WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Cognitieve dementie: perspectief

27 apr.2017

Eén van de weinige dingen uit de algemene semantiek  die enige bekendheid hebben, is de uitspraak "The map is not the territory" uitleg of detail . Oftewel: het beeld in het hoofd is niet gelijk aan de werkelijkheid.

Aan de andere kant, iets dat in deze uitspraak even vergeten lijkt te worden: er is niets anders dan het beeld in het hoofd. Zelfs de ervaring van het stoten van het hoofd waar men meende dat er niets was, is een gebeuren binnen lichaam en hoofd. Dus in navolging van het oud-Griekse gezegde "Quisque sibi proximus" ("Eenieder is zichzelf het naast"), kan je stellen: "Eenieder is zijn eigen beeld het naast".

Waarmee de bal helemaal teruggespeeld lijkt te zijn geworden naar de term "werkelijkheid". De term staat dus voor dat deel van het beeld dat de rest van het beeld wel eens niet geheel en al een juist beeld zou kunnen zijn.

De effectiviteit en geestelijke gezondheid van individuen hangt in hoge mate af van de mate van besef van deze werkelijkheid.

En nog veel lastiger wordt dit allemaal, als je het idee invoert van een werkelijkheid die verandert ...

Hier blijven we bij het uitgangspunt dat het principieel zo is dat het beeld van de werkelijkheid de werkelijkheid is, en de mate waarin men hieraan uitvoering geeft en aan vasthoudt. In diverse mate van gezond tot gevallen van cognitieve dementie.

Waarbij die laatste natuurlijk, zoals altijd in de psychologie, het meest leerzaam zijn, en daarbinnen weer het meest leerzaam zijn die gevallen waarin het slachtoffer over zichzelf heeft. Het toch zo relatief frequente geval van het zelfportret uitleg of detail .

Hier is zo'n geval, als voorbeeld van een veelkomender verschijnsel, maar in alles zijn er ook mates van excellentie. (Joop.nl, 26-04-2017, door Han van der Horst - Historicus uitleg of detail ):

  Politieke correctheid is net zo’n hersenschim als Allah zelf

Wie de maatschappelijke discussie volgt, weet dat op zijn minst de helft daarvan schrijvende in de tijd van de immigratie van niet-westerse immigranten, draait om het verschijnsel van politieke-correctheid: de dwang opgelegd via voornamelijk de media dat je bepaalde zaken niet mag benoemen, iets dat ook al behoorlijk oud is onder termen als "taboe", maar sinds de niet-westerse immigratie sterk in niveau en ernst is gestegen omdat de verschijnselen die taboe zijn, door het uitgroeien tot immigratie tot massa-immigratie massaal groot zijn geworden. Oftewel: er is sprake van massa-politieke-correctheid.

Nu is één van de gevolgen van die massa-immigratie de opkomst in Nederland van de islam en dus het begrip 'Allah', en dus alles zo even uitgeduid hebbende, zit er in die kop van auteur Han van der Horst, historicus, dus al een huizenhoge contradictie verborgen.

Omdat deze hele situatie zo sterk neigt naar de contradictie, worden de deelnemers aan de maatschappelijke discussie dus gedrongen ("gedwongen" bestaat niet hier) naar één van de twee kanten, zodat de afstand groter wordt en het middenveld dunner, wat tezamen bekend staat als "polarisatie". Je bent "politiek-correct", of "tegenstander van  politiek-correctheid". Gewoon "niet politiek correct zijn" is er nauwelijks meer, want als je zoiets doet, bijvoorbeeld zoiets zegt als "De overlast in het zwembad wordt voornamelijk veroorzaakt door Marokkaanse en Turkse jongens" => wat niet meer is dan een vermelding van de feiten zonder de last van politieke-correctheid, dan ben je volgens de politiek-correcten een "xenofoob", "rechtsextremist", "PVV-aanhanger", "Hitler!", "Holocaust!", "Anne Frank!", enzovoort.

Het scheldwoord de andere kant op is "politiek-correct". Met synoniemen als "theedrinker", "wegkijker", enzovoort. Maar zlefs dat, het benomen vanm politiek-correcten als "politike-correcten", is dus ernstig bezwaarlijk. Volgens mensen als historcus Han van der Horst:
  Bestaat Allah dan? Nee, Allah bestaat niet. ...
    Waarom schrijf ik dit zo op? Ten tweede male trouwens, maar waarom schrijf ik dit zo op? Omdat het tegenwoordig bon ton is te beweren dat je dit soort dingen in het Nederland van nu niet meer zou kunnen zeggen of publiceren. ...

Neueue hoor ... Dat is niet datgene dat je niet mag beweren. Wat je niet mag beweren is dat niet-westerse immigranten ons talloze miljarden kosten en onze cultuur ondermijnen. En aanverwante. Dat is de politiek-correctheid. Want kijk maar. En n=het staan van die politike-correctheid bewijst hoistoricus ham vanb der Horst ter plekke:
  Dinsdagavond werd deze stelling in het programma Opiniemakers van WNL voor de zoveelste keer verdedigd. ...

Dat programma is van een mini-omroep en beslaat één keer in de week een uurtje, en de rest van de tijd besteedt aan maatschappelijke onderwerpen bij de NPO wordt gevuld door de migratie-fundamentalisten, "Islam is Vrede"-verkondigers en Zwarte Piet-bestrijders van Pauw, DWDD enzovoort, en NPO -programmas's als "Mijn moskee is top" enzovoort.
  ...verdedigd. Wierd Duk, die elke zaterdag een pagina krijgt in het AD ...

Wierd Duk is de enige reguliere journalist in de politiek-correcte media die een niet-politiek-correct geluid laat horen.
   Hij bezocht bekende commentatoren aan de rechterzijde zoals de Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans en Geen Stijl hipster Bart Nijman

Juist ja ... De grote groep niet-politiek-correcte commentatoren in de media bestaat dus uit een wethouder in Rotterdam, en iemand die op het internet schrijft ...

Het aldus reeds gestoord gebleken subject in deze verhandeling, historicus Han van der Horst, schrijft bij Joop.nl. Joop.nl is het ergste broeinest van politieke-correctheid, waar ook mensen schrijven die vroeger benzinestations van de Shell en supermakten van de Makro in de brand staken omdat die handel dreven met Zuid-Afrika. En die nu massaal in het zwart gekleed en dreigend naar Sinterklaasvieringen trekken "Want Zwarte Piet". En die Pim Fortuyn vermoordden. En de Schilderswijk in de brand staken omdat een zwarte die zich verzette tegen arrestatie daarbij omgekomen is aan zijn dikheid.

En bij Joop.nl schrijven ook mensen die Theo van Gogh vermoorden, want betogend dat Allah lief en onschuldig is. Al dan  niet zelf behorend tot het Rijk van Allah.

Waaronder dus ook Han van de Horst, historicus, die onder andere betoogt dat de islam een godsdienst is als alle andere, waar hij dan wel niet gelooft, maar niet gekker is dan christendom of boeddhisme.

Oftewel: die ook medeschuldig is aan alle aanslagen gepleegd door lieden wier geest vergiftigd is door die godsdienst.

En waar Joop.nl het allerergste in dit soort politiek-correcte schrijverij is, behoort Han van der Horst tot de allerergsten in dit soort politiek-correcte schrijverij bij Joop.nl:
 
 
Merk op: dit artikel bevat de beschuldiging dat gewone Nederlandse burgers die hun buurt proberen te beschermen tegen het geweld van gekleurden komende uit geweldsgebieden elders in de wereld, geweld gebruikt zouden hebben bij het aanbrengen van een gekleurde geweldspleger. De update onderaan moet deze leugen corrigeren.


En lees nu die kop weer even terug.

Wat Han van der Horst, rabiaat politiek-correct, daar schrijft, is dit: "Mijn wereldbeeld is de wereld".

Een ernstig geval van cognitieve dementie.

Overigens, om te voorkomen dat dit gezien wordt als een puur individueel geval: de ergste politieke-correctheid in de reguliere medie is vermoedelijk wel te vinden in de Volkskrant, en bij de Volkskrant het ergste is vermoedelijk weer Bert Wagendorp uitleg of detail . Hier ook over politieke-correctheid (de Volkskrant, 07-01-2016, column door Bert Wagendorp)
  Politici en de politiek correcte media (dat zijn alle andere media naast de sociale media minus de daarop actieve politiek correcte sukkels) wilden dat namelijk onder de pet houden om de asieldiscussie in Duitsland niet verder te laten escaleren.
    Ik werk al een flink aantal jaren bij een politiek correct medium - goed, een Nederlands politiek correct medium, maar dat verschilt vast niet zo heel veel van een Duits - en ik heb nog nooit meegemaakt dat er bij de Volkskrant dingen om pc-redenen onder de pet werden gehouden. Áls je al precies zou kunnen omschrijven wat politieke correctheid is. Meestal komt die notie van getroubleerde geesten met een krachtige behoefte aan een vijandsbeeld: wat zich niet voegt naar de eigen hersenschimmen is politiek correct en een tegenstander waarmee moet worden afgerekend.

In wat meer woorden de kop van Van der Horst. Zie overigens ook hetzelfde raillerende taalgebruik. Waarbij "raillerend" en het nette synoniem is voor "gestoord'. Zie ook Peter Middendorp uitleg of detail , de Betrouwbare Mannetjes uitleg of detail , Asha ten Broeke uitleg of detail, enzovoort die er ook allemaal eheilig van overtuigd zijn dat hun wereldbeeld de volledige en enige werkelijkheid is.


Naar Cognitieve dementie  , of site home  .