WERELD & DENKEN
 
 

Angelsaksische versus Rijnlandse model: inleiding

De termen "Angelsaksische model" en "Rijnlandse model" zullen niet bij iedereen bekend zijn, daar ze in Nederland niet vaak gebruikt worden in maatschappelijke discussies - in BelgiŽ ligt dat anders uitleg of detail . Wat de eerst term aanduidt zou wel iedereen duidelijk moeten zijn, als je Angelsaksisch vertaald als "lijkend op Amerika". Het Rijnlandmodel zou men simpelweg kunnen definiŽren als het tegengestelde - voor een zeer descriptieve korte vergelijking onder vermelding van de voornaamste kenmerken uit het Rijnlandmodel zie hier .

Voor wie meteen wat meer wil weten over de voordelen van het Rijnlandmodel van anderen dan deze website, zijn wat artikelen verzameld hier . Het eerste is van de in Groot-BrittanniŽ werkende socioloog Ralf Dahrendorf, die niet bekend staat als een revolutionair. Het tweede artikel is qua afkomst nog opmerkelijker met zijn pro-Rijnlandse conclusie, omdat het gaat over de Amerikaanse econoom Jeremy Rifkin; maar het is een ervaringsfeit dat veel Amerikaanse intellectuelen, eenmaal in aanraking gekomen met Europa, hier zeer graag verblijven, juist vanwege alle waarden van het Rijnlandse model - het derde artikel belicht hoe die verschillen voelen uitleg of detail . Voor de beter-ingelichten en de bestuurlijke en intellectuele elite geldt dat dit soort kennis alleen afwezig kan zijn door het bewust of onbewust sluiten van de ogen, mogelijkerwijs als gevolg van verblinding door de schittering van de wereld van goud, chroom, en glitter .

Voor zover het Rijnlandmodel bestaat, is dat tot stand gekomen door harde strijd tegen nog hardere weerstand uitleg of detail , en staat het voortdurend onder druk van sterke krachten als Europeanisering en globalisering uitleg of detail . Te laten zien dat die afbrekende krachten voornamelijk uit de top van de maatschappij komen is een van de hoofddoelen van deze site. Dat het inderdaad de top is blijkt uit allerlei onderzoeken, maar is in feite een zaak van gezond verstand: de gewone burger met het gewone leven heeft niets te winnen bij de graai- en casinomentaliteit van de top van de maatschappij uitleg of detail . Het probleem voor de gewone burger is dat er geen levensvatbaar alternatief lijkt te zijn voor het huidige leiderschap. Het werken aan dit alternatief is de tweede grote doelstelling van deze site. Natuurlijk brengt de beperking van woorden met zich mee dat de bijdrage hier slechts theoretisch is. Maar hopelijk kan ze tot inspiratie dienen voor hen die wel die uitvoeringsmogelijkheden hebben.

Een verdere uitwerking op deze website is te vinden via de volgende links:


Naar Angl. vs. Rijnl. lijst , Angl. vs. Rijnl. overzicht , of site home .