Bronnen bij Houding top I: vlucht van de top

5 nov.2005

Er is altijd een trend geweest van de elite om zich af te scheiden en naar schonere oorden te vertrekken met het aan het werk van anderen onttrokken kapitaal. Een houding die steeds erger en steeds systematischer wordt uitleg of detail .
   Op die plaatsen van exorbitante luxe en vlucht uit de maatschappij gaan ze natuurlijk een leven van nutteloosheid en decadentie te gaan leiden, zie zulke topseries als Pride and Prejudice uitleg of detail , of nog wat eerder bij de oude Romeinen:


Uit: De Volkskrant, 23-08-2008, door Wim Wirtz

Een vis met oorringen aan

In de bloeitijd van het Romeinse Rijk ging de rijke, machtige elite zich te buiten aan weeldezucht. ...


Tussen de luxe en decadentie van het rijke Westen en die van het Romeinse Rijk bestaat een opmerkelijke parallel. In de westerse wereld zien we de rijkdom terug in de talrijke SUVs, kapitale boerderettes, grachtenpanden, chirurgisch strakgetrokken mannen en vrouwen, intercontinentale reizen, dure trouwpartijen, een uitbundig uitgaansleven en een overdreven liefde voor huisdieren die worden vertroeteld als een favoriet familielid. ...
    De weeldezucht van de Romeinse elite - die klein en machtig was en ver af stond van de brede onderlaag - manifesteerde zich voornamelijk rondom de Golf van Napels, aan de Romeinse goudkust, met Pompeii en Herculaneum als belangrijke centra. ...


Red.:   Wat meer over die decadentie hier uitleg of detail .
    In de moderne tijd is de trend van de laatste jaren toch betrekkelijk nieuw:


Uit: De Volkskrant, 24-10-2005, ANP

Belastingplan gunstig voor rijkste Fransen

De Franse regering heeft dit weekend belastingplannen aangekondigd die het aandelenbezit moet bevorderen en de trend moet keren dat miljonairs Frankrijk verlaten.

De minister van Financiën, Thierry Breton, bereidt onder meer een wet voor die de belasting op inkomsten- en vermogensgroei op aandelen voor ten minste acht jaar afschaft.
    Ook het aandelenbezit van werknemers moet minder worden belast. De maatregelen komen vooral de topmensen in het Franse bedrijfsleven ten goede die vaak grote belangen hebben in de ondernemingen waar ze werken.   ...
    De Britse zaken krant Financial Times meldde zondag op zijn website dat sinds 1997 gemiddeld dagelijks een miljonair uit Frankrijk vertrekt. De hoge belastingdruk is voor dertien van Frankrijks vijfentwintig rijkste families reden geweest om deels of in hun geheel het land te verlaten.


Red.:
   Zo op papier lijkt het logisch, maar dat wordt het minder als men puur naar het resultaat kijkt. Iemand is geboren in een land, per definitie met niets. Door wat dan ook weet hij zich in de loop van zijn leven een miljoenen kapitaal te vergaren, waarbij de kans dat hij werkzaamheden heeft verricht die overeenkomen met dit bedrag nihil is. Vervolgens gaat hij met het kapitaal dat hij in dit land heeft verkregen naar een ander land, met een beroep op het feit dat de overige burgers van het land hem het verwerven van nog meer onverdiende miljoenen willen onthouden. Het inspireert ieder zinnig en moreel mens om te gaan nadenken over systemen waarin dit soort misdaden onmogelijk worden gemaakt.
    En kijk eens wat er in Nederland gebeurd, nu er alleen nog maar gepraat wordt over de topsalarissen:


Uit: Volkskrant website, 08-11-2007, van de redactie

ING dreigt met vertrek uit Nederland

Bankverzekeraar ING zinspeelt op een vertrek uit Nederland als het vestigingsklimaat niet verbetert. Bestuursvoorzitter Michel Tilmant zegt zich met name te storen aan de discussie over de beloning van topmanagers.


Volgens Tilmant moet zijn onderneming concurreren met salarissen die in New York, Londen en Singapore worden geboden. ‘Als we getalenteerde mensen hier naartoe willen halen, moeten we ze marktconform kunnen belonen’, zei hij donderdag in het FD.
    De afgelopen maanden is de discussie over de beloningen in het bedrijfsleven opgelaaid. De Tweede Kamer deed in oktober een klemmend beroep op ABN Amro-bestuurder Rijkman Groenink om zijn geschatte bonus van 26 miljoen weg te geven. Ook topman Jan Bennink van babyvoedingsconcern Numico lag onder vuur nadat gebleken was dat hij aan de verkoop van Numico bijna 90 miljoen euro over hield. Beinnink zei later een groot deel van dat geld te zullen geven aan goede doelen.
    Oud-bestuurders van Akzo Nobel, Philips en Heineken hekelden dit najaar de hoge beloningen in het bedrijfsleven. In het actualiteitenprogramma Netwerk noemden zij de hoogte van de topsalarissen ‘niet normaal’. ...


Red.:   Dat is dus de reactie van de topmanager dreigt met zijn bedrijf het land te verlaten als hij niet onbeperkt mag graaien: die van een psychopaat .
    En toen er één schaap over de dam was, volgden er meteen meer:


Uit: De Volkskrant, 12-11-2007, van verslaggever Douwe Douwes

Industriëlen mopperen over fiscaal klimaat

Topmannen Shell, Akzo Nobel, Philips en Unilever willen aanpassing Belastingplan.


Voor de tweede keer in een week hebben topmannen uit het bedrijfsleven hun ongenoegen geuit over het Nederlandse vestigingsklimaat. Na ING-voorzitter Michel Tilmant, die zich in een interview in het Financieele Dagblad beklaagde over het gezeur over topsalarissen, het niveau van het onderwijs en de dienstverlening door de overheid, hebben nu vier andere topmannen een brandbrief geschreven aan minister Bos van Financiën. Zij lopen te hoop tegen zes fiscale maatregelen die in het Belastingplan zijn opgenomen.
    Directeur Peter de Wit van Shell Nederland heeft Bos aangeschreven, mede namens Akzo Nobel, Philips en Unilever. De vier stellen dat onder meer de aftopping van de aftrek van pensioenpremies, de verhoging van de bijtelling voor leaserijders, en de verlaging van de kinderbijslag slecht zijn voor het vestigingsklimaat. ...


Red.:   Waar er vraag is, komt er meestal ook aanbod. De nieuwe woonplaatsen voor de vertrekkende rijken worden al gecreëerd:


Uit: VARA TV Magazine, nr. 19-2006, door Robert Gooijer

Programma-aankondiging | National Geographic Megastructures: Dubai's Palm Island

Tekenen in de Golf

Tussentitel: 'Het is een Walt Disney-versie van het Vrije Westen'

Voor de kust van Dubai verrijzen de Palmeilanden. Robert Gooijer bezocht het wonderlijke project.

Dubai is de meest intrigerende stad op aarde. Honderd jaar geleden liepen er alleen nomaden en geitjes rond, dertig jaar geleden was het een havenstadje, nu wordt er een miljoenenmetro-pool uit de grond gestampt. Uit het niets. Voor de één is het een uitzinnig shoppingparadijs, voor de ander een helse parodie op Westerse decaden-tie. Onverschillig laat Dubai niemand.
    De staat Dubai is onderdeel van de Verenigde Arabi-sche Emiraten, is twee keer zo groot als Nederland en bestaat vrijwel geheel uit woestijnzand. Onder dat zand bevindt zich de olie waarmee de hoofdstad Dubai wordt gebouwd. Het is het Almere van het Midden-Oosten: gebouwd op land dat eerst water was, een stad zonder historie, alles nieuw en glimmend en vooralsnog zielloos. ...  Aan die nieuwe stranden verrijzen 1600 villa's die nog voor de oplevering - Jumeirah gaat pas eind dit jaar 'open' - werden verkocht als warme broodjes. Binnen drie kwartier waren ze op, dus is Van Oord nu bezig met de aanleg van een tweede palmeiland, Deira. ...
    Het probleem van Dubai en haar palmeilanden en de tientallen nieuwe wolkenkrabbers, is dat die wil en dat geld niet getemperd lijken te worden door gevoel voor proporties. Het is alsof een kind de staatsloterij heeft gewonnen en de vrijheid krijgt al zijn dromen uit te laten komen. ...  En honderdduizenden woningen, hotelkamers en kantoren voor immigranten die volgens de autoriteiten staan te trappelen om naar Dubai te komen. Tot nu toe hebben ze gelijk gekregen, want ondanks de krankzinnige schaal van de nieuwbouw overtreft de vraag het aanbod. Behalve uit het Westen is er veel belangstelling uit de regio zelf. Vermogende Iraniërs en Koeweiti, moe van de beperkingen in eigen land, trekken naar deze Walt Disney-versie van het Vrije Westen aan de Arabische Golf. ...


Uit: De Volkskrant, 09-05-2007, door Gert-Jan van Teeffelen

Accent | benauwde Russen

De geest van Litvinenko waart door Britse huizen


...   De geest van Litvinenko waart ook elders nog rond in Engeland, waar veel rijke Russen wonen. Want als de moord hen één ding heeft duidelijk gemaakt, dan is het dat niemand veilig is voor de duistere krachten die in Rusland achter de schermen opereren. Sindsdien treffen de welgestelden extra maatregelen.
    Zo bouwt Paul Aven, topman van Alfa Bank, de grootste particuliere financiële instelling van Rusland, een vesting in Surrey. Hij kocht in 2004 een huis op een landgoed ten zuidwesten van Londen, voor circa 12 miljoen euro. Maar hij zou 20 miljoen euro in een verbouwing hebben gestoken.
    Tot de aanpassingen behoort een achthoekige wachttoren van twee etages bij de poort, terwijl er volgens buurtbewoners – die de bouwvakkers hebben uitgehoord – alleen al voor 2 miljoen euro aan bedrading is aangelegd voor de beveiligingsinstallaties.
    Bankier Aven is meestal in Rusland, maar het Engelse fort zou dienen als toevluchtsoord voor het geval hij wordt verdreven. Alfa Bank geniet nu nog bescherming van president Poetin, maar als die volgend jaar vertrekt, kunnen er rare dingen gebeuren. Zakenlieden hebben in Rusland immers een vergrote kans op onteigening, liquidatie of gevangenschap. ...


Red.:   Vergeet even alle opmerkingen over een dreiging vanuit Rusland, want die rijke Russen zaten er al lang, sinds de tijd van Jeltsin. Wat je daar dus hebt een groep superdieven die er, tezamen, met honderden miljarden van de rijkdom van hun land van door zijn gegaan naar het buitenland. Precies zoals de westerse rijken dat ook zullen doen, als hun dat uitkomt.
    Dus als het inderdaad zo is dat ze bedreigt worden vanuit Rusland, is dat niet meer dan wat ze verdienen. We mogen hopen dat de westerse rijken ervan leren.


Uit: De Volkskrant, 31-05-2007, van correspondent Cees Zoon

Indianen Patagonië in gevecht met Benettons

Mapuches zien kans aloude strijd over land te winnen. Patagonië speeltuin elite VS.


Helemaal aan het eind van de bewoonde wereld is de strijd van de Mapuche-indianen tegen de beroemde Italiaanse familie Benetton een nieuwe fase ingegaan. Al jaren proberen de indianen in Patagonië een door de Benettons ‘gestolen’ grondgebied terug te krijgen,  ...
    De strijd van de Mapuches tegen de Benettons heeft opnieuw de discussie aangewakkerd over de ‘krankzinnige uitverkoop’ van grond in Argentinië. Volgens het ministerie van Defensie is al tien procent van alle Argentijnse grond in buitenlandse handen. De eigenaars zijn veelal duistere bedrijven waarvan niemand iets weet en die hun hoofdkantoren hebben in belastingparadijzen.
    Patagonië is vooral in trek bij de Amerikaanse elite. De Amerikaan Douglas Tompson, die een fortuin vergaarde als eigenaar van de Esprit-kleding, bezit 4500 vierkante kilometer, naast de 7000 vierkante kilometer die hij heeft in het Chileense deel van Patagonië. Ted Turner, vicepresident van AOL/Time Warner en oprichter van CNN, mocht een compleet natuurpark van 5000 hectare kopen van een medewerker van een wegens corruptie veroordeelde ex-minister. De Amerikaanse speculant-filantroop van Hongaarse afkomst George Soros bezit 400 duizend hectare.
    Onder de andere glamour-eigenaren van Patagonië bevinden zich Joe Lewis, voormalig mede-eigenaar van Planet Hollywood; Daniel Lerner, president van Walt Disney in Latijns-Amerika; en filmsterren als Jane Fonda (ex van Turner), Michael Douglas en de Franse Schwarzenegger, Cristopher Lambert.
    Zij allen komen af op de onbedorven natuur en de lekkere prijzen: in de provincie Chubut koop je een hectare voor 11,5 euro. Maar critici zien de nieuwkomers slechts als speculanten: onder de grond in Patagonië zit een van de grootste zoetwatervoorraden ter wereld, en water zal in de niet al te verre toekomst goud waard zijn.
 

Uit: De Volkskrant, 13-03-2007, column door Pieter Klok

Ex-broodheer van Dick Cheney vlucht naar vrijstaat Dubai

Geen bedrijf is de laatste jaren zo vaak in opspraak gekomen als het Amerikaanse Halliburton. Deze leverancier aan de olie- en gasindustrie is onder meer beschuldigd van omkoping, verkwisting van overheidsgeld en illegale leveranties aan Iran.
    Dat was niet alleen vervelend voor Halliburton zelf maar ook voor president Bush en zijn adjudant Dick Cheney. Cheney was van 1995 tot 2000 bestuursvoorzitter van het bedrijf en heeft – zo luidt de althans de beschuldiging – zijn voormalig broodheer jarenlang voorgetrokken door grote overheidsopdrachten onderhands toe te kennen. ...
    Halliburton heeft zijn hoofdkantoor nu nog in Houston, Texas, homeground van de familie Bush, maar dat gaat veranderen. Het bedrijf verhuist naar Dubai, het razendsnel groeiende emiraat aan de Perzische Golf.
    De officiële reden, volgens bestuursvoorzitter Dave Lesar: het oostelijk halfrond wordt steeds belangrijker. Vorig jaar haalde Halliburton 38 procent van zijn inkomsten uit de oliedienstverlening uit die regio.
    De echte reden laat zich raden. Halliburton heeft er genoeg van te worden achtervolgd door onderzoekscommissies, beurstoezichthouders en Bush-haters. In Dubai kan het bedrijf in stilte zijn goede werken verrichten. Sjeik Mohammed Bin Rashid Al Makhtoum, die in zijn eentje het emiraat bestuurt, legt bedrijven geen strobreed in de weg. Belasting betalen is niet nodig, werknemers hebben geen rechten (de veelal Indiase arbeiders bijvoorbeeld kunnen elk moment het land worden uitgezet), en woorden als transparantie en het afleggen van verantwoording komen in het vocabulaire van de sjeik niet voor. ...


Uit: De Pers, 04-02-2008, door redactie economie

Eilandenrijk The World bij Dubai is af

Het kunstmatige eilandenrijk voor de kust van Dubai is voltooid. Nu moet het alleen nog worden verkocht.


Het Nederlandse baggerbedrijf Van Oord leverde gisteren ‘De Wereld’ op. Het kunstmatige eilandenrijk voor de kust van Dubai telt driehonderd eilanden in de vorm van de continenten van de wereld.   ...
    De prijzen van eilandjes op The World variëren van 15 tot 50 miljoen dollar en de Dubaise projectontwikkelaar Nakheel meldde onlangs zo’n 40 procent verkocht te hebben.
    Hieronder valt nagenoeg geheel Noord-Amerika. Voor Europa is de animo minder groot. Volgens een kaartje op de website van de projectontwikkelaar lijken Engeland en Ierland reeds verkocht. Maar in de rest van Europa kunnen rijkaards dus nog volop uitkiezen.
    Sjanghai werd eind vorig jaar gekocht door de Chinese projectontwikkelaar Bin Hu, die er maar liefst 28 miljoen dollar voor neertelde.


Red.:   De plannen worden steeds concreter en openlijker:
 

Uit: De Volkskrant, 16-05-2008, van een verslaggever

Topbestuurders van grote bedrijven voelen zich gekrenkt en willen meer waardering van de samenleving

Boze topman verplaatst hoofdkantoor

KPN- baas noemt aandacht 'een beetje discriminatie' | Storm: 'Je kunt overnight hoofdkantoor verplaatsen

Topbestuurders van Nederlandse multinationals dreigen hun hoofdkantoor naar het buitenland te verplaatsen als de kritiek op hun salaris blijft aanhouden. Ze voelen zich gekrenkt en willen meer waardering voor hun inspanningen. Dat zeggen ze in het zaterdag te verschijnen boek Het grote graaien van Volkskrant-journalist Xander van Uffelen.
    Topman Jeroen van der Veer van het olieconcern Shell, die afgelopen jaar 9,4 miljoen euro verdiende, zegt dat ‘we normale mensen zijn die ook normaal respect verdienen’. Bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer van het telecombedrijf KPN, die in het verleden onder vuur lag wegens zijn hoge optiewinsten, zegt dat alle aandacht voor een ‘select groepje bestuurders voelt als een beetje discriminatie’. Topman Michiel Boersma van energiebedrijf Essent noemt de reacties die enkele politici in 2005 over zijn inkomen maakten ‘ronduit beschamend’.    ...


Red.:    De psychologie van deze weerzinwekkende houding hierachter wordt elders besproken uitleg of detail .
    Een voorbeeld van de vele gevallen waar je minder van hoort:


Uit:
De Volkskrant, 26-09-2009, door Peter de Waard

Topman Britse bank verhuist naar Hongkong

Het nieuwe zwaartepunt van de wereldeconomie ligt in Azië. En daarom zal de topman van de grootste bank van Groot-Brittannie en de wereld, HSBC, daar ook kantoor gaan houden. Michael Geoghegan maakte gisteren bekend dat hij per 1 februari 2010 zal verhuizen naar Hongkong.   ...


Red.:   De kredietcrisis heeft een spaakje in het wiel van de megalomanen van Dubai gestoken,. Maar de berichten daarover laten nieuwe informatie los:
 

Uit: De Volkskrant, 05-12-2009, door Pieter Klok

Überkapitalist stoot zijn hoofd

Er wordt nog druk gebouwd, maar Dubai loopt tegen zijn grenzen aan. De toestroom van investeerders en zwart geld is gestokt. ...

'Kijk om je heen', zegt Oscar Rijcken-Voigt, en hij wijst naar de diepgroene golfbaan die ligt te glinsteren in de ochtendzon en de villa's in Arabische stijl daarachter. 'Allemaal bewoond. En er wordt nog steeds driftig gebouwd. ....'
    Rijcken-Voigt is bankier en voorzitter van de Nederlandse Business Council (NBC), een platform van Nederlandse ondernemers in Dubai. Hij woont met vrouw en drie kinderen in Arabian Ranches, een ommuurde villawijk in het achterland van Dubai, waar vroeger alleen woestijn was.
    Dankzij het Indiase personeel heerst er een oud-koloniale sfeer. De meeste gezinnen hier hebben een huishoudelijke hulp uit de Filippijnen of Sri Lanka, het strand en de woestijn liggen vlakbij, en straks wordt de Rugby Seven gehouden, een rugbytoernooi en drinkfestijn voor de expats. Het leven is hier goed.
    Rijcken-Voigt vindt dat Dubai veel te snel wordt afgeschreven. 'Ik begrijp dat enorme negativisme niet. Misschien heeft het iets te maken met de calvinistische houding in Nederland. Dubai heeft zijn hoofd boven het maaiveld gestoken. Dat kunnen Nederlanders niet waarderen.' Met de veronderstelde exodus uit Dubai valt het volgens Rijcken-Voigt wel mee, het ledental van NBC is in ieder geval niet afgenomen. 'Steeds meer ondernemers komen hier naartoe omdat ze de regeldruk en belastingdruk in Nederland zat zijn.'   ...
 

Red.:    Van de financiële wereld weten we door de kredietcrisis wat deze waard is , en van de deelnemers dat het gelegaliseerde witte-boordencriminelen zijn uitleg of detail . Dat hele Dubai is doodgewoon één groot roversnest, met een in dit bericht onbedoeld maar treffend beschreven decadentie.
    Nog een bericht over een roverhoofdman:


Uit: De Volkskrant, 10-12-2009, van verslaggever Pieter Klok

Nederlander en toezichthouder Paul Koster ziet in Dubai toekomst voor het islamitisch beleggen

'Alle grote spelers zitten hier'

Interview Paul Koster | Hij geeft leiding aan DFSA, de financiële waakhond van de beurs in Dubai, en is redelijk positief over de toekomst.

Tussentitel: 'Het is wel makkelijk om te zeggen: het wordt toch nooit wat'

Paul Koster (56), tot april 2008 bestuurslid bij de Nederlandse toezichthouder AFM, woont tegenwoordig 32 hoog in Dubai Marina, een wijk met tientallen woontorens die de afgelopen paar jaar uit de grond is gestampt. Door een 7 meter hoog raam kijkt hij uit op een jachthaven en daarachter het eerste palmeiland. Het interieur is Hollands, met schilderijen van besneeuwde landschappen en antiek meubilair. ‘We hebben al onze spullen meegenomen. Ik zei: we gaan hier niet met een been heen.’
    Koster vindt het geweldig. ‘Elke ochtend wakker worden en weer de zon zien schijnen, dat maakt een mens toch vrolijker.’ Zijn zoon is het met hem eens en heeft ook besloten hier te komen werken. En zijn dochter, die de hotelschool doet, volgt wellicht ook nog. ‘Je hebt hier de mooiste hotels ter wereld.’
    Koster geeft sinds ruim een jaar leiding aan DFSA, die toezicht houdt op de beurs Nasdaq Dubai maar ook op banken en verzekeraars. De Nederlandsche Bank en de AFM ineen, dus.  ...
    Er zijn inmiddels driehonderd buitenlandse banken en verzekeraars neergestreken. Ze worden geflankeerd door vijftig accountants- en advocatenkantoren. ‘Alle grote spelers uit het Westen hebben we. Nu komen ze ook uit India, Rusland en China.’    ...
    ‘Natuurlijk kan dit de belangrijkste financiële hub (knooppunt, red.) tussen Tokio en Londen worden. ....’


Red.:   Wat 'ie zegt: Dubai zou makkelijk een nog groter rovershol kunnen worden.
    Een concreet voorbeeld:


Uit: De Volkskrant, 16-04-2010, van verslaggever Pieter Klok

Superondernemer betuigt IJslanders spijt voor rol in crisis

Tussentitel: 'De situatie zegt alles over hoe ik mijn werk heb gedaan'

Terwijl Rijkman Groenink woensdag glunderend economiestudenten te woord stond en uitlegde dat hij echt niet zo veel fout had gedaan, stuurde ondernemer Bjorgolfur Thor Bjorgolfsson een ingezonden brief naar Frettabladid, het grootste – en gratis – dagblad van IJsland. ‘Ik bied hierbij mijn excuses aan aan alle IJslanders voor mijn aandeel in de vastgoed- en schuldenzeepbel die heeft geleid tot het ineenstorten van het IJslandse bankensysteem.’  ...
    De excuses zijn een reactie op het rapport van de onderzoekscommissie dat maandag verscheen en waarin werd geconcludeerd dat IJslandse bankiers, toezichthouders en politici op alle fronten hadden gefaald.
    Voor zover bekend is nog geen wereldbewoner vanwege de kredietcrisis zo diep door het stof gegaan. Daar is ook wel enige reden toe. De 42-jarige Bjorgolfur, vaak beschouwd als de knapste miljardair ter wereld, behoort tot de Vikingen, het groepje jonge IJslandse ondernemers dat tussen 2000 en 2008 de wereld overtrok om met geleend geld tal van grote overnames te doen. Zij werden gefinancierd door de IJslandse banken die grotendeels in bezit waren van dezelfde Vikingen.
    De banken bleken deze ballast uiteindelijk helemaal niet te kunnen dragen en vielen in de herfst van 2008 om. ...
    Bjorgolfur Thor was IJslands eerste miljardair. Forbes zette hem in 2007 op de 249ste plek van ’s werelds rijksten met een geschat vermogen van 3,5 miljard dollar (2,6 miljard euro). Volgens Bjorgolfsson is dat vermogen nu grotendeels verdampt. ...
    De IJslanders kunnen slechts hopen dat Bjorgolfsson de waarheid spreekt. Er doen al enige tijd hardnekkige geruchten de ronde dat de Vikingen een groot deel van hun kapitaal hebben overgebracht naar het belastingparadijs Tortola, een van de Britse maagdeneilanden.  ...
   Het is de vraag of de IJslanders de excuses zullen aanvaarden. De meesten hopen dat de Vikingen hard zullen worden gestraft. Of dat ooit gaat lukken is de grote vraag. Ze zijn allemaal het land ontvlucht en wonen in hun tweede huizen in Londen, Zwitserland of Luxemburg.


Red.:   Het verschijnsel hang ook niet van het politiek systeem af: overal is de top en zijn de rijken niet-te-vertrouwen schurken:


Uit: De Volkskrant, 12-09-2011, van correspondent Hans Moleman

Peking: extra screening moet vlucht voorkomen van corrupte kaderleden

China treft nieuwe maatregelen om de vlucht van corrupt partijkader tegen te gaan. Alle reislustige functionarissen uit de welvarendste kustprovincies, inclusief Shanghai, worden vanaf heden beter gescreend, zo heeft het ministerie van Supervisie bekendgemaakt.
    Corruptie is een van de grootste bedreigingen voor het aanzien van de Chinese eenpartijstaat. De centrale bank becijferde in juni, kort voor de 90ste verjaardag van de communistische partij, dat sinds 1995 duizenden corrupte partijleden ervandoor zijn gegaan met rond 80 miljard euro, de meesten naar de VS, Canada en Australië. Peking zei later dat die getallen niet kloppen, maar kwam niet met andere gegevens.
    De nieuwe reiscontrole is vrijdag aangekondigd als een proef van een jaar. De autoriteiten in tien provincies moeten beter onderzoek doen. Ook eist Peking meer inspanning om voortvluchtige officials op te pakken.
    Jaarlijks bezoeken tienduizenden partijleden in delegaties of privé het buitenland. Daarvoor is toestemming vereist. In het verleden konden corrupte functionarissen met vervalste reisdocumenten de benen nemen. Op lager niveau wordt vaak de hand gelicht met de beoordeling, en corrupte partijleden hebben netwerken die hen beschermen.
    De centrale regering heeft dan het nakijken, tenzij Peking inspectieteams uitstuurt en zo provinciale en gemeentelijke maffiaclans omzeilt. Dit kostte enkele jaren geleden bijvoorbeeld de partijchef van Shanghai de kop.
    De nieuwe campagne koppelt beoordeling van reisaanvragen van partijkader en hun familie aan onderzoek van hun bankrekeningen, om te zien of ze grote bedragen naar het buitenland hebben overgemaakt.   ...


Red.:   Het verschil met het westen is natuurlijk slechts één enkel ding: de zichtbaarheid. In het westen gebeurt precies hetzelfde, en in veel hogere mate, richting gebieden en landen als de Canarische en Kaaiman eilanden en Abu Dhabi en Dubai.
    Zelfs de neoliberale economie-journalisten van de Volkskrant weten dat het zo is:


Uit: De Volkskrant, 12-10-2011, rubriek De Kwestie, door Peter de Waard

Biedt 'Bezet-beweging' vakbond een kans?

...   In de zogenoemde Bezet-beweging die voor Wall Street staat en nu ook in Nederland vorm krijgt, zou de bond iets van de oude ideologische bevlogenheid kunnen terugvinden. Zo zou de vakbeweging zich samen met die jongeren kunnen keren tegen de wereldwijde denivellering. De grote-geld-elite in Nederland ontwijkt dankzij de vele vluchtwegen net zo gemakkelijk de fiscus als de Buffetts in de VS. Dat zou door een mondiale aanpak van belastingontwijking onmogelijk moeten worden gemaakt. Pak, zogezegd de Kaaiman- en Kanaaleilanden net zo hard aan als Libië en Irak.    ...


Red.:   Meteen ook wat getallen erover:


Uit: De Volkskrant, 01-11-2011, van verslaggever Peter de Waard

Weelde te lijf vanuit mondain Cannes

In 'belastingparadijs' Cannes vergadert de G20 deze week, onder meer over de aanpak van belastingontduiking.

De jachthaven van Cannes is uit veiligheidsoverwegingen vanaf vandaag afgesloten. Er mag geen schip meer in of uit. Wie hier zijn jacht heeft aangelegd moet forse aftrekposten op het belastingformulier hebben. Alleen het liggeld is al 700 euro per dag. Niettemin liggen de miljoenenjachten van de rijken der aarde rondom het Palais des Festivals waar de leiders van de G20 vanaf morgen hun driedaagse onderonsje zullen houden.
    Op de agenda staat de aanpak van belastingparadijzen - een actiepunt dat in de schuldencrisis des te urgenter is geworden nu landen de inkomstenbelasting voor de grootverdieners willen gaan verhogen.
    Veel van deze grootverdieners hebben de vluchtwegen voor het uitkiezen. ...
    ... Volgens de actiegroep Global Financial Integrity verliezen ontwikkelingslanden jaarlijks 1,2 biljoen dollar aan inkomsten als gevolg van belastingontduiking en -ontwijking, tien keer zo veel als ze aan hulp krijgen. Eenderde daarvan is geld dat via criminaliteit of corruptie is verkregen. 'De G20 moet in Cannes iets doen', zegt Raymond Baker van Global Financial Integrity. 'Geheimhoudingsregels helpen kleptocraten en criminelen hun geld in veiligheid te brengen.'
    Uit een berekening van de Tax Justice Network, gebaseerd op onderzoek van onder meer de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) blijkt dat 9 biljoen dollar uit het zicht van de belastingdienst op zogenoemde offshore-rekeningen staat.
    Het zijn niet alleen ontwikkelingslanden die klagen. Veel kleine bedrijven spreken van oneerlijke concurrentie van multinationals die dankzij vestigingen in belastingparadijzen voordeliger kunnen opereren. ...


Red.:   Waarschijnlijk betreft het vele, vele malen meer ...
    De EU heeft eindeloos geld gegeven aan Griekenland, wat natuurlijk voornamelijk bij de rijken terecht is gekomen, die bovendien nauwelijks tot niet belasting betalen. En als de betalingen gestopt worden, en Griekenland failliet driegt te gaan:


Uit: De Volkskrant, 24-11-2011, van correspondent Patrick van IJzendoorn

Reportage | Griekse miljonairs investeren hun geld massaal in dure Londense appartementen

Rijke Griek vlucht naar Londen

Tussentitels: Grieken betalen gemiddeld 3 miljoen voor huis in Londen
Engelse makelaars zien ook steeds meer Italiaanse miljonairs

De Elgin Marbles, de marmeren sculpturen van het Parthenon, hoeven niet meer terug naar Griekenland; de Grieken komen wel naar de ingepikte ornamenten in het British Museum toe. Honderden rijke Grieken hebben de afgelopen anderhalf jaar in Londen appartementen gekocht. Gemiddelde waarde: 2,8 miljoen pond (3,25 miljoen euro). 'Eerst kwamen de miljonairs en miljardairs om hun geld te stallen, nu komen ook de iets minder vermogende Grieken om hier een nieuw leven te beginnen', zegt makelaar Panos Koutsogiannakis. 'Ze nemen zelfs een hypotheek. Dat is nieuw.'
    Al in het voorjaar van 2010 raakte de Londense makelaarswereld in de ban van de 'Cash Greeks': Grieken, vaak rijk geworden in de scheepvaart, die op zoek zijn naar een veilige haven voor hun vermogen ...
    Voor makelaars zijn deze Grieken de ideale klanten, zegt makelaar Gavin Cohen. 'Ze hebben bergen geld en zijn niet heel kieskeurig, omdat ze zelf meestal niet in de gekochte panden gaan wonen. Nog altijd is vier van de tien buitenlandse klanten hier een Griek. En hun interesse gaat uit naar alles boven 800 duizend pond. Er wandelen nu ook wat meer Italianen binnen. ...
    Met hun kapitaalvlucht zijn de Grieken geduchte deelnemers geworden van een levensecht Monopoly-spel, waarbij de rijken der wereld strijden om de duurste appartementen in de exclusiefste wijken van Londen. Iedere bevolkingsgroep heeft zo zijn eigen voorkeur. De Arabieren lonken naar 'Klein Beiroet' in Paddington, de Indiërs klonteren samen in St John's Wood en de Russen zitten het liefst rond Hyde Park. De Chinezen, die geen esthetische bezwaren koesteren tegen nieuwbouwflats, zitten in de Docklands. De erven-Kadhafi hebben overal in Londen onroerend goed, ter waarde van één miljard pond. En als het om het nog betere investeren gaat, is Mayfair het paradijs. Voor de Grieken is Londen extra aantrekkelijk, omdat er reeds een grote Griekse gemeenschap is. ...


Red.:   Het is duidelijk wat hiermee moet gebeuren: een paar van die lui ophangen, de rest spitsroeden laten lopen tussen rijen ontslagenen en andere armen, en hun bezit naar de fiscus.
   Uit het archief de versie van de zaken-website Z24.nl:


Uit: Z24.nl, 10-11-2011.

Hier vluchten Grieken met hun geld naartoe

Uit angst dat het financiële systeem in Griekenland in elkaar stort, halen veel Grieken hun spaarcenten alvast van de bank. Maar waar moet je als Griek naartoe met je poen?

Uit gegevens van de Griekse centrale bank blijkt dat Grieken in september weer meer geld van hun rekeningen hebben gehaald dan de maand ervoor.
    Sinds begin dit jaar hebben de Grieken met zijn allen al meer dan 26 miljard euro van bankrekeningen opgenomen. De oorzaak laat zich raden: ze vluchten met hun vermogen naar het buitenland, omdat ze bang zijn dat Griekse banken zullen bezwijken.
    Cyprus was vorig jaar een populaire bestemming voor Grieks geld. Inmiddels is Cyprus passé als veilige haven. ...
    Tegenwoordig schijnt vastgoed in Londen een populaire bestemming te zijn voor Grieks geld. Niet alleen de allerrijksten stoppen hun geld in Britse stenen - de rijken zouden inmiddels al wel voorzien zijn van een luxe woning in de Britse hoofdstad - ook de middenklasse zou er wel oren naar hebben.   ...
    Volgens onder meer het Duitse tijdschrift Der Spiegel is ook Berlijns vastgoed populair onder Grieken. De Griekse nieuwssite Kathimerini ziet vooral veel belangstelling voor huisjes in Frankrijk.
    De ultieme veilige haven is natuurlijk een Zwitserse bankrekening. Dat weten Grieken met (zwart) geld natuurlijk ook maar al te goed. Naar schatting is er sinds begin 2010 een slordige 87 miljard euro overgemaakt naar Zwitserse bankrekeningen, schrijft Athens News.
    Dat er nogal eens een luchtje zit aan Grieks geld dat naar Zwitserland wordt weggesluisd, blijkt wel uit het feit dat minister van Financiën Venizelos lijsten zou hebben van overschrijvingen die niet helemaal kosjer lijken.
    Zo zou een Griek 146 miljoen euro hebben overgemaakt naar een rekening in Zwitserland, terwijl hij in eigen land nog 636 miljoen euro aan de fiscus moet betalen, aldus Athens News.
    Een andere Griek zou twee miljoen euro naar buitenlandse rekeningen hebben overgemaakt, terwijl hij in Griekenland een werkoosheidsuitkering ontving, schrijft Athens News. ...  
    Overigens zouden nu ook de Italianen onrustig worden en geld van hun rekeningen halen. Afgelopen augustus zou er 80 miljard euro door Italianen naar het buitenland zijn overgeheveld, zo blijkt uit gegevens van de Italiaanse centrale bank


Red.:   Griekenland heeft naar schattingen een schuld van rond de 300 miljard euro. Het zit bijna allemaal bij deze heren.
    Maar het verschijnsel is niet beperkt tot Griekenland:


Uit: De Volkskrant, 02-12-2011, door Peter de Waard

Uitwijkplaatsen voor de happy few

Hoe exotischer de plek, hoe gezonder de financiële sector en hoe groter de kansen voor de spaarders die hun geld uit Europa willen weghalen.

Tussentitel: In de eurozone is het de rijken te heet onder de voeten geworden

Op een bijeenkomst van private banks en vermogensbeheerders deze week in het Hilton in Amsterdam werd veel gefilosofeerd over de vraag waarheen de rijken van de aarde met hun geld gaan, nu het ze in de eurozone te heet onder de voeten is geworden.
    Singapore is de belangrijkste uitwijkplaats voor de rich & famous, gevolgd door Hongkong en Australië. In Singapore kunnen de banken de instroom van het geld bijna niet aan. Op deposito's geldt soms een negatieve rente: er moet geld worden betaald om het saldo te parkeren. Een deel van het geld wordt dan ook geïnvesteerd in de vastgoedmarkt. Dit leidt tot boosheid bij de lokale bevolking, die zich bijna geen appartement, laat staan een huis, kan permitteren.    ...
    Na de industrie verplaatst ook de financiële dienstverlening zich naar de opkomende landen en zelfs naar landen die behoren tot de zogenoemde frontier markets, de toekomstige opkomende landen. ...
    Al tweehonderd jaar is Zwitserland het wereldwijde centrum voor vermogensbeheer, dankzij het bankgeheim en de strikte bankregels. Maar langzaam verplaatst zich dit naar met name Singapore en Hongkong. Het totale beheerde vermogen door Zwitserse banken is teruggelopen van 4,4 biljoen euro eind 2007 tot 3,3 biljoen eind 2008. De afname wordt deels veroorzaakt door de belastingverdragen die de Zwitsers onder grote druk met onder meer de VS en Duitsland hebben afgesloten.
    Het door banken in Singapore beheerde vermogen steeg van 460 miljard euro tot 750 miljard euro en is inmiddels weer verdubbeld, hoewel daar geen officiële cijfers van zijn. Maar veel beroemde Zwitserse private banks hebben nu vestigingen in Singapore. Alleen al de eerste heeft daar inmiddels meer dan vierhonderd mensen in dienst. Singapore koestert net als Zwitserland het bankgeheim en is daarom de favoriete hotspot geworden van de happy few.


Red.:   Wat zou u zeggen van een totale ontwaarding van alle tegoeden van particulieren boven de 1 miljoen? Loon naar werken, toch?
    Wat flatteuze cijfers uit Rusland:


Uit: De Volkskrant, 14-01-2012, van correspondent Arnout Brouwers

Kapitaalvlucht uit Rusland naar hoogste niveau sinds crisis 2008

De kapitaalvlucht uit Rusland bereikte eind vorig jaar het hoogste niveau sinds de mondiale financiële crisis van 2008. In 2011 werd 66 miljard euro uit Rusland onttrokken, meer dan het dubbele van de 26,3 miljard in 2010.
    Alleen al in het laatste kwartaal van het afgelopen jaar bedroeg de kapitaalvlucht 29,8 miljard euro - terwijl de Russische Centrale Bank begin vorig jaar nog rekening hield met een kapitaalinstroom. Over het hele jaar gezien is de kapitaalvlucht de op een na grootste sinds de metingen hiervan begonnen in 1994. Alleen in 2008 was de uitstroom van kapitaal hoger, met 104 miljard euro.   ...


Red.:   Dit betreft natuurlijk alleen de zaken die bekend zijn geworden. wat er buiten de officiële boeken om gebeurt is natuurlijk een veelvoud van dit bedrag. zoals zichtbaar aan het bestaan van honderden Russische oligarchen in het westen die elk voor miljarden en tientallen miljarden bezitten, en daarmee zaken als de voetbalmarkt verpesten.
    Nog een Grieks verhaaltje:


Uit: De Volkskrant, 25-02-2012, van verslaggeefster Yvonne Hofs

 Miljoenenfraude door Griekse 'golden boy'

De Griekse overheid heeft in Zwitserland beslag laten leggen op 158 miljoen euro van een voormalig 'Grieks ondernemer van het Jaar'. De man zou honderden miljoenen euro's hebben ontvreemd bij een bank en die vervolgens naar het buitenland hebben gesluisd.
    Het is de eerste keer dat Griekenland serieus werk maakt van een aanklacht tegen een rijke Griek die zijn vermogen naar het buitenland heeft overgeheveld. Lavrentis Lavrentiades (39) zou verantwoordelijk zijn voor 700 miljoen euro aan dubieuze transacties bij Proton Bank. Deze Griekse bank werd vorig jaar gered met geld van de EU en het IMF.
    Lavrentiadis gold als 'golden boy' in het Griekse bedrijfsleven. ... Lavrentiadis is misschien de bekendste, maar lang niet de enige rijke Griek die de staat van inkomsten berooft. Griekenland heeft volgens sommige schattingen 50 miljard euro tegoed van 'ontduikende' staatsburgers. Dat is bijna een kwart van het bruto binnenlands product.   ...


Red.:   Slechts een enkel voorbeeld van een grote stroom, natuurlijk.
    De portee van het volgende bericht was de redactie destijds ontgaan, maar naar aanleiding van het vorige bericht en nog wat andere schrijverij over het gebrek aan moed van de meerderheid der burgers om door middel van verkiezingen de neoliberale oligarchie de deur te wijzen, drong het ineens wel in zijn volledigheid door:


Uit: Volkskrant.nl, 06-01-2012, redactie.

Negentig procent Nederlandse goud ligt in buitenland

Negentig procent van de Nederlandse goudreserves ligt opgeslagen in het buitenland, bijvoorbeeld in kluizen in New York. Dat heeft Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB) bekendgemaakt in Nieuwsuur. 'Het goud ligt goed waar het ligt, vindt Knot.

Ook in Canada en Groot-Brittannië bevindt een groot deel van de goudvoorraad. Het werd er in de jaren dertig naartoe gebracht. Om hoeveel goud het in totaal gaat, is geheim.   ...


Red.:    De meerderheid der burgers beseft intuïtief, dat als ze zouden bewegen in de richting van het wegstemmen van de oligarchie, die oligarchie als eerste zal proberen door middel van geweld haar macht te behouden uitleg of detail , en als dat niet lukt, zal vluchten naar het buitenland. Waar het Nederlandse goud, het Nederlandse spaargeld, al voor ze klaarligt.
    Nog een illustratie uit Griekenland:


Uit: De Volkskrant, 25-05-2012, The New York Times

In het arme Griekenland voelt de rijke zich onzeker

Griekse kinderen lijden honger, maar scheepsmagnaten zijn nog altijd van belasting vrijgesteld.


Terwijl het geld de Griekse banken uit stroomt en Europa debatteert over de vraag of Griekenland zijn volgende kapitaalinjectie krijgt, laten degenen die misschien in de beste positie verkeren om de financiën van het land op orde te krijgen zich niet zien.
    Zij zijn de rijksten onder de Grieken. Scheepsmagnaten - die volgens de Grondwet zijn gevrijwaard van het betalen van belasting - en diegenen die die rijk werden in de olie-, gas-, media-, bank- of cementsector.
    Deze geslepen investeerders zijn niet van zins de schatkist een handje te helpen. Ze hebben ook maar mondjesmaat bedragen geschonken aan de liefdadigheidsorganisaties die de toenemende sociale problemen het hoofd proberen te bieden die zijn ontstaan door de economische ineenstorting. Ze hebben voornamelijk gedaan wat Grieken, van rijk tot diegenen met een bescheiden inkomen, altijd hebben gedaan: zo min mogelijk belasting betalen.
    Wat de waarde is van de Griekse private sector is bijna onmogelijk te bepalen. Veel vermogen bevindt zich op Zwitserse bankrekeningen of is geïnvesteerd in vastgoed in Londen of Monaco. Vorig jaar alleen al stond 8 miljard euro aan inbare belastingen nog open, bijna de helft van het Griekse begrotingstekort. ...


Red.:    Rijken zijn doodgewone ordinaire parasieten. Want als je ze wel zou belasten:

  Toch is er weinig gesproken, in recente regeringen of onder geldschieters, over het belasten van rederijen. De vrees is dat deze dan hun bedrijven uit Griekenland verplaatsen.

Sprinkhanen.
    Volgende dominosteen:


Uit: De Volkskrant, 26-05-2012, The New York Times

Massale kapitaalvlucht dreigt nu ook in Spanje

Tussentitel: 4,3% van de banktegoeden verliet Spanje het afgelopen jaar

De Spaanse ambtenaar Ángel de la Peña overweegt het ondenkbare: zijn spaargeld van euro's omzetten in Britse ponden. Alvaro Saavedra Lopez, een directeur bij IBM in Spanje, ziet dagelijks dat collega-bedrijven in heel het land hun geld veiligstellen door het weg te sluizen naar sterkere eurolanden, zoals Duitsland.   ...


Red.:   Ongetwijfeld geldt er de regel: hoe hoger het kapitaal, des te sterker de neiging tot vlucht. Kijk maar:

  Om te weten welke kant de geldstromen op zullen gaan, zijn de bewegingen van bedrijfskapitaal een goede indicator. Het bedrijfskapitaal bedraagt doorgaans minder dan de spaartegoeden van consumenten, maar bedrijven kunnen financiële risico's beter in schatten. Als bij een bank problemen dreigen, zien bedrijven dat eerder dan consumenten.
    Zo blijkt dat in Spanje het bedrijfskapitaal met grote snelheid het land ontvlucht. De 721 miljard aan individuele spaartegoeden is vorig jaar met 1,4 procent afgenomen. In dezelfde tijd kromp het bedrijfskapitaal met 14 procent tot 190 miljard euro, volgens Goldman Sachs.

Hetgeen ongetwijfeld ook geldt voor particulieren.
    Dit zijn de betrokken bedragen:


Uit: De Volkskrant, 01-06-2012, van correspondent Steven Adolf

Record kapitaalvlucht uit Spanje

In maart werd per saldo 66 miljard euro Spaans kapitaal naar het buitenland weggesluisd. Een sterke indicatie dat het vertrouwen in de Spaanse economie in rap tempo verslechtert.

...    De Spaanse kapitaalbalans, waarop de ontvangen en verstrekte investeringen en kredieten uit het buitenland worden bijgehouden, noteerde over het eerste kwartaal een negatief saldo van in totaal ruim 97 miljard euro. In maart werd een recordsaldo van min 66 miljard euro genoteerd.   ...


Red.:   En stijgende.
    Nog een reder-verhaaltje uit Griekenland:


Uit: De Volkskrant, 12-06-2012, van correspondent Arjen van der Ziel

Griekse reders verbergen hun rijkdom nog dieper

Het gaat de Griekse scheepvaart goed. Maar na de verkiezingen van zondag dreigt hun fiscale vrijstelling te vervallen. 'Dan zijn wij hier weg.'

Hoeveel schepen hij bezit? De Griekse reder glimlacht. 'Dat zeg ik niet.' Waarom niet? 'Wij praten daar niet over.' Reder Nicolas Efthymiou - grijs achterover gekamd haar, lichtblauwe das, mobiel in de hand - staat met enkele collega's te kletsen op een grote tweejaarlijkse scheepvaartbeurs net buiten de Griekse hoofdstad Athene.
    Efthymious reactie is typerend voor de manier waarop veel Griekse rederijen opereren. De meeste firma's zijn familiebedrijven en staan niet aan de beurs genoteerd, omdat ze liever geen openheid van zaken geven. Velen hebben hun rijkdom grotendeels weggestopt in Zwitserse bankrekeningen en in onroerend goed in Londen en Monaco.   ...


Red.:   Bijna de archetypische kapitaalsvluchtelingen ...
    Maar vlak ook Engeland niet uit, maar dan in de rol van heler:


Uit: De Volkskrant, 21-06-2012, van verslaggever Peter de Waard

Fransen boos over mislukte 'grap' Cameron

De Franse delegatie dacht dat David Cameron misschien te veel had gegeten en gedronken op het rijk besprenkelde diner met zakenlieden en ondernemers in Los Cabos, waarin hij riep de rode loper te zullen uitrollen voor Franse belastingvluchtelingen.
    Een 'grap' - of 'voor een gedeelte een grap' zoals Downing Street het later preciseerde - zagen ze er niet in, laat staan een grap waar ook de Fransen om zouden moeten lachen. Cameron had eerst het belastingtarief van 75 procent dat Hollande wil invoeren voor inkomens boven een miljoen euro per jaar, onverantwoordelijk genoemd. 'En als ze dan naar Londen willen komen dan zullen we ze welkom heten. Dat geldt ook voor Franse bedrijven die zich hier willen vestigen. Zij zullen dan mee kunnen betalen aan ons onderwijs en onze zorg.'    ...


Red.:   Een vuile leugen, want de rijken zijn ook daar de belangrijkste belastingontduikers - reden dat ze daar ook nauwelijks betasting hoeven te betalen: 

  De regering van Cameron heeft dit jaar juist het belastingtarief voor topverdieners verlaagd.

Maar die Cameron is dan ook van dezelfde soort gribus.
    En de volgende dag stond de bevestiging in de krant:
 

Uit: De Volkskrant, 22-06-2012, van correspondent Patrick van IJzendoorn

K2-constructie: via Jersey betalen Britse miljonairs nauwelijks belasting

Hij kreeg de lachers op zijn hand met grappen over hebberige bankiers en hun sluwe belastingadviseurs. Nu blijkt de Engelse komiek Jimmy Carr zelf deel uit te maken van een exclusieve groep miljonairs die deelneemt aan het ingenieuze K2-belastingplan. In plaats van 50 procent betaalden Carr en de zijnen ongeveer 1 procent belasting.
    Deze week onthulde The Times hoe de constructie werkt. Een vermogende Brit neemt ontslag en gaat tegen minimumloon in dienst bij K2, een bedrijf in Jersey. K2 huurt hem vervolgens uit aan diens voormalige werkgever en ontvangt een vergoeding voor de werkzaamheden. Deze vergoeding, het eigenlijke salaris, gaat naar een andere onderneming op het Kanaaleiland, die het geld via een lening overmaakt aan de virtuele belastingvluchteling.
    Over die lening hoeft geen inkomstenbelasting te worden betaald. Het bedrijf vertelt de belastingdienst dat het de lening elke moment kan terugvorderen, maar in de praktijk gebeurt dat niet. Zo wordt alleen inkomstenbelasting betaald over het minimumsalaris. Iemand die 280 duizend pond (347 duizend euro) per jaar verdient kan zijn belastingaanslag op legale wijze van 127 duizend tot slechts 3.500 pond reduceren. Zo houden elfhonderd Britten 168 miljoen pond verscholen voor Hare Majesteits belastinginspecteurs.
    Naast financiële schade voor de Britse belastingbetaler brengt de onthulling publicitaire schade met zich mee. Carr bleek 3,3 miljoen pond verborgen te hebben gehouden. Dat is pijnlijk omdat de 39-jarige komiek in het satirische programma Ten O'Clock Live de 'bloeddorstige immorele belastingjuristen' van Barclays Bank belachelijk had gemaakt. Premier David Cameron uitte forse kritiek op Carr, die zich inmiddels heeft verontschuldigd. Hij zei volledig te hebben vertrouwd op zijn financiële adviseurs.    ...


Red.:   Twee opeenvolgende leugens: die van Carr is vanzelfsprekend - die van Cameron eigenlijk ook:

  De regering kondigt keer op keer aan belastingontwijkende Britten aan te pakken, waarna critici er fijntjes op wijzen dat de grootste donor van de Conservatieve Partij, Michael Ashcroft, ingezetene is van belastingparadijs Belize. Bovendien heeft Camerons wijlen vader ooit een constructie opgezet die tot doel had belasting te ontwijken. In Jersey.

Er is maar één enkele zinnige aanpak van de klasse van lieden: de ongeldig verklaring van alle tegoeden in de belastingparadijzen. Of nog beter: van alle tegoeden boven 1 miljoen behalve die gewaarmerkt bij een genationaliseerde bank.
    De Griekse trend zet zich door naar verdere lagen van de bevolking:


Uit: De Volkskrant, 01-10-2012, Landon Thomas (The New York Times)

Griekse belastingontduiker is dol op Brits vastgoed

Sinds het slecht gaat met hun land, sluizen steeds meer welgestelde Grieken zwart geld de grens over. Miljarden euro's per jaar. Makelaars in Londen varen er wel bij.

Tussentitels: Ook Griekse artsen en accountants kloppen nu aan bij Londense makelaars

...    Op verzoek van de Griekse regering hebben de Britse financiële autoriteiten Athene onlangs een lijst gegeven met de namen van ongeveer vierhonderd Grieken die sinds 2009 onroerend goed in Londen hebben gekocht of verkocht.
    Griekse ambtenaren bekijken nu of de mensen op de lijst, onder wie vooraanstaande zakenlieden, bankiers, rijke reders en sportlieden, mogelijk belasting hebben ontdoken. 'Deze mensen hebben geld en we hebben hun namen, maar we weten nog niet of zij de wet hebben overtreden', zegt Haris Theoharis, een ambtenaar van het Griekse ministerie van Financiën.
    De Griekse regering moet onder druk van haar buitenlandse geldschieters 13,5 miljard euro vinden via verhoogde belastingen en bezuinigingen. Ze wil dat de rijksten ook een deel van die last dragen.
    Uit onderzoeken blijkt dat de Griekse overheid misschien wel 30 miljard euro misloopt aan belastinginkomsten. Een aanzienlijk deel van dat bedrag is door welvarende Grieken naar het buitenland gesluisd, buiten het bereik van de financiële storm die over hun eigen land raast.    ...
    Naast Londen blijken ook Singapore en Georgië geliefde toevluchtsoorden voor rijke Grieken die hun kapitaal in veiligheid willen brengen. Die landen zijn, evenals Zwitserland, minder bereid om met Athene gegevens over onroerend goed te delen dan de Britse autoriteiten.    ...
    Griekse ambtenaren schatten dat ongeveer 250 rijke Grieken in 2010 ruim 100 miljoen euro hebben geïnvesteerd in luxe panden in Londen. Maar natuurlijk was niet iedereen op zoek naar een huis van 75 miljoen euro, zoals Lavrentiadis. Volgens Von Croy ligt de gemiddelde prijs die haar cliënten betalen iets boven de 1,5 miljoen euro. Opvallend is dat nu ook Griekse artsen, advocaten en accountants bij Londense makelaars aankloppen. Voor bescheiden appartementen tellen zij bedragen neer tussen de 300 en 500 duizend euro.
    Volgens onderzoeken ontduikt juist dit segment van de Griekse bevolking op grote schaal de belastingen in Griekenland. Economen van de Universiteit van Chicago berekenden dat de welgestelde Grieken - en niet de allerrijksten - in 2009 voor liefst 28 miljard euro aan belastingen ontdoken.
    Athene erkent dat het Londense onroerend goed in Griekse handen slechts het topje van de ijsberg is: in 2011 sluisden Grieken 6 miljard euro naar het buitenland. De cijfers voor dit jaar zullen nog erger zijn: alleen al in de eerste jaarhelft verdween 5 miljard euro naar het buitenland.


Red.:    Volgende continent: China:


Uit: De Volkskrant, 29-10-2012, van verslaggever Gerard Reijn

Verduistering van geld is 'tikkende tijdbom' voor Chinese economie

Illegale kapitaalvlucht uit China enorm


Tussentitel: 'De illegale, corrupte en criminele geldstromen uit China zijn verbijsterend'

China kampt met een grote illegale kapitaalvlucht. 3.800 miljard dollar (bijna 3.000 miljard euro) is er sinds 2000 het land uit gesmokkeld. In 2000 ging het nog om 172,6 miljard dollar, in 2011 om ruim 600 miljard dollar, 8,3 procent van China's nationaal inkomen..
    Dat blijkt uit een onderzoek van Global Financial Integrity GFI, een Amerikaans bureau dat illegale financiële activiteiten onderzoekt. GFI vraagt zich af of met deze omvang van het zwartgeldcircuit de stabiliteit van China nog wel is gewaarborgd.    ...


Red.:    Op te tellen bij de 20 tot 30 biljard die al uit andere ook westerse landen gesmokkeld is uitleg of detail . Wat natuurlijk de oorzaak is van al die financiële crisissen. In Amerika en Europa. Maar dar wordt door dit westerse bericht natuurlijk niet aangeroerd.
    Kijk bijvoorbeeld eens wat de Russische revolutie allemaal had weten te voorkomen:


Uit: De Volkskrant, 09-11-2102, van correspondent Jan Hunin

Rijke Russen nemen kust Montenegro in bezit

Moskou is te druk, te gevaarlijk ook, te instabiel. Wie het zich kan veroorloven, wijkt uit naar de Adriatische kust. Voor even of altijd.


Tussentitels: Het strand de zon en de zee, war wil je nog meer? - Vadim Soendoekov vormde met twee vrienden een makelaardij in Budva
Polako. het betrekent zoveel als kalm, aan een uitdrukking die ik in Moskou verleerd was - Nadja Lapteva runt een van drie Russische scholen in Budva


Voor de Rus Vadim Soendoekov begint elke werkdag op dezelfde manier: met een kopje koffie op het strand. ...
    ... toen hij hier vijf jaar geleden voor een vakantie aan de Adriatische kust belandde. Hij besloot te blijven. Samen met twee Russische vrienden runt hij in Budva een makelaardij.
    Aan klanten hebben ze geen gebrek. De laatste jaren zijn aan de Montenegrijnse kust zoveel Russen neergestreken dat Budva wel eens Moskou aan Zee wordt genoemd. Zelfs in het laagseizoen gaan vanuit de nabijgelegen luchthaven wel drie vluchten per dag naar de Russische hoofdstad.
    Die vervoeren niet alleen voor toeristen. Opvallend veel Russen, vooral uit de middenklasse, hebben permanent hun tenten opgeslagen aan de Adriatische kust. Ze staan er in dienst van hun landgenoten die in het hoogseizoen de kust overspoelen of hebben een beroep dat ze ook in het buitenland kunnen uitoefenen. In sommige gevallen hebben ze een deel van hun familie in Moskou achtergelaten: het is goedkoper leven in Montenegro.    ...

Tussenstuk:
De jachten van Porto Montenegro

Een van de meest gehoorde vragen bij een bezoek aan Porto Montenegro heeft betrekking op het jacht van de Russische oligarch Roman Abramovitsj. Met zijn 163 meter lengte is de Eclipse het grootste pleziervaartuig ter wereld.
    Maar nee, het is nog niet in de haven geweest. Daarvoor is het precies dertien meter te lang.
    Maar zelfs zonder zijn komst ligt er een fortuin aangemeerd aan de kaaien van Porto Montenegro. Tientallen schepen hebben een lengte van vijftig meter of meer. Per meter moet je op een prijs van ongeveer een miljoen dollar rekenen, vertelt de perswoordvoerder van de haven.    ...
    Voor de jetset staan in de jachthaven luxe-appartementen ter beschikking; een vijfsterrenhotel moet volgend jaar zijn deuren openen. ...


Red.:    De rijken en hun lakeien, de nuttelozen, vluchten het land uit - bang dat ze ooit terug zullen moeten betalen ...
    Nog een vluchtplaats:


Uit: De Volkskrant, 11-12-2012, van correspondent Arjen van der Ziel

Reportage | Belastingparadijs Cyprus

'Cyprus is het Zwitserland van de rijke Russen'

De EU en het IMF staan op het punt wankele Cypriotische banken met miljarden te steunen. Veel Russen hebben daar zwart geld uitstaan. 'Niemand stelt hier lastige vragen.'

Tussentitels: 20  - Miljard euro hebben Russen bij Cypriotische banken gepoarkeerd
17 - Miljard euro bedraagt het bruto binnenlands product van Cyprus

De Cypriotische kuststad Limassol wordt ook wel grappend 'Limassolgrad' genoemd. En je hoeft maar even in de zonnige badplaats rond te lopen om te begrijpen waarom.
    Het wemelt in Limassol van de Russen. ...
    Cyprus fungeert als belastingparadijs voor bedrijven en rijke particulieren uit Rusland. Volgens recente berichtgeving in het Duitse weekblad Der Spiegel, dat zich baseert op een rapport van de Duitse inlichtingendienst, hebben Russen bij Cypriotische banken zo'n 20 miljard euro geparkeerd. Een enorm bedrag voor een klein eiland met een jaarlijks bruto binnenlands product van 17 miljard.    ...
    'Elke regio in de wereld heeft behoefte aan een neutraal land, dat geen kant kiest', zegt de Russische zakenman Joeri Pjanych. ...


Red.:   Correctie: de rijken en oligarchen van iedere regio zoeken een plaats waar ze hun gestolen rijkdommen kunnen parkeren. Het is allang tijd voor een volledig ongeldig verklaren van alle tegoeden boven, zeg een miljoen.
    De voorbeelden blijven binnenstromen:


Uit: De Volkskrant, 08-01-2013, column door Bert Wagendorp

Depardieu

Vorig jaar oktober emigreerde acteur Christian Clavier van Frankrijk naar Engeland omdat hij geen zin had in de belastingverhogingen van de nieuwe president Hollande. Clavier speelde Asterix in de eerste twee live-verfilmingen van de strips van Uderzo en Goscinny.
    En nu verlaat ook Obelix la patrie omdat hij vindt dat de fiscus hem het vel over de oren trekt.
    Gérard Depardieu kocht vorig jaar december een huis in het Belgische Nechin, vlak over de grens. Maar wellicht geeft hij straks de voorkeur aan Saransk, hoofdstad van de kleine Russische deelrepubliek Mordovië, tot dusver vooral bekend vanwege de gevangenkampen die er zijn gevestigd.    ...
    Duizenden Franse miljonairs hebben in de loop der jaren uit zuinigheid het land verlaten en verruild voor Zwitserland, België of Groot-Brittannië. Premier Cameron constateerde vorig jaar nog tevreden dat de rijke Franse expats zo fijn meebetaalden aan Britse scholen, ziekenhuizen en wegen - van hem mochten er nog veel meer komen.
    Rijken hebben zich nooit veel aangetrokken van de natiestaat en hun fortuin had doorgaans lak aan nationaliteit. Maar mondialisering en vervagende grenzen gaan de lokale belastingregimes nog verder ondergraven: wie er genoeg van heeft verhuist naar een milder klimaat.    ...


Red.:   Uit de pen van de anders hyper-kritische en cynische Wagendorp vloeit geen woord van afkeuring. Dat is natuurlijk omdat hij het er met zijn oud-testamentisch-nomadistische afkomst natuurlijk van harte mee eens is uitleg of detail .
    Een poging tot het samennemen van het verschijnsel:
 

Uit: De Volkskrant, 23-07-2012, van een verslaggever

17 biljoen in belastingparadijzen

De ultrarijken der aarde hebben gezamenlijk minimaal 17 biljoen euro gestald in belastingparadijzen. 17 duizend miljard euro, dat bedrag komt overeen met de hoeveelheid geld die er per jaar omgaat in de economieën van de VS en Japan tezamen.
    James Henry, voormalig topeconoom van consultancybureau McKinsey, heeft dat becijferd in opdracht van The Tax Justice Network. En masse zijn de vermogenden uitgeweken naar fiscale vluchthavens als de Kaaimaneilanden en Zwitserland, waar het bankgeheim nog altijd heilig is. Maar ook Nederland is als postbusfirmaparadijs een geliefd tussenstation om de belastingdienst in eigen land te snel af te zijn.
    Nog nooit is de belastingvlucht van jetset zo nauwkeurig uitgeplozen. The Tax Justice Network, dat het nieuws zondag via de Britse krant The Observer naar buiten bracht, verzet zich al jaren tegen de manier waarop superrijken hun vermogen wegsluizen ten koste van de landen waar zij hun vermogen vergaarden.
    'De ongelijkheid is veel, veel groter dan de officiële statistieken laten zien', zegt John Christensen van Tax Justice Network. Zouden ze gewoon belasting betalen, dan zou dat regeringen wereldwijd een slordige 120 miljard euro per jaar opleveren. 'Genoeg om Afrika op de been te helpen en zelfs om de eurocrisis op te heffen', schrijft The Observer.    ...


Red.:    Dat laatste bevestigt een vermoeden van deze redactie: de kredieten die staten hebben bij de financiële wereld, is in feite niets meer en iets minder dan ontdoken belastinggeld. Er is geen echte kredietcrisis, er is sprake van globale diefstal. De echte materiële opbrengst van de economieën wordt via de kosten-baten ladder omhoog getransporteerd naar de rijken, en die rijken transporteren de lasten omlaag naar de armeren . En dat in een continu proces, bijvoorbeeld dat in Nederland van lastenverlichtingen in goede tijden, en lastenverzwaringen in slechte. Het eerste is verlaging van inkomstenbelastingen die de rijken bevoordelen (bijvoorbeeld in Nederland: de lastenverlichtingen van zal tijdens de paarse kabinetten), en het tweede is verhoging van indirecte belastingen die voornamelijk de armeren treffen (bijvoorbeeld in Nederland: de verhoging van de btw door de Kunduz-colatie van VVD, CDA, D66 GroenLinks, en ChristenUnie). En waar dit proces al vele decennia gaande is, komt door cumulatieve effecten (exponentiële groei), uiteindelijk het overgrote deel der maatschappelijke welvaart bij een kleine groep superrijken.
    Dit bericht dook het eerst op op het internet, en in navolging ook bij de Volkskrant. Het bericht werd kennelijk ook in de krant geplaatst, maar zo prominent, dat deze redactie, die toch zorgvuldig leest, het gemist had. Wel liefst 209 hele woorden wijdde de Volkskrant er aan, besluitende met het volgende kokette commentaar:

  De belastingontduikers waren niet bereikbaar voor commentaar.

Berichten over fraude bij uitkeringtrekkers zijn meteen kopartikelen op de voorpagina. Dit alles volgens het beleid dat de Volkskrant ook al decennia volgt, net als de rest van de "kwaliteitsmedia", in print en elektronisch: "Wat het kapitaal doet, is goed gedaan". In meer formele termen: in de media is het neoliberalisme een onomstreden ideologie.
    De redactie van deze website besloot even te wachten met reageren, om de media de kans te geven om er iets verder over te geen, of iets aan analyse te doen - zoals te doen gebruikelijk is bij belangrijke onderwerpen. En omdat er al zo veel werk in die richting was gedaan.
    Maar het bijhouden van de maatschappij is veel werk, dus die wachtperiode was enigszins uitgelopen. Waarna een herinnering volgde:


Uit: De Volkskrant, 17-08-2012, door Thomas von der Dunk, cultuurhistoricus

Ultrarijken tasten samenleving aan

Superrijken vormen met hun belastingontduiking een van de belangrijkste bedreigingen voor maatschappelijke samenhang.


'De ultrarijken dezer aarde hebben gezamenlijk minimaal 17 biljoen euro in belastingparadijzen gestald'. Drie weken heb ik gewacht of dit bericht in de Volkskrant van 23 juli tot een felle discussie zou leiden. Tot mijn verbazing bleef enige reactie evenwel uit. ...


Red.:   Voor de reputatie van Thomas von der Dunk, te midden van andere reguliere waarnemers van het maatschappelijke gebeuren iemand met zeldzaam veel inzicht (behalve bijna alles aangaande multiculturalisme), mogen we hopen dat dat 'Tot mijn verbazing' en retorische truc is. Maar de rest van het artikel is midden in de roos. Vrijwel precies het artikel dat deze redactie al in gedachten had, bij afloop van de wachtperiode. Een paar citaten:

  Een bovenklasse is erin geslaagd om zich aan elke medeverantwoordelijkheid te onttrekken, door haar vermogen onbelast naar elders weg te sluizen ten koste van de landen waar zij dat hebben vergaard. Daarin worden zij gefaciliteerd door andere landen die zelf vaak ook het slachtoffer van zulke praktijken zijn, maar hen maar al te graag onderdak willen bieden. Dat geldt niet alleen voor de Kaaimaneilanden of de Kanaaleilanden, maar ook voor Nederland.

Het klassieke gevangenendilemma: Als één van de deelnemers vals speelt, is hij het beste af. En de meest voorkomende uitkomst is dat alle deelnemers valsspelen, met als resultaat de slechts mogelijke uitkomst.
   En dan volgt Von der Dunk's verwoording van de kosten-batenladder:
  De belastingen, waaruit de westerse natiestaten de collectieve infrastructuur financieren, worden hoofdzakelijk opgebracht door de middenklasse van gewone burgers en gewone bedrijven. Voor hen is de wereld niet een global village. Zij zijn het die staat en samenleving dragen, die het meeste belang bij het goed functioneren ervan hebben, omdat zij hun bestaan op een bepaalde plek hebben opgebouwd en zij voor hun voortbestaan daaraan ook sterk gebonden zijn.

En een beschrijving van het globale model waarin dit hele proces plaatsvindt:
  Vanouds heeft er altijd een mobiele internationale onderklasse bestaan, van Duitse seizoensarbeiders in de negentiende tot Marokkaanse gastarbeiders in de twintigste eeuw, voor wie dat veel minder geldt: een onderklasse die weinig te verliezen heeft, nauwelijks van de collectieve instituties profiteert en daaraan door haar armoede en analfabetisme ook weinig kan bijdragen.
    Maar daarnaast is er de laatste decennia, in samenhang met de globalisering en de neoliberale afbraak van de staat, een groep van multinationals en superrijken ontstaan, die wel van de collectieve infrastructuur profiteert, maar er steeds minder aan bijdraagt en zich in haar gated communities aan alle maatschappelijke problemen heeft onttrokken.

Natuurlijk waren deze neigingen er eerder al, zoals het gebruik alhier van het Romeinse voorbeeld heeft late zien. Wat er in onze maatschappij gebeurd is, is dat door technologische vooruitging in relatief korte tijd een enorme stijging van de algehele welvaart heeft plaatsgevonden, en de elite, de topklasse daarop is gaan parasiteren. Zij hebben die welvaart niet geschapen, maar pikken wel het overgrote dele ervan in. waarschijnlijk is dit proces van welvaartsstijging en het eeropvolgende ontstaan van parasitisme een universeel sociologisch proces - zie ook de Nederlandse Gouden Eeuw en opvolgende Pruikentijd.
    Maar in deze tijd zijn de verschijnselen extra sterk geworden om minstens twee redenen: ten eerste is, al genoemd, de betrokken hoeveelheid welvaart waanzinnig gestegen door de technologische vooruitgang, en ten tweede door een bijna bijpassende morele achteruitgang:
  Waar de hoge burgerij zich in de negentiende eeuw, omdat zijzelf nog sterk plaatsgebonden was en zich dus - omdat de cholerabacil niet bij de grens van de grachtengordel halt hield - inzette voor het wel en wee van de eigen stad, lost deze nieuwe geldelite bij problemen voor haar voordeur nu niet meer die problemen op, maar verplaatst zij gewoon haar voordeur.

Waarmee we nog een derde factor kunnen introduceren: mobiliteit. In Sociologische krachten zijn recent dit uitleg of detail en een paar verwante items toegevoegd aan de verzameling, de andere zijnde nomadisme uitleg of detail en parasitisme uitleg of detail . Het verband tussen mobiliteit en nomadisme is helder: nomadisme is de ultiem vorm van maatschappelijke mobiliteit: de aanhangers reizen met hun hele hebben en houden van plek naar plek.
    Het verband met parasitisme is bijna even helder: wie van plek naar plek trekt, heeft geen gelegenheid tot het opbouwen van maatschappelijke welvaart, aangezien dat vrijwel universeel op een of andere manier vastzit aan de aarde: graan en al het andere plantaardige voedsel, huizen, fabriek enzovoort ... Je kan ze niet op je ezeltje of kameel binden. En de nomade is dus arm. En kan maar op één manier aan rijkdom komen, van de voor ons relevante soort: oplichting, fraude diefstal, en dergelijke. Door parasitisme. 
    En, bij verder lezen in het artikel:
  Het gaat hier om een parasitaire klasse ... die vindt dat de rest van de mensheid het eigenlijk als een grote gunst moet beschouwen dat zij bereid is om op aarde te wonen en daar voor werkgelegenheid te zorgen. ...
    Een van de goeroes van dit denken, Yale-econoom Robert Shiller, verkondigt in zijn jongste boek openlijk dat de politiek niet naar een eerlijke welvaartsverdeling moet streven, maar de rijken slechts tot meer filantropie moet opvoeden en de armen moet leren beter om te gaan met het ontvangen van een aalmoes.

Oftewel: het morele failliet van de top is zo grondig aangetoond, dat iedere vorm van nuancering daarvan loopt van gotspe tot maatschappelijke misdaad. En degenen die de plicht hebben daarover te berichten, de media, zijn voor de volle 100 procent medeplichtig.
    Weer een voorbeeld van het dreigement:


Uit: De Volkskrant, 23-05-2013, van verslaggever Wilco Dekker

Weer Zwitsers referendum over 'zakkenvullen'

De Zwitsers hebben de smaak te pakken van het via referenda aan banden leggen van 'de zakkenvullers'. Na de succesvolle volksraadpleging van twee maanden geleden over de bonussen voor topmanagers (68 procent steunde een vetorecht voor de aandeelhouders), moet in november een nog veel revolutionairder plan in stemming worden gebracht: de '1-12-regel' voor eerlijke beloning. Die moet ertoe leiden dat in de grondwet komt te staan dat de baas voortaan in een maand niet meer mag verdienen dan zijn slechtst betaalde werknemer in een jaar.
    De top van het Zwitserse bedrijfsleven is nu al in rep en roer over de nieuwe aanval ... Topbedrijven als Nestlé en grondstoffengigant Glencore hebben al gedreigd per direct het land te zullen verlaten als na het 'zakkenvullers-initiatief' van maart ook het '1;12 Initiative für Gerechte Löhne' het haalt, en daadwerkelijk wordt omgezet in wetgeving.
    'Er zijn genoeg landen die ons graag willen opnemen', liet Glencore-baas Ivan Glasenberg alvast optekenen in een zondagskrant. 'De mensen moeten zich afvragen: willen we werkelijk onze beste koeien niet meer zelf melken, maar in buitenlandse stallen drijven', voegde de werkgeversvoorzitter eraan toe.    ...


Red.:   Misschien dat er toch eens paar moeten worden opgehangen ... Na een eerlijk proces, natuurlijk. Een soort Nuremberg-proces.  
    Lange tijd groeiden de bomen in India tot in de hemel, plotseling gaat het ietsje minder, dus wat doet de top:


Uit: De Volkskrant, 19-08-2013, van verslaggever Peter de Waard

Groeicijfers dalen, koers roepie keldert, beurs onderuit, massale kapitaalvlucht

Economie India stokt plots


Aan de spectaculaire ontwikkeling van de Indiase economie lijkt een abrupt einde te komen. Oorzaak is een giftige cocktail van een scherpe daling van de groei, oplopende tekorten op de handelsbalans en de begroting, hoge inflatie en een kelderende koers van de roepie. .
    De ingrijpende maatregelen die de regering van premier Singh heeft afgekondigd, hebben tot nu toe de crisis alleen verergerd. Zo werd afgelopen woensdag besloten de kapitaalvlucht aan banden te leggen. ...


Red.:   Overal in de top zitten parasieten.
    Zelfs in Scandinavië wordt het spelletje meegespeeld:


Uit: De Volkskrant,19-09-2013, rubriek De kwestie, door Peter de Waard

Hoe rot is de staat der Denen?

Tussentitel: Sterke schouders in de watten gelegd in Denemarken

Dankzij de serie Borgen weet televisiekijkend Nederland inmiddels hoe het eraan toegaat op het Binnenhof van het meest linkse land van de EU. ...   
    Denemarken heeft een collectieve lastendruk van 49 procent van het bbp, zo'n 10 procentpunten hoger dan die in Nederland. Zo bedraagt de hoogste belastingschijf in Denemarken 62 procent. Eigenlijk kan er in Nederland best een schepje lastenverzwaring bovenop, zodat de verzorgingsstaat niet hoeft te worden ingewisseld voor de participatiestaat. ...
    Het probleem is dat bij het verhogen van de directe belastingen de sterkste schouders al snel maken dat ze wegkomen. Ze kopen een flatje in Monaco, gaan wonen in Brasschaat of openen een bankrekening op Jersey. De wereld is nu eenmaal een dorp geworden waar geld via internet met de snelheid van het licht kan worden overgemaakt.
    Maar de Denen hebben een konijn uit de hoge hoed getoverd om ervoor te zorgen dat vakmensen en supertalenten er domicilie zoeken. Wie korter dan drie jaar in Denemarken woont en werkt en meer dan 100 duizend euro verdient, hoeft over het hele inkomen maar 25 procent belasting te betalen. Daar moet zelfs Gérard Depardieu zich over in de handen wrijven.
    Het is zeer succesvol om rijke buitenlanders het land binnen te halen, blijkt uit onderzoek. Expats die geen belasting betalen in landen met hoge progressieve belastingen zoals Zweden, Groot-Brittannië of Frankrijk, maar die fiscaal gaan genieten in links Denemarken. Stanford University heeft achterhaald dat het aantal expats in Denemarken met een inkomen van boven de 100 duizend euro sinds de invoering van het belastingschema in 1992 twee keer zo snel is gestegen als het aantal expats onder die grens. 'Voor het eerst is empirisch vastgesteld dat migratie fiscaal gezien bijzonder elastisch is', concludeert het onderzoek.    ...


Red.:   Auteur Peter de Waard heeft hier een oordeel over:

  Al in Hamlet wordt gezegd: 'Er rot iets in de staat van Denemarken.'

Waarmee hij de staat Denemarken lijkt te bedoelen. Wat er in werkelijkheid rot is, is de top. De rijken. In Denemarken en de rest van de wereld.
    Nog wat cijfers over kapitaalvlucht:


Uit: De Volkskrant, 08-04-2014, column door Thomas Friedman (The New York Times). Vertaling: Leo Reijnen

Poetin verslaan zonder een schot te lossen

In de discussies rond Oekraïne zijn drie trends te ontwaren ...
    Zelf denk ik niet dat de mondiale onderlinge afhankelijkheid betekent dat er nooit meer oorlog komt, maar wel dat ze tot een reële terughoudendheid leidt die meer invloed heeft op de geopolitiek dan we denken. Vorige week berichtte Associated Press dat 'recente cijfers erop duiden dat er in de eerste drie maanden van dit jaar ongeveer 70 miljard dollar aan kapitaal uit Rusland is weggevloeid. Dat is meer dan in heel 2013.' ...


Red.:   Een fractie van wat er uit het westen naar de belastingparadijzen vlucht.


Naar Houding top, I  , Economie overzicht  , Sociologie overzicht  , of site home .