren én de minister zijn enthousiast. 'Ze bouwen de gaafste dingen.'


'Jullie hebben ideeën voor jullie eigen computergame ontwikkeld', zegt docent Michiel Lucassen op een maandagochtend. 'Vandaag gaan we kijken hoe jullie de game gaan besturen.' De leerlingen van klas 2d van X11, een vmbo-school voor grafimedia in Utrecht, stromen in groepjes naar tafels met een computer. Daar vindt elke groep een groen doosje waarop in vrolijke letters 'Makey Makey' staat.
    Jesse, Titus en Tayrone openen hun doosje en halen er een glimmend blokje en een bosje gekleurde kabels uit. Het zijn de ingewanden van een gamecontroller. De jongens hebben een game bedacht waarin je 'een dude die schapen wil vermoorden' moet tegenhouden.    ...
    De opdracht een computergame te ontwerpen en een controller te bouwen, hoort bij het vak 'nieuwe techniek'. Daarbij moeten de leerlingen met een computer, wat elektronica en 3D-printers zelf iets maken. Vorig jaar gaf Lucassen het vak voor het eerst, nu staat het voor bijna alle leerlingen op het rooster.
    'Het idee is dat we creativiteit stimuleren', zegt Lucassen. 'We willen de leerlingen zelf dingen laten ontwerpen, laten uitvinden. Ze moeten leren door te doen. Daarom leg ik tijdens de lessen ook zo min mogelijk uit, ik laat het ze zelf ontdekken.'    ...

Techniek en creativiteit ... Hoeveelheid vrouwen? Hier is het redelijke duidelijke antwoord:
  Tegen het einde van de les komt Michiel Lucassen bij de jongens langs. ...

Geen.

Nadat mannen en vrouwen gelijkwaardig kinderen hebben gebaard, gaan ze ook volledig gelijkwaardig met ze om (de Volkskrant, 23-05-2015, van verslaggeefster Margreet Vermeulen):
  Papa's doen niet brabbelen

Heeft u ook de neiging een hoog piepstemmetje op te zetten als u tegen een baby praat? Dan bent u waarschijnlijk een vrouw. Mannen passen hun stemhoogte niet of nauwelijks aan als ze met pasgeborenen communiceren. Ook wat betreft woordgebruik en zinsconstructies doen vaders weinig concessies aan de allerkleinsten, in tegenstelling tot de moeders.
    Dit blijkt uit geluidsopnamen, gedurende anderhalf jaar, in elf traditionele Amerikaanse gezinnen met een vader en een moeder van Washington State University.
    'Motherese', het brabbeltaaltje dat moeders over de hele wereld onbewust voor baby's gebruiken, heeft een duidelijke functie. Uit experimenten blijkt dat pasgeborenen veel meer interesse tonen als ze op hoge tonen en met korte zinnen worden toegesproken. 'Het verhoogt de aandacht en dat stimuleert het leerproces bij de allerkleinsten', aldus Claartje Levelt, hoogleraar taalverwerving aan de Universiteit van Leiden.    ...
    Waarom vaders hun kleintjes anders toespreken, is nog niet duidelijk. Onderzoeker Van Dam denkt dat het taalgebruik van de vaders een 'brug' vormt tussen de wereld van het gezin en de buitenwereld. 'Daar is geen enkele aanwijzing voor', meent Levelt. 'Mannen vinden het gewoon raar om met een hogere stem te praten. Een vrouw blijft een vrouw als ze een hogere stem opzet, mannen gaan hoog praten als ze een vrouw willen nadoen. Als vader willen ze natuurlijk wel 'man' blijven.'

Hoe kan dat nou, een man blijven ...?  Man en vrouw zijn volkomen gelijk en gelijkwaardig ...

Nog meer fout nieuws (de Volkskrant, 03-06-2015, van verslaggever Dirk Waterval):
  Baby raakt gestrest als papa angstig kijkt

Vaders lijken meer invloed op de angstontwikkeling van hun kind te hebben dan moeders. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Eline Möller, dat ze donderdag verdedigt aan de UvA.
    Volgens internationaal onderzoek heeft ruim 1 op de 10 kinderen tussen zes en twaalf jaar oud last van een angststoornis. Möller wilde beter begrijpen hoe het gedrag van ouders angstgevoelens bij kinderen dempt of juist vergroot.
    Kinderen bestuderen de emotionele gezichtsuitdrukkingen van hun ouders, bijvoorbeeld in spannende situaties. Zo zien ze hoe ze zelf op zo'n situatie kunnen reageren, bijvoorbeeld bang of onverschillig.
    Voor haar onderzoek bestudeerde Möller onder meer de reactie van 81 baby's die onder toeziend oog van hun ouders over een plexiglasplaat boven een afgrond kropen. 'Die was slechts 30 centimeter hoog, maar genoeg om twijfel te veroorzaken bij baby's. Konden ze er veilig overheen?' De reacties van zowel de baby's als de ouders werden opgenomen op video, waarna Möller en haar collega's later beoordeelden hoe angstig beiden keken. Uitkomst: hoe banger de vader, hoe banger de baby. De reactie van de moeders had duidelijk minder invloed.
    Möller verklaart dit aan de hand de verschillende taken die vaders en moeders van oudsher hadden. 'Evolutionair gezien hadden vaders meer te maken zaken als wilde dieren en rivaliserende soortgenoten.' Moeders bekommerden zich meer om voeden en geruststellen. 'Zo kun je zeggen dat vaders meer expertise hebben met dreigend fysiek gevaar. Kinderen lijken hun gezichtsuitdrukkingen daarom serieuzer te nemen.'    ...

En dit werkt zelfs bij kinderen die niet je eigen kinderen zijn, zoals de redactie uit eigen ervaring weet. Is ze iets onverwachts en schrikwaardigs overkomen, kijken kinderen vaak eerst snel om zich heen op zoek naar volwassenen, en als die geruststellende signalen afgeven, neemt de angstreactie razendsnel af. Moeders, daarentegen, hebben de neiging in paniek te hulp te schieten, met een onmiddellijke huilbui tot gevolg.
    Maar goed, dit is dus allemaal heel fout, volgens de gelijkheidsideologie. En het is dan ook zaak baby's zo snel mogelijk naar het "Asha ten Broeke "-heropvoedingskamp te sturen, ten einde ze zo vroeg mogelijk op het rechte pad te krijgen.

Cijfers. Nare cijfers. Uit een aloud veld van deze aloude strijd. Het artikel is een column van Max Pam, fervent schaker, en centraal figuur is Jan Hein Donner, schaker maar bekender vanwege deze discussie (dit is de titel van de webversie) (de Volkskrant, 08-07-2015, column door Max Pam):
  Waarom vrouwen niet kunnen schaken

 Waarover weinig zinnige dingen wordt gezegd, kijk maar naar dit:
  Zijn verklaring voor dit fenomeen was daarentegen minder ondubbelzinnig: 'Zoals bekend is de vrouw in ieder opzicht aan ons mannen superieur. Fysiek is zij sterker. Door haar groter geduld zal zij in de eeuwige uitputtingsslag tussen de seksen altijd als winnaar te voorschijn komen. Zij kan logisch denken, wat bij mannen zelden voorkomt. De vrouw heeft een beter geheugen. (...) De vrouw is doelmatiger en doelbewuster. De vrouw is intelligenter in begrijpen van anderen'. Niettemin is er, volgens Donner, één ding dat vrouwen missen om goed te kunnen schaken en dat is: intuïtie. Meer dan door logisch denken was schaken volgens hem het resultaat van 'een snuffelend-graaiend zien'. In dit tasten in het duister moest de schaker volledig op zijn gevoel afgaan.

Onzin. Het mannelijke denken is veel meer gericht op de fysieke ruimte en het vrouwelijke op de psychologie en sociologische. Mannen gingen jagen en moesten het hert treffen, vrouwen bleven thuis en moesten de onderlinge vrede verzorgen. Logica versus emotie.
    Maar het artikel bevatte een essentiële observatie:
  Toch vind je onder de honderd beste schakers ter wereld tot op de dag van vandaag maar één vrouw. Je kunt moeilijk volhouden dat zoiets komt, omdat vrouwen niet genoeg mogelijkheden krijgen om in het spel uit te blinken. Er zijn aparte competities en er is een apart wereldkampioenschap voor vrouwen, enzovoort.

Blijft over: ze kunnen het niet goed genoeg.

Door dit schaakstukje ging even nog wat meer aandacht naar het onderwerp, en dit kwam uit het archief (Volkskrant.nl, 13-08-2014, door Martijn van Calmthout):
  Leidse hoogleraar krijgt 'Nobelprijs voor de wiskunde'

De Leidse hoogleraar getaltheorie Majul Bhargava krijgt dit jaar een Fields-medal, wereldwijd vaak gezien als de Nobelprijs voor de wiskunde. ...


De Fields-medal, voor belangwekkende wiskundigen tot en met 40 jaar, wordt sinds 1936 eens in de vier jaar toegekend aan maximaal vier wiskundigen. Het gaat om de eer, het prijsbedrag van 15 duizend dollar staat in geen verhouding tot het miljoen van een echte Nobelprijs.    ...
    Dit jaar krijgt voor het eerst in zijn bestaan ook een vrouw de prijs: de van geboorte Iraanse wiskundige Maryam Mirzakhani, die belangrijk werk doet op het gebied van de theorie van multiversa, veelvouden van universa. In 1995 won ze als scholier de internationale wiskunde-olympiade met een unieke foutloze bijdrage.    ...

Maar dat was natuurlijk vanwege het verschil in fysiek tussen man en vrouw ... (sarcasme-modus uit).

Dus even over op het fysieke aspect (de Volkskrant, 10-09-2015, van verslaggever Stieven Ramdharie):
  Amerikaans marinierskorps raakt ontwricht door vrouwen

Tussentitel: 'Ze kregen allemaal last van pijn aan hun heupen. Ik niet'

Een experiment bij het Amerikaanse marinierskorps om te zien of vrouwen gevechtsfuncties aankunnen, is op een drama uitgelopen. Na negen maanden van zware trainingen wisten slechts twee van de ruim twintig vrouwen de infanterie-opleiding af te ronden. Ook brokkelde de eenheid binnen de pelotons af door liefdesrelaties tussen de mariniers. Op 1 januari moeten alle gevechtseenheden in het Amerikaanse leger worden opengesteld voor vrouwen.    ...

Dat  laatste móét natuurlijk want stel je voor: als vrouwen niet "volkomen gelijkwardig" zouden zijn, zou dat ook wel eens kunnen gelden voor zwarten ... En dat laatste is natuurlijk godsonmogelijk. Dus naar de hel ...:
  ... De vrouwen ondergingen eerst een vier maanden lange infanterietraining in Camp Lejeune in North Carolina. Daarna moesten ze vijf maanden in de Californische Mojave-woestijn de zwaarste oefeningen doen - dezelfde als hun mannelijke collega's.
    Maar het overgrote deel bleek de gruwelijk zware opleiding fysiek niet aan te kunnen. De vrouwen, wier hartslag nauwkeurig werd bijgehouden, moesten onder andere de top van een heuvel bestormen. Een afstand van negenhonderd meter, volledig bewapend en met 14 kilo op de rug. Ook moesten ze zeven kilometer marcheren, gevolgd door twee uur lang schuttersputjes graven. Moeite hadden ze ook met het verplaatsen van een bijna 100 kilo zwaar oefenonderdeel, wat vier vrouwen na zeven minuten niet was gelukt.
    Klauteren op een scheepscontainer was ook problematisch. Veel van de vrouwelijke mariniers hadden last van pijn en blessures, 'Ik was gestrest omdat veel vriendinnen zich bezeerden', zegt korporaal Callahan Brown (20), een van de twee vrouwen die wisten te overleven, in de marinierskrant. 'Ze kregen allemaal last van pijn aan hun heupen. Ik niet.' Een andere korporaal, Janee Sheffield (23), kreeg pijn aan haar knieën vanwege de dagelijkse langeafstandsmarsen. 'Na verloop van tijd geeft je lichaam het gewoon op', zegt ze. 'Onze ruggen deden pijn. Ik zou dit nooit meer doen. Het was klote.'

... met de feiten. Fysiek en psycho-sociaal:
  Als de marinierstop aanstuurt op een ontheffing, kan dat zijn door de, in hun ogen, ontwrichtende invloed die de aanwezigheid van de vrouwen had. Zo ontstonden er liefdesrelaties en hadden sommige officieren moeite om vrouwen te corrigeren of de waarheid te vertellen. De discipline binnen de pelotons had hieronder flink te lijden. Het gedrag van de officieren en hoe ze leiding gaven veranderde, betoogt marinier Chris Augello in een analyse die hij schreef na het experiment.
    'Het was geen positieve verandering', aldus Augello (23) die vóór het experiment vrouwen nog een kans wilde geven. Na negen maanden, was hij echter tegen het openstellen van de gevechtsfuncties. ...

Het kan gewoon niet waar zijn. "Geslacht kán geen rolspelen". Want "Etnie kán geen rol spelen".

Er zijn mannen die columns schrijven, en er zijn vrouwen die columns schrijven. Een argument voor "Gelijkheid". Mannen hebben hun specialiteiten, en vrouwen hebben hun specialiteiten. Verschillende. Mannen zijn goed in scheldpartijen, vrouwen zijn goed in "gifmengen". Een argument voor "Ongelijkheid". En een ster in gifmengen is Sheila Sitalsing uitleg of detail (de Volkskrant, 27-02-2016, column door Sheila Sitalsing):
  Het is eigenlijk heel simpel

Beroemd


Een paar dagen geleden ontdekte ik Pantheon. Sindsdien blíjf ik lijstjes maken.
    Pantheon is een project van MIT Media Lab, van het Massachusetts Institute of Technology, met als doel het in kaart brengen van wereldberoemdheid. ...
    Het lijstje beroemdste mensen aller tijden levert vooral mannen op. Uiteraard. Aristoteles, Plato, Jezus Christus, Socrates, Alexander de Grote, Leonardo da Vinci, Confucius, Julius Caesar, Homerus. De hoogstgenoteerde vrouw is Cleopatra, op plaats 29.
    De tien beroemdste Nederlanders aller tijden: ook mannen. Van Gogh, Erasmus, Vermeer, Spinoza, et cetera.
    Interessant wordt het als je gaat spelen met geboortedata. Dan verschuift het zwaartepunt van de roem van filosofen, schilders en despoten naar zangers, acteurs en voetballers. De top-50 van beroemdste Nederlanders, geboren na 1970, is een aaneenschakeling van voetballers. En Armin van Buuren. En Doutzen natuurlijk.
    De beroemdste Amerikaan van de laatste honderd jaar is Martin Luther King, gevolgd door een sleep zangers en acteurs. Maak er 'geboren na 1980' van en zie: Britney Spears, Paris Hilton, Jessica Alba, Lady Gaga, Beyoncé, Christina Aguilera, Scarlett Johansson, Lindsay Lohan, Kathy Perry. En pas op plek tien een man: Zac Efron.    ...

Samenvatting: mannen zijn goed in denken, vrouwen zijn goed in mooi-zijn en zingen. Het is eigenlijk heel simpel: man en vrouw zijn ongelijk.

Beginnend bij het eerste basisonderdeel (volgens oude opvattingen) (de Volkskrant, 07-03-2016, door Tonie Mudde):
  Hebben mannen een ander hart dan vrouwen?

Het klopt, zit ietwat links in de borstkas en voorziet het lichaam tot in de verste uithoeken van zuurstofrijk bloed. In de basis lijkt het vrouwenhart behoorlijk op het mannenhart, ook al is het dan iets kleiner, met dunnere vaten. Maar zoals dat wel vaker gaat in de geneeskunde: het venijn zit in de details.
     Want de manier waarop het hart kan gaan haperen, verschilt wel degelijk tussen de seksen. 'Typisch mannelijk' is een hartinfarct rond het zestigste levensjaar. Een gedeelte van het hart sterft dan af, waardoor de rest van het hart harder gaat pompen, totdat dat niet meer is vol te houden en het faalt.
    Bij vrouwen gaat het hart doorgaans later defect, eerder rond de zeventigste verjaardag. Onder de motorkap ziet de problematiek er dan bovendien geregeld heel anders uit. 'Bij vrouwen wordt het hart relatief vaker stijver', zegt Hester den Ruijter, universitair hoofddocent cardiologie aan het UMC Utrecht. 'Daardoor werkt de ontspanningsfase van het hart slechter en kan het minder goed bloed ontvangen.' ...

En substitueer voor "hart" natuurlijk met het grootste gemak "hersenen" ...

Weer zo'n raar verschilletje (de Volkskrant, 05-04-2016, van verslaggeefster Maud Effting):
  Vooral jongens vatbaar voor games

Bijna een op de tien jongens tussen de 12 en 15 jaar voldoet aan de kenmerken van gameverslaving. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Jongens met zulke kenmerken gamen gemiddeld 29 uur per week.
    De resultaten worden vandaag gepresenteerd op een symposium van het Trimbos Instituut. In het onderzoek bleken meisjes nauwelijks verslaafd aan games. Universitair hoofddocent Regina van den Eijnden van de Universiteit Utrecht ondervroeg in februari 2016 bijna tweeduizend jongeren tussen de 12 en 15 jaar op middelbare scholen.
    Jongens besteden gemiddeld 16 uur per week aan gamen, terwijl dat bij meisjes op 4,5 uur ligt. ...

Maar dat komt dus vast door de ouders die veel strenger zijn tegen meisjes dan jongens. Gewoon wat minder blauwe en roze sokjes gebruiken zal ook helpen.

Een overloopster (de Volkskrant, 10-09-2016, column door Aleid Truijens):
  Het onderwijs heeft de mannen hard nodig

Afgelopen woensdag was er slecht nieuws: er staan wéér minder meesters voor de klas. Had vijf jaar geleden 1 op de 8 basisscholen niet één man in het team, nu is dat zo bij 1 op de 6.
    Op 1.100 Nederlandse basisscholen is geen man te bekennen. Als er al eentje werkt, is dat de directeur. Of de conciërge. Het is om moedeloos van te worden.    ...
    Toch hebben we hier meteen al een taboe. Mannen, hoor je vaak van mensen die in het onderwijs werken - herstel, van mannelijke leerkrachten en schoolleiders - houden van kennisoverdracht; ze willen kinderen iets léren, terwijl vrouwen gericht zouden zijn op de onderlinge relaties en het voorkomen van hinderlijk gedrag. Meesters zouden wat meer kunnen hebben van de leerlingen, maar ook strenger zijn. Mannen zouden kinderen uitdagen om moeilijke dingen uit te proberen, vrouwen zouden leerlingen prijzen die keurig binnen de lijntjes blijven. Met de meester kun je ravotten, de juf zou doodbenauwd zijn voor ongelukken.    ...
    Niet iedere meester houdt van voetballen en ravotten en moeilijke sommen, en niet elke juf is een bange tuthola die graag knutselt. Maar ook los van die clichés is het voor kinderen toch een stuk leuker om mensen van beide seksen voor zich te zien, de twee soorten mensen met wie ze zich ze zich kunnen identificeren, aan wie ze zich kunnen meten of tegen wie ze zich af kunnen zetten. Het onderwijs heeft de mannen heel hard nodig.

Nee hoor ... Dat kan allemaal niet waar zijn ... Man en vrouw zijn volkomen gelijk ...

Even nog een courant schaakberichtje (de Volkskrant, 29-10-2016, schaakrubriek, door Gert Ligterink
  Short stelt vrouwen en hun mannelijke verdedigers teleur

Terwijl de aandacht in Nederland vooral uitging naar de verrichtingen van ]orden van Foreest en Ivan Sokolov, keek de rest van de wereld met grote interesse naar de andere tweekamp in Hoogeveen tussen Nigel Short en de Chinese wereldkampioene Yifan Hou. Omdat Short vorig jaar in twee geruchtmakende columns in het tijdschrift New in Chess zijn vingers had gebrand aan de vraag waarom schakende vrouwen zo ver achterblijven bij de mannen, hoopten velen dat Hou hem een gevoelig lesje zou leren.
    Vooral in de Engelse pers werd Short indertijd neergesabeld als een vrouwenhater. ...

Met als extraatje en al vele malen geconstateerd: in de Engelstalige media is de politieke-correctheid nog absurder dan in Nederland
  In The Daily Telegraph verscheen een artikel met als kop 'Nigel Short: Meisjes hebben niet de hersens om te schaken.' Dat had hij niet geschreven, maar het kwaad was geschied. Hoewel de storm na enige tijd ging liggen, bleef het beeld hangen van een arrogante schaker die van mening is dat het brein van de man superieur is aan dat van de vrouw.
    Short heeft het geweten. Overal ter wereld werd hij geïnterviewd en moest hij zich in discussieprogramma's verdedigen tegen felle, vaak vrouwelijke opponenten. Soms werd iets originelers bedacht. Toen hij begin dit jaar een toernooi in Nieuw Zeeland speelde, werd een simultaan-seance geregeld waarin hij het moest opnemen tegen twintig vrouwen. De organisatoren zouden graag een andere uitslag hebben gezien, maar Short won alle partijen.
    Ook in Hoogeveen stelde Shortde vrouwen en hun mannelijke verdedigers teleur door Hou betrekkelijk eenvoudig te verslaan. Na vijf van de zes partijen stond hij met 3,5-1,5 voor en was zijn eindzege zeker. ...

En Nigel Short is tegenwoordig tweederangs.

En dan eentje die perfect bij de voorgaande aansluit (Volkskrant.nl, 16-05-2017, door Koen Haegens):
  Bijna geen vrouwen op lijst met jonge miljonairs

Ze zijn gemiddeld hoger opgeleid dan hun mannelijke leeftijdsgenoten en verdienen aan het begin van hun carrière ook meer. Maar in de wereld van de allerrijksten krijgen jonge vrouwen nog altijd geen voet aan de grond.

De nieuwe 'Top 100 jonge miljonairs' van Quote is meer dan ooit een speeltuin voor jongens. ...

De rest kan je ongezien aanvullen, maar voor de volledigheid:
  Tussenstuk:
Top-5 jonge miljonairs

1. Jitse Groen (39), 460 miljoen euro, Takeaway.com (maaltijdbezorging)
2. Pieter Zwart (39), 255 miljoen, Coolblue (elektronicaketen)
3. Paul de Jong (38) , 215 miljoen, Coolblue
4. Peter Becker (37), 55 miljoen, PB Web Media (porno- en gamessites)
5. Dennis Klompalberts (37), 54 miljoen, Travelbird (onlinereisbureau)

Oftewel: dit gaat over ondernemerschap, en de conclusie luidt, na alle redelijke afronding of afkorting: "Vrouwen kunnen niet ondernemen".

In combinatie met "Vrouwen kunnen niet schaken", is de definitieve algemene conclusie: "Iedereen die roept om meer vrouwelijke evenredigheid in wat dan ook, is volkomen gestoord.

Een bijzonder grappige (Volkskrant.nl, 11-12-2017. uitleg of detail ):
  Silicon Valley huurt modellen in

Techbedrijven in het Californische Silicon Valley - thuisbasis van Google, Facebook, Apple en andere internetpioniers - betalen mooie vrouwen om op bedrijfsfeestjes in het kerstseizoen te verschijnen. De zogeheten ‘sfeermodellen’ krijgen vijftig tot tweehonderd dollar per avond om rond te wandelen op de festiviteiten georganiseerd ...

Uiterst vrouwvriendelijk, dus, dat Silicon Valley: vrouwen worden zelfs betaald voor het rondlopen tussen en praten met de mannelijke werknemers.
    De conclusie van de Volkskrant:
  Het bedrijfsleven in Silicon Valley ligt al langer onder vuur vanwege een vrouwonvriendelijke cultuur en overvloed aan mannelijke werknemers.

Gestoord, dus deze lieden van de Volkskrant. Want dat andere lieden ook deze storing hebben, is natuurlijk absoluut geen excuus: iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen storing.
    Dat van de zware mannelijke oververtegenwoordiging in Silicon Valley is natuurlijk een feit:
  ... op de festiviteiten georganiseerd voor het nagenoeg uitsluitend mannelijke personeel van de techbedrijven. Zo is de verhouding man-vrouw wat evenwichtiger ...

Maar in Sikicon Valley willen ze maar één ding: geld verdienen - desnoods met de duivel. Als 'ie maar kan programmeren ...
    Maar dan zou de conclusie zijn: "Vrouwen kunnen dat niet". En die conclusie "kan" natuurlijk niet. Dus liever gestoordheden opschrijven en doorgeven dan je verstand gebruiken.

Er wordt in media en door de politiek-correcte drammers (m/v) weer eindeloos veel gedramd op de gelijkheid, en ze hebben het zelfs weer over quota. Hier wordt alles weer eens in één keer de beerput in gekieperd waar het uit gekropen is (de Volkskrant, 12-03-2018, ingezonden brief van P. v.d. Weerd, Hoorn):
  Glazen plafonds

Het valt mij op dat er idioot veel glazen plafonds zijn. Zo'n beetje 95 procent van de vuilnisophalers is man. Vrouwen maken daar überhaupt geen kans. Ruim 80 procent van de artikelen van Wikipedia wordt vrijwillig geschreven door mannen. 60 procent van de starters van bedrijven is man. Blijkbaar kom je er als vrouw niet in bij de Kamer van Koophandel.
    Van de bezoekers van de Australian Pink Floyd Show was 90 procent man. Vast een mannencomplot om vrouwen te weren. Op zich begrijpelijk, want de vrouwen die achter mij stonden konden tijdens het concert hun mond niet houden. Helaas was ik mijn lul-niet-lollies vergeten...
    Het is werkelijk beschamend om te zien op hoeveel plekken vrouwen gediscrimineerd worden. Of zou het allemaal iets genuanceerder liggen?

Plons!

Nog zo'n beroep (msn.com, 07-04-2018, Columbus Magazine uitleg of detail ):
  Waarom zijn er niet méér vrouwelijke piloten?

In Nederland is zes procent en wereldwijd slechts drie procent van de piloten vrouwelijk. Wij vroegen ons af: hoe is dat nog steeds mogelijk in deze tijd?

1. Stereotype
Een van de verklaringen, vermoedt Gemma Groen van KLM Flight Academy, is dat vooral mannen op de functie reageren. Vrouwen nemen een carrière als pilote simpelweg niet in overweging, omdat er zo weinig rolmodellen voor ze zijn. Het aloude principe is dus van toepassing: er zijn weinig pilotes omdat ze nauwelijks zichtbaar zijn, en ze zijn nauwelijks zichtbaar omdat er weinig pilotes zijn. Het stereotype schrijft bovendien nog steeds voor dat mannen piloot worden, en vrouwen stewardess. Vandaag de dag zal je nog steeds niet snel een meisje tegenkomen dat droomt van een carrière als pilote. Het zijn toch vooral de jongens die de herrie en het besturen van een vliegtuig interessant vinden.

2. Vakkenpakket
Een tweede reden voor het gebrek aan vrouwelijke pilotes, verklaart Erik Duijkers van European Pilot Selection & Training, is dat veel vrouwen zich al op de middelbare school onbewust diskwalificeren voor een baan als pilote, omdat ze het verkeerde vakkenpakket kiezen. Om toegelaten te worden tot de pilotenopleiding heb je immers wiskunde, Engels en ook natuurkunde nodig in je pakket. De Amerikaanse Stephanie Wallach – mede-oprichtster van de International Society of Women Airline Pilots – voegt hieraan toe dat “veel vrouwen niet worden opgeleid om aan auto’s of machines te sleutelen, of om broodroosters uit elkaar te sleutelen en na te denken over hoe iets functioneert.”    ...

En als derde werd nog genoemd kosten/geld, maar dat is onzin want dat geldt voor beide partijen. De essentiële zit natuurlijk hier:
  Een tweede reden voor het gebrek aan vrouwelijke pilotes, verklaart Erik Duijkers van European Pilot Selection & Training, is dat veel vrouwen zich al op de middelbare school onbewust diskwalificeren voor een baan als pilote, omdat ze het verkeerde vakkenpakket kiezen. ... “veel vrouwen niet worden opgeleid om aan auto’s of machines te sleutelen, of om broodroosters uit elkaar te sleutelen en na te denken over hoe iets functioneert.”    ...

Gemeenschappelijk hierin: "Omdat ze er geen BELANGSTELLING voor hebben". Of althans: veel minder.

Femke Halsema is burgemeester van Amsterdam geworden, wat natuurlijk zowel vooraf als achteraf met de nodige onzin gepaard ging. Een briefschrijver licht er wat uit (de Volkskrant, 30-06-2018, ingezonden brief van Jos Bonink, Tilburg):
  Hebben vrouwen iets extra’s?

Ik feliciteer Femke Halsema van harte met haar aanstelling als burgemeester van Amsterdam. De tijd zal leren of ze een goede burgemeester is in mijn geboortestad en ik wens haar net zoveel succes als Julia Wouters (O&D, 29 juni). Maar wat een rare redenering van Julia Wouters dat vrouwen in vergelijking met mannen iets extra’s kunnen toevoegen. Ik ben erg benieuwd wat dat dan is. Welke speciale eigenschappen zijn dat die mannen niet hebben? En hoe gaat Amsterdam hiervan profiteren?
    Dan komt ook een andere vraag bij mij op: zijn er openbare functies waarbij mannen iets extra’s kunnen bieden of geldt deze redenering alleen andersom?

Brullen van de lach!!!
    Kanttekening: dit dus gebruik makende van twee denkmethodes: de vergelijking , hier in de vorm: pas het ook toe op de andere partij, en die van de concretisering .

Lachen! Met GeenStijl (GeenStijl.nl, 18-01-2019, door Pritt Stift uitleg of detail ):
  LIVE FINALE. De Slimste Mens eh... Man

Nu op onze fantastische NPO. De Pijnlijke Apotheose van The Knowledge Gap



Wie gaat er met de Eeuwige Roem vandoor? Wie wordt De Slimste? Van Rotterdam, van Amsterdam, van Eindhoven en Nederland? Wordt het een eenvoudige boswachter, een bloedirritante schaatsdruiloor, of een snerpend erudiet rekenmeestertje van het CBS? Het wordt in ieder geval een man. Want vrouwen zijn te dom om te poepen in De Slimste Mens. Slechts eenmaal won een vrouw het programma, en voor straf zit dat mens nu iedere dag televisie te kijken voor het Algemeen Dagblad. Dit seizoen Slimste Mens sneuvelden oa de dames Linda Duits (dom), Roxanne Hazes (leuk, maar daar heb je niks aan), Bregje Hofstede (correspondent feminisme bij De Correspondent, dus 2 x dom) en natuurlijk MEROL, onze favo fapfeministe die zo fenomenaal faalde bij het duiden van damesdieren. ...

Kom maar op met die complottheorietjes!

Extraatje van GeenStijl: die laatste regel in grijs.

Over Wikipedia. met cijfers. En leugens. Want ... (de Volkskrant, 25-07-2019, door Anouk Boone):
  Vrouwelijk intellect, Wikipedia zoekt u

Online-encyclopedie Wikipedia is een mannenbolwerk. Dus hoog tijd voor een inhaalslag van vrouwen.

In krap twee jaar tijd leverde de Britse natuurkundige Jessica Wade 700 Wikipediabiografieën over vrouwelijke wetenschappers. Helaas is ze een uitzondering, want nog altijd zijn er weinig vrouwelijke auteurs bij de in 2001 gelanceerde online-encyclopedie. Na Google, YouTube, Facebook en de Chinese zoekmachine Baidu, is het door vrijwilligers gemaakte Wikipedia inmiddels zelfs de populairste website.
    Vandaag de dag is nog geen 20 procent van de Wikipediaredacteuren vrouw en nog geen 20 procent van de biografieën toegeschreven aan vrouwen, aldus Women in Red, een project van Wikipedia om de genderkloof te dichten. ...

Leuk, hè, dat 'een project van Wikipedia' ... Een project van mannen om vrouwen te promoten en op te porren ...
    Waarna het meteen een stuk valser wordt:
      ... Deze week mengde een verontruste Wade zich in The New York Times in het al langer lopende debat hierover. Het is haar missie om vrouwelijke wetenschappers en ingenieurs (en van 'kleur') toe te voegen aan het online-archief. Want wie op Wikipedia rondkijkt, krijgt de indruk dat de wereld van de wetenschap aardig in kaart is gebracht − maar ziet niet wie er níet worden genoemd. In de psychologie heet dit 'beschikbaarheidsheuristiek': je kijk op de wereld wordt bepaald door wat je aantreft. En bij Wikipedia is dat, aldus Wade, een wereld van vooral witte mannen.
    Een voorbeeld: de Wikipediapagina over de Canadese wetenschapper Donna Strickland werd in 2018 afgewezen. Hetzelfde jaar won ze een Nobelprijs voor haar natuurkundig onderzoek. ...

Wat dus nul komma niets te maken had met het geslacht van die mevrouw. Het ingediende artikel voldeed niet aan de voorwaarde van voldoende bronmateriaal.
    Punt.
    Zie het verslag uitleg of detail van het uiterst vrouw-vriendelijke Wikipedia dat graag veel meer, meer, meer vrouwen heeft op haar pagina's en bij haar redacteuren.
    Feit, van een paar dagen terug: van de mensen die verdrinken is 80 procent man.
    Oorzaak: dezelfde dat 80 procent van de Wikipedia-bijdragers man is: man en vrouw zijn geïnteresseerd in andere dingen. Op het strand is de vrouw veruit het meest geïnteresseerd in het welzijn van het kroost. En de man in het tonen van zijn mannelijkheid oftewel zijn capaciteit om geld in het laatje te brengen om zich samen met een vrouw een kind te kunnen veroorloven.
    Zoiets als, van een tijdje terug: de vrouw verzorgt het veld, en de man trekt het bos in om op een beer te jagen.
    En in dezelfde traditie, hier de tekst onder de begeleidende illustratie (de foto van een man):
   Steven Pruitt (34), top-Wikipediaan met 2.470.000 artikelen.

Telt u even mee: 10 artikelen per dag (uiterst onrealistisch hoog). 365 dagen in een jaar. Is 3650 artikelen in een jaar. Is 677 jaar (afgerond) om 2.470.000 artikelen te schrijven.
    Vrouwen hebben weinig met getallen ...
    Of om het objectiever te formuleren: de gemiddelde vrouw heeft nog veel minder met getallen als de gemiddelde man ...

En een sterk gelijkende (de Volkskrant, 31-07-2019, door Arnout le Clercq):
  Dag en nacht leren. Zonder docent

De nieuwe programmeeropleiding Codam op het Amsterdamse Marineterrein is geen reguliere opleiding. Studenten leren van elkaar en kunnen 24/7 terecht. ...


Geen collegegeld, geen docenten en altijd open: Codam is bepaald geen gewone opleiding. In het hippe industriële gebouw op het Amsterdamse Marineterrein leren studenten programmeren aan de hand van instructies op de computer en helpen ze elkaar daarbij: peer-to-peer learning. ...
    'Voor veel mensen is dit een tweede kans', zegt Kim de Winter (31). Voordat ze aan de Amsterdamse programmeer-opleiding begon, zat ze wegens fysieke en psychische problemen twaalf jaar in de Wajong. ...
    ... Geïnteresseerden kunnen online een test doen. Wanneer ze die halen, kunnen ze zich inschrijven tijdens een open dag zoals op deze zaterdag: een 'check-in'. Vervolgens nemen ze deel aan de piscine, waarin er zeven dagen per week wordt gebikkeld en geprogrammeerd. Hierna bepaalt de tienkoppige staf van Codam wie doorgaat, meestal eenderde van de deelnemers. ...
    Met de 'all women check-in' richt de opleiding zich vandaag op een belangrijke doelgroep: vrouwen. Waar het tekort aan ict'ers in Nederland al groot is, is het tekort aan vrouwelijke ict'ers nog groter. In deze beroepsgroep waren vorig jaar 92.500 vacatures. Het aandeel vrouwen in de sector is 17 procent. Dat komt vooral doordat de instroom laag is. Bij Codam vormen vrouwen bijna 30 procent van de studenten ...

Zelfs met maximale inzet komt men niet verder dan 30 procent. 'Dat komt vooral doordat de instroom laag is'.
    Vrouwen willen niet.

Weer een fysiologisch-genetisch verhaal (de Volkskrant, 22-08-2019, door Michiel van der Geest):
  Vrouw hoeft maar half zoveel hartmedicatie te slikken als man

Vrouwen met hartfalen zijn gebaat bij een veel lagere dosering van de twee belangrijkste typen hartmedicatie dan de internationale cardiologierichtlijn voorschrijft. Dat blijkt uit onderzoek van artsen van het UMC Groningen, gepubliceerd in medisch tijdschrift The Lancet. Nu adviseert die richtlijn voor mannen en vrouwen dezelfde dosering, maar dat is gebaseerd op onderzoeken waaraan vooral (80 procent) mannen deelnamen.
    Veel richtlijnen zijn gestoeld op onderzoeken waarin vrouwen ondervertegenwoordigd zijn. ...
    Volgens arts-onderzoeker Bernadet Santema (28) laat haar onderzoek zien dat wetenschappers al bij de opzet van dit soort studies - in welk vakgebied ook - beter rekening moeten houden met man-vrouwverschillen. ...
    Dat is belangrijk, zegt Santema, want vrouwen hebben veel vaker last van bijwerkingen dan mannen. 'Wanneer we vrouwen de optimale dosering kunnen bieden, kan dat afnemen.'    ...

Meer opvliegers, zowel in de onder- als de bovenkamer ... (Tja wat moet na zo veel bewijzen van de grote verschillen nu nog voor zinnigs zeggen ...)

Goh, weer zo'n kei in het bed van de prinsesjes waar ze totaal niet van kunnen slapen... (de Volkskrant, 12-10-2019, door Tonie Mudde):
  Nobele vrouwen

Negen mannen, nul vrouwen. Gaat lekker, met de emancipatie bij de wetenschappelijke Nobelprijzen.


Wetenschap is iets voor oude mannen. Dat zal de gemiddelde scholier al snel denken bij het zien van de winnaars van de Nobelprijzen deze week. Geneeskunde: drie mannen. Natuurkunde: drie mannen. Scheikunde: drie mannen.    ...

En dat terwijl die Zweden zo politiek-correct zijn als de pest ... Uit dien hoofde hebben ze zelfs hun land laten overstromen met cultuurbarbaren die de buitenwijken van de Zweedse grote steden hebben omgetoverd in criminele getto's ... Denemarken gaat zijn grenzen voor dat soort Zweden sluiten uitleg of detail ...
  ...    Stuk voor stuk wetenschappers met fantastische en belangrijke ontdekkingen op hun naam, van planeten rondom verre sterren tot de lithium-ionbatterij die cruciaal is voor mobieltjes en elektrische auto's.   ...

Alleen maar prestaties ... Daar bij die Nobelprijzen.
  ... Maar dus ook voor de zoveelste keer een oververtegenwoordiging van mannen. Van de 616 Nobelprijzen in de geneeskunde, natuurkunde en scheikunde gingen er slechts 20 naar vrouwen.    ...

Tja ... En toch alleen maar prestaties, hè ...
  ... Maar dus ook voor de zoveelste keer een oververtegenwoordiging van mannen. Van de 616 Nobelprijzen in de geneeskunde, natuurkunde en scheikunde gingen er slechts 20 naar vrouwen.    ...

Tja ... En toch alleen maar prestaties, hè ...
  ...     Deels is die scheve verhouding verklaarbaar: de Nobelprijzen bestaan al meer dan een eeuw, de prijzen vallen op ontdekkingen die al decennia geleden zijn gedaan, toen vrouwelijke onderzoekers bij exacte studies nog zeldzamer waren dan nu.  ...

Inderdaad: 'Deels'. Voor het 99ste op de 100 deel.
    Maar de ideologen noemen dan ... :
  ...     Tegelijkertijd lijkt het er sterk op dat wetenschappelijke Nobelcommissies zitten vastgeroest in stereotype denken, waarbij de prestaties van vrouwelijke toppers te makkelijk over het hoofd worden gezien. Zo ontdekte de Britse sterrenkundige Bell Burnell als eerste de pulsar (snel ronddraaiend overblijfsel van een ontplofte ster), maar kreeg niet zij, maar haar mannelijke begeleider daarvoor later de Nobelprijs. ...

 ... dat ene.
    En wáááát een fantastisch voorbeeld.
    Ten eerste: ten tijde van de ontdekking was Burnell een promovendus en in die tijd het was ongehoord om zo'n prijs aan iemand van die lage rang te geven.
    Maar ten tweede en vooral: dit is uit 1974 ...
    NEGENTIENVIERENZEVENTIG!!!
    Dan weet deze redactie nog wel een geval: dat van Rosalind Franklin uitleg of detail (wier prijs de facto gejat werd door de lieden die hem wél kregen, het illustere duo Crick en Watson, met een hoofdrol van ene Max Perutz).
    Maar Franklin overleed al in 1958 en geen Nobelprijzen aan dode mensen.
    Dus het blijft voorlopig 99 op 1.
    En dan komt er nog veel meer absurditeit:
  Als je bij het selectieproces van de wetenschapsprijs der wetenschapsprijzen negen mannelijke winnaars ziet opdoemen, kun je je als Nobelcomité ook eerst de vraag stellen: 'Is dit werkelijk het beeld dat we anno 2019 willen uitstralen? Dat de helft van de wereldbevolking er niet toe doet bij het bedrijven van topwetenschap?'

Oftewel:
  Als je bij het selectieproces van het pilotenbrevet der pilotenbrevetten negen mannelijke winnaars ziet opdoemen, kun je je als examencommissie Verkeersvlieger ook eerst de vraag stellen: 'Is dit werkelijk het beeld dat we anno 2019 willen uitstralen? Dat de helft van de wereldbevolking er niet toe doet bij het besturen van verkeersvliegtuigen?'

Waarna alle daadwerkelijke en potentiële inzittenden van verkeersvliegtuigen ongetwijfeld de neiging voelen opkomen om deze Volkskrant-meneer te slaan dan wel ranselen, afhankelijk van hun kunne.
    Maar deze idiotie is dus al gevaarlijk ver verspreid:
  ...    Het afgelopen jaar verhoogde de academie het aantal vrouwen dat kandidaten mag voordragen voor de prijs der prijzen. Ook werd de oproep aangepast. Voorheen mochten geselecteerde wetenschappers maar één favoriet aanwijzen, nu mogen ze er meer noemen. Bovendien vraagt de academie nu expliciet aan indieners om te letten op diversiteit, in zowel geslacht, land van herkomst als het onderwerp.
    Volgens Hansson zorgt dit beleid voor 'meer vrouwelijke nominaties'. ...

Volkomen gestoord.

Voor het volgende geval zegt het commentaar genoeg (de Volkskrant, 21-10-2019, ingezonden brief van Willem Dekker, Son en Breugel):
  Identiteitsgeneuzel

Het is zaterdag en ik, man, zit op de bank en lees de Volkskrant. Op pagina 4 van het boeken- en wetenschapskatern valt mijn oog op de volgende zin: 'De treurige waarheid is dat vrouwen inderdaad boeken lezen van vrouwen en van mannen, maar dat mannen nauwelijks boeken lezen van vrouwen.'
    Mijn blik gaat opzij naar het boek waarin ik bezig ben: Confusion, deel 3 van de Cazalet Chronicles van Elizabeth Jane Howard. Eronder ligt het boek dat ik daarvoor las: Milkman van Anna Burns. Dank voor weer een stukje onnavolgbaar identiteitsgeneuzel.

En (de Volkskrant, 21-10-2019, ingezonden brief van Tannie van Eck, Oude-Tonge):
  Identiteitsgeneuzel (2)

Mij is niets gevraagd, maar ik ben de uitzondering die de regel bevestigt.
    Ik ben een vrouw en lees 't liefst boeken door mannen geschreven (Boeken, 19 oktober).
    In plaats van de voorkeur voor het 'extreem diep-psychologiserend' schrijven over menselijke relaties van Aaf Brandt Corstius, heb ik liever de nuchtere kijk van mannelijke schrijvers. Het laatste lost vaak meer op.

Vul zelf maar in wat de aanleiding was.

Eentje uit een eindeloze reeks soortgelijke ervaringen (Volkskrant Magazine, 02-11-2019, column door Ibtihal Jadib):
Clichés

...    Het archetype man bestaat natuurlijk alleen in bouquetromans, in het echte leven loopt alles kriskras door elkaar. Wel zo prettig. Al moet ik bekennen dat ik thuis geregeld vol verbazing mijn eigen gezin gadesla. Ik heb twee mannen rondlopen; mijn zoontje en diens vader. De een is soms wat moeilijker te handhaven dan de ander - u mag zelf raden welke van de twee dat is - maar alles bij elkaar zijn ze een grote aanwinst. Het gekke is alleen dat ik het ene cliché na de andere voorbij zie komen. Mijn zoontje is bijvoorbeeld bezeten van alles wat bromt en wielen heeft, zit de godganse dag in z'n kruis te graaien en heeft sinds kort ontdekt dat hij het grappig vindt om harde boeren te laten. Hij kondigt ze ook altijd aan, om er zeker van te zijn dat niemand zijn prestatie mist. Hoe is het mogelijk dat die slechte humor er nu al inzit? Ondertussen loopt mijn dochter steevast heen en weer te wiegen met een knuffel in d'r romper gepropt die gevoerd moet worden met flesjes en speentjes. Ik begrijp er niks van want ik heb nergens beleid op gevoerd. Mijn houding laat zich het beste kenmerken door onverschilligheid; als zij het maar leuk genoeg vinden om mij met rust te laten, interesseert het mij geen stuiver wat ze doen.    ...

Deze konden we ineens ook weer herinneren (de Volkskrant, 28-09-2019, ingezonden brief van Emelie van Spaendonck en Anjo Clement, naïeve ouders, Leiden):
Genderneutraal

Genderneutraal opvoeden in de jaren tachtig, wat waren wij progressief. Zo kochten wij voor ons zoontje van 6 een strijkplankje. Een groot succes!
    Hij gebruikte het onmiddellijk als racebaan voor zijn autootjes. Wat waren wij teleurgesteld. Weg illusie.

Eindeloze reeks ...

Hé ... Een vrouw met realiteitszin (de Volkskrant, 07-11-2019 ,door Eveline-Carolina van Straten):
  Glazen plafond bestaat niet

Het is vreemd dat het glazen plafond nog altijd een hot item is in de politiek en het bedrijfsleven. Als zelfstandig ondernemende vrouw heb ik nooit last gehad van het zogenaamde glazen plafond. Ik creëer mijn eigen weg en niets staat me in de weg.


In Amerika zie je overal vrouwen in hoge functies. Het glazen plafond? Dat is zelden onderwerp van gesprek. Werken is niet iets waar je over praat, het is iets wat je doet. Ongeacht of je man of vrouw bent, kinderen hebt of niet. Als je geld wilt verdienen, dan moet je ervoor werken. Klaar.
    In Nederland zie je het omgekeerde gebeuren. Over werken aan de top wordt van alles geroepen, ook door vrouwen die in een slachtofferrol kruipen: het glazen plafond als excuus. Lekker wijzen naar een ander. Maar hoe eerlijk is dat? Net zo eerlijk als roepen dat je niet kunt afvallen, want de chocolade is zo lekker, dus de schuldige is de chocoladefabriek. ...

Wat we maar "het Asha ten Broeke-argument" uitleg of detail zullen dopen.
  De term is in 1978 bedacht als metafoor voor de onzichtbare barrières die vrouwen zouden tegenhouden in het verkrijgen van topfuncties. Maar welk bewijs is er dat deze barrières daadwerkelijk bestaan? In lijstjes van vrouwen op hoge posities wordt gekeken naar de top van de overheid en het internationale bedrijfsleven. Er zijn tegenwoordig zo veel vrouwen actief als zelfstandig ondernemer. Over die vrouwen hoor je niemand, want ze zoeken de publiciteit niet op. Ze klagen niet over een glazen plafond, doen hun eigen ding. En daar zijn ze in meer of mindere mate heel succesvol in.
    Het argument dat het problematisch blijft dat er aan de absolute top van de overheid en het bedrijfsleven weinig vrouwen te vinden zijn, is nog makkelijker van tafel te vegen. Dat heeft niks te maken met een glazen plafond, maar alles met de mindset van vrouwen. Veel werken en veel geld verdienen staat niet gelijk aan een gelukkig leven; een dikke bankrekening is niet de heilige graal. ...

Voor genoeg mannen wel, en die vormen de top.
    Of je daar blij mee moet zijn is een tweede, maar zo werkt het en het heeft niets met discriminatie te maken.
  ... als jij als manwijf moet concurreren met een echte man, dan verlies je de strijd. Je kunt als vrouw niet net doen alsof je een man bent. Dat moeten we ook niet willen. We zijn niet hetzelfde − en dat hoeft ook niet. De hele discussie over meer vrouwen aan de top moet weg. ...
    ... Zolang we blijven roepen dat vrouwen geen topbanen kunnen hebben, zal deze gedachtengang worden bevestigd. Al was het maar omdat veel vrouwen op een diep niveau worstelen met te weinig zelfvertrouwen. Als zij blijven geloven dat het moeilijk is om als vrouw aan de top te komen, dan zal het ook moeilijk zijn. Maar ondergronds is er zo veel gaande. Als je kijkt naar het vrouwelijk potentieel op het gebied van ondernemerschap, dan heb je het over een gigantische groep vrouwen. ...

Het aantal doet er niet toe. Niemand die het controleert. Als je wat wilt bereiken, kan je dat als zelfstandig ondernemer. Niemand houdt je tegen. Er is daar per definitie geen discriminatie.
    Maar dat doen vrouwen vele minder dan mannen, vanwege die 'mindset'.

De volgende is een geval waarin een sneumeisje (ene Loes Reijmer uitleg of detail ) het "Man en vrouw zijn gelijk" beijvert, en daarbij hopeloos door het ijs van de realiteit zakt en het omgekeerde bewijst (de Volkskrant, 09-11-2019, column door Loes Reijmer):
  Is een loonkloof van 6 procent niet schokkend genoeg?

En waarvoor de kop weer eens meer dan genoeg is.
    Want hieruit spreekt een fundamentele onkunde aangaande het vak van sociologie, dat wil zeggen: het vak dat althans nog probeert om wetenschappelijk-achtige uitspraken over de maatschappij te doen, en waarbij je al snel één ding leert zodra je het begrip "statistiek" uitgelegd hebt gekregen: "Beter dan 95 betrouwbaar zal je het nooit en te nimmer krijgen en met 90 procent zit je al in het extreme". Of zoals degenen die een uurtje doorgelezen hebben het dan formuleren: bij alle percentages inzake het sociologische en maatschappelijke moet je er bij zetten: "En dat kan makkelijk 10 procent hoger of 10 procent lager uitvallen". Of in nog technischer taal: "De foutmarge bedraagt in ieder geval minimaal 5 procent en voor enige betrouwbaarheid ga je uit van 10 procent".
    Oftewel: die kop in puur getalsmatige zin al bijna volstrekte onzin (in technische termen: die 6 procent valt binnen de foutmarge)
    Wat in de tekst volstrekte onzin blijkt te zijn (een deel van de tekst komt van de webversie):
  Een hardnekkig probleem werd deze week in een paar tweetjes opgelost. Women.inc vroeg in een campagne aandacht voor de loonkloof tussen mannen en vrouwen. ‘Vanaf vandaag werken vrouwen in NL de rest van het jaar symbolisch voor niets want zij verdienen #15procentminder dan mannen’, twitterde de organisatie. Er hoorde een knap filmpje bij waarin vrouwen 15 procent minder automaatkoffie kregen, om de kwestie meteen maar even op aangrijpende wijze te visualiseren voor het Nederlandse kantoortuinvolk.
  Het is #EqualPayDay. Vanaf vandaag werken vrouwen in NL de rest van het jaar symbolisch voor niets want zij verdienen #15procentminder dan mannen. Werkgevers spelen een essentiële rol in het dichten van de loonkloof. Check https://t.co/LdDClzHtcB voor tips + de Gelijk Loon Check. pic.twitter.com/0DIRZcbup5
— WOMEN Inc. (@WOMENInc) 6 november 2019

En het nepnieuws verspreidende gajes van de mainstream-media nam die 15 procent ongezien over, waaronder de NOS natuurlijk.
  ‘Leugens!’, klonk het direct uit de twitterkeeltjes van anoniempjes met een gloeilamp of VOC-schip als avatar. Nu hadden die ook wel een beetje gelijk. 15 procent is het gemiddelde verschil in bruto uurloon zonder dat rekening wordt gehouden met factoren als functieniveau, sector en het aantal uur dat iemand werkt. Vrouwen kiezen eerder voor beroepen met lagere salarissen, zoals in het onderwijs en de zorg. Ook geven ze minder vaak leiding en werken ze veelal parttime.    ...

Oftewel: het nepnieuws van de mainstream-media werd, zoals gewoonlijk, met de grond gelijk gemaakt op het internet
    Het gif daarover druipt er ...
  ... de twitterkeeltjes van anoniempjes met een gloeilamp of VOC-schip als avatar.  ...

... aan alle kanten van af.
    Waarna even verderop, zonder dat Lieve Loes dat natuurlijk beseft, ook de rest, die 6 procent keihard onderuit wordt gehaald
  ... Was 6 procent niet genoeg? Dat is het percentage waarvoor het CBS geen verklaring heeft. De kans is groot dat daar onbewust onderscheid wordt gemaakt op basis van geslacht, want statistici zijn dol op het bedenken van verklaringen en hebben er bovendien talent voor.  ...

Een volstrekt ongeldige redenatie, natuurlijk: als voor voor iets geen verklaring hebt, kan je niet een specifieke verklaring suggereren.
    Het beste wat je kan doen, is een lijst van mogelijke verklaringen opstellen, en er iets bij zeggen over wat jou persoonlijke mening is aangaande de waarschijnlijkheid ervan.
    En op die lijst van mogelijke verklaringen voor die 6 procent verschil, staat bovenaan met vrijwel zekerheid: vrouwen zijn vaker afwezig wegens ziek kind.
    En als op zijn minst tweede: vrouwen presteren minder, met name op het vlak van rationeel denken, redeneren, en aanverwante.
    Waarvan dit artikel weer een uitstekend voorbeeld is.
    Meningen over een onderzoek met een (voor zover zichtbaar) totaal gebrek aan inhoudelijke kennis omtrent het onderzoek.
    Namelijk: statistiek en hoe je het toepast.

Waarna het onbenul en de leugens (we zullen het maar in deze volgorde houden) in panorama-formaat herhaald wordt. eerst dat formaat (de Volkskrant, 19-11-2019):
 

Nog veel duidelijker ... Want natuurlijk is de loonkloof niet gegroeid - er is geen salarisstrookje waarop de betaling van vrouwen apart is vermeld en waarvan de hoogte is afgenomen.
    Natuurlijk.
    Wat er is gegroeid, is de werkkloof.
    De hoeveelheid tijd die vrouwen minder werken.
    Gemiddeld.
    Dat zijnde de (eerste en voornaamste) leugen.
    Hier het eerste onbenul (de Volkskrant, 19-11-2019, door Anna van den Breemer; Serena Frijters):
  Een vrouw die hetzelfde werk doet als een man verdient gemiddeld 7 procent minder in het bedrijfsleven en 5 procent minder bij de overheid. Dit wordt de 'echte' loonkloof genoemd, omdat er geen logische verklaringen zijn voor dit beloningsgat. Bij de berekening wordt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) namelijk gecorrigeerd voor maar liefst twintig factoren, zoals werkervaring, opleiding, sector en of de werknemer leiding geeft of niet. Logisch dat deze invloeden op het loon uit de berekening worden gehaald, want anders ben je appels met peren aan het vergelijken, is het idee. Het is immers niet vreemd dat een mannelijke manager meer verdient dan een vrouw die net begint. Of als het gaat om beroepsniveau: een mannelijke dokter krijgt nou eenmaal meer centen dan een verpleegster.
    Vergelijk je alle Nederlandse vrouwen en mannen, dus zonder rekening te houden met zaken als werkervaring en type werk, dan is de kloof veel groter: het bruto-uurloon van vrouwen in het bedrijfsleven is 19 procent lager en bij de overheid 8 procent. Er valt wat voor te zeggen om juist wel naar deze ongecorrigeerde loonkloof te kijken. ...

Oftewel: "Er valt wat voor te zeggen om juist wel appels met peren te vergelijken".
    De opgegeven reden:

  ... Want anders cijfer je een deel van het probleem weg.

Oftewel: "Anders gaat wat ik zie als een probleem weg".
    "Het probleem: natuurlijk zijnde: "Ik als vrouw krijg kinderen en dat kost vele tijd en energie'.
    Fijn, maar dat heeft niet met een loonkloof te maken, maar met de natuur.
    En of je al dan niet daarmee rekening wilt houden in je maatschappij, maar dat wel willen betekent het introduceren van niet-vrije-concurrentie gerelateerde effecten in de economie, en dat "niet-vrije-concurrentie gerelateerde effecten in de economie", op deze schaal, is "communisme". De geleide economie.
    En het is geen loonkloof.
    Waarna de vrouwtjes hun onbenul nog eens verder benadrukken door het in grafieken te stoppen:

Preciss het verhaal zoals hier eerder al afgestoken bij Reijmer: wat zij de "echte" loonkloof noemen, die 6%, is dat kleine rode balkje in het midden.
    Dat onmiddellijk opgeslokt wordt door welk foutje dan ook in de grote balken - de ruwe totalen in blauw en het verschil in arbeidstijd in grijs.
    Verzin er nog één zo'n lichtrood verschilfactortje bij, en het rode balkje is weg.
    Waarna er nog een grafiek volgt die het rode balkje sowieso al doet elimineren:

Waaruit blijkt dat de verschillen in trends bij overheid en bedrijfsleven nihil zijn.
    Combineer dat met het keiharde feit dat bij de overheid vrouwen absoluut en op geen enkele manier benadeeld worden, en eerder bevoordeeld, en je bewijs is rond.
    Er is GEEN loonkloof.
    Er is een werkkloof (wat overigens bij goed lezen ook in het artikel staat te lezen)
    En dat er geen loonkloof is, betekent dat vrouwen bevoordeeld worden, want hun onbenul is aanzienlijk veel groter dan dat van mannen. Kijk maar naar dit elite-exemplaar:
  Tussentitel: Als jij als vrouw ziet dat mannelijke collega's carrière maken terwijl ze minder goed zijn, dan werkt dat ontmoedigend - Belle Derks - Hoogleraar sociale en organisatiepsychologie

Waar tegenover staat:
  Als jij als man ziet dat vrouwelijke collega's carrière maken terwijl ze minder goed zijn, dan werkt dat ontmoedigend.

Wat simpel werkt: een vrouw hoeft haar rokje maar een centimeter op te lichten., en ze heeft er een schaal bij.
    Twee centimeter: twee schalen.
    Alle centimeters: hogere functie.
    Riposte hierop: "Bewijs dat dit gebeurt".
    Riposte aan mevrouw Belle Derks, hoogleraar sociale en organisatiepsychologie: "Bewijs dat het gebeurt".

Tussengevoegd, naar aanleiding van een tip uit de de sociale kring van deze redactie: de factor reistijd. Mannen zijn bereid een stuk verder te reizen van vrouwen voor een hoger loon. Mannen tot aan twee uur, vrouwen minder dan een uur. Geschat.
    Reden: wat dacht u ...?
    Dezelfde als voor dat hogere verzuim:
    Het kind.
    In noodgevallen wil de vrouw er snel bij kunnen zijn, en het kind vertoeft vrijwel altijd binnen een redelijk korte afstand van ouderlijk huis.
    De afstandsfactor is dus ongeveer twee.
    Maar hier komt nog een cruciale stap: voor het zoekGEBIED is de factor VIER! (dat gaat namelijk over het oppervlakte).
    Dat wil zeggen: voor de vrouw een vier maal zo kleine kans om een hogerbetaalde baan te vinden.
    En daar is je gat van 6 procent.

Weer een boel rotzooi (de Volkskrant, 23-11-2019, door Ronald Veldhuizen):
  Baankans

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: vrouwen krijgen minder vaak werk aangeboden dan mannen.

Van wie komt die claim?


Nóg een reden waarom vrouwen achterblijven in de loonkloof: ze krijgen veel minder vaak werk aangeboden, schreef Het Financieele Dagblad onlangs op basis van een nieuwe analyse. ...
    Achter de analyse zit arbeidsmarktbedrijf Intelligence Group (IG), dat elk kwartaal de beroepsbevolking peilt over hun loopbaan, maar in dit geval speciaal voor het FD de man-vrouwverschillen eruit lichtte. Directeur Geert-Jan Waasdorp stuurt ook ons de cijfers en benadrukt dat er niet uit te concluderen valt dat vrouwen overal en altijd minder gevraagd worden. 'Om generalisaties te voorkomen, analyseerden we per beroepsgroep', zegt hij. 'En dan zien we dat bij 11 van de 33 beroepsgroepen mannen significant in het voordeel waren.'
    Toch hebben experts twijfels wanneer ze de analyse zien. Die leunt namelijk op één vraag uit de enquête: hoe vaak een ondervraagde zegt te zijn benaderd door werkgevers of bureaus om daar te komen werken of solliciteren. Dat gaat dus niet over wat recruiters doen, maar om wat mensen denken te onthouden van hoe ze worden benaderd. Riskant, vindt hoogleraar peilingmethodologie Jelke Bethlehem van de Universiteit Leiden: 'Mensen vergeten wat en wanneer ze zelf meemaken, zelfs al na een paar dagen of weken.'
    En wat telt precies als een benadering, vraagt surveymethodoloog Peter Lugtig van de Universiteit Utrecht zich af. 'Wie weet zien vrouwen algemene uitnodigingsmailtjes niet als benadering en mannen wel.' Omdat de respondenten zelf mogen bedenken wat telt - van netwerkborrelgesprek tot brief -, blijft een man-vrouwvertekening volgens Lugtig altijd mogelijk zonder dat dat aan de recruiters zelf ligt.    ...

Rotzooi, dus.
   En wat gebeurt er met die rotzooi:
  ... schreef Het Financieele Dagblad onlangs op basis van een nieuwe analyse. Dat nieuws ging snel rond: onder meer NRC, NOS en Linda.nl namen het over. ...

Het wordt overgenomen door van alles.
    Omdat het politiek-correcte rotzooi is.
    Van alle politiek-correcte berichtgeving moet aangenomen worden dat het rotzooi is, tot het tegendeel is bewezen.

Weer een poging met een vrouwelijke talkshow. Weer ... (de Volkskrant, 06-03-2020, tv-recensie, door Haroon Ali):
  Vriendinnen

Wanneer vliegt Ladies Night eindelijk eens een keer uit de bocht?


Tussentitel: Dat Westrik als kind werd gepest met haar monobrauw is geen spannende of spraakmakende ontboezeming

Sneller, scherper en schaamtelozer. Dat is wat Ladies Night 2.0 moet worden, vertelde presentator Merel Westrik voorafgaand aan de tweede reeks van haar talkshow, die woensdag van start ging op Net 5. De eerste tien afleveringen kabbelden vrolijk voort, maar er keken iedere week minder vrouwen naar de talkshow voor vrouwen, op het dieptepunt nog 126 duizend.    ...
    Maar het kan scherper. De schoonheidsexperts gingen veel te lang door over kledingmaten en de vraag waarom maat 42 niet de norm is. De boodschap van zelfacceptatie beklijfde al weinig, maar werd onderuitgehaald door de hoofdadverteerder in de reclameblokken: een dieetplan. Oh, the irony.
    De schaamteloosheid kwam vooral van de mannen. Acteur André Dongelmans ...

... een gruwelijke mislukking (als de Volkskrant dít schrijft ...)

Hops, alweer een voltreffer (de Volkskrant, 24-03-2020, door Maarten Keulemans en Maud Effting - Data-analyse Serena Frijters):
  Analyse | Wie zijn het slachtoffer?

De coronadoden: man, oud en meestal al ziek

Het bleek al in Azië en Italië, en nu tonen Nederlandse statistieken het ook aan: de coronaziekte covid-19 eist vooral de levens van de oudsten en de verzwakten. Is de longziekte een aandoening die, net als griep, de al stervenden het laatste duwtje geeft?


Twee op de drie is man

Vreemd eigenlijk. Mannen en vrouwen mogen dan ongeveer net zo vaak coronaziekte krijgen, als het gaat om overlijden, zijn mannen veel vaker de klos. Van de 213 Nederlandse overledenen was tweederde man. In Italië maakten de mannen zelfs 70 procent uit van 3.200 patiënten die aan corona overleden, volgens cijfers van de nationale Italiaanse gezondheidsdienst ISS.

Dat zijn 'behoorlijk grote verschillen', maar bij infectieziekten een bekend patroon, zegt hoofdonderzoeker experimentele cardiologie Hester den Ruijter van het UMC Utrecht. Ook aan de coronavirusziekten sars en mers overleden meer mannen dan vrouwen. En bij de Spaanse griep van 1918 waren het alweer de mannen die vaker stierven.

Voor een deel zal dat verschil cultureel zijn. Dat was in elk geval de gedachte toen uit Chinese cijfers bleek dat mannelijke coronapatiënten een ruim anderhalf keer grotere sterfkans hadden dan vrouwen. Geen wonder, redeneerde men: van de vrouwen in China rookt slechts 2 procent, van de mannen ruim de helft. Bovendien hebben Chinese mannen meer diabetes, hartaandoeningen, chronische luchtwegziekten en gaan ze bij ziekte minder snel naar de dokter.

Er zijn ook aanwijzingen dat de biologie meespeelt. 'Het is bekend dat vrouwen een betere weerstand hebben tegen virussen', zegt Den Ruijter. Zo hebben vrouwen na vaccinatie een betere immuunrespons, en heeft hun immuunsysteem een beter 'geheugen' voor ziekten die ze eerder in het leven hebben gehad. 'Een van de gedachten is dat er een aantal genen die beschermend zijn op het X-chromosoom liggen', zegt Den Ruijter. 'Dat geeft vrouwen een voordeel, want vrouwen hebben twee X-chromosomen.'

Een ander idee is dat het vrouwelijke hormoon oestrogeen het immuunsysteem helpt. Bij een Amerikaans experiment besmette men oestrogeenloze vrouwtjesmuizen met sars: plotseling gingen de vrouwtjes even vaak dood als de mannetjesmuizen.    ...

Ach, ze zijn toch zo ontzettend gelijk ...
    Man en vrouw ...

Dat coronavirus is best wel handig ... Want alweer een klap voor de gelijkheidsneuroten (Volkskrant.nl, 25-03-2020, door Paul Bisschop, senior onderzoeker Onderwijs bij SEO Economisch Onderzoek, en Jelle Zwetsloot, werkt bij SEO als onderzoeker Arbeid & Onderwijs, uitleg of detail ):
  Jongens harder getroffen door schrappen centrale eindexamens

De centrale eindexamens gaan dit jaar niet door. De maatregel zal bij veel jongens dus niet in goede aarde vallen, betogen onderwijsonderzoekers Paul Bisschop en Jelle Zwetsloot.


En weer is daar een ingrijpende onderwijsmaatregel als gevolg van de coronacrisis: minister Slob deelde dinsdag mee dat de centrale eindexamens voor middelbare scholieren dit jaar niet doorgaan. ...
    ... Leidt dit ook tot andere uitkomsten?
    De cijfers spreken voor zich. Zo berekende de Onderwijsinspectie dat jongens op de havo in 2018 gemiddeld 0,1 punt hoger scoorden op het centraal examen dan op het schoolexamen. Meisjes scoorden gemiddeld juist 0,2 punt lager op het centraal examen dan op het schoolexamen. Ook op het vwo en het vmbo scoorden jongens ten opzichte van de schoolexamencijfers beter op het centrale eindexamen dan meisjes.
    ... Al langer is bekend dat jongens ten opzichte van meisjes gemiddeld slecht scoren op de schoolexamens, om vervolgens te pieken in de cruciale examenweken en het resultaat daarmee op te trekken of op peil te houden. ...

Eigenlijk allang bekend: de meisjes zijn de brave werkers, met weinig uitschieters naar boven en beneden, de jongens zijn de risico-nemers, met veel uitschieters naar boven en beneden.
    Een algemeen patroon.
    Geestesziektes: komen veel meer voor bij mannen.
    Domme middelmatigheid: komt veel meer voor bij vrouwen.
    Oh nee, dat laatste mag je niet zeggen om straffe van excommunicatie.
    Het eerste wel - daarvoor krijg je applaus.

Die coronacrisis, die is geweldig. Het brengt extra licht in talloze zaken die men liever duister hield. Zoals dat de corona-intensive-cares voor meer dan 80 of 90 procent bezet worden door dikkerds.
    Tot de beschrijfelijke ellende van politiek-correcte dikkerds als Asha ten Broeke uitleg of detail natuurlijk.
    En het levert ook, hoewel het zoeveelste, verwoestende nederlaag aan de gelijkheid van man en vrouw (de Volkskrant, 18-04-2020, door Margreet Vermeulen)
  Het sterkere geslacht

Ook tegen het coronavirus blijken vrouwen beter bestand dan mannen: tweederde van de dodelijke slachtoffers is man. Waarom overleven vrouwen vaker rampen en epidemieën, en worden zij overal ouder?

Eigenlijk behoorlijk oude koek. Soortgelijke gegevens waren allang bekend, bij iedereen die de algemene wetenschap een beetje volgt en geen politiek-correct bord voor de kop heeft.
    Het waarom?
    Dat is de taakverdeling tussen man en vrouw: de man gaat op jacht en stelt zichzelf bloot aan allerlei dodelijke gevaren, en de vrouw blijft thuis om voor de kinderen te zorgen en, in ieder geval de laatste 10 duizend jaar, het land te bewerken.
    De toestand zoals aangetroffen bij de Noord-Amerikaanse inheemse volken ten tijde van de (laatste) landing van de Europeanen.
    De vrouw zorgt voor de continuïteit die essentieel is voor de overleving van het nageslacht waar zo lang voor gezorgd moet worden, en de man zorgt voor de vooruitgang van de groep en later de maatschappij als geheel. Vroeger: nieuwe en hopelijk betere voedsel- en verblijfplaatsen. Nu: wetenschap en techniek.
    Maar het eerste ...
  Mannen hebben meer spierbundels, toegegeven. Maar in alle andere opzichten zijn vrouwen toch echt de sterkere sekse. ...

... mag wel gezegd worden, maar het tweede ... :
  Vrouwen hebben meer borsten toegegeven. Maar mannen zijn in alles binnen en rond het bereik van ondernemings- en avonturenlust tot en met het rationele denken toch echt de sterkere sekse.

... niet.
    En dat deze vrouw dit soort onzin zonder enige aarzeling zomaar durft opschrijven, is het zoveelste bewijs van vooral dat laatste.
    Of in de woorden van de eerste spontane reactie: "Wat een ongelofelijk dom wijf, zeg, dat ze zoiets dat zo tegen alle kennis van evolutie en geschiedenis ingaat durft op te schrijven ..."
    En een bewijs van hoe bedorven het maatschappelijke klimaat is.
    Bedorven door de geestelijke gestoorheid genaamd politieke-correctheid en haar Joodse ideologische denken en achtergrond.
    "De Here heeft Geschapen..."...
    Oh nee, het is "Jahweh" ...
    Oh nee, het is ......
    Zes puntjes.
    De inhoud van de rest van het artikel ... ?
    Daar staan alleen maar de wetenschappelijke bewijzen voor de alhier beschreven processen.

En alweer een voorbeeld (de Volkskrant, 08-05-2020 , door Sander Donkers, Mark Moorman (introductie)):
  Leven

Beschouwing | Nick Hornby's High Fidelity

Lijstjes zijn het ordenende principe in een mensenleven

De fanatiek pro- en contralijstjes makende popliefhebbers in Nick Hornsby's High Fidelity (1995) horen bij een verdwenen tijdperk, realiseert Sander Donkers (52) zich als hij zijn favoriete muziekroman herleest. Door de Spotify-revolutie is de ooit o zo belangrijke grens tussen foute en deugende muziek verdampt.

Gevolgd door een twee-paginabreed artikel over lijstjesmakers. En (bijna) alle lijstjesmakers zijn:
  ...    Het boek was ooit mijn bijbel, maar ik ben heus ouder en wijzer geworden. Ik heb er an sich geen enkele moeite mee als Jezus van geslacht verandert, het lijkt me zelfs verfrissend. Maar de vraag is wel of ik dan nog in Hem/Haar kan geloven. Want ik ken geen vrouwelijke muzieknazi's, toen niet en nu niet - twee uitzonderingen die de regel bevestigen daargelaten (you know who you are). Op al die Facebook-posts waar ik de afgelopen weken zo druk mee was, werd weliswaar veel gereageerd door vrouwen, maar het deel van de respondenten dat de berichten aangreep om in discussie te gaan, geïrriteerd raakte als ik de jaren tachtig uitriep tot een afschuwelijk muziekdecennium of mij met halve colleges onder de neus wreef dat ik verdomme de verkéérde Bob Marley-plaat tot allerbeste had uitgeroepen, was geheel mannelijk.

Hte maken van lijstjes is hetzelfde als "indelen" en daar doen vrouwen niet aan.
    Vrouwen doen aan "bij elkaar houden".
    vandaar dat:
  Kortom, een proefondervindelijke conclusie, waarmee we onvermijdelijk afstevenen op de Desert Island-, All Time-toptwee van geslachten, gerangschikt naar volwassenheid:

1. vrouwen

- hele tijd niets -

2. mannen.   ...

Met bijkomende conclusie:
  Kortom, een proefondervindelijke conclusie, waarmee we onvermijdelijk afstevenen op de Desert Island-, All Time-toptwee van geslachten, gerangschikt naar onvolwassenheid, zoals speelsheid, creativiteit, wetenschappelijkheid, rationaliteit, enzovoort:

1. mannen

- hele tijd niets -

2. vrouwen

Brullen van de lach!!!

Weer wat goed nieuws (quotenet.nl, 19-05-2020, door Tom Wouda en Jeroen Molenaar uitleg of detail ):
  Top 100 Jonge Miljonairs 2020: Recordondergrens, virusvrije vermogens plus ruim 30 nieuwe namen

In deze donkere tijden blijken de succesvolste ondernemers jonger dan 40 jaar een baken van licht: vermogens zijn virusvrij, optimisme en veerkracht overheersen, twintigers debuteren en daarnaast heten we een nieuwe vrouw in ons midden welkom!

Hoera!
    En daarmee is het vijftigtal compleet en is maar weer eens bewezen dat vrouwen volledig gelijk en gelijkwaardig zijn aan mannen!
    Noot uit de werkelijkheid nummer 1: Deze redactie raakte van het bestaan van de lijst op de hoogte door een interview met Quote-baasje (1 meter 64) Sander Schimmelpenninck uitleg of detail op de Telegraaf-website. Ook vermeld in dat interview: het totaal aantal vrouwen op de lijst bedraagt vier. Op de honderd.
    Noot uit de werkelijkheid nummer 2: Bemerk dat het totaal aantal vrouwen op de lijst een feit is dat niet vermeld wordt in het bericht van Quote. Dit kan natuurlijk slechts één reden hebben: angst voor de terreur van de politiek-correcte media.

n zelfs vrouwen die de mannenwereld toch een beetje kennen, hebben het er maar moeilijk mee (de Volkskrant, 30-05-2020, column door Ionica Smeets):
  210 taakjes

Terwijl ik met mijn handen in het afwaswater het huiswerk van mijn zoon aan het overhoren was, vroeg ik me ineens af hoe andere ouders de taken verdelen nu zo'n beetje iedereen vanuit huis werkt.
    Een team van socioloog Mara Yerkes heeft onderzocht hoe de taakverdeling tussen vaders en moeders veranderde door de coronacrisis. Ongeveer 22 procent van de vaders zegt nu meer zorgtaken op zich te nemen, desondanks doet bij 65 procent van de onderzochte gezinnen de moeder nog steeds (flink) meer.    ...
    De laatste tijd las ik in allerlei artikelen hoe moeilijk mannen het allemaal vinden, dat huishouden en zorgen voor hun eigen kinderen. Zo schreef The Lily, een krant door en voor vrouwen, over een vrouw aan het hoofd van een Amerikaans techbedrijf. Toen haar 3-jarige zoon thuis kwam te zitten door de corona-uitbraak, zag ze geen andere oplossing dan haar bedrijf te ontbinden, haar 13 medewerkers te ontslaan en thuis voor haar kind te zorgen. Want haar man, die werkeloos thuiszat, had na drie dagen aangegeven dat hij het écht niet volhield om de hele tijd op het kind te letten.
    Julien Althuisius beschreef vorige maand in deze krant dat hij ongeschikt was om de hele dag met zijn kinderen te zijn: 'Aan het eind van mijn papadag voelde het alsof ik na een schipbreuk bewusteloos in de branding van een eiland lag.' Hij was gestopt met die papadagen, maar door de coronacrisis wil hij het toch weer proberen.
    Ook de Japanner Susumu Kataoka kwam tijdens de lockdown tot nieuwe inzichten. Hij maakte een filmpje van zijn huis met een drone en kreeg vervolgens op zijn flikker van zijn vrouw. Als hij tijd had voor dit soort onzin, kon hij dan misschien ook eens iets van de rommel opruimen die te zien was in het filmpje? Of eens iets meer met de kinderen doen?
    Kataoka dacht dat hij al behoorlijk wat deed en maakte een lijstje van de 21 huishoudelijke taakjes die hij deed. Zijn vrouw sloeg terug met de 210 taakjes die zij deed. Katoaka moest toegeven dat de taken in huis misschien toch niet helemaal eerlijk verdeeld waren. Nu kijkt hij voor hij met zijn drone gaat klooien eerst op de lijst om te zien wat hij in huis kan doen.
    In april beschreef Rutger Lemm in het Volkskrant Magazine hoe hij van plan was de zorg voor zijn baby eerlijk te delen met zijn vriendin. Toen het kind er eenmaal was, drukte hij steeds vaker zijn snor, omdat hij 'tijd voor zichzelf nodig had'. Hij merkte op dat zijn vriendin de luxe van klagen over iets als de afwas niet eens kende, zij deed het gewoon. Lemm probeerde te veranderen en nam steeds meer taken van zijn vriendin over, maar 'helemaal fiftyfifty wordt het nooit'.    ...

Tja ... Al heel lang en volgens de laatste gegevens iets van 8 miljoen jaar is de taakverdeling bij de soort homo sapiens en haar directe voorgangers niet volkomen gelijk verdeelt.
    Daar heeft de natuurlijk iets mee ... Volkomen gelijk verdelen.
    Of beter: daar heeft de natuur niets mee, volkomen gelijk verdelen.
    De natuur doet veel meer in 20-80 en 80-20 verdelingen, enzo. Zoals bij rechts- en linkshandigheid, enzo.
    En nog wat schevere verhoudingen zoals bij de verdeling "thuisblijven op het kroost letten" en "op jacht gaan en voor vlees zorgen".
    En dat schijn je naar die circa 8 miljoen jaar, ondanks een jaar of tachtig moderne beschaving met gelijkheid voor man en vrouw, toch nog steeds terug te zien in bepaalde dingen ...
    Gek, hè ...
    Vindt Ionica ... :
  ...    Soms vraag ik me af waar de golf woedende artikelen blijft van de moeders die ook doodmoe zijn van alles en best eens wat tijd zouden willen voor zichzelf, maar ik vermoed dat zij eerst nog even 210 taakjes aan het wegwerken zijn.

... de wiskundige (toch ook niet zo helemaal praktisch denkend, die wiskundigen ...).

Tjonge ... De medici vinden het wiel weer eens opnieuw uit (de Volkskrant, 12-09-2020, door Ronald Veldhuizen):
  Wild idee

De wetenschap barst van de wilde ideeën. Maar hoe overtuigend zijn ze? Deze week: vrouwen leven langer en zijn minder vaak ziek dankzij een reservepakketje genen.

Wild idee ... In de geest van deze redactie heeft deze dat al op de middelbare school geleerd, en los daarvan is het iets van niveau: "Door een open deur rijdt je minder makkelijker naar buiten dan door een gesloten".
    Want dat vrouwen op allerlei gezondheidaspecten beter scoren dan mannen is allang bekend, en dat dat iets met dat dubbele X-chromosoom te maken heeft, had deze redactie dus al eeuwen geleden ingevuld.
    Al dan niet onder externe stimulans.
    Want het omhekeerde is ook best wel bekend: dat mannen vaker geestesziektes hebben en dat dat te maken heeft met hun enkele X- of enkele Y-chromosoom.
     Maar hier is het weer NIEUW!!!:
  Wat is het idee?
De prijs voor het sterkste geslacht komt beslist aan vrouwen toe. Die leven jaren langer en zijn steevast gezonder. Maar waarom? De Amerikaanse arts en bestsellerauteur Sharon Moalem heeft daar een nieuw idee over: de gezondheidsvoordelen van vrouwen zijn niet zozeer te danken aan het feit dat ze minder sigaretten roken of minder alcohol drinken. Nee, volgens Moalem is het grootste vrouwenvoordeel biologisch: zij dragen een extra pakketje genen dat bij mannen ontbreekt, schrijft de arts in zijn recente boek Het sterke geslacht. Dat pakketje ligt op een dna-sliertje dat bekendstaat als het X-chromosoom. Vrouwen hebben er twee van, mannen maar één.    ...

"Open!" met die deur.
  Wat is er zo wild aan?
Dat meisjes dankzij een tweede X-chromosoom minder vaak geboren worden met een erfelijke ziekte dan jongens wisten medici al; bij een foutje op zijn X-chromosoom wordt een jongen ziek, maar een meisje heeft een reserve. Bijzonder is dat Moalem stelt dat de voordelen van een tweede X-chromosoom vrouwen levenslang blijven helpen, bij zo ongeveer alles: van wonden helen tot virusaanvallen weerstaan.
    Het lichaam van een vrouw heeft met twee X-chromosomen voor elke klus namelijk áltijd iets te kiezen, zoals een loodgieter met een extra setje moersleutels. Zo stelt Moalem dat vrouwen met dat extra gereedschap het coronavirus beter buiten hun cellen houden. Het zou kunnen verklaren waarom ze minder ziek worden.

Nog verder "Open!!" met die deur.
  Waarom zou het kunnen kloppen?
'Het is inderdaad zo dat bij de meeste vrouwen in de helft van de cellen het ene X-chromosoom aan staat en in de andere helft de ander', zegt klinisch geneticus Jiddeke van de Kamp van Amsterdam UMC. 'Dat noemen we een mozaïek.'
    Zo'n mozaïek maakt een vrouwenlichaam ongetwijfeld genetisch flexibeler en sterker, beaamt ze. In theorie zou Moalems verwachting kunnen kloppen dat cellen met een ander X-chromosoom sneller naar een wond toeschieten voor hulp. Van de Kamp heeft al eens in het lab waargenomen dat huidcellen met het ene X-chromosoom een groeivoordeel hebben boven een ander setje, maar die observatie was een 'bijvangst' die ze nooit heeft gepubliceerd.
   Vrouwtjesmuizen met zo'n mozaïek kunnen voor allerhande reparatieklusjes en afweer in het lichaam in elk geval wél kiezen uit de cellen met de sterkste X-chromosomen. Of dat altijd zo werkt bij vrouwen is nog altijd 'controversieel', schrijven Amerikaanse onderzoekers van Rutgers-New Jersey Medical School in een studie.

Nou, hebben wij niet eens goed bewezen hoe "Open!!!" de deur wel niet is ...
  Wat spreekt de theorie tegen?
Niet in álle situaties helpt zo'n extra X-chromosoom, zegt bio-informaticahoogleraar Peter-Bram 't Hoen van het Radboudumc. Een vrouw kan ook de pech hebben dat een kwetsbaarheid op één X-chromosoom toch in al haar cellen tot uiting komt. Dan is ze, in tegenstelling tot wat Moalem beweert over het coronavirus, niet per se beter bewapend tegen indringers.

Ja ja, het X-chromosoom speelt niet bij alles een bepalende rol ...
   Goh ...
    En:
  Hoewel twee X-chromosomen heel wat vrouwen een voordeel geven, kun je volgens 't Hoen bovendien niet elke gezondheidsvoorsprong daaraan toeschrijven. Roken en ongezond eten, iets dat mannen vaker doen, kost gewoon levensjaren. 'Het is statistisch heel lastig om dat los te maken van de genetica.'

Ja ja, mannen doen er naast die wrakke genenstructuur ook nog allerlei ongezonde dingen bij ....
    En een idee zo wild dat het natuurlijk totaal onbespreekbaar is, is dit:
  Natuurlijk geeft het Y-chromosoom mannen voordelen op weer andere terreinen. Zoals schaken, wiskunde, gevaren trotseren, enzovoort.
   
Zo wild en onbespreekbaar, dat je ervoor vervolgd zou worden ...

Omdat hij ook bij Gelijkheid uitleg of detail moest  (de Volkskrant, 19-09-2020, rurbriek Meelezers, door Peter Wieringa):
  Waarom staan er veel meer brieven van mannen dan van vrouwen in de krant?

... van lezer Leon Rodenburg uit Scheveningen plofte deze week in de mailbox, samen met een berg cijfers. Hij ontdekte dat de verhouding tussen man en vrouw op zijn zachtst gezegd scheef is in de rubriek 'Geachte redactie'. Hoe kwam hij daarop? ... Ik besloot in Excel bij te houden hoeveel brieven er worden gepubliceerd van mannen, en hoeveel van vrouwen. ...
    ... Dat leverde uiteindelijk het resultaat op van 70 procent mannelijke, tegenover 26 procent vrouwelijke scribenten en 4 procent onbekend. ...
    Je zou nog kunnen denken dat dit komt doordat brieven van mannen er eerder uitgepikt worden, en dat vrouwen minder kans maken op publicatie. Maar een kort onderzoekje door de opinieredactie naar álle ingezonden brieven (tientallen per dag) in de eerste weken van september laat zien dat het verschil daar even groot is: ongeveer driekwart van alle inzendingen komt van een man, ongeveer een kwart van de briefschrijvers is vrouw.    ...

Dat komt omdat de postbode de brieven van vrouwen stiekem bij het oud-papier gooit.
    Haha.
    De inbreng van vrouwelijke Wikipedia-auteurs: 10 procent of zoiets.
    Overal waar er niet gefraudeerd kan worden door de linksfascistische elite komt deze waarheid bovendrijven.

Een bevestiging van iets dat hierboven al gemeld is (GeenStijl.nl, 23-03-2021, door Spartacus uitleg of detail )
  Modeltreintjes niet aan te slepen, verkoper neemt klanten "tegen zichzelf in bescherming"

... Je vrouw kunnen ontlopen mag namelijk wat kosten deze lockdown. "(...) Het was een vergrijzende business, maar het afgelopen jaar is daar verandering in gekomen. Veel nieuwe klanten die de wereld van de treintjes ontdekken en thuis een eigen wereld creëren (...)" zegt JanKees Verheij (60), eigenaar van modelspoorbanenwinkel Het Winkeltje in Dordrecht ...
    En natuurlijk zijn wij de mannen ook hier beter in, want "Slechts drie procent van mijn klandizie bestaat uit vrouwen en kinderen." ...

Noord-Koreaanse verhoudingen.
    Deze redactie kijkt wel eens filmpjes over modelvliegen, waar, tegenstelling tot de treinenfilmpjes, wel eens vrouwen in voorkomen wat makkelijker kan want dat speelt in de vrije ruimte. In hele getallen afgerond zit 100 procent van die vrouwen aan tafeltjes in het paviljoen, terwijl de mannen met zendertjes in hun hand op het veld staan.
    Vrouwen zijn niet, NIET, geïnteresseerd in techniek.

Een uitspraak gedaan in een ander hoekje (de Volkskrant, 15-05-2021, door Evelien van Veen):
  Essentiële emoties

Emoties veroorzaken geen problemen, ze zijn vaak de oplossing ervan, betoogt emeritus hoogleraar Ad Vingerhoets. Voor zijn nieuwe boek boog hij zich over de functie van emoties - met speciale aandacht voor walging.

...
Psycholoog Nico Frijda, schrijver van het standaardwerk De Emoties uit 1986, heeft eens gezegd een betonnen deksel over zijn eigen emoties te leggen om de dood van zijn vader in de oorlog te verdringen. Zijn wetenschappelijk werk was een 'handige methode om hanteerbaar met zijn emoties om te gaan'. Geldt zoiets ook voor u?
'Nee, dat herken ik niet, mijn belangstelling voor huilen is uit toeval ontstaan. Op een feestje vroeg iemand: Ad, jij moet dat weten als psycholoog, is huilen nou echt gezond? In de wetenschappelijke literatuur kon ik er niets over vinden, en dan is mijn belangstelling gewekt. Ik vond wél dat Charles Darwin beweerde dat de emotionele tranen van de mens geen enkele functie dienen. Het leek me een mooie uitdaging om aan te tonen dat Darwin het wat dat betreft niet bij het rechte eind had. Het idee dat huilen oplucht of zelfs gezond is, hebben we in de wetenschap achter ons gelaten. We hebben in een onderzoek een grote groep mensen die in geen vijftien jaar gehuild hadden vergeleken met een groep normale huilers en we vonden qua gezondheid en welbevinden geen verschil.'

Hoe vaak huilen normale huilers?
'Vrouwen geven aan twee tot vijf keer per maand te huilen, mannen nul tot één keer per twee maanden; gemiddeld zo'n zes keer per jaar.'

Wat veel.
'Dat komt uit vragenlijsten onder grote groepen. Een keurig representatief onderzoek, hoor. Krachtige uitlokkers zijn rouw, liefdesverdriet en machteloosheid, maar fysieke pijn bijvoorbeeld, is voor kinderen wel een reden om te huilen, maar voor volwassenen nauwelijks. Ouderen laten juist meer empathische tranen, bij leed van anderen of bij een film bijvoorbeeld, of een roerend weerzien.'

Waarom huilen vrouwen zo veel meer dan mannen?
'Door opvoeding, cultuur, maar ook door de remmende werking van testosteron bijvoorbeeld, waarvan mannen meer hebben. Later neemt dat af, waardoor oude mannen makkelijker volschieten. Vergeet ook niet dat machteloosheid een belangrijke uitlokker van huilen is; vrouwen bevinden zich vaker in situaties waarin ze machteloosheid ervaren. Sowieso zijn ze vaker in emotionele situaties; er werken nog altijd meer vrouwen in de zorg dan in de bouw of de ict.'    ...

Allemaal heulemaal nie waar ...

nog maar eens een medisch voorbeeldje (de Volkskrant, 13-08-2021, rubriek de Huisarts, door Rinske van der Goor):
  Discriminatie in de spreekkamer is niet fout, maar juist heel woke

De vrouw tegenover me is 41, lichtgetint, en een beetje mollig. 'Je hebt een wat donkerdere huidskleur. Exotische voorouders?', vraag ik haar. Ik worstel met de formulering, want het is een discriminerende vraag en dus niet bepaald woke. Maar ik wil het als dokter wel weten.
    Discrimineren is uit. Het is fouter dan fout in deze tijd. Maar als huisarts wringt dat. Discrimineren is namelijk mijn beroep. Want inschatten hoeveel risico iemand heeft op bepaalde ziektes en de juiste behandeling kiezen voor die ene patiënt, dat is de kunst.
    Dus ik maak verschil tussen zwarte en witte mensen, mannen en vrouwen, homo's en hetero's en allochtonen en autochtonen. Ook leeftijd, gewicht en rookgedrag neem ik mee. Bij dokters heet dat geen discriminatie, maar zorg op maat. 
    Te lang is de hetero blanke man namelijk de default-patiënt geweest. Met slechtere zorg voor alle niet-blanke-mannen als gevolg. Voorbeeld: bij een hartaanval zitten hartbloedvaten verstopt. Maar bij vrouwen verstoppen andere vaten dan bij mannen en zij hebben bij een hartaanval dan ook andere klachten. Maar in mijn leerboeken stonden alleen de symptomen van een typisch mannen-hartaanval. Gevolg is dat we hartaanvallen bij vrouwen niet hebben leren herkennen.
    Bij mannen wordt een lichte hartaanval vaak al gesignaleerd, maar bij vrouwen is dit vaak pas het geval bij een veel ernstigere hartaanval. En toch hebben mannen met een hartinfarct meer kans om op de gespecialiseerde hartafdeling opgenomen te worden dan vrouwen met een, vaak dus ernstigere, hartaanval. Hartaanvallen worden bij vrouwen dus niet alleen vaker gemist, maar als ze ontdekt worden, wordt alsnog de ernst vaak onderschat.    ...

Enzovoort.
    Genetisch bepaalde verschillen.

Hebben we net weer een campagne achter de rug (of misschien volgt er nog meer) vol gewichtige artikelen die de gelijkheid betogen. Staat er daar bijna middenin een artikeltje in de kantlijn, en ... (de Volkskrant, 13-10-2021, door Irene de Zwaan):
  Jongens en meisjes op het vmbo volgen de gendernorm

De populariteit van schoolvakken hangt op het vmbo sterk samen met het geslacht van de leerlingen. Jongens geven de voorkeur aan exacte vakken en techniek, meisjes aan creatieve vakken en verzorging.
    Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 17 duizend vmbo-leerlingen van alle niveaus en leergangen dat is uitgevoerd door Qompas, een bedrijf dat is gespecialiseerd in loopbaanontwikkeling en studiekeuze. Uit eerder onderzoek van Qompas onder havo- en vwo-leerlingen bleek dat daar meisjes juist bètavakken meer zijn gaan waarderen, in tegenstelling tot jongens. ...

Ongetwijfeld in de betekenis: meer dan het bijna absoluut nul dat het tien jaar terug was.
  ...    De vmbo-leerlingen die meededen aan het onderzoek, konden per vak drie opties aanvinken: 'leuk', 'niet leuk' of 'geen mening'. Jongens blijken de voorkeur te geven aan vakken als techniek en geschiedenis, meisjes halen meer plezier uit verzorging, drama en dans. Dit laatste vak vindt 76 procent van de meisjes 'leuk', tegenover 18 procent van de jongens. Bij rekenen (63 versus 50 procent) en natuur- en scheikunde (66 versus 57 procent) liggen die percentages wat dichter bij elkaar.
    De uitkomst laat zien dat vakken als tekenen, gymnastiek en Engels bij zowel jongens als meisjes in de smaak vallen.
    Ook op havo- en vwo-niveau zijn er verschillen tussen meisjes en jongens, zegt Boris Eustatia van Qompas. 'Alleen zijn die minder groot.' Dat meisjes op havo- en vwo-niveau exacte vakken in de loop der jaren meer zijn gaan waarderen, heeft volgens hem onder meer te maken met geslaagde overheidscampagnes op dit gebied. 'Je ziet ook dat bètavakken taliger zijn geworden, waardoor het meisjes inhoudelijk meer aanspreekt.'    ...

Tezamen met de algemene trend van achteruitgang in het niveau van het onderwijs.
    Oh ja, die aanhef: ... en al die gewichtige artikelen kunnen dus weer richting de prullenmand.

Weer zo'n dolkomisch geval (de Volkskrant, 25-10-2021, door Raoul du Pré):
  Vrouwentekort doorkruist lokale ambities van Volt

De pan-Europese partij Volt kampt met een vrouwentekort. Daardoor lukt het niet om te voldoen aan de gewenste man-vrouwverdeling op de lokale kandidatenlijsten en haakt de partij in veel gemeenten voorlopig af voor deelname aan de raadsverkiezingen van maart 2022
    Dat bevestigt de partij naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. In zeker negen gemeenten lukt het niet om te voldoen aan de strenge 'eisen van pariteit' die de partij aan zichzelf heeft opgelegd: op alle kandidatenlijsten moet de verdeling tussen mannen en vrouwen gelijk zijn, anders kunnen lokale afdelingen zich niet inschrijven voor de verkiezingen. 'Dat is een harde voorwaarde', bevestigt een woordvoerder.
    De partij moet daarom het voornemen laten varen om in maart in 24 gemeenten - vooral grote en middelgrote steden - mee te doen. Dat gaat nu lukken in hooguit 'tien tot vijftien' gemeenten. 'Pariteit is in heel Europa een kernprincipe van onze partij. Dat laten we niet los. In de gemeenten waar het probleem speelt, gaan we nu eerst verder met de lokale uitbouw van de partij.'    ...

Nummer 1: overal waar het gaat om eigen initiatief, scoort de vrouw op zijn best 30 procent, en over alle categorieën ergens in de buurt van de 10 of 20, en nummer 2: lieden die de ideologie van 50-50 hanteren zijn geestelijk gestoord, want ze blijven ermee doorgaan zelfs als het bewijs ze de eigen hals afsnijdt.
    Bijkomende gedachtestroom: vrouwen scoren 0 procent bij het 100 meter hardlopen en 1 procent bij het 100 partij hardschaken, en bij alles tussen deze uiteinden van het prestatiespectrum hoogstens iets als 30 procent, behalve bij het breikrans-schrijfwerk à la Aaf Brandt-Corstius uitleg of detail .

Goh, de Volkskrant heeft iets ontdekt ...
    Er werken maar weinig vrouwen in de techniek ...
    En ze bestreden er een heuse hele redactiepagina aan (de Volkskrant, 03-05-2022):

Maar dat ligt natuurlijk allemaal aan de mannen (de Volkskrant, 03-05-2022, door Marieke de Ruiter):
  Vrouwen in techniek

Reportage | Tekort op arbeidsmarkt aanpakken

Een programmeur in een roze jurk

... 'Ik schrik van de naaktkalenders.'


... Een wereld waarin vrouwen zich harder moeten bewijzen, in deeltijd werken nauwelijks mogelijk is en overalls alleen verkrijgbaar zijn in maatje XL en werkschoenen vanaf maat 42.
    ... dat vrouwen niet fijn kunnen werken omdat kleding te ruim zit. 'Het geeft ook een signaal af: dit is de norm, dus jij past je maar aan.' Hetzelfde geldt voor de ontbrekende kolfkamers en vrouwentoiletten. 'En er is nog iets waar ik iedere keer van schrik', vervolgt ze. 'De naaktkalenders die op veel werkplaatsen nog steeds aan de muur hangen.'    ...

En het ligt helemaal niet aan de vrouwen:
  Hoe een programmeur eruitziet? De kleuters uit klas 1/2 C van basisschool Boeimeer in Breda hebben daar wel zo hun ideeën over. ... Die van Florinde (5) een roze jurk. 'Mijn programmeur wordt een meisje', legt ze uit terwijl ze lange slierten haar tekent.
    De gelijkenissen tussen Florindes kunstwerk en programmeur Nynke Wesseling ... is een vrouw. En ze is hier om de meiden van 1/2 C te inspireren om net als zij later een technisch beroep te kiezen.    ...
    Bestaat een klas met exacte profielen op de middelbare school inmiddels voor 43 procent uit meisjes ...

Omdat ze arts willen worden. Weet deze redactie uit eigen bijleservaring.
    Niet allemaal, maar wel voor 99,9 procent:
  ... voor 43 procent uit meisjes, op de bètatechnische opleidingen is dat nog maar 26 procent. ...

Ziet u wel ... Dat was maar een heel klein beetje overdreven.
    En er gaat nog meer van af:
  ... En van de afgestudeerden blijft slechts 21,9 procent werken in een technisch beroep.   ...

Maar de essentiële factor komt slechts zijdelings langs:
  ...    Voor de kleuters van 1/2 C is die wereld nog mijlenver weg. En vooralsnog lijkt vooral docent Croonen geïnspireerd door de les van programmeur Wesselink. Terwijl de kinderen op zijn commando naar de gang stuiven om hun jas te pakken, blijft Lotte (5) nog even treuzelen in het lokaal. 'Ik zou best programmeur willen worden hoor', fluistert ze. 'En anders ballerina.'

    : ze hebben er gewoon geen zin in.
    Overigens kwam wel er nog een ander stukje relevante informatie voorbij:
  ...    Volgens onderzoek van PricewaterhouseCoopers is er nog een reden waarom meer vrouwen voor techniek moeten kiezen: de lonen liggen er hoger dan in traditionele 'vrouwenberoepen' als de zorg en het basisonderwijs. Natuurlijk komen er in die sectoren ook banen bij, beaamt hoofdeconoom Jan Willem Velthuijsen. 'Maar wij denken dat door de overheid gereguleerde zorglonen niet zo lekker zullen meeveren met de marktschaarste als die in de energietransitie. Dat kan de kloof tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt groter maken.'    ...

Oftewel: hier is nog eens een volkomen genoeg zijnde verklaring voor het kleine verschil in gemiddelde beloning.

Weer zo'n geval van "Als ze het over iets anders hebben ... " (Volkskrant.nl, 03-08-2022, de Volkskrant, 04-08-2022, column door Mirjam Janssen):
  Soms moet een kind gewoon door een lastige fase heen – en daarna plooit het leven zich vanzelf

Eind 19de eeuw telde Nederland steeds meer zenuwlijders. Dat was toen nog geen scheldwoord, maar een term voor patiënten met neurasthenie of zenuwzwakte. ...

Het onderwerp.
    Wat verderop:
  ...    Voor kinderen bleef die nog een paar decennia bestaan. Vooral voor drukke kinderen ...
    Sindsdien zijn er talloze nieuwe etiketten opgedoken. Die leerde ik vooral kennen in de jaren dat ik op het schoolplein op mijn kinderen stond te wachten. Als gesprekken met andere ouders vertrouwelijker werden, volgden meestal bekentenissen over de strijd die opvoeden is.
    We bleken allemaal hopeloze zoons te hebben. Ze hadden geen belangstelling voor taal, ze hadden geen zin in rekenen, als je ze een stuk klei gaf probeerden ze dat met hun voorhoofd plat te slaan, ze voetbalden met ieder rondslingerend voorwerp, ze tekenden nooit eens een stemmig landschap, maar uitsluitend monsters en piemels, en ze wilden voortdurend zo wild mogelijk met elkaar stoeien, waardoor ze zich steeds pijn deden of het huisraad beschadigden. En gehoorzamen deden ze al helemaal niet.    ...

Goh, en dat gaat helemaal niet over meisjes ...
    Zou er dan toch een verschil bestaan ...
    Maar dat gaat dan toch later wel over ...
  ...    Inmiddels vijftien jaar later, kom ik de ouders van toen nog wel eens tegen. De verhalen zijn altijd hetzelfde. Hun zoon heeft minstens één studie succesvol doorlopen, heeft een vaste vriendin en is aan de slag in zijn eerste serieuze baan. Geen woord meer over de etiketten, die lijken opgelost. Zelfs de hoogbegaafde kan tegenwoordig normaal doen.    ...

Trouwens overduidelijk ook allemaal blank.

Ach jee .. (de Volkskrant, 01-10-2022, door Ronald Veldhuizen):
  Genetica | Sekschromosomen

Ondergewaardeerde chromosomen

Mannen en vrouwen zijn totaal andere wezens, vindt hoogleraar genetica David Page, die zich niets aantrekt van gevoeligheden. Want als het om gezondheid gaat moeten we ze echt verschillend behandelen.


David Page is wel wat ophef gewend. Maar een paar jaar geleden sloop die zelfs via de voordeur naar binnen. Een van zijn drie dochters volgde aan de universiteit een vak over ras- en genderrechten in de wetenschap. 'Pap? Ik heb leesopdrachten en ze gaan over jou. En je komt er niet bepaald positief van af.'
    Dat krijg je ervan als er in de buitenwereld een strijd woedt over de gelijke behandeling van vrouwen en mannen, terwijl je het grootste deel van je carrière juist de aangeboren sekseverschillen tussen man en vrouw onderzoekt, relativeert Page het voorval. Hij is hoogleraar genetica aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en pleit voor een eigen aanpak van beide seksen, medisch gezien.
    'Collega's zeggen al jaren tegen me: weet je wel dat wat je zegt politiek gevoelig ligt? Natuurlijk weet ik dat. Nu realiseer ik me ook nog hoezeer er een parallel universum bestaat waarin mijn werk en elk woord dat ik zeg op de snijtafel belandt van feministische wetenschapsanalyses.'
    Toegegeven: Page schuwt prikkelende uitspraken en metaforen niet. Tijdens publiekslezingen stelt hij weleens, gechargeerd, dat mannen en vrouwen onderling even ver uit elkaar liggen als dat de hele menssoort verschilt van de chimpansee. Genetisch gezien zit daar een kern van waarheid in, legt hij dan uit. Op één plek in het dna dragen mannen en vrouwen wezenlijk andere pakketjes aanleg, beter bekend als de X- en Y-chromosomen.
    Het is een manier om aandacht te vestigen op zijn missie: onderzoeken hoe ziekten verschillen tussen de twee seksen, en hoe die verschillen ontstaan. Vrouwen lijden bijvoorbeeld twee tot vier keer vaker dan mannen aan auto-immuunziekten zoals lupus en multiple sclerose, terwijl mannen vaker infecties oplopen. Ook zien hartaandoeningen er voor beide geslachten anders uit.
    Hoe dat precies komt, is nog onduidelijk, maar Page hoopt de antwoorden te vinden in de genetica. Of een mens als man of vrouw ter wereld komt, ligt aan de dna-combinatie die de eicel en spermacel samen bij de bevruchting maken. Een eicel draagt altijd een X-chromosoom, terwijl een spermacel X óf Y kan dragen. Samen maken ze de combinaties XX (een vrouw) of XY (een man). Page wil dat daar meer medisch onderzoek naar plaatsvindt, iets waarvoor hij ook zal pleiten tijdens De Anatomische Les, de jaarlijkse medische lezing die het Amsterdam UMC en de Volkskrant samen organiseren.    ...

Ga maar secularisme preken in de Tempel van de Mormomen (vandaag ook in de Volkskrant).

Geinige ... (de Volkskrant, 15-11-2022, door Anna de Haas):
  De 'Containerkoningin' die alle scepsis overwon

Nog jaren nadat Kristel Groenenboom de touwtjes van haar vaders containerbedrijf in handen had genomen, dachten vooral mannen dat ze de koffiejuffrouw of secretaresse was. Nu is ze de allerjongste 'zakenvrouw van het jaar'.


'Zo mevrouw, dat is een mooie auto. Hoe komt u daaraan?', kreeg ze ooit te horen toen ze haar zwarte Porsche Cayman voltankte bij een pompstation. Zo'n dwaze vraag verdient geen serieus antwoord, vond Kristel
    Groenenboom. 'Hoe ik aan mijn wagen kom? Gewoon van een oude rijke vent gekregen.'
    Ze kan er inmiddels wel mee omgaan: mensen, of eigenlijk vooral mannen, die denken dat ze kantinejuffrouw, secretaresse of golddigger is. Sinds Groenenboom het gelijknamige containerbedrijf van haar vader Cees op 23-jarige leeftijd overnam, zijn die aannames dagelijkse kost. ...

Och, och, och, wat worden die vrouwtjes toch ongelijk behandeld ...
    En wat is dat toch oneindig onterecht ...
  3x Kristel Groenenboom

• Het miljoenenbedrijf van Groenenboom telt 27 overdekte bedrijfshallen en circa 30 medewerkers. Van hen zijn er vier vrouw: een werktuigbouwkundige, een HR-medewerker, een interieurverzorger, en de directeur.

• De laatste jaren zet Groenenboom zich actief in voor meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven en in de technische industrie. Ook bij haar eigen bedrijf zou een extra vrouw geen kwaad kunnen: 'Maar er komen nooit vrouwelijke lassers of spuiters solliciteren.'    ...

Zóóóó onterecht ...

Een "niets van begrepen"-vrouwtje (de Volkskrant, 09-03-2023, ingezonden brief van Tielke Engels, Tilburg):
  Brief van de dag

Wat is de drijfveer van die man?


Seksueel getint, grensoverschrijdend gedrag naar vrouwen toe is dus niet links of rechts, zoals is gebleken. Ik ben altijd zo benieuwd naar wat er in die mannen omgaat. Het zou in ieder geval al vast heel verhelderend zijn als daar eens iets meer over bekend zou worden. En dan niet in de vorm van een kunstuiting, fictie of theater, maar gewone verhalen uit het echte leven.    ...

Ach jee ...
    Zo veel woorden al, terwijl die kop al voldoende is. Wat is de drijfveer van de man:
  Seksuele voorplanting, mevrouwtje!

Nog meer vragen?
    Ja hoor:
  Wat is de drijfveer van die man? Denken bijna alle mannen echt om de paar minuten aan seks? En hoe kijkt die man en wat ziet hij dan? ...

Kijk mevrouwtje, er zijn nu twee dingen mogelijk, oh nee drie. Ten eerste: u let niet goed op. Ten tweede: het is helemaal niet zo frequent als u beweert. En dus ten derde: het is een retorische vraag oftewel ik weet het antwoord wel maar ben alleen maar een beetje aan het jennen.
    Dat laatste staat, in veel vriendelijker vorm, prominent op de lijstjes van Oprah Winfrey uitleg of detail en Dr. Phil uitleg of detail als ze het over verschillen tussen man en vrouw hebben: mannen gebruiken vaker fysiek geweld, en vrouwen jennen vaker.
    Houdt die natuur de zaken toch weer aardig in evenwicht, hè, qua vervelende eigenschappen dit keer.
    En ook van Oprah en vooral Dr. Phil het antwoord op deze:
  ... Kom op collega's, buren, leidinggevenden, ondergeschikten, roekeloze en verstandige mannen, laat ons eens weten wat er echt gebeurt in dat brein van jullie. ...

Het antwoord zijnde "Dat is de verkeerde vraag".
    Dat is dan het antwoord op wat je kan veranderen in een relatie, maar daar gaat die vraag van de mevrouw ook over, dat dan zijnde een relatie op wat algemener vlak.
    Maar wat is dan de goede vraag?
    Dr. Phil (parafraserend):
  De enige die wat kan veranderen aan jullie relatie (op manier die jij wenst) dat ben je zelf.

Wat hij dan aanvult met: "Je zal zien dat als je het zelf anders en beter [emphatischer, red.] aanpakt, de ander dan daar bij aanhaakt".
    En gebeurt dat niet, dan weet wat je te doen staat, zegt deze redactie dan (dr. Phil ook, trouwens).
    Oftewel:
  Kom op vrouwen, laat ons eens weten wat er echt gebeurt in dat brein van jullie.

Maar dat weten we eigenlijk wel: dat is mannetjes met zo veel mogelijk macht en geld zien te binden.
    Want die kunnen ook beter de kinderen onderhouden.
    Dat is natuurlijk maar een gok van een man, maar leggen jullie het dan even beter uit.
    En tevens waarom jullie zo graag Sylvie Meis en Douwe Kroeze en Kim Kardashian enzovoort proberen na te doen.
    ...
    Maar het kan nóg simpeler (de Volkskrant, 10-03-2023, ingezonden brief van Maria Elisa Jansen, Oegstgeest):
  Mannenbrein

Briefschrijfster Tielke Engels wil weten wat zich afspeelt in het brein van mannen die zich schuldig maken aan seksueel grensoverschrijdend gedrag (O&D, 9/3). Volgens mij is het antwoord al bondig gegeven door de Amerikaanse komiek Robin Williams: 'God gave men both a penis and a brain, but unfortunately not enough blood supply to run both at the same time.' (God gaf mannen zowel een penis als een brein, maar helaas niet genoeg bloed om allebei tegelijk te laten werken.)

Moeten we 'm nog uitschrijven ... :
  God gaf vrouwen zowel een baarmoeder als een brein, maar helaas niet genoeg bloed om allebei tegelijk te laten werken.

En daar waar mannen middels hun testosteron ...
  ... Denken bijna alle mannen echt om de paar minuten aan seks? ...

... om de paar minuten aan seks denken, doen vrouwen dat middels hun oestrogeen permanent, hoewel dat dan geen "seks" genoemd wordt maar "nageslacht".
    Je zou bijna gaan schrijven dat de term "domme vrouwtjes" hiermee wel aardig bewezen was.
    Maar dan moet je ze toch wel gaan excuseren, want wat er hier gebeurt, is natuurlijk geen gevolg van individueel "denken", van "mens zijn", maar van door media als de Volkskrant volledig gehersenspoeld zijn.
    Ge-gaslight zijn.
    Met voordurend een wat lager draaien van het licht van de beschaving door de politiek-correcten, die hun inspiratie halen uit de woestijnideologieën van Het Oude Testament.
    Nagekomen: deze redactie heeft laatst wat meer tijd relaxend doorgebracht in een centrum van Oegstgeest, en begrijpt mevrouw Maria Elisa Jansen nu volkomen. Oegstgeest zit vol met mevrouwen Maria Elisa Jansen ... (rietkapvilla's in de winkelstraat ...)

Sander Schimmelpenninck mag dan bijna net zo D66 zijn als Sigrid Kaag zelf, maar in de man-vrouw kwestie houdt hij er dissidente meningen op na. En volgens de volgende column ook aangaande het onderwijs:
  Wanneer hoger onderwijs de norm wordt, is het geen hoger onderwijs meer

Wat doet denken aan de door deze redactie uitgevonden uitdrukking: "Als je de hele Aarde ophoogt met één meter, hoeft niemand meer te bukken".
    Alfa's willen daar wel eens over moeten nadenken ...
    Om ook als dat niet lukt, aan de slag te gaan in het onderwijsbeleid.
    Maar het ging hier dus om iets anders, hoewel wel in dit kader:
  ... Zoals bekend is de IQ-deviatie bij mannen aanmerkelijk groter dan bij vrouwen: er zijn meer mannen met een zeer laag IQ en meer mannen met een zeer hoog IQ, terwijl de IQ-verdeling bij vrouwen dichter rond het gemiddelde ligt. ...

Een al heel lang bij deze redactie bekende wetenschappelijke bevinding die ook niet omstreden wordt, die kennelijk in het achterhoofd is geraakt want je kan hem eigenlijk voortdurend aanvoeren.
    Wat, wonderen van het toeval (we liepen achter met noteren), deze collega van S.S. een week of twee later ook doet ... (de Volkskrant, 03-06-2023, column door Emma Curvers):
  ...    De schoolprestaties van jongens blijven gemiddeld achter bij die van meiden. Onder jonge mannen tussen 20 en 30 nam het aantal zelfdodingen in 2021 toe, en onder gedetineerden was de man-vrouwverhouding dat jaar ongeveer 15 staat tot 1. En nee, die constatering is geen demonisering van mannen, net zoals het geen demonisering van mannen is om vast te stellen dat zij veel vaker verkrachten, aanranden, wildplassen en plofkraken: dit zijn maatschappelijke problemen.    ...

... alleen dan hier met puur kwaadaardige bedoeligen.
    Want dit gaat dus over de uitschieters naar onder.
    Terwijl er dus ongeveer evenveel uitschieters naar boven zijn.
    Wat dus de oorzaak is van de dominantie van mannen op de terreinen van wetenschap, techniek, filosofie, en nog een hele rits van de dingen die de voortgang van de beschaving bepalen.
    Waarna iedere verdere discussie over dit onderwerp echt volkomen futiel is, en van de soort over "De maan is van groene kaas".

De ongelijkheid van de werkelijkheid blijft ze maar irriteren (de Volkskrant, 20-01-2024, door Simoon Hermus en Marieke de Ruiter):
  Technologie | Beroepsgroep

Vrouwen in de ict? Was heel gewoon

Neu! Er bestond vroeger geen ict in de zin waarin de term later ontstaan is en nu gebruikt wordt. Er waren wat plekken waar gerekend werd, in het begin uitsluitend de wetenschap, en daarin kregen vrouwen emplooi omdat er handmatig rekenwerk gedaan moest worden en vrouwen geacht werden hierin nauwkeuriger te zijn, en ze een makkelijke poel van arbeid waren. En die vrouwen werden "computer" genoemd: mensen die rekenden. Zaaltjes en later zalen vol. De "computer" als machine kwam pas veel later.
    En er waren wat enkelingen die programmeerwerk deden, toen dat programmeerwerk ontstand. Later.
  Vrouwen speelden een cruciale rol bij de ontwikkeling van de eerste computer in Nederland. ...

Neen. Er waren ook vrouwen bij betrokken en die speelden geen cruciale rol.
  ... Nu werken overwegend mannen in de ict. Waarom zijn vrouwen uit het vak 'verdwenen' ...

Omdat ze alternatieven kregen en die alternatieven verkozen.
  ... en hoe kan de balans worden hersteld?

Geen idee.
  ... Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is slechts 16,2 procent van de ict'ers vrouw. Het is daarmee de meest gesegregeerde beroepsgroep. Nederland bungelt zelfs in de onderste regionen in Europa, waar het gemiddelde met 19 procent al niet veel beter is.
    Volgens directeur Sahar Yadegari van het expertisecentrum VHTO, dat zich inzet voor meer vrouwen in bèta, techniek en ict, is dat het gevolg van de sterke stereotiepe opvattingen over wat mannen- en vrouwenberoepen zijn. ...

Met andere woorden: de stereotype houding van vrouwen om er geen zin in te hebben.
    Verder speelt niemand daar een rol in.
  ...    Waarom vrouwen vroeger vaker achter de knoppen zaten - de ontwerper van het eerste computerprogramma was nota bene Ada Lovelace, een vrouw - is onderzocht door journalist Clive Thompson. In zijn boek Coders beschrijft hij hoe ontwikkelaars in de Verenigde Staten zich tijdens en na de Tweede Wereldoorlog door een tekort aan werkkrachten genoodzaakt zagen vrouwen (en mensen van kleur) in dienst te nemen. Het bouwen van computers, de hardware, namen mannen zelf nog voor hun rekening. Voor vrouwen bleef het programmeren van de apparaten over; de term software is afgeleid van soft work, vrouwenwerk.
    Het waren repetitieve, nauwkeurige taken waarvoor vrouwen een natuurlijke aanleg zouden hebben: alsof je instructies in een kookboek opvolgt. En net als bij het breien van een sok mocht men geen steekje laten vallen. Daarbij waren vrouwen goedkoop en hadden ze niet zo veel andere opties. 'Het ontwikkelen van de software werd als ondergeschikt gezien', zegt Thompson. 'Terwijl vrouwen echt bizarre dingen uitzochten, concepten bedachten waarvan niemand nog een flauw benul had.'    ...

Sprookjes, dat laatste. Nu niet, en toen niet.
    Wat wel een factor is dat voor vrouwen in die tweede fase om zin te hebben in zoiets als computers, moesten ze wel een heel bijzonder soort geest hebben, dus degenen die er wel toe kwamen waren uitzonderlijke gevallen.
    Maar voor de vrouwen als gehele groep was de neiging en de aanleg destijds ongetwijfeld minder dan nu.
  ...    Dat er nu vooral witte mannen aan de knoppen zitten, wreekt zich al op vele manieren. ...

Neu! Op slechts een doodenkel punt, en die staan er allemaal:

  ...    Zo ontwikkelde Apple een gezondheidsapp met tientallen functies om lichaamsfuncties te meten, maar vergat het een simpele menstruatiekalender. Maken vrouwen 73 procent meer kans zwaargewond te raken bij een auto-ongeluk, omdat crashtests worden uitgevoerd met poppen die het gewicht en de lengte van een man hebben. ...

Zo beroerd weinig voorbeelden zijn er: dit heeft niets met ict te maken.
  ... En herkent de gezichtsherkenningsoftware vrouwen van kleur veel minder vaak (60 procent tegenover 90 procent van de mannen). '...

En dit heeft niets met vrouwen te maken maar met kleur. Het feit dat het relatief vaak vrouwen betreft, komt omdat er zo weinig studerende zwarte mannen zijn. Zwarte mannen zijn buiten aan het basketballen.
    En het probleem is objectief en lastig op te lossen, omdat ten eerste op een donkere kleur de verschillen kleiner zijn oftewel de contouren minder zichtbaar, en ten tweede omdat er zo veel zwarte jonge vrouwen met bolle ongerimpelde gezichten zijn.
    De vrouwenachterstand is allemaal een kwestie van keuze ...
  ... Nu functioneert het carrièrepad van een bètavrouw als een lekkende pijplijn: volgens cijfers van Techniekpact kiezen op de havo en het vwo inmiddels evenveel meisjes als jongens voor een exact profiel, op het vmbo-t is dit 36 procent. Daarvan stroomt vervolgens respectievelijk slechts 27 en 49 procent door naar een technische vervolgopleiding, van alle vmbo'ers is dit 9 procent. Van de afgestudeerde vrouwelijke informatici gaat uiteindelijk maar 31 procent in een ict-beroep aan de slag.    ...

... , staat er doodgewoon.
  ... Om meer vrouwen te binden aan de ict, is het ... nodig dat er een inclusieve werk- en leercultuur wordt gecreëerd. Een waarin vrouwen zich niet harder hoeven te bewijzen en zich niet de eeuwige uitzondering voelen. ...

Bullshit. 27 en 36 en 49 procent is geen 'uitzondering'.
  ... 'Een docent moet zijn les bijvoorbeeld niet lollig beginnen met: beste heren en dame', legt ze uit.    ...

Bullshit. Is sinds 1970 niet meer voorgevallen.
    Oftewel: waarom is deze hele beweging gevaarlijke bullshit: omdat er reeksen van dit soort leugens nodig zijn.
    Dit is niveau "Sylvana Simons" uitleg of detail : "De wiskunde moet gedekolonialiseerd worden".

Komt van Gelijkheid uitleg of detail , maar toch ook maar hier vertoond, de zoveelste aanval in de terreur (de Volkskrant, 21-02-2024):

Oftewel: "Zie je wel: vrouwen kunnen het wel. En als ze ergens in de minderheid zijn, moeten er quota komen".
    De redactie was inmiddels geestelijk voorbereid, en had vier dagen eerder dit opgeslagen (YouTube.com, opgelsagen 16-02-2024, door Usagi Electric, uitleg of detail ):

Een bijeenkomst van antieke-computer-fans.
    Geen vrouw.
    Geen allochtoon (in Amerika: zwarte, latino).
    Geen.
    Null, nada, zero, enzovoort.
    Waarom die eerdere vrouw? Daarom (de Volkskrant, 21-02-2024, door Govert Schilling):
  Jennifer Mae Lotz

Eerste vrouwelijke baas van supertelescopen geldt als geboren leider

Sterrenkundige Jennifer Lotz is de nieuwe chef van het Space Telescope Science Institute. Daar moet ze het einde van 'Hubble' gaan begeleiden, 'haar grootste uitdaging'.


Jennifer Mae Lotz kreeg het heelal met de paplepel ingegoten. Haar vader had een grote belangstelling voor de sterrenkunde, en zette zijn dochter in 1980 al voor de tv om naar de PBS-serie Cosmos van Carl Sagan te kijken.
    Ze groeide op in Florida, waar spaceshuttles de ruimte in geschoten werden vanaf het Kennedy Space Center. En in 1994, tijdens een zomerstage op het Maria Mitchell Observatory in Massachusetts, was ze getuige van de inslag van komeet Shoemaker-Levy 9 op de reuzenplaneet Jupiter.    ...

Het is een uiterst uitzonderlijk geval.
ROT OP MET JE VROUWEN!
HET IS WINTI!!
TOVENARIJ!!!
INQUISITIE!!!!
TERREUR!!!!!

Barbarij.



Naar Sociologische krachten , of site home ·.

27 okt.2012