WERELD & DENKEN
 
 

Media, hetzes: Fortuyn

22 dec.2004

Eén van de hetzes genoemd in Mediakongsi is die tegen Pim Fortuyn, zie de kleine selectie van uitspraken verzameld hier . Direct erop aangesproken, zal er maar enkele journalist toegeven dat er tegen Fortuyn een systematische negatieve campagne, een hetze, is gevoerd en wijzen op andere daders , maar in de genoemde lijst kan men aan het percentage journalisten zien dat deze wel degelijk een zeer actieve rol hebben gespeeld. De meest spraakmakende voorbeelden zijn de discussie tussen Marcel van Dam en Fortuyn in het debatprogramma Het Lagerhuis , en het moment waarop NOS Journaal verslaggever Job Frieszo Fortuyn direct in verband bracht met Centrum-Democratenleider Henk Janmaat, door bij een rapportage over een uitspraak van Fortuyn het programmaboekje van de CD aan de camera te tonen .

Het debat in Het Lagerhuis ging over de islam en allochtonen, en gedurende het hele debat probeerde Van Dam alle inhoudelijke argumenten van Fortuyn te reduceren tot emotionele uitspraken waartegenover hij emotionele uitspraken van eigen kant stelde. Omdat Fortuyn stand hield onder deze druk, en uiteindelijk de overhand kreeg vanwege toenemende steun van het publiek, voegde Van Dam hem toe: 'U bent een minderwaardig mens'. Naderhand heeft Van Dam meerdere malen in het openbaar uitgesproken dat hij deze uitspraak betreurde. In de context van zijn overige gedrag en meningen over Fortuyn is dit een onwaarachtige verklaring. Uit al die andere uitingen valt zonder meer af te leiden dat Van Dam Fortuyn een minderwaardig mens vond, dat het vuur van het debat hem tot deze uiting van dieper liggende emoties bracht.

Beide direct betrokkenen ontkennen met hun daden iets oneerbaars te hebben gedaan. Dat deze ontkenningen alleen maar emotionele waarde hebben blijkt uit het gedrag van de betrokkenen. Die hebben altijd naarstig geprobeerd om herhaling van de beelden van de betreffende uitzendingen te voorkomen . Was er niets oneerbaars gebeurd, was er geen enkel bezwaar tegen heruitzending. Marcel van Dam is zelfs zo ver gegaan toen hij te weten kwam dat Theo van Gogh voor zijn film 0605 over de moord op Fortuyn toch een bandje in handen had gekregen, zijn invloed via zijn netwerk aan te wenden om dit materiaal toch uit de film te houden . Dit gedrag lijkt zeer sterk op dat van iemand met een slecht geweten.

Het geval van Job Frieszo is hoewel wat minder spectaculair, een zo mogelijk nog beter bewijs . Frieszo is namelijk een gerespecteerd NOS Journaal-redacteur en verslaggever, die nooit tot zo iets dergelijks zou overgaan als hij niet voelde dat hij er overweldigende steun voor had. Die overweldigende steun meende hij te hebben door de uitspraken van een groot aantal linkse, politiek-correcte politici en meningmakers in de maanden, weken, en dagen voorafgaande aan het incident. Het is het totaal van die uitspraken dat de hetze maakt. Frieszo's gedrag achteraf bevestigt het alleen maar.
Voor het oordeel van het publiek over de hele gang van zaken, zie hier .Addendum dec. 2014

Dat de persoon van Fortuyn de politieke-correctheid nog steeds onmtzettend hoog zit, is nogmaals onweerlegabaar bewezen. Natuurlijk was het de latere gesel van de politieke-correctheid, GeenStijl, die de zaak aan het licht brengt (GeenStijl.nl, 31-12-2014, door Pritt Stift uitleg of detail ):
  NPO: "Pim Fortuyn vermoordde Turkse kindertjes"

Schrik niet. Dit is geen overdrijving. Dit is een volkomen correcte afkorting voor wat zich heeft afgespeeld bij een van de meer gewaardeerde programma's van de o zo onkreukbare instelling NPO, de gezamenlijke publieke omroep. Het toneel:
  Andere Tijden (NPO) gisteravond, gepresenteerd door "historicus" Hans Goedkoop. Aflevering over de Jaren 90.

De voorstelling:
  ... een item (juni 1997) over een tragische brandaanslag op de Turks-Koerdische familie Kösedag in de Haagse Schilderswijk (waarbij vijf kinderen + moeder omkwamen) ...

De feiten (de Volkskrant, 10-06-1997, van verslaggever Stieven Ramharie uitleg of detail ):
  'Een beest is het, die brandstichter'

...    Ruim twee maanden na de fatale brandstichting in het huis van de Turks-Koerdische familie in Den Haag, blijkt de dader uit de inner circle van de Kösedag-familie afkomstig te zijn. De brandstichter van de Frans Halsstraat was geen racist en evenmin een PKK-activist. ...

Met als motief (Trouw, 12-06-1997, van een verslaggever uitleg of detail ):
  Brand uit woede op vader Kösedag

Roddel over zijn levensstijl was de reden dat een 25-jarige man de brand in het woonhuis van de familie Kösedag in de Haagse Schilderswijk aanstak.


Volgens een van zijn advocaten, mr. S. I. Kouwenhoven, was de man boos over de verhalen die over hem de ronde deden.

Afgekort: eerwraak. Maar dat soort termen mocht je in die "andere tijden" al helemaal niet gebruiken.
    Dat zijn de feiten. Hier is wat de NPO, anno 2014, er van maakte - in de beschrijving van GeenStijl:
  Van een item (juni 1997) over een tragische brandaanslag op de Turks-Koerdische familie Kösedag in de Haagse Schilderswijk (waarbij vijf kinderen + moeder omkwamen) wordt zonder een greintje nuance en duiding overgeschakeld naar een fragment Pim Fortuyn, die zich zorgen maakt over de immigratie van Achterlijke Cultuur uit Islamitische Landen.

Met dit begeleidende beeld:
Andere Tijden

Juist ja ...
    Het commentaar van GeenStijl vooraf:
  Kijk het fragment en kots. Dit is de meest smerige extreemlinkse agitprop dit jaar op De Publieke Omroep ooit.

En achteraf:
  Gadverdamme Andere Tijden. Dit is framen. Dit is geschiedvervalsen. Dit is pissen op een graf. Dit is populistische agit prop beyond Noord-Korea. Dit is het grofste journalistieke schandaal van 2014.

Commentaar richting presentator Hans Goedkoop die er zijn gezicht aan leent, in de vorm van de bestandsnaam van de illustratie:
  wat_ben_jij_een_ranzig_mannetje/-_hans_goedkoop_bah.jpg

Hieraan is geen woord overdreven. Hieraan is geen lettergreep overdreven. Hieraan kunnen met het grootste gemak nog veel krassere termen worden gewijd. Iets met "gevaar van de democratie". Of "ondermijning van de rechsstaat".

En nog een veel latere ontwikkeling: de voluit erkenning. Door iemand die tot de kern van de politieke-correctheid en het multiculturalisme behoort, zij het in de "wetenschap" (de Volkskrant, 14-01-2015, door Leo Lucassen, Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis):
  Prik stropoppen-retoriek door, pak problemen aan

Wat moeten Duitse politici doen om de opkomst van een Wilders-achtige partij te voorkomen nu duizenden mensen in alle delen van Duitsland de straat op gaan achter de banier van de Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes (Pegida)? Dat is de hoofdvraag die Sander van Walsum centraal stelt in zijn interessante artikel over de Pegida-beweging afgelopen zaterdag in de Vonk-bijlage van de Volkskrant.    ...
    Nu heeft Van Walsum volstrekt gelijk dat de Nederlandse gevestigde politieke partijen niet erg adequaat hebben gereageerd en na de moorden op Fortuyn en Van Gogh als het ware versteend als konijnen in het verblindende licht van de stroper bleven zitten.    ...
    Natuurlijk was zijn kritiek op het multiculturalisme vaak hyperbolisch, maar dat maakt hem nog niet extreem-rechts, eerder sociaal-conservatief. Wat met name Wilders in de kaart heeft gespeeld, zo kunnen we nu vaststellen, is de diabolisering van Fortuyn (en later Wilders) door met name de linkse gevestigde partijen, met als dieptepunt het optreden van Marcel van Dam die Fortuyn in het tv-programma Het Lagerhuis op 15 februari 1997 als een 'minderwaardig soort mens' bestempelde.    ...

Demonisering. Punt. En dat van iemand uit de politieke-correctheid. Die in de taal gebruikelijk in die hoek doodgewoon een links-radicale burgeroorlog-stoker en landverrder is uitleg of detail .


Naar Hetze Buikhuisen , Hetze Janmaat , Hetze Verdonk , Hetze PVV , Hetze SP  , Hetze Meldpunt-Haddad , Hetze EU .


Naar Media kongsi Media lijst , Politiek & media overzicht  , of site home .