Burgeroorlog, elite

Voor verzamelingen over dit onderwerp uit 2011, zie hier uitleg of detail (tekenen) uitleg of detail (rol media).

Bij de bespreking van de cultuurverschillen die ten grondslag liggen aan termen als "polarisatie" en "tweedeling in de samenleving" valt als omschrijving van de twee (hoofdpartijen) partijen natuurlijkerwijs de termen "elite" en "volk". Dat laatste meer als "niet de elite" dan als alomvattend kernmerk. Waarbij "elite" veel makkelijker is: "Alles dat iets te zeggen heeft in bestuur of media".

Desalniettemin zullen er ook mensen zijn die die omschrijving "onduidelijk" vinden of andere manieren om het gebruik en geldigheid ervan te ondermijnen. Overigens vaak dezelfde mensen die de term "populisme" voor in de mond hebben liggen en hartstikke duidelijk vinden.

Ter weerlegging van deze kritiek hier een aantal voorbeelden van wat "elite" is, met om te beginnen eentje in beeld, omdat dat volgens de "volkswijsheid" altijd extra aanspreekt:

Dit speelt in Amerika, gezien als het toppunt van de te bespreken soort polarisatie.
    Links BLM-betogers, oftewel: blanke en zwarte "activisten". Maatschappelijk vallende (in Amerika) onder de term "liberal" en politiek die van "Democrates".
    Rechts betogers bij een pro-Trump-rally, mensen vallende onder de termen "conservative" en "Republicans".
    Kijk naar de gezichten: links elite, rechts volk.
    Kijk naar de gezichten: links parasieten, rechts productieven.
    Links stad (in Amerika: coasts), rechts platteland (in Amerika: fly over country).
    Links "fine young men and women", rechts "a basket of deplorables".uitleg of detail .

Nu is de tegenstelling in die foto's wat vergroot omdat de linkerkant jonge mensen betreft, maar wat nu de elite is, stond bij soortgelijke demonstraties een jaar of twintig geleden. Eigenlijk is het een moderne versie van de aloude op deze website inmiddels vele malen aangehaalde van Sebastian Brant in Das Narrenschiff, anno 1494 :
 
De boer wordt toch ondanks zijn ijver,
levend gevild door ridder en schrijver

De 'schrijvers' staan te demonstreren links, de boeren rechts.

Dit zou al afdoende kunnen zijn, maar praktische voorbeelden blijven illustratief, en tegelijk ook nuttig voor de vertaling naar huidige Nederlandse omstandigheden.

Met als eerste een column naar aanleiding van de machtsovername van de Taliban in Afghanistan (de Volkskrant, 23-08-2021, column door Arie Elshout, journalist):
  Wie verloor Afghanistan? Het eerlijke antwoord is: wij allemaal

Tevens een flagrant geval van blindheid. Zie wat er verderop staat, in de derde alinea:
  ...    In emotionele bewoordingen trekken politici en columnisten zich het lot van door de Taliban bedreigde Afghanen aan. ...

Klopt.
    '... politici en columnisten ... '
    Elite.
    Gewone mensen, het "volk", vindt het misschien sneu en zielig voor "de Afghanen", maar weten duvels goed dat wat geldt voor die "sneue en zielige Afghanen", hen aangedaan wordt door andere Afghanen.
    En, recent weer bewezen door de snelheid van de machtsovername door de Taliban, die andere Afghanen zijn in de ruime meerderheid.
    En dan heeft je ermee bemoeien geen zin, want je moet een ruime meerderheid gaan bestrijden.
    En vermoedelijk beter: je ermee bemoeien is hoogstwaarschijnlijk contraproductief, en zeer waarschijnlijk hoogst contraproductief.
    En toch staat daar:
  Wie verloor Afghanistan? Het eerlijke antwoord is: wij allemaal

De schokgolf van emoties die in het Westen volgde op de val van Kabul ..., zie we tot onze schrik hoe wanhopige Afghanen zich verdringen voor de poorten van het vliegveld, horen we de noodkreten van vrouwen, lezen we hoe meisjes zich afvragen of ze naar school mogen blijven gaan. Plots is daar het besef: de Afghanistan-oorlog ging niet om politieke abstracties, hij ging in laatste instantie om mensen, hun manier van leven, hun toekomst. ...

Volkomen blind voor het feit dat dit uitsluitend en alleen gaat over de wensen van de elite.

Het tweede voorbeeld dateert van wat dagen eerder, en droeg sterk bij aan het sensibiliseren van deze redactie voor het proces, op deze manier (Volkskrant.nl, 19-08-2021):

En alweer dat 'we', dat slaat op "Ik en mijn groepje", dat van mevrouw Merel van Vroonhoven, mevrouw met een eigen Wikipedia-pagina uitleg of detail , en zo elite als elite maar kan zijn.
    Iemand die schaamteloos liegt dat haar 'vluchtelingen' vluchtelingen zijn, terwijl de twee betreffende gevallen, atleten Sifan Hassan en Abdi Nageey, beide afkomstig uit Somalië en aldaar hartstikke veilig, op zijn best ordinaire gelukszoekers zijn en in zekere zin parasieten want produceren doen ze niets en wat ze opbrengen, sportmedailles, doen ze echt helemaal voor zichzelf, en in ieder geval niet voor de kolenboer en vuilnisman.
    Hier wordt een belang van de elite gepropageerd, vrije immigratie, zodat de kosten van arbeid omlaag gaan en de elite beteren kan parasiteren op de werkenden.

Het is altijd aardig als iemand dezlefde conclusies trekt Bij al deze droevigheid maar eens wat humor. Iemand die de waarheid vertelt. Natuurlijk niet links (Elsevier.nl, 25-08-2021, door Constanteyn Roelofs uitleg of detail ):
  ‘Grote’ linkse partijen zijn met alles bezig behalve met de kiezer

Politiek zijn ze tegewoordig klein, maar ze, hun meningen, zijn volkomen dominant in de media, en een groot tot overgroot deel, een beetje afhankelijke van het specifieke aspect, in de elite:
  De vrijage tussen PvdA en GroenLinks benadrukt maar weer eens dat er amper nog verschil is tussen de ‘grote’ linkse partijen, constateert Constanteyn Roelofs. Ze zijn allemaal begaan met het klimaat, de derde wereld, mensen die (nog) niet in Nederland leven of die een minuscule minderheid vormen, maar niet met de belastingbetalende burger. Er gaapt een gigantische kloof tussen de dromen en idealen van de linkse bourgeoisie en de gewone kiezer.

Oh ja, de formatie, die hadden we ook nog! Door al dat gedoe met Afghanistan ... Ruw werden we gewekt uit onze sluimerende desinteresse door het feit dat GroenLinks en PvdA nu samen optreden aan de onderhandelingstafel.
    Zou dit dan de voorbode zijn voor de lang voorspelde fusie tussen de twee grote partijen op links? Dat van die grote partijen is natuurlijk sarcastisch bedoeld, aangezien beide clubs niet boven de tien zetels uitkomen en een fusie net iets meer zetels op zou leveren dan wat GroenLinks vier jaar geleden in de Kamer had zitten.
    Op zich zijn er goede redenen voor een verenigd links front en ideologisch liggen de partijen zo dicht bij elkaar dat het bijna een ‘distinction without a difference’ is. Allemaal voor groen, allemaal voor de multiculturele samenleving, allemaal voor een ‘Nederland voor iedereen’. ...
    Natuurlijk, deze idealen zijn zeer populair onder academici en journalisten, mensen die actief deelnemen in partijen en bij bestuurders, maar onder het actieve deel van de politieke gemeenschap – de kiezer – worden deze dromen, ondanks de overweldigende media-aandacht, maar uiterst lauw ontvangen. Er gaapt een gigantische kloof tussen de dromen en idealen van de linkse bourgeoisie en de gewone kiezer.
    Dat is, denk ik, omdat die dromen van de linkse bourgeoisie altijd gaan over mensen búiten de politieke gemeenschap: onze kleinkinderen die nog een planeet moeten erven; het Palestijnse volk en alle andere koloniaal geschoffeerde mensen in de derde wereld; de geantropomorfiseerde dieren; de mensen in het asielzoekerscentrum en de bootjes op weg daarnaartoe; de paradijsvogels aan de uiterste eindjes van het geaardheidsspectrum; de zwarte en mohammedaanse onderklassen die in een parallelle gesubsidieerde samenleving leven…
    Fel neemt men het in de krant en de Kamer op voor de (mensen)rechten van mensen die niet in Nederland wonen, hier geen belasting betalen en die niet achter de bar staan bij de voetbalclub. Voor de bourgeoisie van hoogopgeleide idealisten is het echt heel veilig om met veel bombarie en moreel overwicht pal achter dit soort kwesties te gaan staan, omdat ze in feite academisch zijn en de uitkomst van het politieke proces weinig gevolgen heeft voor de eigen positie.    ...

Gunst ...
    Nog even speciale aandacht voor dit:
  ...  Allemaal voor groen, allemaal voor de multiculturele samenleving, allemaal voor een ‘Nederland voor iedereen’. ...
    Natuurlijk, deze idealen zijn zeer populair onder ... journalisten ...
    ... onder het actieve deel van de politieke gemeenschap – de kiezer – worden deze dromen, ondanks de overweldigende media-aandacht, maar uiterst lauw ontvangen. Er gaapt een gigantische kloof tussen de dromen en idealen van de linkse bourgeoisie en de gewone kiezer.    ...

Wat betreft het politiek deel van deze 'linkse bourgeoisie' kan de gewone kiezer geen fundamentele bezwaren maken, want het hebben van meningen is de taak van de politiek. En bezwaren tegen specifieke meningen kunnen ze op de politieke manier uiten:
  ...    Dat van die grote partijen is natuurlijk sarcastisch bedoeld, aangezien beide clubs niet boven de tien zetels uitkomen    ...

Maar van dat 'linkse bourgeoisie' is wat betreft dat ... :
  ...    deze idealen zijn zeer populair onder ... journalisten ...
    ... ondanks de overweldigende media-aandacht ...

... het nauwelijks mogelijk dit van passende negatieve terminologie te voorzien.
    Hier worden democratie en rechtsstaat op een levensgevaarlijke manier bedreigd.
    De journalistiek klaagt hevig over toenemende agressie tegen de journalistiek.
    Gezien het onderliggende proces, een journalistiek die zich als 'linkse bourgeoisie' tegen de burgerij heeft gekeerd, is de gematigdheid van deze reactie hoogst verbazingwekkend.
    De journalistiek is vermoedelijk niet één van de hoofdkrachten, maar dé hoofdkracht in de huidige strijd tussen gewone burgers en de parasiterende elite.

Eén van de meest gematigde figuren bij de Volkskrant komt met het volgende (de Volkskrant, 23-09-2021, rubriek De kwestie, door Peter de Waard):
  Is de politiek sinds rampjaar 1672 dankzij de welvaart ook fatsoenlijker geworden?

Nou "seg ... Dát is lang geleden ...
    En dat 1672 geldt ook al een soort revolutionair jaar ...
   Zou 'ie dat bedoelen ... ?
  Wie naar de Kamerdebatten en kletsprogramma's op televisie luistert, moet vermoeden dat Rutte en Kaag een keer door het rapaille uit de Tweede Kamer worden gesleurd. ...

Ja hoor, dat bedoelt 'ie ...
  ...    Dit gebeurde tenminste met de gebroeders De Witt in het rampjaar 1672. ...

Oh ja, dat was 't ...
    En in welke hoek zit tegenwoordig het rapaille ...:
  ...    Misschien is het beter in de demissionaire periode van het kabinet ook geen algemene beschouwingen te voeren en de kletsshows van de publieke netten te verbannen. Het is de enige manier om te voorkomen dat het rapaille in het komend decennium het Tweede Kamergebouw bestormt. Wilders, die Rutte en Kaag als landverraders neersabelde en de huidige straffen vergeleek met een verblijf in een vijfsterrenhotel, en diens spindoctors van GeenStijl maken de geesten er rijp voor.    ...

En als je de wraakzuchtige Volkskrant-kantinetaal even wegdenkt, zou dit zomaar kunnen kloppen ...

Deze redactie ziet een burgeoorlog of revolutie eerder gebeuren naar aanleiding van iets op het terrein van de etnische cultuurstrijd => , maar het volgende lid van de elite ziet dat anders. Marcia Luyten zal zichzelf vermoedelijk niet erg zien als "elite", maar is dat wel als diplomatenvrouw met een eigen carrière, zich zich uitstrekt tot een aantal jaren presenteren van het meest "prestigieuze" praatprogramma van de NPO: Buitenhof, en nu zijnde columnist van de Volkskrant.
    In een vroeger deel van haar leven was ze actief in de links-liberale Waterlandstichting, iets in de buurt van "De derde weg" van Tony Blair en Wim Kok.
    Nu spreekt ze heel andere taal (de Volkskrant, 13-10-2021, column door Marcia Luyten, journalist en schrijver.):
  Als de staat geen herverdeling afdwingt, is de revolutie niet ver weg meer

En dat is heel duidelijke taal.
    Daar is geen woord Spaans bij ...
    Eerst even het verhaal:
  Het leek een vrolijke foto in de krant van gister: de toeslagenmoeders ...

Heeft er niets mee te maken. Alle gewone Nederlanders, die toch een revolutie moeten dragen, weten dat dit voornamelijk gaat om  corrupte allochtonen uitleg of detail .
  ... En dat terwijl corona nu net maatschappelijke verhoudingen in een schril licht heeft gezet. Zo bleek de kans aan covid-19 te overlijden omgekeerd evenredig met het inkomen. Corona vergrootte de obscene ongelijkheid: het sterfterisico van de armste 20 procent Nederlanders is drie keer zo groot als dat van de 20 procent hoogste inkomens. ...

Ook dat is vermoedelijk geen factor: een flink deel van het verschil zit in de gewoontes van slechte voeding en andere bijbehorende zaken van levensstijl, en dat weten de gewone burgers zelf ook best wel, maar ze hebben geen zin om het anders te doen.
  ... Zo gaf de storm ook beter zicht op de ongelijkheid op de arbeidsmarkt. ...
    Al die werkenden waren op dezelfde manier gedupeerd door een pandemie die met ondernemen niets te maken had. Maar zzp-ers die modaal of meer verdienen, verloren het leeuwendeel van hun inkomen. . ...

Hm, zien we ook niet zo veel in. Mensen op dat niveau zijn in de geschiedenis zelden of nooit de aanstekers geweest.
  ...    Onderzoek van het SCP liet deze week zien dat ongelijkheid tussen sociale groepen structureel is. In de jaren voor corona zijn de levenskansen van de minstbedeelden nauwelijks verbeterd, ondanks jaren van economische voorspoed en talloze politieke voornemens om die verschillen te verkleinen.    ...

Dat is er wel één, wat dit betreft ook groepen meer in het midden.
  ...       Zo daagt een grimmige kloof tussen de politiek goed aangesloten bovenklasse en de rest. Het kapitaal van de eerste groep vermeerdert zich in vastgoed en aandelen. De werkende middenklasse en hun kinderen worden krabbelaars, want dubbeltjes kunnen geen kwartjes meer worden. Zakenman Warren Buffet, met 73 miljard dollar een van de rijksten op aarde, weet dat goed te verwoorden. 'There's class warfare, all right, but it's my class, the rich class, that's making war, and we're winning.'    ...

Juist!
   ...    Precies dat ervaart de meerderheid. ...

Iets in de buurt van de onderste tweederde.
        Zorg, onderwijs, voorzieningen, rechtshulp: het wordt almaar minder. Hun kinderen moeten lenen om te studeren en kunnen daarna geen huis vinden. Allemaal kennen ze studiegenoten wier ouders een appartement afrekenen. ...

En na het overslaan van weer wat toeslagenouders:
   ...    Zo zien we langzaam de geschiedenis waar we middenin staan. Want er zijn historische wetmatigheden: bij ongebreideld kapitalisme concentreert kapitaal zich bij steeds rijker wordende rijken. Ongelijkheid neemt toe. En ongelijke samenlevingen zijn inherent labiel. De democratie is tegen te grote ongelijkheid niet bestand.
    'Het systeem' werkt dan niet voor de meerderheid. Dus: to hell with them, met de Pandora-elite in Tesla's en de mond vol groene blabla. Toen in 1789 de Franse en in 1917 de Russische burgers zich tegen het systeem en hun vorst keerden, waren er geen verkiezingen. Nu is er universeel stemrecht, maar het sentiment onder de verliezende klasse is niet anders: de fik erin. Zij zonder fortuin kozen Donald Trump. Volgend jaar is Marine Le Pen kandidaat voor het Franse presidentschap.    ...

Dat is het dus ook, hè ... Men vreest de kiezer.
    En het slotakkord gaat richting de kop:
   ...    In een gezonde samenleving dwingt de staat herverdeling af om de bom, de revolutie, voor te zijn. De 95-jarige Goos Blok, een wijze oud-Indië-veteraan met spijt, vat het na een eeuw leven mooi samen: 'Alleen gerechtigheid brengt vrede.'

Maar, riep deze redactie in stilte bij het zien van die kop:
MAAR DAT IS COMMUNISME!!!

En dat is niet bedoeld als grapje noch eeen vorm van overdrijving: als de overheid de inkomenverschillen moet verkleinen, kan dat alleen middels ingrepen die behoren tot de kern van het communisme.
    En dat is uiterst simpel af te leiden.
    De bron van de vermogen en inkomensverschillen en de bron van de toename ervan is namelijk uiterst principieel: dat is de vrije markt.
    De vrije markt betekent automatisch dat datgene dat het grootste is, of wie het meeste heeft, het hardste groeit .
    En in de machtsverhoudingen van een vrije markt-systeem en bijbehorende maatschappij is altijd de rijkere elite de baas, wat volautomatisch leidt tot het proces van "de lasten- en baten-ladder" : lasten gaan omlaag op de maatschappelijke ladder, en baten omhoog.
    In goede tijden krijgen de kopers subsidie, en in slechte tijden de huurders een extra belasting uitleg of detail .
    Oftewel: om de tweedeling zelfs maar te stoppen, moet de vrije markt worden afgeschaft.
    Dat is al de helft van communisme.
    En als tweede zou dat gedaan moeten worden door degenen die belang hebben bij het behoud van de vrije markt.
    Dat lijkt onmogelijk.
    Dus moet ook de mensen die belang hebben bij de vrije markt op één of andere manier uit het bestuur van de maatschappij gezet worden.
    Dat is het tweede deel van communisme.
    Of wat korter: alles wat mevrouw Luyten beschrijft valt onder één paraplu: klassenstrijd .
    En klassenstrijd is iets tussen kapitalisme en communisme .

De gebeurtenissen snellen richting burgeroorlog met een vaart die allang niet meer bij te houden is. Zelfs in de zomervakantie, waarin men zijn uiterste best doet om de boeren tot geweld te provoceren. Hier twee voorbeelden van het aanwijzen van de partijen in de strijd (Joop.nl, 06-08-2022, door August Hans den Boef, uitleg of detail ):
  Corporaal wangedrag is van alle tijden bewijst de ontgroening in 1921 van de held van Sander Schimmelpenninck

Los van dat boerenhaat-gedoe, is de Volkskrant bezig geweest van een ander aspect van haar tot dwangmatig gedrag leidende blankenhaat: de "misstanden" bij het studentencorps (blank, blank, blank, blank, blank ...). En, bemerkt men nog steeds met verbazing ... :
  Media verbazen zich over de grote rij aspirant-leden bij de ingang van het Amsterdamse Studentencorps. ...

... : het heeft het tegenovergestelde effect.
    Waarna de auteur, een deugerd uit het verleden toen dat nog anders heette, een oudbakken corpsverhaal uit de sloot haalt:
  ...    De groentijd van het Amsterdamse corps begon in 1921 ...
    Een bebrilde jongeling uit de Achterhoek moest het hierbij speciaal ontgelden ...
    De bebrilde jongeling was Menno ter Braak ...

Waarna de relevante passage volgt:
  ... deze dagen door de herdruk van diens Het nationaal-socialisme als rancuneleer de held van Bas Heijne, Roxane van Iperen, Geert Mak en Sander Schimmelpenninck.    ...

En van de rest van media en elite die iedereen die tegen vrije (im)migratie is uitmaakt voor FASCIST!!! en NAZI!!!, en wat één van de belangrijkste aanjagers van de burgeroorlog is.
    Maar de genoemden behoren wel tot de meest symbolische figuren.

Maar omvangrijker en nog mooier werd het gezegd door GroenLinks-outcast en zich tot beroeps-querulant ontwikkelende Zihni Özdil (elsevier.nl, 06-08-2022, door Zihni Özdil (1981), historicus, uitleg of detail ):
  Nederlandse elite is karikatuur geworden van het Franse Ancien Régime

Terwijl wereldwijd grote panelen verschuiven, komt de elite van Nederland in opstand tegen het volk, schrijft Zihni Özdil.


Een bankier en progressieve D66’er die te midden van een existentiële klimaatcrisis oppert om voor elk individu een persoonlijk CO2-budget in te stellen. Een budget dat je dan kunt verkopen op een beurs die, geheel toevallig, door een bank zal worden gerund. Lekker de verantwoordelijkheid voor de klimaatcrisis privatiseren en overhevelen naar de burgers. Een groter cadeau voor de fossiele industrie is er niet.

Bijkomend ‘voordeel’: types als de D66-bankier in kwestie kunnen dan ongestoord hun luxe leventje voortzetten. Ze kan extra CO2-budget inkopen bij een hardwerkende pakketbezorger die de huur niet meer kan betalen. Net als het Franse Ancien Régime rond 1780 met een belastingverhoging de arme boeren liet opdraaien voor hun luxe leventje.

Kaag blijft muisstil over hoe ze haar eigen volk gaat helpen

Een progressieve D66-minister van Financiën die te midden van een enorme inflatiecrisis, in een land waar de armen zowat de grootste lasten van die crisis dragen, volstrekt muisstil blijft over hoe ze haar eigen volk gaat helpen.

Maar wel een tweet de wereld in stuurt over dat ze hoopt dat Beiroet in Libanon weer zal herrijzen.

Een tweet vergezeld van een foto van haarzelf in een T-shirt, zo’n lelijke ‘doe maar gewoon’ housebroek en sneakers. Dat de inwoners van Beiroet noch de Nederlanders die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen hier iets aan hebben, toont haar naakte wereldvreemdheid. In volle glorie.    ...

Met eronder een eindeloze hoeveeheid ongezouten commentaar dat de mevrouw erop wijst dat geen minister van Buitenlandse Zaken maar van Financiën is, en dat op dat gebied een hoeveelheid inflatie speelt in Nederland die een ramp in eigen land dreigt te worden.
    De reactie van (de staf van de) mevrouw:
  De tweet van @SigridKaag is meteen verwijderd. #Kaag https://t.co/hIXLUVdPJI pic.twitter.com/gU54xYX8Si

— Ton F. van Dijk (@tonfvandijk) August 4, 2022

Nee, die tweet is weer teruggeplaatst, maar de foto is verwijderd.
  Progressieve elite Nederland verliest zich in uitschelden van het volk

In zijn roemruchte vertaling van Alexis de Tocquevilles meesterwerk over het Franse Ancien Régime schrijft drs. Berend Sommer de gedachten van de Franse filosoof zo op:
    We moeten erkennen dat er, ook in deze welwillendheid, een diepe verachting bleef bestaan voor de stumpers wier ellende men zo oprecht wilde verlichten, en dat dit een beetje doet denken aan het gevoel van mevrouw Duchâtelet, die volgens de secretaris van Voltaire geen moeite had om zich voor haar personeel te ontkleden, omdat ze niet voldoende bewezen achtte dat bedienden ook mensen waren. 

In aanloop naar die Franse Revolutie was er een bruisende Franse progressieve intellectuele elite die de noden van het volk agendeerde.

Maar progressief Nederland verliest zich in het uitschelden van het volk als ‘domrechts’ of ‘boven hun stand levend’. Dat is geen toeval. Het enige land in de wereld waar de adel in opstand komt tegen het volk is Nederland. Ook de letterlijke adel overigens: zo werd de beruchte taart vol poep, pis en zwavelzuur in het gezicht van Pim Fortuyn gegooid door een barones.

Talkshows op televisie zijn slaapverwekkende theekransjes

Nederlandse tv-talkshows zijn slaapverwekkende theekransjes geworden voor welgestelde boomers. Oekraïne staat in brand. China en Amerika kletteren de wapens. Het Nederlandse volk komt via rode zakdoekjes en omgekeerde vlaggen in opstand, maar er zijn veel urgentere zaken om te bespreken op televisie. Zoals een houten standbeeld.
  In de studio van #Op1 onthult archeoloog Wytze Stellingwerf het imposante boegbeeld 'Barry'. “Je ziet op de bodem nog de jaarringen van de boom waarvan hij gemaakt is. Daarmee kunnen we achterhalen wanneer die boom zou zijn gekapt en dat is heel bijzonder.” pic.twitter.com/aTcdractWL

— Op1 (@op1npo) August 4, 2022

Zelfs wanneer het wel eventjes gaat over wat er in Nederland gebeurt, bespreken babbelaars aan tafel liever hoe het nou technisch zit met die omgekeerde vlaggetjes. Mag je zo’n vlag nou omdraaien of niet? Procesmanagement vermomd als intellectualisme.

De elite pruttelt rustig door

Zowel in Nederland als in de wereld verschuiven panelen, maar onze elite pruttelt rustig door. Niks doet er echt toe en het moet vooral gezellig blijven. En zo niet, dan ben je een ‘tokkie’.

In een column in september 2021 zette ik de systeemrot in Nederland op een rijtje. In het kort: zo’n 20 procent van de Nederlanders aan de onderkant had toen alle hoop verloren. Zo’n 40 procent in het midden stond toen op het punt de hoop te verliezen.

Omdat de politiek toen niks deed, schreef ik enigszins angstig: ‘Maak uw borst maar nat. Er komt een storm aan die zijn weerga niet kent.’

Mijn angst begint langzaam plaats te maken voor hoop.

Zo’n wereldvreemde elite, die zich opstelt als een infantiele karikatuur van het Franse Ancien Régime, die op geen enkele manier ook maar enige binding heeft met de samenleving, die pruttelende oude wijn in oude zakken blijft opdienen terwijl ze neerkijkt op het volk, verdient die storm misschien wel.

Amen.

Andere stem, zelfde geluid (telegraaf.nl, 18-08-2022, door Ronald Plasterk, uitleg of detail ):
  Burger herkent zich niet meer in beleid

Nederland is op weg een twee-partijenstaat te worden. Op papier hebben we een rechtse regering, met VVD, CDA en CU plus middenpartij D66. In de praktijk voert de regering beleid dat door de hele spraakmakende gemeente verstandig wordt gevonden; die gemeente bestaat uit de ambtenarij, vrijwel de gehele pers inclusief de publieke omroep, en vrijwel de gehele academische wereld.

De oppositiepartijen GroenLinks en PvdA horen daarbij. Als bij de komende Statenverkiezingen de zittende coalitie de meerderheid verliest, dan zul je zien dat GroenLinks en PvdA worden uitgenodigd voor Vak K. Moties van wantrouwen worden nu al door GroenLinks en PvdA niet gesteund, wat logisch is omdat die moties meestal beleid afkeuren waar de linkse partijen juist vóór zijn.

De onderwerpen van brede consensus zijn bekend. Voorop staat het klimaatbeleid. Alle financiële kaders worden hiervoor vergeten, want anders vergaat in 2030 de wereld, zo redeneren de alfa’s in Den Haag. Het stikstofbeleid is de nieuwe reden om alles wat in decennia is opgebouwd af te breken: de centrale handelsfunctie van Nederland (door onder andere de Schiphol-hub), de meest milieuvriendelijke en efficiënte landbouwsector van de wereld (zoals Louise Fresco laatst uiteenzette), de visserij (meer scharrelvlees dan vis ga je niet krijgen).

Tweede consensus is de eenwording van Europa, met verplaatsen van macht van gekozen organen in Nederland naar ongekozen Brusselse instituties. Derde, daaraan gekoppeld, is dat Nederland via de euro meebetaalt aan wanbeleid in Griekenland en Italië. Inmiddels is VVD’er Hans Hoogervorst, die destijds als VVD-woordvoerder financiën akkoord ging met de invoering van de euro onder zeer strenge voorwaarden, zo ver om te bepleiten uit de euro te treden, maar hij staat vrijwel alleen.

Dan heb je de keuze kerncentrales te bouwen of het hele land vol te zetten met gesubsidieerde windmolens en biomassacentrales: het eerste is tot nu toe niet gebeurd.

Vervolgens is er het grote onderwerp migratie; migratie neemt toe met zichtbare gevolgen en de regering heeft aangekondigd een tweede asielzoekerscentrum in de Noordoostpolder te starten, desnoods onder dwang, en nog een aantal centra.

Verder zijn er kleinere onderwerpen die als een soort lakmoestest werken. Zo is er een Kamermeerderheid die het begrip ’vrouw’ feitelijk wil afschaffen: er ligt een wet klaar die zegt dat elke man binnen twee weken zich als vrouw kan laten registreren, ook als hij biologisch van het mannelijk geslacht is, en dat hij dan alle rechten van dien krijgt (deelname aan vrouwensport, toegang tot vrouwenkleedkamers). Het onderwerp is een lakmoestest omdat er in het parlement een brede meerderheid vóór is, terwijl je buiten de bubbel vrijwel niemand tegenkomt die het hiermee eens is.

Dit is een compleet ander lijstje dan de onderwerpen waar de mensen in het land zich druk over maken. Dat is: afnemende koopkracht en hoge energieprijzen, achteruitgang in het onderwijs, onderbezetting in de zorg, woningnood, onveiligheid op straat, uit de hand gelopen migratie. Bij deze onderwerpen geeft de coalitie niet thuis. Dan is er opeens te weinig geld, zijn er Europese regels, of worden knelpunten domweg ontkend.

Onlangs toonde Sigrid Kaag, toonbeeld van de Haagse bubbel, zich in het Algemeen Dagblad bezorgd dat ’mensen het heft in eigen handen nemen’. Eigenrichting is zeker verwerpelijk, maar het artikel laat mooi zien dat de oorzaak van de crisis niet begrepen wordt. De oorzaak is dat binnen de ’gevestigde’ politieke partijen de opvattingen van burgers niet meer naar beleid vertaald worden, wat precies de definitie is van democratie.

Klimaat heeft als breed gedeelde ideologie de rol van religie overgenomen. Nu is er geen reden om ’klimaatontkenner’ te zijn. Als we niet dertig jaar lang naar de onwettige acties en leugenachtige verhalen van Greenpeace hadden geluisterd en wél moderne kerncentrales hadden gebouwd, was de CO2-uitstoot nu veel lager geweest, maar nu moet er inderdaad hard gewerkt worden om minder afhankelijk te worden van steenkool, gas en biomassa. Dat is niet alleen vanwege CO2, maar ook omdat fossiele brandstoffen eindig zijn, en niet schoon (biomassa is nog minder schoon). Maar tegelijk is de CO2-uitstoot een mondiaal onderwerp, waar Nederland maar marginaal aan bijdraagt, en de burgers hebben ook andere prioriteiten (terwijl ze best hun steentje willen bijdragen aan duurzaamheid).

Er dreigt een ernstige crisis als alle politieke partijen die ooit in de regering van ons land gezeten hebben of zullen komen over alle grote onderwerpen hetzelfde denken. Vervolgens staat de pers klaar om alle politici met een andere mening, liefst met argumenten ad hominem, op de persoon, af te serveren; dat zie je nu weer bij BBB, maar dat leidt er vooral toe dat mensen de pers ook niet meer vertrouwen, wat de crisis verergert.

Een politiek stelsel waarbij de scheidslijn loopt tussen elite en volk, en waarin de vanouds grote volkspartijen volledig de kant van de elite kiezen, is een rampzalig vooruitzicht. Zo’n crisis in de democratie moet voor die partijen een zorg zijn.

Amen.
    Maar het zal niet helpen, want de taal is veel te lief.

Een nog lievere afkorting (telegraaf.nl, 18-08-2022, door De hoofdredactie, uitleg of detail ):
  De vraag dringt zich op of Haagse politici meer solidair zijn met de wereld dan met de eigen burgers

De asielcrisis escaleert steeds verder door een gebrek aan politieke wil in Den Haag om met structurele oplossingen te komen. Bij het overvolle aanmeldcentrum Ter Apel zijn vechtpartijen geen uitzondering nu asielzoekers zich in groten getale blijven melden. In plaats van iets aan de instroom van vreemdelingen te doen, jaagt het kabinet liever eigen burgers tegen zich in het harnas met symptoombestrijding. De gang van zaken rond Tubbergen spreekt boekdelen.

Het kabinet gaat die Twentse gemeente dwingen honderden asielzoekers op te vangen met de aanwijzing van een hotel in het plaatsje Albergen tot opvanglocatie. Albergen telt ruim 3000 zielen. Volgens VVD-staatssecretaris Van der Burg (Asiel) kunnen daar best tot 300 asielzoekers bij. Het laat zich raden wat dit met de lokale gemeenschap doet.

Albergen is voor Haagse politici misschien ver weg en onbeduidend. Maar ons land telt talloze Albergens met inwoners die weten dat dit hun ook kan overkomen. Het feit dat het kabinet met een dictaat over het lokale bestuur heen walst en de opvang van asielzoekers door de strot duwt terwijl het zelf draalt om effectieve maatregelen te nemen die de toestroom van vreemdelingen indammen, zal voelen als verraad. Tel daar het met voorrang geven van schaarse woningen aan statushouders bij en de vraag dringt zich op of Haagse politici meer solidair zijn met de wereld dan met de eigen burgers.

De vraag is natuurlijk retorisch.

Je weet het natuurlijk wel, maar het is toch elke keer weer grappig als ze het verkondigen (de Volkskrant, 22-08-2022, door Robert van de Griend):
  Reportage | Herdenking moord op gebroeders de Witt

...

Woedend gepeupel ... lynchte 350 jaar geleden de regent Johan de Witt. Bij de herdenking zaterdag in Den Haag waren de parallellen met nu niet te missen. ...

En natuurlijk weten we wel wie de oorzaak zijn van die huidige onrust onder het gepeupel:
  Nepnieuws en complotten ...

... opgehitst door populisten ...


... woedende boeren ... woeste omwonenden van een hotel dat werd getransformeerd tot asielopvang ...
    'Een land in oorlog met het buitenland en zichzelf. Nepnieuws, complotten, populisme en moord. Welkom in het Rampjaar 1672', begint burgemeester Jan van Zanen (VVD) zijn openingswoord. 'Gelijkenissen met vandaag zijn er genoeg...'
    Na Van Zanen krijgt voormalig parlementair verslaggever Wouke van Scherrenburg ...

D666666666.
  ... de microfoon. Zij memoreert de volkswoede die oplaaide na de moord op Pim Fortuyn en hoe politici als Ad Melkert in die dagen het Binnenhof via sluipwegen moesten verlaten om niet in handen te vallen van wraakzuchtige hordes. 'Een afschuwelijke tijd.'    ...

Marie-Antoinette, na haar onthoofding: "Een afschuwelijke tijd".
  ... schetst van Scherrenburg hoe de politiek de afgelopen twintig jaar in de greep is geraakt van de angst voor de gewone man. ...

"Affreux!!!"
  ... 'Kijk maar naar de stikstofcrisis en naar Wopke Hoekstra die ineens denkt: help, we verliezen onze laatste zetels ook nog aan Caroline van der Plas.'
    Ook wijst ze op de invloed van nepnieuws en hoe de geschiedenis zich op dat vlak herhaalt. Waar tegenwoordig, in de woorden van Van Scherrenburg, 'een grote groep mensen echt gelooft wat Thierry Baudet allemaal zegt ...'

Je zou de naam eens vergeten te vermelden ...
    Die eindeloze rijen omgekeerde vlaggen overal buiten de Randstad ...
    Allemaal de schuld van Thierry Baudet!
    En dan vooral vanwege dit standpunt:
  '... wat Thierry Baudet allemaal zegt over Rusland en Poetin', ...

Hier is het afhakken van het hoofd niets minder dan een verlossing ...
    Zoveel geestelijke lijden, dat daar woekert ...
    En de ziekte heeft de hele elite in haar greep
  ... volgens historici speelden de voorlopers van Facebook, Forum voor Democratie en Ongehoord Nederland wel een cruciale rol bij de bloeddorst die de De Witten fataal zou worden.
    Op vijf minuten lopen van de herdenking, in het Haags Historisch Museum, worden de parallellen tussen toen en nu nog eens extra onderstreept. Daar werd onlangs een tentoonstelling geopend waarin het Rampjaar op één lijn wordt geplaatst met de corona-crisis. Onder de begeleidende tekst 'Aarzelende leiders, de roep om ingrijpen bij het volk, wantrouwen over de herkomst van de rampspoed' prijken afbeeldingen van Johan de Witt naast foto's van coronademonstranten, Willem Engel en Thierry Baudet.
    Historicus Luc Panhuysen, die verscheidene boeken schreef over Johan de Witt en betrokken was bij de tentoonstelling, ziet duidelijke overeenkomsten tussen de volkswoede van 1672 en de verhitte gemoederen in de debatten over corona, stikstof en asielzoekers. ...

Corona, stikstof, asielzoekers ...
    Allemaal ondermijnen ze het vertrouwen.
    En allemaal zijn ze de schuld van Forum voor Democratie, Ongehoord Nederland, Willem Engel en Thierry Baudet.
    Die Van de Griend wiens naam boven deze rotzooi staat, hoort al veel langer tot het guillotinevolk uitleg of detail .

De ontwikkelingen gaan nu nog sneller. De dag van noteren is 21 september 2022, en hier is een artikel van drie weken terug (telegraaf.nl, 01-09-2022, door Ronald Plasterk, uitleg of detail ):
  We zijn getuige van een opstand van de elite tegen het volk

Bij revoluties keren de massa’s zich tegen de heersende elite. Maar het kan ook andersom, en daar zijn we nu getuige van: een opstand van de elite tegen het volk. Het is interessant dat dit al in 1995 was voorzien door de Amerikaanse historicus Christopher Lasch in zijn boek The revolt of the elites and the betrayal of democracy : de revolutie van de elites en het verraad van de democratie. Mocht de naam Lasch u bekend voorkomen: hij werd eind jaren zeventig beroemd met The culture of narcissism dat een soort cultboek werd, een dikke paarse pocket die je in je rugzak meenam op vakantie.

Lasch is overleden; het werk over de opstand van de elites heeft hij met zijn laatste krachten geschreven in 1995, dus bijna dertig jaar geleden. In het boek signaleert Lasch: ’De elite, die geld en informatie beheerst, die liefdadige instellingen en universiteiten bestuurt, die de culturele producties en het publieke debat in de hand heeft, is zelf het geloof in de westerse beschaving verloren. De elite laat de middenklasse in de steek, verdeelt het land en verraadt de democratie.’

Het zijn grote woorden, maar Lasch verwoordt hoe veel burgers het nu ervaren. Veel mensen zijn dit jaar tijdens de zomervakantie in eigen land gebleven. (Overigens plaatste een prominente GroenLinks-wethouder trots vakantiefoto’s op sociale media van zijn gezinsreis met het vliegtuig naar Amerika. Hij maakte met deze vakantie het door GL bepleite CO2-budget voor honderd huisgezinnen op). Maar wie in eigen land op vakantie was, zag overal omgekeerde vlaggen.

Radicalen

Als je D66 gelooft, vormen de boze boeren een kleine minderheid radicalen, rijke ondernemers met megastallen. Maar in het land van de pannenkoekenhuizen en kinderboerderijen, de kaaswinkeltjes en de dorpspleintjes zie je de omgekeerde vlag bij rijtjeshuizen, en wapperen de rode boerenzakdoeken op e-bikes. Gewone mensen zijn het vertrouwen in de overheid kwijt. De regeringspartijen zijn de helft van hun kiezers kwijt, hebben minder dan een derde van het electoraat over, terwijl de linkse oppositie daar niet van profiteert; logisch, omdat PvdA en GL de regeringsplannen steunen.

Het verlies van vertrouwen in de overheid door ’de gewone mensen’, zoals de PvdA hen vroeger noemde, of ’de mensen in het land’ zoals ze heetten bij de VVD, is een logisch gevolg van het dedain waarmee de gevestigde partijen de bevolking behandelen.

Boerenrapalje

In NRC, spreekbuis van de elite, schreef journalist Hubert Smeets deze week dat het CDA overbodig is geworden, en gaf daarvoor deze reden: ’Het CDA is niet in staat het boerenrapalje op trekkers te isoleren en eigen klassieke polderclubs als de LTO te disciplineren.’

Dit is om twee redenen opmerkelijk. Ten eerste is in deze optiek de taak van politici niet om het volk te vertegenwoordigen, maar om het volk aan banden te leggen. ’Volksvertegenwoordigen’ wordt als populistisch beschouwd, terwijl je toch zou zeggen dat onze democratie erop gebaseerd is. Maar NRC spreekt volksvertegenwoordigers erop aan dat het hun taak is om hun achterban te disciplineren.

Verder is het woordgebruik opvallend. ’Rapalje’ is een archaïsch woord, synoniem met schorriemorrie, janhagel, gepeupel, crapuul, tuig van de richel. Het wordt eigenlijk nooit in ernst gebruikt, hooguit ironisch. In de boeken van Marten Toonder praat Markies de Canteclaer zo, en die zegt er ’parbleu’ bij. Maar NRC gebruikt het om gewone mensen te beschrijven.

De elite is kosmopolitisch, gaat op vliegvakantie naar de Verenigde Staten en vindt tegelijk dat de andere mensen zouden moeten consuminderen, vindt – zoals Timmermans en zijn ambtenaren zeggen, en in de Volkskrant scribent Schimmelpenninck (parbleu) – dat mensen jarenlang te weinig voor hun energie en eten betaald hebben. De elite is voor overdracht van macht naar Brussel, vindt het prima dat er steeds meer mensen naar Nederland verhuizen, maar houdt goed in de gaten dat nieuwkomers niet bij hen in de buurt komen wonen maar bij het schorriemorrie. De elite bezoekt culturele evenementen die gesubsidieerd worden door belasting opgebracht door het janhagel, en kijkt neer op André Rieu omdat hij zonder subsidie muziek maakt waar mensen maandenlang voor sparen, en omdat hij iedere avond 12.000 mensen van klassieke muziek laat genieten.

Voor de gek houden

De elite pikt het niet langer naar de pijpen van het electoraat te dansen, en zet alle middelen in om te zeggen: het moet zoals wij bedacht hebben! Als je zegt dat het stikstofbeleid, waar elk huisgezin 4000 euro aan meebetaalt, ondoordacht is, ben je stikstof-ontkenner. Maar je kunt mensen niet allemaal de hele tijd voor de gek houden, en mensen hebben het door. De regering zal waarschijnlijk niet vallen, omdat er na verkiezingen geen meerderheid te behalen is zonder partijen waar het rapalje op stemt. Maar het beste zou zijn als volksvertegenwoordigers weer het volk gaan vertegenwoordigen: de VVD de ondernemers en middenstanders, het CDA de boeren, burgers en buitenlui, de CU de Urkse en Spakenburgse vissers, en de PvdA de arbeiders.

Je zou op zoiets een reactie verwachten.
    Want reken maar dat de columns van Plasterk als voormalig minister en PvdA'er door de hele elite gelezen zo niet gespeld worden, sinds hij een reputatie heeft opgebouwd van een onafhankelijk geluid.
    Hier is het enige door deze redactie gedetecteerde (GeenStijl.nl, 02-09-2022 ):

Voor de slechte lezers, de kop en de eerste regel:
  Haarlemmers herkennen in Het Stamcafé

Dag 1 van de Ome Roon Revolte

Dat 'Haarlemmers' slaat op een verbod op vleesreclame dat het Haarlemse bestuur (ongetwijfeld dus gedomineerd door GroenLinks en D66 en lafhartige elite-meelopers) heeft afgekondigd, en 'Ome Roon' is de aanduiding van GeenStijl voor Plasterk.
    De reclameverbod een overduidelijke loze actie van elite-figuren lakeien die denken deugpunten te scoren door met de woke-terreur in de media mee te huilen.
    En dat door GeenStijl als heel miniem punt gesteld onder de lopende revolutie van de elite tegen het volk, zoals voor het eerst zo opnelijk benoemd door Plasterk.
    Voor de rest bestond de reactie van de elite uit dodelijk stilzwijgen.
    En zo gebuerde het ook dat het drie weken duurde voordat dit allemaal genoteerd werd, deze redactie onbewust wachten dtot die reactie er toch eindelijk wel zou komen.
    En er kwam een reactie.
    Maar niet van de elite.
    Maar van het volk.
    En wle nog duidelijker dan de omgekeerde vlggen van de boeren.
    Dat was deels wel bedoeld als signaal tegen de elite, die er dan ook op reageerden als door een weps gestoken.
    Maar toch: je hebt er interpretatie bij nodig.
    Bij dit absoluut niet (nos.nl, 20-09-2022, uitleg of detail ):
  NOS Nieuws

'Protest op Prinsjesdag ongebruikelijk ...'


Boegeroep en demonstranten die hun middelvinger opsteken en "landverrader" roepen richting koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia. De betoging bij de rijtoer en de balkonscène was voor Prinsjesdag uniek ...
    De omgekeerde Nederlandse vlaggen en het gejoel richting de Glazen Koets waren niet te missen. "Er wordt duidelijk minder gejuicht dan andere jaren", zei Hans Jacobs, journalist koninklijk huis - met gevoel voor understatement - in de uitzending op NPO 1. Na de rijtoer meldde de politie dat vijf betogers zijn opgepakt, onder meer voor belediging. Zes trekkers zijn in beslag genomen.    ...
    Dat sommige demonstranten "landverrader" naar de koning riepen ...
    Dat de betogers zich met opgestoken middelvinger en "landverraders" roepend rechtstreeks tegen Willem-Alexander ... richten ...
    Bij het voorbij rijden van de Glazen Koets scandeerde een deel van de demonstranten verder: "Revolutie! Revolutie!" ...

Zo, dat waren de feiten.
    De NOS, behorende tot de meest brave lakeien van de elite, probeerde het allemaal al zo goed mogelijk te neutraliseren:
  ... door polarisatie niet verrassend'

... gezien de polarisatie in de samenleving niet voor iedereen een verrassing.
    ... zegt Jacquelien van Stekelenburg ...
    ... is ze niet verbaasd over het protest. "De relatie tussen bepaalde groepen en de overheid staat op zo'n gespannen voet dat het niet verrassend is dat ze ook op Prinsjesdag hun stem laten horen. Deze dag staat toch symbool voor het overheidsbeleid."
    Van Stekelenburg wijst erop dat er ook grootschalige protesten waren bij een ander evenement waarbij de hoofdpersonen tot dan toe vooral werden toegejuicht: "Bij de intocht van Sinterklaas hebben we dit ook zien ontstaan."
    Een groot deel van de boosheid betrof de stikstofplannen van het kabinet, en dat is voor de hoogleraar niet verrassend. "Omdat juist ook vanuit de boeren heel erg die polarisatie wordt ervaren met Den Haag. ...
    ... premier Rutte ... zei het begrijpelijk te vinden dat mensen hun woede uiten: "Maar ik ga niet goedpraten dat mensen de koning voor landverrader uitmaken."
    Dat de betogers zich met opgestoken middelvinger en "landverraders" roepend rechtstreeks tegen Willem-Alexander lijken te richten, betekent volgens Jacquelien van Stekelenburg niet automatisch dat ze tegen de koning zijn. "Ik denk dat ze hem meer zien als vertegenwoordiging van de politici op wie ze zo boos zijn."    ...

Gunst, zou het ...
  ... "Revolutie! Revolutie!" Ook dat wordt vaak niet letterlijk bedoeld, zegt de hoogleraar.
    "We hebben in het verleden veel onderzoek gedaan naar groepen betogers. Over het algemeen wil slechts een klein deel daadwerkelijk een revolutie. De meesten streven naar veranderingen binnen het bestel en binnen de grenzen van de rechtstaat."

Gunst, zou het ...
    Hoe zou dat nu in de krant komen???
    Eerst een gewone krant (De Telegraaf, 21-09-2022):

De Volkskrant besteedde tien hele pagina'saan Prinsjesdag, en had dit te melden over het volksoproer (de Volkskrant, 21-09-2022):
   

Of dit door schok of schrik is, is niet duidelijk, maar het is één van de twee, of beide.
    De pagina 2-columnist, dit keer F. Heinen, was vocaler maar beperkte het tot schrik en en de beleving van Beatrix en Amalia.
    Zoals in de geschiedenis al door velen eerder opgemerkt: de elite die zich decennialang tegen het volk heeft gekeerd en al vele steeds duidelijker signalen heeft gekregen inclusief het soort van als die van Plasterk, wordt pas wakker als ze al op het schavot staan.

De volgende dag is hier het uitgebreide commentaar van de Volkskrant op het Prinsjesdagoproer (de Volkskrant, 22-09-2022):

Helder!

Over "Helder!" gesproken (telegraaf.nl, 17-11-2022, door Wierd Duk, uitleg of detail ):
  ’Omarm het tegengeluid’

Oud-burgemeester Bert Blase ziet enorme kloof tussen maatschappij en de zittende macht

Als burgemeester stond Bert Blase midden in de samenleving. Nu waarschuwt hij: de ’politieke elite’ heeft zich gevaarlijk ver verwijderd van de doorsnee burger. „Dit kan uitlopen op een clash.”


Hij komt uit een welgesteld, elitair milieu, vertelt Bert Blase (63). Grootvader was bankier in het Gooi, vader bouwkundig ingenieur. Bert was voorbestemd om dirigent te worden, of hoogleraar. Maar het liep anders. „Toen ik anderhalf was stapte mijn vader uit het leven. Mijn moeder bleef alleen achter met vijf kinderen.” Van een ruim inkomen moest het gezin ineens rondkomen van een weduwepensioen. „We verhuisden naar een andere buurt en gingen een heel ander leven leiden. Ik ging op voetbal en kwam nu ook met kinderen uit volkse milieus in aanraking. Voor mij was dat enorm verrijkend.”

Blase, die in 2018 zijn lidmaatschap van de PvdA opzegde, herkende de onbewuste ’intellectuele neerbuigendheid’ bij zijn eigen moeder, in de omgang met zijn vriendjes. Zelf zou hij zijn leven lang erop gespitst zijn om anderen niet met minachting te bejegenen. „Ik leerde om daarin bescheiden te zijn.”

Over die kloof tussen de wereld van de welgestelde, hoogopgeleide bestuurders en het ’gewone’ volk, schreef Blase, die burgemeester was in Alblasserdam, Hardinxveld-Giessendam, Vlaardingen en Heerhugowaard, het pamflet De burger is niet gek: waarom de politieke elite het tegengeluid moet omarmen. „Als dit laatste niet gebeurt”, zegt hij, „loopt het uit op een clash.”

Populisme

Blase beschrijft in zijn pamflet de wereld van het politiek bestuur, de ’zittende macht’ als volgt: ’Het is overduidelijk dat er in deze kringen een bandbreedte is van geaccepteerde opvattingen en politiek-correcte gebruiken. Sympathie tonen voor partijen als de PVV of FvD is uit den boze. Je hebt beperkt begrip voor mensen die zich niet willen laten inenten. Zwarte Piet is verleden tijd. Migratie is een gegeven. Populisme is een bedreiging voor de bestuurbaarheid van het land. Je maakt je zorgen over de verandering van het klimaat. Stikstof is een heftig probleem. Je bent niet kritisch op de EU en de euro. Iedere kanttekening wordt ervaren als ondermijning’.

Blase: „Veel van die beroepspolitici en bestuurders zijn vervreemd geraakt van de samenleving. Als je een tegendraads geluid laat horen, word je gecorrigeerd: door de commissaris van de koning, door collega-burgemeesters, zelfs door de gemeenteraad. Maar als ik met inwoners spreek, hoor ik heel andere geluiden. In Heerhugowaard deed ik het voorstel om burgers behalve op partijen ook op een thema, dat zij belangrijk vonden, te laten stemmen. Iedere inwoner die dat hoorde vond ’t een goed idee. Maar de politiek wees het af, want ’wij bepalen de agenda’.”

Als de kloof zo groot is, kan er een sfeer ontstaan waarin opruiers hun kans grijpen, beseft Blase: „Het systeem is in zichzelf gekeerd, de zittende macht is in toenemende mate samengesteld uit universitair opgeleiden en vertegenwoordigt daarmee slechts een deel van de maatschappelijke opvattingen. Tegengeluiden worden bovendien zoveel mogelijk geweerd, kijk naar hoe Pieter Omtzigt de mond werd gesnoerd. Terwijl andere geluiden juist zo verfrissend zijn. Ik zie ook geen enkele reden waarom er bijvoorbeeld niet ergens een PVV-burgemeester zou kunnen aantreden. Integendeel, het zou voor lucht in de samenleving kunnen zorgen.”

Fortuyn

De eerste die publiekelijk zijn vinger op ’de kloof’ legde was Pim Fortuyn, gaat Blase verder. „Dat tegengeluid wordt nu steeds krachtiger en ik vrees dat het moment van die botsing steeds dichterbij komt. Tenzij we alsnog het roer omgooien.”

Wat betekent dat laatste? „In de peilingen zie je dat Omtzigt, met diens pleidooi voor een nieuw sociaal contract, zomaar de grootste partij zou kunnen worden. Waar staat hij voor? Voor een nieuwe verhouding tussen overheid en inwoners, voor de menselijke maat, voor gemeenschapszin, burgerzeggenschap, transparantie. Langs die route kunnen we het goede bestuur weer herstellen.”

Zijn we dat punt van mogelijk herstel niet al voorbij? De middenpartijen zijn ingestort, ook de VVD lijkt een vrije val te maken, rond de PVV hangt een cordon sanitaire, vanuit Forum klinken steeds vaker ondermijnende, anti-democratische geluiden: de ’verweesde samenleving’ van Fortuyn was in al z’n rauwheid en onzekerheid zelden zo zichtbaar.

Bert Blase houdt hoop: „Die tegenbeweging heeft enorm veel potentieel. Je ziet het terug in de lokale politiek, die vaak al verder is dan de politiek in Den Haag. Daar zit meer vrijdenkend vermogen en creativiteit. Op alle plekken waar ik burgemeester was, behalve in Alblasserdam, waren lokale partijen de grootste. Daarin zie je een doorsnee van de bevolking bij elkaar komen, mensen die lang niet altijd hetzelfde denken, maar die zich wel hebben voorgenomen om naar elkaar te luisteren om met elkaar verder te komen.”

Zo zou het landelijk ook moeten gaan, vindt de oud-burgemeester. Met de beweging Code Oranje pleitte hij al eens, samen met de Haagse ’ombudspoliticus’ Richard de Mos, op nationaal niveau voor bestuurlijke vernieuwing, voor bindende referenda, het invoeren van burgertoppen, voor de gekozen burgemeester en voor meer directe inspraak van de kiezer op Europees beleid. Wil hij ooit weer aan Kamerverkiezingen meedoen? „Dat hangt ervan af. Je ziet nieuwe partijen als BBB, JA21 en PvdD groeien, dus er komt een soort kantelpunt aan. Ik voel me niet thuis in hokjes, maar als Pieter Omtzigt besluit om mee te doen zal ik hem zeker steunen.”

Vooralsnog coacht Blase jonge wethouders en burgemeesters en hij houdt lezingen en spreekbeurten in het land. „Mede daardoor spreek ik veel mensen.” Wat valt hem op in die gesprekken? „Er woedt een veenbrand. De onvrede is heel breed: tot op de werkvloer van het politie-apparaat bestaat veel ongenoegen, over de leiding en over Den Haag. Dat soort verdeeldheid kan zich gaan uiten als agenten worden geacht op te treden tegen mensen die hun verwanten, vrienden of buren kunnen zijn. Als de onderliggende redenen voor de onvrede niet worden weggenomen, kan zomaar de vlam in de pan slaan.”

Hier is de reactie van de elite op de ontstane maatschappelijke onrust (let op: zelfde datum - geen vergissing) (de Volkskrant,17-11-2022, door Raoul du Pré):
  D66 wil verbod partij makkelijker maken

Regeringspartij D66 zet het debat over de radicalisering van Forum voor Democratie op scherp: fractieleider Jan Paternotte roept op tot een wetswijziging die het makkelijker moet maken om politieke partijen te verbieden.  ...

De opgegeven reden:
  ...    Paternotte reageert op de jongste verontwaardiging rond FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren. Die betitelt het kabinet al enige tijd als 'het regime' dat 'ten val moet worden gebracht'. Begin deze week zinspeelde hij in een interview op een scenario waarin 'mensen die niets meer te verliezen hebben' optrekken naar de Tweede Kamer en daar net zo lang blijven tot de regering weg is. Slachtoffers zijn daarbij misschien niet te vermijden, waarschuwde hij. 'Helaas laat het verleden zien dat daar ook slachtoffers bij vallen, soms dodelijke slachtoffers. Laten we hopen dat we dat kunnen voorkomen.'    ...

Oftewel: die Van Meijeren zegt precies hetzelfde als Blase (of Plasterk enzovoort), alleen met woorden die passender zijn voor het publiek dat hij wil bereiken.
    Natuurlijk doet de Volkskrant volop mee met de oproep tot terreur:
  ...    Onder invloed van de steeds radicalere uitingen van Forum voor Democratie en Geert Wilders' PVV is het debat over de verbodsmogelijkheden echter al enige tijd aan het schuiven. In 2018 adviseerde de Staatscommissie parlementair stelsel om de wet aan te passen en daarin een regeling op te nemen die het mogelijk maakt partijen te verbieden die een ernstige bedreiging vormen voor de democratische rechtsstaat. Het derde kabinet-Rutte reageerde daar welwillend op, maar tot een uitgewerkt wetsvoorstel is het ook onder het huidige kabinet nog niet gekomen.    ...
    Het verbieden van politieke partijen is in Nederland niet eenvoudig, maar ook niet onmogelijk. In 1955 werd de Nationaal Europese Sociale Beweging (NESB) ontbonden op basis van het Besluit ontbinding landverraderlijke organisaties. De NESB herbergde een aantal oud-NSB'ers en ex-SS'ers.
    Nadat vervolgens in 1978 een proces tegen de Nederlandse Volks-Unie nog was mislukt (de partij werd door een juridische fout wel verboden, maar niet ontbonden), lukte het in 1998 met de CP'86 wel. Het proces verliep in stappen. Eerst oordeelde de Hoge Raad in 1997 dat de Vereniging Centrumpartij '86 kon worden aangemerkt als deelnemer aan een criminele organisatie. De partij werd ook veroordeeld wegens het verspreiden van discriminerende folders en pamfletten, het doen van discriminerende uitlatingen en het aanzetten tot haat jegens vreemdelingen.    ...

Oftewel: ze vertelden de waarheid over de gekleurde immigratie: een sociale ramp met dramatische gestegen criminaliteit (moorden op De Vries, Wiersum, enzovoort) als minst ernstige uiting uitleg of detail uitleg of detail uitleg of detail uitleg of detail uitleg of detail uitleg of detail uitleg of detail uitleg of detail uitleg of detail uitleg of detail uitleg of detail .
    En daar komt het allemaal nog steeds op neer: de verdediging van het globalisme dus de gekleurde immigratie dus de sociale terreur brengt ze tot terreur van eigen makelij.
    De omvolking, net wat u zegt.

De propagada voor de burgeroorlog is zowel in de Volkskrant als bij de pubieke omroep nu volkomen routine. Je vindt alleen nog wat critici in columns bij De Telegraaf of Elsevier. Van het volgende verhaal in de Volkskrant heeft men dan ook totaal niet door wat het belangrijkste aspect ervan is (de Volkskrant, 09-02-2023, door Remco Andersen):
  Media in | Duitsland

Remco Andersen ziet Duitse ... genderneutraal taalgebruik


In de hevige Duitse strijd om genderneutraal taalgebruik ...
    Het Duitse gendersterretje. Zelden heeft een leesteken de kaken zo rood doen aanlopen. Het was in het Duits al gebruikelijk om woorden te gebruiken als Ministerin, Bürgermeisterin, of zelfs Polizistin. Maar dat werd te veel Monty Python, om steeds te spreken van Radfahrerinnen und Radfahrer.
    De volgende stap in deze Kulturstreit was een linguïstische vondst die de Duitse samenleving tot op het bot heeft verdeeld: het sterretje, als in Politiker*innen. Het idee is dat het sterretje functioneert als een overtreffende trap van het en/of teken, waardoor de officieuze nieuwe spelling alle - niet, pas op, 'beide' - geslachten omvat.
   Er hoort ook een uitspraak bij. Wie ooit een exotische taal heeft gestudeerd - zeg, Arabisch - kent hem wellicht als de 'glottisslag'. Dat is het geluid dat een spreker produceert wanneer zij (of hij!) heel kort de stembanden tegen elkaar drukt om de klank te onderbreken. Bijvoorbeeld bij een zogeheten klinkerbotsing, zoals tussen de twee a's van na-apen: ah.
    Klaar is Günther, zou je zeggen, ware het niet dat het sterretje tegenstanders naar adem doet happen telkens als het voorbijkomt. En dat komt het steeds vaker. In de media, bij lokale en regionale overheden. Zelfs zonder sterretje doet elke vermeende bedreiging van de mannelijke taalstandaard sommige Duitsers briesen. Toen het ministerie van Justitie eind 2020 een faillissementswet in vrouwelijke vorm opstelde, brieste de conservatieve CDU dat dit wel ongrondwettelijk moest zijn.
    De herkomst van het gendersternchen is niet geheel duidelijk, maar vermoedelijk deed het voor het eerst opgeld in een studie uit 2009 naar inclusief taalgebruik, van de Universiteit van Wenen. Mogelijk is het overgesprongen uit de informatica, waar het dient als jokerteken of ter vermenigvuldiging. Sinds de late jaren tien verovert de linguïstische vondst het Duitse taalgebied, waar het leidt tot verwoede discussies over alles van wenselijkheid tot correct gebruik.
    Het Gesellschaft für deutsche Sprache, de voornaamste bewaker van de Duitse taalkunde, is tegen het sterretje. Het GfdS is niet tegen genderneutraal taalgebruik, maar het sterretje is nu eenmaal niet verenigbaar met de Duitse grammatica- regels. De Duden, de Duitse Van Dale, heeft het sterretje opgenomen als voorkomend in de Duitse taal maar niet in lijn met 'officiële regels'. Liever beveelt Duden sprekers aan om bijvoorbeeld 'studerenden' in plaats van 'studenten' te gebruiken, opdat niemand - binair of non-binair - wordt buitengesloten.
    De sterretjesstrijd speelt zich niet alleen af tussen rechtse haters en linkse liefhebbers. Op een partijcongres van Die Linke, afgelopen zomer, riep oud-fractieleider en voormalig DDR-politicus Gregor Gysi (75) gejoel van jeugdiger Linke-leden over zich af toen hij ageerde tegen het gewraakte sterretje. Zo'n sterretje, aldus Gysi, 'gaat niet de verhoudingen veranderen die vrouwen en diversen en vele anderen benadelen. Alleen de schrijfwijze.' 'Ik', zei Gysi, 'ben niet bereid 'uh' te doen.'    ...

Een uitgebreid verslag van het de terreur van het wokisme, hier in het taagebruik.
    Waar het om gaat is dit:
  In de hevige Duitse strijd om genderneutraal taalgebruik boekten tegenstanders deze week een zege: uit een peiling van WDR bleek dat slechts 16 procent van de Duitsers er 'groot belang' aan hecht. ...

En dat zal in Nederland niet veel anders liggen.
    Wokisme is terreur, van de soort die een burgeroorlog zal veroorzaken.
    En men ziet het totaal niet aankomen.

Op dit eigenste moment speelt de "Kaag en de fakkeldragers"-affaire die een licht op de kloof tussen en elite en volk werpt helderder dan een supernova. Volkskrant-zonderling Martin Sommer heeft het eigenlijk over dezelfde zaak, maar kiest een andere invalshoek (de Volkskrant, 25-02-2023, column door Martin Sommer):
  Bij D66 hebben ze de rede als erelid zoals ze bij het CDA ooit God hadden

Sommer zocht duidelijk een woord om D66 te karateriseren, en kwma hierop uit ondat alle correcte termen niet kunnen in de Volkskrant. Wie iets redeloijks ziet in D66 mag conact opnemen met deze redactie, zie het betrffende formulier.
    Opheffing als staat, onbeperkte immigratie, omculterirng, en boeren halveren.
    vermoedelijk probeert Sommer te zeggen dat D66 sterk idielogisch is, afgaande op de vergelijking met het CDA. En dat klopt ook aardig, maar waar het CDA van het christelijke dus Nieuwe Testament is, is D66 van het Joodse, het Oude dus.
    Als je maar een heel klein beetje overdrijft, en naar lijstje van "Opheffing als staat, onbeperkte immigratie, omculterirng, en boeren halveren" kijkt, kan je zeggen dat D66 Joodser is dan Jahweh.
    Allemaal ideeën komende regelrecht uit de woestijn.
  Ik zou niet durven beweren dat Sigrid Kaag die fakkels in Diepenheim zelf had besteld. Vast staat dat het vervolg voor haar briljant uitpakte. In één klap, als een wielrenner die erop en erover gaat, had Kaag weer de aandacht en het initiatief. Even dreigde D66 te verbleken naast Mark Rutte en zijn linkse wolk, ook al wist iedereen dat het een onzinwolk was. Elke verkiezingscampagne heeft zijn eigen thema, en na de fakkelscène is Kaag de onbetwiste thema-eigenaar. Vanuit D66-optiek: verstand tegen tokkies, deugd tegen geweld, vooruitgang tegen stilstand, en voor de inhoud, niet voor de macht.

Afgekort: elite tegen volk.
    En dat zag er zo uit:

Kan het duidelijker ... ?
    Inclusief de neerbuigendheid.
    In zijn artikel verdwaalt Sommer op dit punt in het "redelijkheid" moeras, om er weer uit te stappen op dit punt:
  ... Rutte spreekt over verantwoordelijkheid nemen maar bedoelt eigenlijk hetzelfde. In zijn opvatting heb je de constructieve oppositie en partijen met verantwoordelijkheidsvakantie. 'Zij leveren niet', zegt Rutte. Hij zegt eigenlijk dat er geen alternatief is dat voldoet aan de norm. Dat het dramatisch ontbreekt aan 'tegenbeelden', stelde H.J. Schoo al een kwarteeuw geleden vast onder paars. Sindsdien is dat gebrek alleen maar penibeler geworden.    ...

Dat klopt niet. Wat gebeurt dat de tegengeluiden die er zijn uiterst effectief worden gedemoniseerd door de elite, met de onontbeerlijke hulp van de media.
    Her had Sommer ook weer (zoals eerder) het "Nederland één-partijstaat" van historicus J.W. Oerlemans kunnen aanhalen.
    In plaats daarvan doet hij dit:
  ...    Schrijver Maxim Februari doelde daarop in het interview in de Volkskrant van afgelopen zaterdag. 'Sinds wanneer besteden we kritiek uit aan extreem-rechts? Dat is gevaarlijk.'    ...

Antwoord: "Omdat die kritiek door elite en media tot extreemrechts wordt gedemoniseerd".
    En dat is inderdaad gevaarlijk:
  ...    Sinds corona is de stemming broeierig. Marianne Zwagerman schreef vorige week in haar Telegraaf-column over NS-conducteurs die na de pandemie meer dan ooit te lijden hebben onder het reizigersgedrag. Dat kan ik als treinreiziger beamen. Onverlaten gaan niet alleen bij onze eigen Marcia Luyten in de eerste klas zitten. Ze laten zich niet controleren, gaan in discussie en weigeren naar de tweede klas te verhuizen. Zwagerman ziet er intuïtief verzet in tegen de controlestaat die burgers in de mal van het fatsoen wil dwingen.    ...

"Grenzen open, winkels dicht", "De broeinesten liggen in de bijbelgordel en niet in de allochtonenwijken', enzovoort. Net als bij bijna alle andere van dit soort zaken kan iedereen het zien, en omdat men er nu heel duidelijke belangen bij had, zag men het ook.
    En van het zien van het niet-bestaan van de goedetierendheid van de elite wordt de stemming broeierig.
    En als je geen woning voor je kind kan krijgen omdat de elite die verkwanselt aan allochtone barbaren.
  ...    Ongewild schreef Maxim Februari met Doe zelf normaal een soort verkiezingspamflet. Want de verkiezingen gaan over de vraag of er nog iets anders kan bestaan dan de dominante norm, en of de overheid uitmaakt wat het juiste leven is. De tegenstelling is niet Rutte tegen zijn zelfbedachte linkse wolk, maar Sigrid Kaag tegen Caroline van der Plas of Annabel Nanninga van JA21. Vier jaar geleden werd Thierry Baudet de grootste op hetzelfde thema, waarna hij in zijn eigen ketel met toverdrank viel.    ...

Op het ogenblik heeft genoemde drietal met de PVV (en FvD) ongeveer een derde van de stemmen in de peilingen, wat natuurlijk geen meerderheid is, maar toch levensgevaarlijk, omdat het de schijn van keuze en democratie afrukt van het partijkartel: het noodzaakt de monstercoalitie van VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en CU.
    Waarna nog eens de effectiviteit van het demoniseren en gaslighten van elite en vooral media illustreert:
  ...   Wilders is op dit toneel een tragische hoofdrolspeler. Hij belichaamt tegelijk het alternatief én houdt het tegen, vanwege de ongrondwettelijkheid van zijn islam-standpunt.  ...

Het is natuurlijk andersom: het is de islam die ongrondwettelijk is, met haar ingeboren superioriteit en het demoniseren (= zeer extreem discrimineren) van ongelovigen.
    En zolang de media dat demoniseren en gaslighten vrijelijk kan blijven uitoefenen, is er maar één scenario denkbaar dat dit proces kan stoppen.
    De burgeroorlog.
    Of in Sommer's woorden die aan zijn baan bij deVolkskrant moet denken:
  ... Rutte zelf is ontspannen. Hij kan tellen en ziet dat er na 15 maart niet veel zal veranderen. Samen met verantwoordelijk links zal er weer een meerderheid zijn. Het is steeds riskantere armoe-politiek.

Burgeroorlog heet dat, Martin.

Je kan tegenwoordig, schrijvende september 2023,  bijna elk artikel over de politiek onder de noemer "strijd van elite tegen het volk" scharen, vooral sinds de opkomst van eerst BBB en later NSC van Pieter Omtzigt. Hoewel die laatste vermoedelijk weer grotendeels geabsorbeerd zal gaan worden omdat de bemensing ervan grotendeels uit CDA'ers bestaat.
    En in meer detail ieder artikel van Ronald Plasterk over de verelendung van "links" zijnde een ver-elite-endung. op dit moment gesymboliseerd door nieuwe aanvoerder Frans Timmermans met zalvende en totaal inhoudsloze praatjes vermoedelijk geschreven door "assistent" Diederik Samsom uitleg of detail van "Het Eerlijke Verhaal".
    Maar het volgende artikel bevat een kernelement waar je zeer zelden over hoort (de Volkskrant, 14-09-2023, hoofdredactioneel commentaar, door Peter Giesen):
  Geopolitiek zou in de Nederlandse verkiezingen een belangrijkere rol moeten spelen

Het streven naar Europese autonomie kost geld. Dat is geen populaire verkiezingsboodschap.

De sinds 1948 bekende oproep tot meer bewapening want Rusland kan in drie dagen aan de Noordzee staan.
    Welke oproep in 1948 de volgende drijfveer had:
  ...    Het is de vraag of burgers accepteren dat het leven duurder wordt. Toch is een geopolitieke omwenteling alleen mogelijk als burgers daarin worden meegenomen. Op zijn minst moeten zij het idee hebben dat de lasten eerlijk worden verdeeld.
    In zekere zin is ook hier een terugkeer naar de naoorlogse jaren noodzakelijk. Destijds werd de verzorgingsstaat opgebouwd om te voorkomen dat westerse burgers ten prooi zouden vallen aan de verleiding van het communisme. ...

Juist ja!
    Natuurlijk kan ieder persoon met enig gezond verstand het vanaf hier zelf invullen, maar voor de volledigheid toch maar gedaan:
    Waarom gedroeg de elite zich na de Tweede Wereldoorlog, wat in Nederland heet de wederopbouwjaren, zo sociaal? Vanwege de overwinning van de Russische communisten op nazi-Duitsland en de sympathie van de burgers voor Rusland vanwege die immens kostbare strijd.
    Daarom werd ten eerste Europawijd de Koude Oorlog gestart, en ten tweede het parasiteren van de elite beperkt.
    Gouden jaren, in de Nederlandse geschiedenis.
    Dat effect begon te slijten midden en eind jaren 1980, met de opkomst van het neoliberalisme, eerst in de Angelsaksische wereld, met tevens de opkomst van de multinationals en de financiële markten.
    Welk proces pas echt een versnelling kreeg met de val van het communisme in Rusland begin jaren 1990.
    Met welk wegvallen van de tegenkracht het grote graaien door de elite echt begon.
    Iets dat nu heet "de tweedeling".
    Dat dus als uitwerking van:
  ... Destijds werd de verzorgingsstaat opgebouwd om te voorkomen dat westerse burgers ten prooi zouden vallen aan de verleiding van het communisme. ...

Mooi, hè ...
    En die strijd wordt nu voortgezet met wat rolveranderingen. De elite werd uitgebreid met de media en "de intellectuelen" van de middengroepen in het algemeen, die ook parasiteren op de productieven, dus ook de kant van de elite kozen.
    Waarbij zich geleidelijk ook schaarde het sterk verdunde lokale equivalent van het communisme: de sociaal-democratie - onder fraaie noemers als "de derde weg".
    Waarbij één van instrumenten van de uitgebreide elite werd de invoer van goedkope arbeidskrachten, ook wel geheten "de immigratie".
    Waarna de weerstand tegen dit aspect van het neoliberalisme verschoof van de 'linker"kant naar de rechter, vanwege de culturele aspecten ervan: de nieuw ingevoerde groepen uit Afrika en het Midden-Oosten bewezen zich als in de sociaal achterlijke thuisgebieden => : als barbaren (sharia, winti, besnijdenis, vaderloosheid, overlast, criminaliteit, enzovoort).
    Waarna de media zich aan het voorfront van de strijd begaf door de tegenstand tegen immigratie te bestempelen als "extreem-rechts" - met vele varianten, taalkundig inventief als de alfa-"intellectueel"  is.

Dze verzameling bijhouden is lang geleden al onbegonnen werk geworden. Het is, bijna letterlijk, elke dag al burgeroorlog. Met name i n de media. Wilders heeft een daverende verkiezingszege geboekt, en "men" reageert precies zoals "men" in Amerika reageerde op de verkiiezing van Trump: met onbeperkte intensivering van de demoniseringscampagne uitleg of detail . Allemaal bijdragende aan de komende burgeroorlog.
    Met buiten de "men"-kringen af en toe wat waarschuwingen, en binnen het "men"-kamp met nog grotere zeldzaamheid. Hier is er eentje (wat volgt zijn de kop en het slot van het artikel) (de Volkskrant, 04-03-2024, door Arie Elshout):
  Wie ... immigratie negeert...

... Een peiling afgelopen week: Wilders 49 zetels.

Arie Elshout uitleg of detail , bijna met pensioen, heeft de peilingen van een maand terug gelezen, en heeft dat idee van een verdere stijging van de Wilders-stem eindelijk genoeg verwerkt om er over te kunnen schrijven. Natuurlijk nog niet inhoudelijk en feitelijk, maar ...
  Wie zorgen over immigratie negeert, speelt met vuur. ...

... bekrompen en alarmistisch, en ...
  ... Het kan gevaarlijke volksinstincten losmaken

... volksvijandig.
    Maar toegegeven: de rest is nog niet zo ver, en hoogstvermoedelijk nog lang niet zo ver.
    Maar ook bij A. Elshout moeten er nog eindeloos veel fasen doorlopen worden. Maar we beginnen even in het buitenland:
  Nationalisme is gif, stelde ik eens in een stuk over Vladimir Poetin. Hij had net de Krim afgepakt van Oekraïne als eerste stap in zijn streven naar herstel van Ruslands grootheid. Door nationalistische gevoelens onder de Russen aan te wakkeren, appelleert hij aan een van de gevaarlijkste volksinstincten, schreef ik.    ...

Oftewel:
  Nationalisme is een positeve zaak, blijkt uit het handelen van Vladimir Poetin. Hij had net de Krim teruggepakt van Oekraïne als eerste stap in de bevrijdingsoorlogen die volkeren voerden tegen hun onderdrukkers , zoals in dit geval de Oekraïners, die Russsische gebieden, zoals de Krim , de Donbas en de Zwarte Zee-kust, bezet houden in hun streven naar Oekraïense grootheid.
    Door nationalistische gevoelens onder de Oekraïeners aan te wakkeren, appelleert Volodomir Zelenski aan een van de gevaarlijkste volksinstincten.

Over richting eigen land:
  ...   Op dit moment ... wordt nationalisme vooral geassocieerd met gevaar.
    Bezorgd kijkt de gevestigde orde in Amerika en Europa ...

Het Rijk van Sackler, Sachs en Soros, hoofdkwartier: Goldman Sachs, New York, Groot-Israël.
  ... naar de opmars van rechts-nationalistische politici. De Volkskrant kwam pas met 'een opfriscursus nationalisme nu radicaal-rechts verkiezing na verkiezing wint'. Het was een goed en verhelderend artikel.
    Er was oog voor de positieve kanten van nationalisme. Het gevoel tot een gemeenschap te behoren met eenzelfde cultuurtraditie, taal en gezamenlijke herinneringen kweekt een saamhorigheid die ertoe leidt dat mensen samenwerken, zich aan de regels houden en solidair zijn met elkaar in de vorm van de verzorgingsstaat. En ja, trots zijn op je land mag. Allemaal niks mis mee. Fout gaat het als mensen het gevoel krijgen bedreigd te worden door vreemde elementen ...

Neen:
  ... Fout gaat het als mensen ... bedreigd ... worden door vreemde elementen ...

... en dus ...
  ... zich ... beginnen af te zetten tegen nieuwkomers.    ...

Zie je, dat moet Arie allemaal nog afleren.
    Dat wil zeggen, daar ...
  ... het gevoel krijgen ...

en ...
  ... met de kreet 'eigen volk eerst' ...

... tussen te zetten.
    En dit:
  ...    Ergens is er dan kortsluiting ontstaan, waarbij het positieve tot iets negatiefs muteert ...

Dat wil zeggen: allochtone immigranten te zien als iets positiefs uitleg of detail .
    Terwijl iedereen dagelijks kan zien dat het barbaren zijn uitleg of detail uitleg of detail uitleg of detail .
  ... De omvang van immigratie is daarbij belangrijk. ...

Klopt: omvang en cultuurverschil.
    Maar dat laatste bestaat niet, natuurlijk.
    Allemaal even goed functionerende culturen over de hele wereld.
  ... Hoe meer immigranten, hoe sterker het anti-immigratiesentiment ...

Nee:
  Hoe meer immigranten met een aanzienlijk cultuurverschil, hoe sterker het anti-immigratiesentiment.

En:
  ... hoe groter de kans dat verbindend nationalisme ontaardt in een nationalisme dat uitsluit.    ...

... wat is:
  ... hoe groter de kans dat verbindend nationalisme de culturele en sociale barbaren uitsluit.

En:
  ...    Dit proces is nu gaande in westerse democratieën. ...

Klopt.
    Gek, hè ...
    En dan volgen de passages waarin iedereen zelf alles wat ten gunste van de politiek-correcte en wokstische zaak door honderd kan delen en alles ten ongunste met honderd vermenigvuldigen, volgende de Informatieregels en het feit dat A. Elshout rabiaat politiek-correct is:
  ...    Hun kiezers maken zich zorgen over immigratie. In de eerste plaats om materiële redenen. Zij vinden dat de instroom een dusdanige omvang heeft aangenomen dat hij een te zware belasting vormt voor huizenmarkt, zorg, onderwijs en verzorgingsstaat. Maar wat ook speelt, is een culturele angst. Deze kiezers vinden dat allerlei dingen waaraan ze gehecht zijn binnen hun gemeenschap, van hen worden afgepakt onder verwijzing naar een nieuwe tijd en een nieuw land. Dit culturele chagrijn is een belangrijke bron van rechts-populistisch ongenoegen, maar wordt met name in progressieve kring onderschat.
    Als ik Nederland eruit licht, krijg ik de indruk dat soms bijna verlekkerd wordt gekeken naar welke traditie of heilig huisje er nu weer omver gekegeld kan worden. Zwarte Piet en de benaming Gouden Eeuw zijn al in de ban gedaan, de historische steun aan de joodse staat Israël is het volgende item op de hitlist.
    Natuurlijk moeten we ons mede vanwege een door immigratie veranderende bevolkingssamenstelling openstellen voor andere perspectieven en is het goed dat Zwarte Piet niet meer kan. Maar blijf niet overijverig actievoeren tot het laatste gehucht de witte vlag heeft gehesen in de culturele revolutie. Draaf niet door, zoals met het tot roofkunst verklaren van De Nachtwacht, een idee waarover ik las in de Volkskrant, of het als a priori verdacht aanmerken van grote, kale, witte mannen zoals de NRC doet in gewoon de progressieve variant van etnisch profileren.    ...

Afgekort, na die aanpassingen: het is terreur.
    Maar het is genoeg besef voor dit:
  ... neem de mensen die immigratie als probleem zien serieus.... als mensen het idee krijgen dat de eigen cultuur en herinneringen onder druk komen te staan, volgt er die kortsluiting en kan het nationalisme giftig worden.    ...

Oftewel:
  Neem negatieve ervaringen van mensen met immigratie serieus. Als mensen bemerken dat de eigen cultuur en herinneringen onder druk komen te staan, kan het nationalisme giftig worden.

En die mensen weten donders goed wat en wie de oorzaak zijn van die immigratie:
  ....    Men kan die mensen achterlijk noemen of misleid vinden, men kan hun gevoelens van vervreemding wegwuiven.

... dat zijn de men's die hen ...
  ... achterlijk noemen of misleid vinden ... [en, red.] hun gevoelens van vervreemding wegwuiven. ...

Maar ...
  ... dat is spelen met vuur, spelen met een van de gevaarlijkste volksinstincten. ... Een peiling afgelopen week: Wilders 49 zetels.

Maar dat is nog maar het minste. Wat ze ook best wel eens zouden kunnen gaan doen, is hen die verantwoordelijk zijn voor die immigratie ophangen aan lantarenpalen.
    Deze redactie vermoedt dat A. Elshout daar een klein vermoeden van aan het krijgen is en dat het hem wat dunnig door de broek aan het lopen is gegaan.


Naar Burgeroorlog, cultuur  , Burgeroorlog, etnisch  Sociologische begrippen  , of site home  .

 aug.2021