WERELD & DENKEN
 
 

Toelichting bij Termen: dijken, voorbeelden

11 jun. 2014

De term "achter de dijken" als aanduiding voor de bekrompenheid van Nederlanders om verworvenheden als eerwraak, uithuwelijken, besnijdenis, inteelt, een haatgodsdienst, overlast, criminaliteit, gevaren voor kunstvrijheid, meningsvrijheid onderwijsniveau, enzovoort, over te nemen van de weldoeners die uit het buitenland komen, is vooral populair bij columnisten. Hier een enkel voorbeeld van iemand die het meent te moeten mengen met een dosis van iets dat hij zelf als "ironie" zal bestempelen, maar natuurlijk niets anders is dan het zwartste cynisme:

:
Uit:  De Volkskrant, 26-11-2011, column door Bert Wagendorp

Mooi land

Tussentitel: Stilte voor het volkslied van het gelukkigste volk ter wereld

Gisteren werden in Tilburg de nieuwe Atlas van de Europese waarden en het daarop gebaseerde boek Respect Man! gepresenteerd. Andermaal bleek dat dit een mooi land is, waar we doorgaans veel te pessimistisch naar kijken.

Dat blijkt uit elk onderzoek naar de staat van Nederland. Of er nou welvaart wordt onderzocht, welzijn of geluk: Nederland verkeert steevast in de bovenste regionen. ...


Red.:   Dan legt hij nog even uit dat het toch echt ironisch bedoeld is:

  Vraag ik nu even stilte voor het volkslied van het gelukkigste volk van Europa, de treurmars 'Wilhelmus'.

Om zich vervolgens te wenden richting daar waar bij de auteur de schoen wringt:
  De onderzoekers trekken een paar majeure conclusies uit het onderzoek. De Nederlander lijkt genoeg te hebben van de indivualisering en hij is alle grote veranderingen en ontwikkelingen beu. We worden behoudender en traditioneler.
    We zijn natuurlijk altijd behoudend en traditioneel geweest, alleen hadden we onszelf een paar decennia lang wijsgemaakt dat dat niet zo was. Nu hervinden we ons ware zelf.

Aanloopje: inderdaad: de Nederlanders beginnen de voosheid van de zogenaamde "jaren zestig"-idealen in te zien, zoals permissiviteit tem opzicht van criminelen, pedofielen, verkeerstuig, drugsoverlast, enzovoort.
    Maar hier komt de sprong:
  We keren ons volgens de onderzoekers ook steeds meer naar binnen - ook dat is in overeenstemming met ons diepste wezen; we misten destijds zelfs de afspraak voor de Eerste Wereldoorlog. In 1999 zei nog 33 procent van de Nederlanders betrokkenheid te voelen bij de levensomstandigheden van andere wereldburgers. In 2008 was dat nog 8 procent.

We keren ons naar binnen. We zijn van achter de dijken ...
    En er niets ergers in de ogen van nomadisten, als oud-testamentische immigranten als Wagendorp, Grunberg, Pam, Tempelman, enzovoort, tezamen natuurlijk met de nieuwe immigranten als Sitalsing, Sanders, Ramdas (), dan afkeer van de zegeningen die van buiten komen. Zoals eerwraak, uithuwelijken, besnijdenis, inteelt, een haatgodsdienst, overlast, criminaliteit, gevaren voor kunstvrijheid, meningsvrijheid onderwijsniveau, enzovoort.
    Waar het "dijken"-argument ook heel goed werkt:


Uit: De Volkskrant, 15-05-2014, door Thomas Linders en Sjoerd van Gils, beide studerend aan de Radboud Universiteit Nijmegen

Autoritaire wereld noopt tot sterke EU

Een ruigere internationale omgeving vraagt om een sterk Europa. Anders zullen Rusland en China nog succesvoller worden in het zaaien van verdeeldheid.


Tussentitel: EU-loos land dat achter de hoge dijken weer in guldens rekent, is een illusie


Red.:   Voor de machtswelluste EU-inperiialisten die de wereld willen veroveren, dus.
    Overigens zijn de eerdere genoemden voor zover bekend ook allemaal sterke tot rabiate voorstanders van de EU, omdat dat minder grenzen betekent en vrijelijker kunnen rondtrekken en parasiteren, dus.


Naar Termen, dijken  , Alg. semantiek lijst  , Alg. semantiek overzicht  , Algemeen, overzicht  , of site home  .