WERELD & DENKEN
 
 

De moraliteit van rijkdom

Rijkdom wordt in een belangrijk deel van de westerse maatschappij gezien als het hoogste goed dat er is. Dat deel van de bevolking dat het min of meer binnen bereik heeft, steekt er een groot deel van hun leven in - vooral in de Angelsaksische cultuur. Een grote portie van dat deel van de bevolking dat het niet binnen direct bereik heeft probeert rijk te worden via gokken. Ook hier geldt weer dat deze verschijnselen het ergst zijn naarmate de betreffende cultuur meer Angelsaksisch is.

De redenen voor dit gedrag kunnen niet puur materialistisch zijn, want ook als aan alle denkbare fatsoenlijke materiŽle behoeftes is voldaan, gaan de meesten ermee door, ook als het persoonlijk geluk er niet door bevredigd wordt . Een veelvoorkomend verschijnsel is dat de jacht zelfs ondergeschikt wordt gemaakt aan het onderhouden van een goede gezinsband, wat wel de meest basale vorm van en inspiratie voor persoonlijk geluk is. TV talkshow gastvrouw Oprah Winfrey heeft meerdere uitzendingen aan het onderwerp gewijd, met als centraal punt de interactie: "Waar doe je het voor?" Antwoord: "Voor mijn vrouw en kinderen." Oprah: "Maar die zie je nu nauwelijks; vraag eens aan je kinderen wat ze daarvan vinden?" Soms gevolgd door tranen aan de kant van de jager.

Een ander punt van rijkdom is dat het mensen de behoefte ontneemt om iets zelf te doen. Iets zelf creŽren is een ander belangrijk ding dat bijdraagt aan geluk. Rijken kopen de creativiteit van anderen, een buitengewoon onbevredigende zaak .

Deze waarnemingen worden definitief bevestigd door het extreme geval van het probleem van rijkdom: degenen die van geboorte al rijk zijn. Het leven van de meeste rijke erfgenamen is dusdanig ongelukkig, dat een humane maatschappij onmiddellijk tot afschaffing van het erfrecht voor deze vorm van rijkdom zou moeten overgaan . Deze praktijkervaring bestaat al zolang als er rijkdom is, zoals blijkt uit gezegdes als: ze weten van gekkigheid niet wat ze moeten doen.

Een ander aspect van rijkdom is dat het vaak samen gaat met het lidmaatschap van de groep nare mensen. Hoe dit verband tot stand komt: of nare mensen sneller rijk worden of dat rijke mensen sneller naar worden, is niet zo interessant. Feit is dat er een verband bestaat - actueel en historisch .

Tenslotte: ťťn van de bekende tekenen van geestelijk niet-welbevinden is drugsgebruik. Over drugsgebruik bestaat een vooroordeel dat je dit voornamelijk bij de armen vindt - een nadere beschouwing leert dat dit waarschijnlijk niet waar is, en hoogstwaarschijnlijk precies andersom ligt: hoge inkomens en rijkdom leiden tot drugsgebruik . Ook dit wijst er dus op dat hoge inkomen en rijkdom slecht zijn voor iedereen.

De conclusie is dat een rationele maatschappij ingericht is op een dusdanige manier dat mensen niet rijk willen worden, omdat ze daarmee ongelukkig worden. In de aanloop daarnaar toe zou rijkdom door praktische maatregelen als inkomensheffingen of een maximuminkomen zo veel mogelijk voorkomen moeten worden.

Voor onafhankelijke beschrijving van deze en de aanverwante processen, zie hier .


Naar Rechtvaardiging rijkdom  , Economie lijst , Economie overzicht , of site home .